Zašto neki ljudi vole da "čačkaju mečku"?

Izreka "čačkati mečku" u našem jeziku označava namerno provociranje/izazivanje sukoba čak i kada je očigledno da to može imati negativne posledice.

Šta za vas znači fraza "čačkati mečku"? Možete li navesti neki primer?
Da li mislite da ljudi to rade svesno ili nesvesno? Zašto?
Da li postoji razlika između hrabrosti i "čačkanja mečke"? Gde je granica?
Da li ste se vi nekada ponašali tako? Kako se to završilo?
ja sam imo jednu debelu koleginicu koji stalno čačkala neka opajdara
i onda sam napravio veliku grešku kada sam joj rekao "da ne čačka mečku"
sasu one ispale najbolje frendice

Izraz "ne čačkaj mečku" znači ne dirati, ne izazivati, ne provocirati nekoga ili nešto što je potencijalno opasno, uznemireno ili moćno. Prema Vukajliji, ovaj izraz se koristi da upozori na rizik od aktiviranja ili eskalacije sukoba ili problema. To je ekvivalent izrazima kao što su "ne talasaj" ili "ne muti kašu" u srpskom jeziku. Takođe, može se shvatiti kao upozorenje da se ne ulazi u opasnu situaciju ili ne izaziva nevolju. Na primer, rečenica "Šta čačkaš mečku pod prečku?" znači "Šta to radiš, provociraš opasnost?"

Šta za vas znači fraza "čačkati mečku"? Možete li navesti neki primer?

"Čačkati mečku" je izraz koji znači da neko bespotrebno počinje svađu ili ulazi u sukobe. Bespotrebno.

" Nemoj čačkati mečku, vidiš da je već nervozna"

Da li mislite da ljudi to rade svesno ili nesvesno? Zašto?

Neki ljudi rade to svesno, u želji da isprovociraju svađu, a razlozi za to su različiti: neko to radi iz dosadi, da bi nekoga namerno nervirali ( znam za jedan takav primer ), neko je raspoložen za svađu...

Postoje i oni koji to rade nesvesno. Ne poznaju osobu, ali je pitaju nešto što ona nikome ne želi da kaže ili je to pitanje zaboli.

Te osobe se ne poznaju, ali dobiju priliku da se upoznaju na nekoj proslavi npr. Između ostalog, osoba nesvesno postavlja pitanje " A koliko godina imaju vaša deca? " i toj drugoj osobi je neprijatno jer nema decu.

Da li postoji razlika između hrabrosti i "čačkanja mečke"? Gde je granica?

Hrabrost je suočavanje sa nekim opasnim situacijama i suočavanje sa strahom.

" Čakanje mečke" je nešto sasvim drugo.

Da li ste se vi nekada ponašali tako? Kako se to završilo?

Ne. I ne želim da se tako ponašam.

Back