Koliko je dosta?

Nemam nameru da vređam zemlju-planetu, ali ovu korumpiranu državu -uvek.
Kamael , tebe ne vređam. Radi svoje poslove kako želiš i presavijaj novčanice, ja gledam da ih obrćem, a ne stavljam na stranu.
A u vezi pampersa, neću komentarisati....PDV na to, npr.-to je druga tema..
Loš sam ekonomista, šta ću . :bye:

Никад није доста...:hahaha:
...шала, мада има истине.
Колико год да имаш стремиш вишем, амбиција-наравно, жеља за бољим, то је нормално.
Тако да то питање, колико је доста има за одговор - зависи колико имаш.

Da li se zadovoljavate sa malim, odnosno realtivno skromnim (prosečan život, platica 40.000 hiljada, jetovanje grčka 1 godišnje) ili pucate na više, odnosno realno se trudite da ostavrite više?
Šta leži u korenu neambicioznosti i devize "život čine male stvari" a šta u megalomaniji i želji za više, bolje, veće, iznadprosečnošću?
I u materijalnom ali i u smislu načina života (što opet iziskuje neku materiju)

NASE ZIZNJI PROLJECE JE KRATKO
ZNOJNO LJETO ZA NJIME SLJEDUJE
SMUTNA JESEN I LEDENA ZIMA
DAN ZA DANOM VJENCHAJE SE TOKOM
SVAKI NASOM PONAOSOB MUKOM
NEMA DANA KOJI MI ZELIMO
NIT BLAZENSTVA ZA KOJIM CEZNEMO
KO CE LUDI VJETAR ZAUZDATI
KO L' PUCHINI ZABRANIT KIPJETI
KO L' GRANICU ZELJI NAZNACHITI!
Lucha Mikrokozma, Njegos

:cool:
Овдје, како ја видим, није ријеч о амбицијама.
Могу ја бити амбициозан колико хоћу, ако прилике нису добре, џаба ми.
Ради се више о томе ШТА је то "мало" за свакога од нас.
Најбољи примјер је интервју са једним музичарем, који је рекао:
ја сам имао 3 циља, и све сам испунио...
Да се оженим, дбијем дјецу, и имам редовну... намбер ту(столицу, каку) !!!
:hahaha:
Мало сељачки звучи, али осликава његов поглед, онако хумористично.
Моје размишљање је блиско томе.
Ипак није једнако.
Доста је, за мене: бити здрав, имати посао од којег можеш живјети без страха да ћеш остати гладан, и ослободити се што већег броја страхова.
Мени доста. Све друго, ако буде, добродошло.
:cool::cool::cool:

da, neambiciozan sam i zivotni cilj mi je da zaradjujem pare od kojih cu moci da kupim hleb, platim racun za internet i castim sebe nekom sitnicom.
ne zelim da promenim svet, ne zelim da pomognem gladnima u Africi, ne zelim da dobijem nobelovu nagradu za knjizevnost...to sam zeleo kad sam imao 17.

da, neambiciozan sam i zivotni cilj mi je da zaradjujem pare od kojih cu moci da kupim hleb, platim racun za internet i castim sebe nekom sitnicom.
ne zelim da promenim svet, ne zelim da pomognem gladnima u Africi, ne zelim da dobijem nobelovu nagradu za knjizevnost...to sam zeleo kad sam imao 17.

Ne znam da li je ovo odraz zrelosti ili samo nedostatak ambicija...
Logicno je da vremenom shvatis svoje mogucnosti i umesto gladnima u Africi pomognes gladnima u svom komsiluku, umesto Nobelove nagrade dobijes neku manju lokalnu ili za pocetak pises za neki casopis.
Intelektualci menjaju svet tako sto uticu na okolinu svojim razmisljanjem i to je neka promena.
Iako si hteo da budes sarkastican ipak si rekao istinu o sebi.

Gdje ide ova nasa Planeta kad nasuprot gladnim u Africi imamo u kucama gomilu stvari koju nikad ne upotrijebimo...i sl
Koliko bi se gladnih usta moglo nahraniti tim novcem izdvojenim za patoloske shoping groznice covjeka otudjenog od sebe, prirode, ljudi...koji groznicavo rade i gomilaju materijalana dobra...ne bi li nadomjestili ne prazninu vec shuplji brisani prostor sopstvene dushe!

pa mnogi popunjavaju supljinu svoje duse i hrane svoj ego pomazuci gladnima u Africi, a meni je to totalni promasaj poente, cak mi zvuci nekako sebicnije od nekog ko gomila stvari i ne pomisli nikad o tom problemu...samo sam svestan svoje 'uloge' i toga da imam vise sanse da resim neki problem koji me okruzuje nego neki toliko globalnog tipa.

Ne znam da li je ovo odraz zrelosti ili samo nedostatak ambicija...

to se pitam svaki dan...verovatno su obe opcije pomalo tacne.
mozda je zvucalo tako, al nisam bio sarkastican...

O gladnima u Africi cesto mislim...i toliko mi zao kad bacam hranu a znam da u tom trenu neko umire bez nje. Prosto mi je neshvatljivo da u svijetu postoji taj problem gladi u 21. vijeku i da za to niko ne haje. Kako mirno spavaju mocnici koji su zaista u stanju da nesto urade po tom pitanju, nije mi jasno? Koliko bi jedna samo bomba na Gadafija, djece u Etiopiji spasila surove smrti.
Kako neko moze ostati miran gledajuci scene majki koje drze u narucju veliko dijete od 7, 8 godina i pridrzavaju im glavu koja pada od iznemoglosti...A tek bebe. Djeca nijesu trazila da dodju na ovaj svijet. Prolazimo samo ovuda. Bolje i neka odu. Iza ih cekaju plavetna prostranstva.

Da li se zadovoljavate sa malim, odnosno realtivno skromnim (prosečan život, platica 40.000 hiljada, jetovanje grčka 1 godišnje) ili pucate na više, odnosno realno se trudite da ostavrite više?
Šta leži u korenu neambicioznosti i devize "život čine male stvari" a šta u megalomaniji i želji za više, bolje, veće, iznadprosečnošću?

to o čemu pričaš je iznad proseka i mogućnosti velike većine.
i šta bi značilo 'realno se truditi'? realno sagledam svoje sposobnosti, realno sagledam svoje mogućnosti, realno sagledam svoje potrebe, realno izbrojim članove svog domaćinstva koji zavise od moje realno surove 'zarade'... e sad malo van na globalnom nivou, realno sagledam ponudu, realno sagledam potražnju, realno sagledam koliko su ljudi u velikoj većini neadekvatno plaćeni za poslove koje obavljaju (u našim uslovima), realno sagledam problem nezaposlenosti, realno sagledam problem ekonomske krize... realno, u ovoj zemlji ti ništa ne garantuje uspeh, ma koliko se trudio. i ma koje ateste priložio, ako se ne snađeš, ne hvataš veze, ne kupiš radno mesto, ili te ne pogleda onaj odozgo možeš da grickaš nokte ceo dan. i da razmišljaš koji posao bi realno zadovoljio tvoje potrebe, da primaš dobru platu, a da se ne zamaraš mnogo, recimo?
ima i onih koji su sav svoj potencijal iskoristili, koji su maximalno angažovani, koji rad posao koji vole, koji su možda zadovoljni, ali jako malo. i pitanje je koliko je kome ovde realno dosta?
druga stvar, šta ako porodica recimo broji 4 člana, od toga 3 nezaposlena, pa koliko njima realno treba? sasvim je drugi aspekt ako ih pitaš koliko bi im bilo dovoljno. ljudi se odriču svega što štikliraju kao nepotrebno u određenom trenutku. kada su prinuđeni. a kada sebi isto to mogu da priušte, neće uzeti ni u razmatranje da li je baš toliko neophodno.
imam 20 000, od toga ne može da se preživi, imam 30 000 može da se preživi, imam 40 000, može komotno da se preživi, već sa 50 mogu da razmatram grčku i već nije pitanje preživljavanja... e sad, ima tu još jedna stvar, koje se niko nije dotakao... :lol: i niko neće priznati da koliko god imao, neće mu biti dosta, možda zadovoljava neke osnovne potreba, ali što više imaš, to i apetiti rastu.
a što se tiče ambicija, slažem se da su sa jedne strane sinonim za pohlepu, ali sa druge su pokretač. nisam preterano ambiciozna, jer ne želim da budem nezadovoljna po pitanju finansija. to je nešto što olakšava, ili otežava život, sredstvo plaćanja određenih vrsta roba i usluga. ništa više.
a megalomanija u koncept ove priče može da se ukalupi samo ako posmatraš jedinku kroz prizmu teškog patološkog poremećaja, nastalog usled neuhranjenosti, možda? mada... i to se leči, ako imaš para da platiš lekove.
i nikoga nije briga, niko ne želi da zna za socijalne slučajeve, svako gleda svoju bulju i svoju porodicu i tako i treba da bude. ko je sposoban, snaći će se, ko nije, neka crkne. jer ko mora da radi, taj će raditi i za 20 000 i nikada se neće zapitati koliko bi mu bilo dovoljno, pre nego što mu prođe kroz glavu: da li ću moći da rastegnem od 1-og do 1-og. ili će nešto konkretno preduzeti, ali se ovde vrtimo u krug i opet vraćamo na onu priču o mogućnostima... realnim.

O gladnima u Africi cesto mislim...i toliko mi zao kad bacam hranu a znam da u tom trenu neko umire bez nje. Prosto mi je neshvatljivo da u svijetu postoji taj problem gladi u 21. vijeku i da za to niko ne haje. Kako mirno spavaju mocnici koji su zaista u stanju da nesto urade po tom pitanju, nije mi jasno? Koliko bi jedna samo bomba na Gadafija, djece u Etiopiji spasila surove smrti.
Kako neko moze ostati miran gledajuci scene majki koje drze u narucju veliko dijete od 7, 8 godina i pridrzavaju im glavu koja pada od iznemoglosti...A tek bebe. Djeca nijesu trazila da dodju na ovaj svijet. Prolazimo samo ovuda. Bolje i neka odu. Iza ih cekaju plavetna prostranstva.

više puta u toku dana, nego što što pomisliš na sex? čisto sumnjam.
ovo me podseća na one retardirane odgovore na izborima za mis... mir u svetu i ostala proseravanja.
na poslednje 2 rečenice mi se povraća...

Pa ako su obe opcije pomalo tacne, sto se tice ambicija pocni da sanjas pod hitno, a zrelost ce da uskladi te snove sa mogucnostima. Od prezivljavanja se ne zivi :)

od prezivljavanja se prezivljava :P
ali problem je sto ja vise nemam konkretne ambicije i cilj, osim da zivim i uzivam...sto je pomalo jadno. bas me je pitao neko pre par dana kako vidim sebe za 5 godina...i zacutao sam na 5 sekundi. jadno.

pa lepo si dosla do poente - mocnici. ljudi su tek nedavno poceli da se bore za rasnu i bilo kakvu ravnopravnost tako da ce jos mnogo godina proci dok se taj problem ne resi, ako se ikad i resi...
a to kako neko gleda na taj problem je stvar empatije, neki ljudi je nemaju a kod mene je prilicno niska, priznajem.

dosta je kad normalno živiš
malo ko zna šta je normalno
pa je to relativno

lično: ova gore varijanta sa Grčkom uopšte nije loša

pitanje je sta je za koga normalan zivot. sta je ono sto ispunjava i zadovoljava kriterijume normalnog zivota. to zavisi od coveka do coveka. nekome je dovoljno da zadovolji osnovne potrebe, plus neke sitnice. a nekome su dovoljne sitnice, ali skupe sitnice.
ako se izbaci faktor srece, vecina ljudi nije spremna da rizikuje da bi nesto postigla. znaci strah je onos to blokira uspeh. i eventualno neke moralne norme o tome sta je ispravno, a sta nije, koje se usadjuju od strane okoline u kojoj je neko rodjen i koje se teze iskorenjuju.
konkretno u ovoj zemlji opste stanje itekako ubija kada dodje do prvog suocavanja i razbijanja iluzija i snova.

sta god bilo coveku malo treba za pristojan zivot
problem je sa ljudima koji su naviknuti na trosenje
njima nikad niceg dosta a to je opet bolest zavisnosti
nebitno na sta trose, bitno je samo trositi sto na neki
uvrnut nacin ima rezona ako imas love ko pleve i ako
ti se odbija od poreza ali ako si siroma a kockas se
il imas zenu troje dece i dve svalerke nikad ti nije dosta

Kakve veze ima Gadafi sa Etiopijom, mislis da ne trose pare na bombe vec da hrane gladne?
Ma to je cist neokolonijalizam, ti koji ima ''pomazu'' nikad nsu dali africkim zemljama da podignu glavu.

od prezivljavanja se prezivljava :P
ali problem je sto ja vise nemam konkretne ambicije i cilj, osim da zivim i uzivam...sto je pomalo jadno. bas me je pitao neko pre par dana kako vidim sebe za 5 godina...i zacutao sam na 5 sekundi. jadno.

Dobro i to je neki cilj, zavisi u cemu uzivas, u prostom hedonizmu ili ti za uzivanje treba nesto vise...
Ni ja ne znam gde sebe vidim za pet godina, trebalo bi da bude sa zavrsenim fakultetom, karijera, muz, deca i ta prica, medjutim ni na trenutak nemam predstavu o tome niti mogu da kazem da to zelim. U ovom trenutku mi se cini verovatnijim da mi kvrcne nesto kad odem na more pa ostanem tamo par godina ili duze...u svakom slucaju pre sam za autentican zivotni put koji ne moze da se ogranici u taj ''sebe vidim za 5 godina...'' kalup.

pa lepo si dosla do poente - mocnici. ljudi su tek nedavno poceli da se bore za rasnu i bilo kakvu ravnopravnost tako da ce jos mnogo godina proci dok se taj problem ne resi, ako se ikad i resi...
a to kako neko gleda na taj problem je stvar empatije, neki ljudi je nemaju a kod mene je prilicno niska, priznajem.

Pa ako pogledas Norvesku, Svedsku, Holandiju taj problem ne deluje neresivo, ali ako pogledas Balkan onda ti se smuci koliko je kod nas nerazvijena gradjanska svest a rasiren opsti primitivizam uvijen u religijski potpomognutu patrijarhalnu kvazi tradiciju.

više puta u toku dana, nego što što pomisliš na sex? čisto sumnjam.
ovo me podseća na one retardirane odgovore na izborima za mis... mir u svetu i ostala proseravanja.
na poslednje 2 rečenice mi se povraća...

Pazi, pazi...Kad si zadnji put pogledala sliku gladnog djeteta koje umire? Ajde pogledaj je pa onda ne pomisli te moje dvije zadnje recenice.
Sad cu ti ja naci neku od tih slika, da vidim kako ces da budes surova, hladna i prepotentna!

Pazi, pazi...Kad si zadnji put pogledala sliku gladnog djeteta koje umire? Ajde pogledaj je pa onda ne pomisli te moje dvije zadnje recenice.
Sad cu ti ja naci neku od tih slika, da vidim kako ces da budes surova, hladna i prepotentna!

ne želim da gledam slike dece koja umiru.
surov i hladan može biti samo licemer koji patetiše i manipuliše izlivima 'empatije'.

ako ti je zaista stalo, a ti nemoj gledati slike, već prodaj to što imaš i pravac etiopija. spasi jednog čoveka, samo jednog, dovoljno je... i ja ću ti poverovati da misliš na gladnu decu više puta dnevno. i kad odeš tamo, ne zaboravi da im kažeš za plava prostranstva... možda im bude bar malo lakše.

ne želim da gledam slike dece koja umiru.
surov i hladan može biti samo licemer koji patetiše i manipuliše izlivima 'empatije'.

ako ti je zaista stalo, a ti nemoj gledati slike, već prodaj to što imaš i pravac etiopija. spasi jednog čoveka, samo jednog, dovoljno je... i ja ću ti poverovati da misliš na gladnu decu više puta dnevno. i kad odeš tamo, ne zaboravi da im kažeš za plava prostranstva... možda im bude bar malo lakše.

Ne izvrci ono sto sam rekla i ne prisivaj mi rijeci koje nisam napisala! Nakon toga mozemo nastaviti polemiku.

Чему свађа?
Зна се колико је доста управо према примјерима из Африке или Азије...
Већина људи за голо билопко преживљавање треба два литра воде и шаку риже.
Е, ту сад иду оне моралистичко - филозофске приче о правди.
Зашто овај или онај има или нема?
Прво, нико од нас није крив што се родио тамо гдје јесте.
Погледајте само број самоубистава у свијету.
Нисам нешто сконтао да се у Бразилу, Етиопији или Камбоџи много самоубијају.
Али зато у Јевропи и Америки, а тек у високоразвијеном Јапану...
Запитајмо се заиста: колико је доста?
Очигледно мање него што мислимо.
И то још ми на Балкану, који никад нисмо били материјално богати.
:mrgreen:

Ne izvrci ono sto sam rekla i ne prisivaj mi rijeci koje nisam napisala! Nakon toga mozemo nastaviti polemiku.

šta sam izvrnula prišila ti? nisam čak ni upotrebila tvoje reči... :lol:

možemo odmah da je nastavimo... dakle, da li si spremna da pomogneš gladnoj deci u africi, i ŽRTVUJEŠ (:lol:) nešto svoje?
ili ćeš da nastaviš da gledaš slike i frljaš se empatijom?

Izvrcala si, tj izvrcao...kako po "nekoliko puta u toku dana pomislim" itd... Naravno da nisi koristio moje rijeci vec svoje insinuantne projekcije.

Na konkretno pitanje cu ti odgovoriti da ja zelim bolji svet i svojim primjerom predano radim na tome. Eto mog doprinosa gladnim u Africi! Kad bi svako ponaosob tezio tome, mozda bi i imali bolji svet...ali neeee.... dalje od svog nosa ne vidim, i nista me vise ne interesuje do kako nagomilati sto vise materijalnih dobara...kompenzirati duhovno siromastvo. To je ono o cemu govorim!

Izvrcala si, tj izvrcao...kako po "nekoliko puta u toku dana pomislim" itd... Naravno da nisi koristio moje rijeci vec svoje insinuantne projekcije.

Na konkretno pitanje cu ti odgovoriti da ja zelim bolji svet i svojim primjerom predano radim na tome. Eto mog doprinosa gladnim u Africi! Kad bi svako ponaosob tezio tome, mozda bi i imali bolji svet...ali neeee.... dalje od svog nosa ne vidim, i nista me vise ne interesuje do kako nagomilati sto vise materijalnih dobara...kompenzirati duhovno siromastvo. To je ono o cemu govorim!

Izvini, a sta radis? Ne pitam zbog polemisanja nego me zanima kako se radi na stvaranju boljeg sveta a da to izlazi iz okvira svakodnevnog zivota, vaspitavanje dece, gledanja na zivot sa pozitivne strane i tako to...

Back