Kolege sa Pravnog fakulteta...

• Začetnik teme Začetnik teme lolla
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Posto mozes sve i uvek da pitas tvoje profesore ti njh pitaj za dodatnu literaturu i ostalo sto te interesuje.Zasto pitas nas kad si izjavio da su nase knjige zastarele i da se uci nepotrebno.A sto se tice promena kod nas, jeste da su one 700 dinara ali ne znaci da je samo to potrebno da se promeni ispitivac.Poreban je i potpis profesora kod kojeg zelis da polazes a mnogi profesori ne daju potpise nikad.Ja licno nikad nisam promenila profesora jer nemam vremena da jurim potpise ali ne vidim nista lose u tome.Normalno je ako je neko ucio iz knjige odredjenog profesora ili slusao njegova predavanja da zeli da ispit polaze kod njega,ili ako pomisli da ga neko diskriminise iz bilo kojeg razloga da ne zeli da polaze kod njega.Iz istog razloga postoji i zalba tj. pravni lek u pravosudju, ako pomislis da je prema tebi ucinjena nepravda (subjektivnost je uvek moguca) imas sansu da neko drugi odlucuje o istom pitanju.

Marija D, nije mi potrebna informacija o dodatnoj literaturi, ustvari. U pravu si to stvarno mogu da saznam na svom fakultetu od profesora, ili u biblioteci. Ovo je cisto bilo ispitivanje vase "dobre" namere ;) . Nisam hteo da odem off topic, ali sada to nije do mene.

Jedno pitanje: kada vec mozete da menjate profesore, mislite li da cete mozda moci da menjate tako i sudije kada postanete advokati (neki od vas)?

A sto se zalbe tice, mislis li da bi tu profesori u komisiji bili objektivniji?

Naravno da cemo moci!Sredstva koja garantuju nezavisnost sudstva i sudija jesu zalba u instancionom postupku i vanredni pravni lekovi u razlicitim postupcima.Time se stavljaju na raspolaganje razliciti instrumenti za otklanjanje subjektivnosti ili gresaka sudija.Ako smo nezdovoljni odlukom sudije imamo dakle na raspolaganju pravo zalbe.

Vidi se da si lepo to naucila iz GPP-a (ili KPP-a) redovne i vanredne pravne lekove. Medjutim , malo si preskocila proceduru. Ako se zalis na ocenu, zalis se dekanu ili nastavno-naucnom vecu (zavisno od toga kako i sta pise u statutu fakulteta) u veoma kratko odredjenom roku. Ovi obicno odredjuju komisiju, pred kojom ponovo polazes, a ako i dalje hoces da ides, onda ti je tek na rspolaganju tuzba. Posle toga idu redovni, pa vanredni pravni lekovi, a kada sve pravne lekove iscrpis, onda ti ne preostaje nista drugo nego Strazbur...
U svakom slucaju, rekao sam da u drugom koraku (polaganje pred komisijom) se tesko moze resiti sujete i subjektivnosti profesora (dobar deo profesora boluje od ovih bolesti)...

Super, onda jos bolje. To je znak da nisi kampanjski tip. :)

bananica:
ova tema bi trebalo da nama,studentima prava bude korisna,da sluzi za razmjenu misljenja,utisaka,savjeta i sl. a ne za neko ponizavanje i potcjenjivanje....rekoh,moje skromno misljenje!

I trebalo bi da bude tako...

plava_mala:
Nije valjda da je i ovde prepucavanje (ili poducavanje - ha,ha)!

Ali ne i ovako... Pa valjda smo dovoljno civilizovani :wink: , da pobedimo tu sujetu :)

ivchonny:
Nego, imate li vi ispit zvani: "Poresko pravo i javne finansije"??? Ili nesto slicno? Ako je odgovor da, po kojoj knjizi radite i da li je novijeg izdanja (tj. da li je napisana po novim zakonskim regulativama)?

Tek sam sad videla ovo pitanje.... Imamo predmet "Javne finansije i finansijsko pravo" i pre neki dan je izasla nova knjiga "Nauka o porezima i poresko pravo - Opsti deo" (cini mi se da je takav naziv) sa svim izmenama od Dejana Popovica. Mislim da je za ispit potrebna pored nje i jos jedna knjiga, ali ne znam tacno koja.

*Zvoncica*:
Ljudi kakav je Kosta Cavoski na ispitu?Dobila sam ga za ispit u aprilu :cry: :lol: :cry:
ja sam imala kod njega ispit u januaru,znala sam odgovor na sva tri pitanja,po mojoj slobodnoj proceni,sa tim odgovorom kod Kosutica bih dobila bar 6,ali ovaj je krenuo da zavlaci neke detalje koji zalaze u potpuno drugacija pitanja od mojih,oborio me je,mnogo voli da se ubacuje dok odgovaras,tako da ne daj mu nikako da pocne da prica,cak i ako je potrebno prekini ti njega,ne govori da si se zbunila,pokusaj da sto vise budes hladna i da cak i kad ne znas,deluj kao da si nabubacila sve,za koncept ces imati dovoljno vremena,i ako ne znas tj. relativno slabo znas odgovor na jedno od 3 pitanja,pitace te cetvrto sa drugog listica,uci iz Kosuticeve knjige,nikako iz njegove,i jos jednom ponavljam:NE DAJ DA TE PREKINE,u suprotnom padas provereno!Srecno! :)

Ja sam sad ono totalno u rebusu... Ne znam sta da radim, pa mi eto treba savet. Ja sam eto sad prva godina, ali nisam dala u januaru ni jedan ispit... ne znam ni sama zasto... Sad sam ono skroz u frci i ucim ko besna... E sad u dilemi sam da li ici ili ne ici na vezbe iz nacionalne istorije? Naime, redovno sam rasporedjena na vezbe kod asistenta Sanje Gligic, koja je rekla da ce nam dati 2q ako je zelimo i da ne dolazimo na vezbe, ako imamo da spremamo te silne ispite... Pa ja sad ne znam da li da idem ili da batalim to i zagrejem stolicu?
Btw ja ne zivim u Beogradu i treba mi mnogo vremena za put i slicno...Da li profesori iz istorije gledaju ocene sa vezbi??? Mislim da je ovo presudno... Sta da radim???? Help! Thanx!!!

nadam se da cu ti bar malo pomoci pa ovako:nisi jedina koja se nije snasla u ovom novom "programu" i to me ne cudi uopste>za 3 mjeseca preci rimsko,opstu i uvod,a pri tom si tek dosao na fax,sve ti je novo i blage veze sa materijom nemas....tesko!zato glavu gore,ako ce ti biti lakse,predmeti iz drugog semestra su vam mnooogo laksi! sa sociologijom ne bi trebalo da imas problema,a vecina ljudi nije imala ni sa nacionalnom s tim sto ja spadam u izuzetke:) za tu sanju ne znam ali znam da ljudi koji su vjezbali kod rakitica i bili relativno dobri su izasli u predroku i otprilike svi dobili 10(prekasno sam saznala:) pa sata da ti kazem,nije lose pokusati... sa gradjanskim nemoj da te plase,sjedes,naucis,nikakva filozofija.tu ces da vidis da li ti pravo lezi ili ne.a iz opste gledaju ocjenu sa vjezbi,naravno nije presudna ali moze da znaci...kod sime ti je najvaznije da znas sta pricas,a kod voje da to ispricas fino,kako je on to zamislio,sve po redu... to je to,pitaj ako te interesuje jos nesto!pozz

Back