KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

sad ja ko pala sa marsa :) ali sta je to....na netu izbacuje kataifi i lici na to.......kako ne slika presek da zavirimo i iznutra, ovako izgledau bas primamljivo al sad me vuce da zavirim i unutra :D
E vidi vidi, svaka cast moj omiljeni orjentalni kolac, OBOZAVAM KADAIF!!! Volim ja i tulumbe, pa hurmasice, a tek tufahije, o majko mila...
A u Sarajevu, iza svakog coska imas kadaifa, sto sirove u obliku rezanaca sto vec ispecen, a na Slatkom cosetu na Bascarsiji je stvarno najbolji
Ma to ti je isti fazon kao baklava, samo se mnogo jednostavnije pravi, red rezanaca pa red oraha pa opet rezanci, orasi, ma neko samo strpa u tom jednom samo sloju 1kg oraha i gotovo, nema puno slaganja, i kad se ispece zalije se hladnim sirupom i gotovo.

Poslednja izmena:
u MK kadaif nisu rezanci,nego nesto slicno kao fide za supu sa serbetom..

pa nije ni fida ni rezanci..kao sto sam vec pisala..testo je isto kao za kore ,samo je u redjem obliku..kao za palacinke..
sipa se u slicnoj posudi kao neko reseto..koje pada na ogromnom zagrejanom krugu koji se vrti..i tako se pece..bukvalno dok okrene krug ono je peceno..
i bude onako bas elasticno..mora da se kida..
za fidu i recanca mislim da igu i jaja..ovde ne..samo brasno i voda..
isla sam da slikam masinu ali su je sklonili u drugom delu radnje...pa mi nije uspelo..:(

drugo...
ovede sa najvise prave u ovom obliku ..kao rolnice..vece..manje..
a to sto Daca opisuje..kada se redja kao za baklavu je ovde ekmek..stim sto na vrhu ima i slatke palake i sluzi se sa sladoledom od vanile...
e taj je tek mmmmm...kadaifi mi je malo suvlji u odnosu na ovo drugo..mada volim i jedno i drugo :zper:
e sad svako ima svoj nacin pravljenja...ja opisjem kako se pravi u grckoj..i ne mora da znaci da je suda isto..;)

http://forum.krstarica.com/album.php?albumid=10486
:bye:

Добила сам ону "тепсију" од силикона ( меканог ) са 12 рупа. Ко зна какав рецепт, било за слано или слатко, молим да ми га да укључујући и оквирно време печења.

Zamrznute%20banane%20u%20cokoladi.jpg

http://www.tortecake.com/component/flexicontent/11-kolaci/339-zamrznute-banane-u-cokoladi.html

Dobro jutro

Novi sam clan na forumu i jos uvek se nisam snasla sa ubacivanjem slika ,pa zato ide recept za tortu bez nje .Pozdravljam vas sve i drago mi je sto sam vam se prikljucila.:klap:

Malaga torta

Sastojci :

10 jaja
10 kašika šećera
10 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo

Fil :

100 gr šlaga
100 gr rendane čokolade
50 gr suvog grožđa
50 gr žele bombona
izmrvljeno testo
2 - 3 kašike ruma

Premaz :

100 gr šlaga
50 gr rendane čokolade
malo mleka

Penasto umutiti jaja i šećer pa dodati prašak za pecivo i brašno.Okruglu modlu premazati uljem i u nju sipati pripremljenu masu.Rernu zagrejati na 200 stepeni i ispeći koru pazeći da ne izgori.Kada je kora pečena , izvaditi je iz kalupa i ostaviti da se skroz ohladi.Ohlađenoj kori iseći pri vrhu poklopac i unutra izdubiti sredinu.Umutiti šlag sa mlekom pa u njega staviti izmrvljeno testo iz sredine , seckane žele bombone , suvo grožđe ,rendanu čokoladu i rum.Sve lepo sjediniti i napuniti tortu filom.
Umutiti šlag sa mlekom i malo premazati gornji deo torte , staviti poklopac i na njega naneti ostatak šlaga i ravnomerno rasporediti.Narendati čokoladu i posuti je po šlagu.

Malo Italije u mom domu.Sicilijanski canolli - pravljeni za mog 'krezavog' unuka dok ne stigne torta.
Kalupi za canolle:
attachment.php

attachment.php

ko voli nek izvoli
attachment.php

- - - - - - - - - -

Evo i recepta sa coolinarke, skinut pre skoro godinu dana:, narvano ja sam ih malo promenila i to samo kod fila pa sam pravila dva različita, sa komadićima čokolade a drugi sa kakaom.
Sicilinaski canolli
Sastojci
• Sastojci za tijesto ( 10 komada ) :
• 75 g glatkog bijelog brašna + koliko tijesto popije
• 8 g kakaa u prahu ( gorkog )
• 15 g maslaca sobne temperature
• 1 malo jaje
• 30 ml crnog vina
• 1 žlica šećera
• - na vrh noža soli
• Za kremu :
• 100 g šećera u prahu
• 2 žlice mlijeka
• 250 g ricotta ili mascarpone sira
• 2 žlice korice ribane naranče
• Ostalo :
• 1/2 - 1 litra ulja za prženje
• - kalupi za cannole
• - šećer u prahu za posipavanje
• - kandirano voće ( trešnje ) ili ušećerena korica naranče
1. Priprema tijesta :
2.Brašno staviti u jednu posudu, dodati jaje, omekšali maslac i sol.
3.Kakao rastopiti u vinu s malo šećera pa dodati tijestu.
4.Izmiješati sastojke drvenom žlicom, a zatim dodati onoliko brašna koliko je potrebno da se dobije čvrsto tijesto koje se ne lijepi za ruke.
5.Od tijesta oblikovati kuglicu, zamotati u prozirnu foliju i držati u hladnjaku najmanje 1 sat.
6.Kad je tijesto odstajalo, na pobrašnjenu podlogu ga razvaljati na tanko ( debljine 2 milimetra najbolje ) te ga izrezivati u kvadrate veličine 8 centimetara ( mogu se izrezivati u krugovi kalupom za krafne ).
7.Svaki kalupić za cannole premazati s malo ulja i dijagonalno postaviti na tijesto. Omotati tijesto oko kalupa i dobro utisnuti vrhove kako se pri prženju ne bi rastvorili ( dobro ih je premazati s malo mlijeka i opet utisnuti ).
8.Ulje staviti da se zagrije i pržiti cannole.
9.Izvaditi kad poprime zlatno – smeđu boju i staviti na salvetu da upije masnoću.
10.Kad sve cannole popržite, pustite ih da se malo ohlade, zatim ih skinite s kalupića i punite kremom.
11.Priprema kreme :
12.Mascarpone ili ricotta sir pomiješaje s malo mlijeka i šećerom u prahu. Dobro izmiješajte drvenom žlicom, a zatim dodajte ribanu koricu naranče ( ekstrakt vanilije, čokoladu ili kakao u prahu, sjeckane pistacije, kandirano voće… ).
13.Pripremljenu kremu dobro je na koji sat držati u hladnjaku dok pripremate i pržite tijesto.
14.Tijesto napunite kremom, pospite šećerom u prahu i ukrasite krajeve kandiranim voćem ili ušećerenom koricom naranče.
15.Držati u hladnjaku do posluživanja.

Naravno, to su kalupi kupljeni kod nas i to na pijaci kod limara koji pravi sve moguće kalupe i sekače za kolače. Inače dok nisam imala te kalupe ja sam šam rolne pravila na dršci od kukuruza - ima to svoje ime ali sam ga zaboravila. Hoću da kažem da može i to da posluži.

Снеки, волим и шаум ролне, а и те колаче на кукурузовину (словачки специјалитет), али их не правим. Ове италијанске сам давно шацнула. Алат, са пијаце, имам бар 30 година. Можда је лим и зарђао понегде.
Све ово сам написала да бих ти рекла колико се дивим твојој енергији. Удели мало.
Надам се да је са зубом све у реду, колико сад у овој ситуацији може бити и да ћете рођендан прославити као да се ништа страшно није ни десило.

Olgice, ti zaboravljaš da sam ja penzioner i da moram nekako da ispunim vreme pa je dobro da to nekome i koristi. A za energiju nemoj ništa da pričašpa ti si ko singerica sve stigneš.
Sa zubićem smo još na oprezi jer može da se iskomplikuje, mada se nadamo da neće. Idemo u četvrtak na kontrolu pa ćemo videti. A za rodjendan sprema baka tortu iznenadjenja pošto on nije imao ideju.

Back