KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

sad ja ko pala sa marsa :) ali sta je to....na netu izbacuje kataifi i lici na to.......kako ne slika presek da zavirimo i iznutra, ovako izgledau bas primamljivo al sad me vuce da zavirim i unutra :D

to je nešto od rezanaca za supu ako se ne varam....

To je od testa..istog kao i za kore..za baklave ...za pite...samo se pravi redje i propusta kroz jednu resetku i pece ...
snimicu jednom prilikom kako izgleda ta masina..

znaci nisu rezanci ;)

a mozda ga ima u Veru...posto moja kuma tamo kupuje grcke proizvode...ja stvarno ne znam cega tamo ima ali pogledajte...
zamrznuto je verovatno jer sveze ne stoji duze od 4-5 dana..
ili u nekom turskom marketu...posto ga i oni prave..
:bye:

Da li je ovako bolje?

kolacici.jpg

A kolači svakako izgledaju vrlo, vrlo primamljivo :zjede: i bilo bi lepo imati recept pa isprobati.

evo napisacu recept,no frks.pokupila sam ga sa fb od jedne zene iz hrvatske,profil je Torte kolaci Ivanka.ima gomilu recepata i ja polako isprobavam jedan po jedan.elem,recepat je:

kore:
600 gr. brašna
100 gr. margarina
1 čajna žlica soda bikarbone ili pola praška za pecivo
2 jaja
200 gr. šećera
2 žlice kakaa
150 gr. mljevenih oraha
po potrebi malo mlijeka
zamjesiti, nakuhati i podjeliti na 4( ja sam ovdje ispekla 5 ) jednaka djela.
ispeći na obrnutoj strani lima, na laganoj vatri, paziti da se ne prepeču, možda nekih 7 min.
ohladiti kore
fil:
4 žutanjka
150 gr. šećera
100 gr. brašna
7 dcl. mlijeka
malo arome vanilije
125 gr. maslaca
kremu skuhati i u hladnu dodati maslac. namazati kore i malo ih opteretit da se smekšaju.
kolač preliti čokoladnom glazurom:)))

kore peci vrlo kratko 3-5 min.a kolicinu fila slobodno pojacati

Evo da napišem te punč kocke:

Može se raditi na dva načina: sa jednom roza piškotom i dve bele, ili sa dve roza piškote i tri bele. Ja ću napisati onaj složitiji način, pošto je kod mene uvek sve malo više komplikovano.

Bele piškote 3 kom: 4 jaja, 4 kašike šećera, 4 kašike poluoštrog brašna, prašak za pecivo. Ispeći tri ovakve korice u plehu od rerne.
Roza piškote 2 kom: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika poluoštrog brašna, prašak za pecivo i crvena boja za kolače. Ispeći dve ovakve piškote.
Ako hoćete sa dve bele i jednom roza, onda se bele rade od 7 jaja a roza od 8 jaja.
Sirupa za roza piškote: 2,5 dl šećera skuvati sa 2 dl vode da provri, dodati 2,5 dl ruma. Sa ohladjenim politi roza korice. Sve potrošiti.
Spajanje: belu koricu staviti na tacnu, namazati pekmezom od kajsija, na nju staviti natopljenu roza koricu, na nju belu namazanu sa pekmezom sa obe strane, ponovo natopljenu roza i od gore ide bela korica namazana pekmezom samo sa unutrašnje strane. Ostaviti na hladno pritisnuto, da se stegne i poravna.
Odgore preliti sa šećernom glazurom napravljenom od 300 g mlevenog šećera, soka od limuna, ruma i crvene boje.

Back