Кoksaki

• Začetnik teme Začetnik teme kacca
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
OK, procitala sam. Ovo je nevezano za koksaki ali cu ipak napisati. I meni su pre 3 godine pricali da je temperatura na nervnoj bazi(i pored toga sto nisam imala nikakve probleme niti bilo sta zbog cega bih se sekirala, cak sam bila i kod psihologa koji je rekao da je samnom sve ok), i kritikovali me sto merim i kako i zasto sam uopste prvi put izmerila, i naravno rekli mi da vise ne merim. Sto srecom nisam poslusala. I nastavila sam da se lomim po doktorima, da bi mi na kraju utvrdili da treba hitno da se operisu krajnici koji su u raspadajucem stanju. Par meseci niko na to nije ni pomisljao, nego sreca sto sam dospela kod doktorke u Gradsku bolnicu, iz sasvim drugih razloga. Posle operacije je temperatura prestala. Prema tome, ako po tebi nema psihickih razloga da imas temperaturu, ceprkaj jos malo.

E ovako, sad cete cuti medicinski fenomem! Ove god u aprilu za uskrs, bas taj dan, dobijem visoku temp, koja je dostizala i 40. Odem u dom zdravlja i doktor mi konstatuje virus, koji izaziva upalu pluca. I tako sam se patio s tom upalom pluca 2 nedelje, najzad sam ozdravio i krenuo u skolu i vratio se treningu. Posle 2 nedelje, odem kod doktora, da jos jednom iskontrolisem krv. Kada sam usao i doktoru pokazao nalaz, covek nije mogao da veruje, poceo cak i da se smeje! Ja pitam sta je bilo, jesam li ozdravio, kaze on jesi ali sad imas mononukleozu! :) I novih mesec dana izolacije i samovanja u sobi. Napokon sam prezdravio i dosao sebi, krenuo u skolu i oprostio se od doktora! Moj najbolji drug se razboli i posle izpitivanja konstatuju mu koksaki virus. Smejao se meni, a sad i on navuko blestinu. :) A da zlo bude vece ja pocnem uvece da dobijem niske temperature i drug mi rece da je to jedan od simptoma koksakija!:) Odem u rumski dom zdravlja (sad moju drugu kucu) i kazem doktoru za temperature, covek mi odma rece da sam medicinski fenonomen i da ce me posle bolesti staviti u stakleno zvono! Odem kod privatnog doktora i izvadima krv, jer ovi nasi domovi zdravlja i bolnice su tako lepo snabdeveni, pa sve imaju. 2 dana sam sa nestrpljenjem ocekivao rezultate.Najzad razultati su bili gotovi, odem ja po rezultate, dobijem kovertu sa rezultatima i ne smem da je otvorim. :) Najzad na putu do doma zdravlja je otvorim i unutra pise Coxsackie POZITIVAN, u tom trenutku sam shvatio da mi ovaj letnji raspust propada. Na analizama su se trazile dve analize prva mi je bila 55 a druga 110, ne secam se tacno koje su analize, mislim da je nesto Ig/m, a ovu drugu se ne secam. I odem do doma zdravlja i pokazem doktoru, covek nista nije govorio, samo se smejao i "reko jaoj sta cu s tobom". Evo sad mi je druga nedelja, camim po ceo dan u kuci, pijem vitamine i Oligogal SE. Imao bih sad da postavim nekoliko pitanja vezanih za koksaki. Koliko dugo ce virus biti aktivan, da li posle mogu da se u poptunosti vratim sportu i posle koliko vremena i da li se posle oporavka brze zamaras nego ranije. I sta je najbolje da pijem za imunitet, jer ga sad posle 3 opasna virusa, skoro i nemem! :) Pozdrav svima i hvala u napred!
P. S. a to sto su ovi pricali o depresiji, ja je uopste nemam!

Zaboravio sam nesto da vam kazem, a tad kad sam prvo dobio virusnu upalu pluca, dobio sam jako dobru doktoricu. Dosao sam kod nje sa temperaturom i do 40, a (ona ima oko 50 god) ona meni kaze, ma to je prehlada, a meni siste pluca :), kaze pi ti pentraksil i to je to (samo sto mi nije rekla, moli se ti bogu i ozdravices). Ja budala poslusam nju i nedelju dana sam lezao sa tempreraturom od 38 do 40. Smrsao sam 5 kila. I odem kod doktora drugog, koji je duplo mladji od nje i covek mi skine temp za 3 dana. Svaka mu cast, sa toliko godina, a toliko zna! I hocu da kazem da vam lecenje od koksakija zavisi kakvog doktora imate, to je opasan virus i morate naci ozbiljnog dokora. Ja sad stalno idem kod ovog doktora!

niko mi ne rece od poznavalaca koksaki virusa sta misli o mojim rezultatima
CB1 c1:16 CB1 c1:16
CB2 c1:16 CB2 c1:16
CB3 1:64 CB3 1:16
CB4 1:32 CB4 1 :64
CB5 1:32 CB5 1 :16
HVALA :)

NA sta tacno mislis kad kazes 'neujednacen'? Koksaki se karakterise tahikardijom (ubrzanjem ritma) ali aritmije (nepravilni ritam) ne moraju da postoje a ako i postpje ne moraju biti uopste naglasene (tzv ekstrasistole, normalna preskakanja srca i od svih potpuno zdravih ljudi, pri naporu, stresu ili miru). Naravno, ovo vazi samo za zdravo srce koje nije vec od pre koksakija bilo zahvaceno neki poremecajem ritma, koji se onda moze pogorsati zbog prisustva virusa.

P.s. Sto se tice 'upola mladjeg doktora koji toliko zna' - nije skidanje temperature stvar znanja i umeca doktora, nego toga da se radi svoj posao; to sto ti je skinuo temperaturu za tri dana znaci da je dobro radio svoj posao, a ne da je nekakav mag. Za razliku od prethodne, koja se nije mesala u svoj poziv, pa te je pustila da glavinjas sa 40 temperaturom nedelju dana. Ali - kao sto rekoh, to ne zavisi od znanja, svaki lekar toliko zna, vec od toga d ali hoces ili neces da radis svoj posao kako treba.

P.s. Sad se vratih na tvoj prvi post o medicinskom fenomenu! A jesi ti uopste procitao ovu temu (cenim da nisi jer postavljas pitanja na koje je vise puta odgovoreno). Rezultate koje si dobio u laboratoriji slobodno baci u djubre - jer ti nista ne vrede (na ovoj temi objasnjeno je vise puta i zasto). Mozda uopste nemas koksaki, i mozda te tvoj doktor zapravo pogresno leci. JEDINI REFERENTNI CENTAR da ti laboratorijski ustanovi koksaki je Torlak u Beogradu, svi drugi rezultati su bezvredni (i to je objasnjeno), i 99% ljudi imace POZITIVAN rezultat na laboratorijskim rezultatima privatnih laboratorija.
A ako imas koksaki, on se leci dugotrajno, nekad i po godinu dana, zahteva potpunu apstinenciju od fizickih aktivnosti i zamaranja (mislim na sport, trcanje, bicikl, i bilo kakve rekreacuije, te zamorne poslove), puno leskarenja, puno vitamina C, E, Q kompleks, zdravu ishranu i mnogo sna, te jacanje imunog sistema. Eto prilike da nadoknadis sve ono prethodno necitanje knjiga, i intelektualne aktivnosti koje si zapostavio na racun treniranja, u narednih godinu dana.

Prvo da dam komentar na ono prvo. Kad sam rekao da je doktor odlican i da mi je snizio temp, nisam se dobro izrazio, hteo sam reci da mi je on odma pronasao sta mi je i izlecio me ubrzo posle toga. A koksaki imam 100%, jer mi srce pocne lupati kad odem da napravim sendvic!! Kuci mirujem vec 3 nedelje i imam uvece temp. Najvisa temp, bila mi je 37.3 i tako skoro svako vece. A na tening i bicikl ni ne pomisljam.
P.S. Hvala za informaciju o aritmiji!

Dragi forumaši, da li neko može da mi objasni za koji organ ( mišić ), su bitni CB1, CB3, CB4 i CB5 titar? Od više ljudi sam saznao da se CB4 i CB5 tiču srca, a za ostale stvarno nemam pojma. Svi osim CB2 su mi uvećani, evo treći mesec - kao pijana kokoška sam!

http://forum.drenik.net/viewtopic.php?p=177235&sid=1fa88e8192916a41ce80d39d69c3814e
Evo na ovom linku sam nasla podelu koksakija po grupama, podgrupama i njihovu vezanost za odredjena stanja i obolenja, bilo je par mesta na netu gde sam naisla na slicne pisanije u koje licno bas i ne verujem. Eto za mene ta statistika bas i nema nekog znacaja i vise se ja oslanjam na svoje iskustvo i iskustvo ljudi koji su imali tu nesrecu da zakace ovaj virus.
Znaci ja sam ubedjena da sam virus moze napasti bilo koji organ ili organski sistem, ali da ocekujem da ce mi neko reci e ti imas npr. samo CB2 i mozes da ocekujes samo mialgije ili miokraditis, dok su ti ostali organi bezbedni....ma to je glupost.
Ja ti samo savetujem da se ozbiljno pridrzavas propisanog rezima zivota u koji si vec verovatno upucena i naoruzaj se velikim strpljenjem.
Pozzz.

Meni samo CB2 nije uvecan, a ostali su CB1 128, CB3 128, CB4 256, CB5 64. Svi mi kazu da rezultati nisu dramaticni, EHO srca mi je O.K. pokazuje samo malo slobodnog prostora (3mm) izmedju srca i srcane opne - sto se smatra uobicajenim u mojoj situaciji. Vise su mi se smucili vitamini, plasim se da ne preteram!? :)

Ma to za CB2 sam uzela proizvoljno za primer, znaci nije vezano ni za tebe ni za mialgije.
Sto se vitamina tice sve zavisi koje koristis i koliko...i meni su se smucili jedno vreme i cim sam osetila poboljsanje prestala sam da ih uzimam redovno pa se sad zato patim jos vise nego na pocetku...mislim da je taj dugi period oporavka podjednako frustrirajuc za sve sa koksakijem.

Svako od nas svakodnevno dolazi u kontakt sa koksaki virusom a da to i ne zna, opusti se.Samo redovno peri ruke.
Neces nikoga zaraziti.
Uzimaj vitamine, miruj i organizam ce se sam izboriti sa virusom kao sto se izbori i sa virusom gripa ili crevnom virozom.
Mlad si, ne bolujes od neizlecive bolesti i nemoj da padas u paniku i da se uzivljavas u bolest.

Eto i mene sa velikim zakasnjenjem.
Ja sam koksaki imala pre jedno 5 godina prvi put.Bilo je tu srcanih problema,nisam mogla na noge da stanem.Bukvalno ih nisam osecala.Sve je to praceno niskim temperaturama,koje su ostale i kada se koksaki "uspavao".Ali tada titar nije bio nesto posebno visok.
U martu ove godine pocele su da mi oticu zlezde,malo sam kasljala i strasno me je bolela glava.Doktorka je bez ikavih ispitivanja rekla to je samo prehlada,otvorila mi bolovanje(posto radim sa decom)i rekla mi da mirujem.Pa sam pocela da kasljem jos vise,otisla ponovo,i ponovo bez ikakvih analiza dijagnoza je bila bronhitis.Pa su zlezde opet pocele da oticu,toliko da vise nisam mogla da gutam.Onda sam dobila uput infektologu,koji je konstatovao da je u pitanju mononukleoza.Ali naravno kada je uradio analize,nije pronadjen virus mononukleoze.
Tako je ostalo da nastavim da mirujem,uz vitamine i dobru dijetu.Tako sam ja dobrih mesec dana odlezala u groznom stanju...Kasljala sam sve vise,temperatura se povecavala,imala sam stalno mucnine i povracanje,nista nisam jela.E onda su zlezde pocele da se smiruju,ali kasalj ne.Na kontroli kod infektologa,slusao mi je pluca i ustanovio da se cuju pukoti na desnom plucnom krilu.Dobila sam longacef 5x2,posle koga sam se ja jos gore osecala.Jer nisam mogla da disem,puls je bio 140,cak se desavalo da se probudim u sred noci jer mi je srce lupalo jako i gusilo me.
Na sledecoj kontroli,snimila sam pluca i poslata sam kod pulmologa...Do tad se vec prosirilo na oba plucna krila.Odmah su me primili na institut za plucne bolesti na inteznivnoj nezi zbog smanjenih vrednosti kiseonika u krvi.I tako sam ja njih molila da oni meni urade analize na koksaki,na sta bi oni meni odgovarali da to ne moze biti koksaki,jer on napada srce i samo srce...
A bitno je da su analize uradili na sve moguce i nemoguce viruse,pa cak i na HIV.
Po izlasku iz bolnice otisla sam privatno da izvadim krv,jer nisu hteli da mi daju uput za Torlak.Rezultat je bio pozitivan.I bas iz razloga sto mi taj rezultat nije bio najjasniji...jedva sam namolila infektologa da mi odobri da uradim analize.
Sve u svemu rezultat na Torlaku je bio takodje poztivan.Samo je CB4 bio preko 1024,dok su ostali bili uvecani ali ne nesto posebno.I to posle sve terapije,mirovanja,infuzija,kiseonika,vitamina...
E sad to nije u nicijoj nadleznosti.Posto je sa srcem sve u redu,kardiolog me salje kod pulmologa.Pulmolog tvrdi da koksaki nije napao pluca,i da kardiolog nema pojma,da ga menjam....I tako se vrtim u krug,i pocinjem da gubim polako zivce.
Ko je u pravu?

Dragi prijatelji,citam sve ovo i potpuno vas razumem,no recite mi molim vas...Da li je neko od vas prilikom bolovanja od Koksaki virusa,i simptoma gusenja imao povecn broj Eozinofila u diferencijalnoj krvnoj slici i koliki je on bio?Zanima me posto je jedan od mogucih simptoma Koksakija i gusenje,sto je slucaj kod mene.Moze da mi odgovori i neko od lekara ako nije problem.Na pocetku lecenja broj je bio 0,14,pa 0,10,a sada tj. prosle nedelje 0,08...
Unapred hvala!!!

Ok,procitao sam lepljivu temu...
Dakle,imam 26 godina.Pre 4 godine imao sam Koksaki virus u vidu izliva tecnosti u perikard,dakle virusni miokarditis,koji se sanirao za od prilike 3,5 meseca i ja sam se postepeno vratio normalnom zivotu.
Pre 2 meseca pocela su gusenja u vidu pritiska na grudni kos,bol u grudnoj kosti,koji se sirio u levu stranu tela u predelu srca i leve ruke,kao i pojacana znojenja tj. preznojavanja,sa temperaturom od 36,9 do 37,3 kao i gubitkom apetita.Posto mi je i srce povremeno preskakalo,a celokupno stanje izuzetno podsecalo na virus koji sam imao pre 4 godine,krenuo sam na pretrage koje sam obavljeo narednih 3 nedelje i nije mi ustanovljeno nista ni u krvi,ni na ekg-u,osim blagih aritmija,Eho dopler je bio u redu...
Naravno izgubio sam i nekoliko kilograma,jer nisam imao apetita.
Ubedivsi mog lekara internistu,najzad mi je dao uput za Torlak.Nalazi koje sam dobio pre otprilike mesec dana bili su pozitivni na Koksaki,cak potpuno isti tip virusa kao i pre 4 godine CB3 1:128 i CB4 1:256,ostali su bili ok.
Nekome je palo napamet da uradim peske diferencijalnu krvnu sliku,i sve je bilo ok,osim Eo,ciji je broj prvo bio 10,14,da bi pre nedelju dana bio 8...
Inace napominjem,da sam za sve ovo vreme mirovao i da mi se apetit vratio,kao i kilogrami koje sam izgubio,temperatura je bivala sve redja,a disanje je sada mnogo bolje nego na pocetku.Svi ostali biohemijski nalazi su ok,kao i hematologija,osim broja Eo,koji su sada kao sto sam rekao 8.Inace radio sam alergo testove i alergican sam maltene na sve parametre,a najvise na grinje i ambroziju.Sa plucima je sve ok,snimao sam ih u toku pretraga cak 2 puta kod 2 razlicita pulmologa.
Desetog avgusta treba ponovo da vadim krv za Torlak,kako bih video sta se desava sa titrom.
Dakle da li se poviseni Eo,mogu javiti u slucajevima kod Koksaki i da li ste se susretali sa tim?Ja sam laboratorijski tehnicar i znam dosta o tome, ali vas kao lekare pitam,da li je moguca tolika podudarnost izmedju Koksaki virusa koji je dokazan kod mene trenutno i eventualno jos neke bolesti zbog kojih su Eo poviseni?
HVALA!!!

Back