Koju ste knjigu poslednju kupili ili dobili?

• Začetnik teme Začetnik teme goxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
slepi mis je prva knjiga...laguna naopako objavljivala

jeste, a možda to nije loše, interesantnije :)

Tako je i Geopetika objavljivala "otpozadi", Norveška šuma je Murakavijev 1. roman (moguće da se varam da je baš taj prvi) ali je objavljen posle 10 god. od prvog kod nas.

Valjda nisu računali na uspeh.... Ima još jedan Skandinavac kojeg je objavila Laguna, al ga nisam čitao ;)

- - - - - - - - - -

Laguna? Auuu... Ne bih ja to čitala, makar bio Nesbe lično.

:rotf:
Ma, zezevčim se ;)

Konacno sam sinoc kupila onog Bozadziju Pamukovog ( naslov je zapravo Cudan osecaj u meni), radovala sam se toj knjizi jer nazalost nigde nije
prevodjena, a kako stvari stoje verovatno i nece i sinoc sam proctala sezdesetak stranica, sve vec napisano, poznato, s oprostenjem bacene pare.
Kupila sam i Jergovica Srda pjeva u sumrak na duhove[/I, a i to je izgleda neko sviranje qrtzu jer pise o silovanjima u poslednjim brackim ratovanjima
i mozda sam sestcu na lutriji izvukla sa knjigom Dar ( Nabokov), al otom, potom.

Moje je misljenje da je ipak dovoljno procitati jednu , dve knjige od jednog autora ( izuzimam Dikensa i Krlezu) jer su ostale ponavljanje najuspesnijih i najprodavanijih.
Naravno, nije pravilo, ali kod ovih savremenih i jeste.

Konacno sam sinoc kupila onog Bozadziju Pamukovog ( naslov je zapravo Cudan osecaj u meni), radovala sam se toj knjizi jer nazalost nigde nije
prevodjena, a kako stvari stoje verovatno i nece i sinoc sam proctala sezdesetak stranica, sve vec napisano, poznato, s oprostenjem bacene pare.
Kupila sam i Jergovica Srda pjeva u sumrak na duhove[/I, a i to je izgleda neko sviranje qrtzu jer pise o silovanjima u poslednjim brackim ratovanjima
i mozda sam sestcu na lutriji izvukla sa knjigom Dar ( Nabokov), al otom, potom.

Moje je misljenje da je ipak dovoljno procitati jednu , dve knjige od jednog autora ( izuzimam Dikensa i Krlezu) jer su ostale ponavljanje najuspesnijih i najprodavanijih.
Naravno, nije pravilo, ali kod ovih savremenih i jeste.

Taj Jergović je onako, osrednja knjiga. Nisu u pitanju ratna silovanja, nego neki mirnodopski zločin, mada se i ratovi javljaju u priči. Onako, moralno ispravan stav, ali ne zna da ne padne u patetiku. U lokalnim okvirima čitljiva knjiga, u globalnim beznačajna.
Jergović književnost voli i u nju se razmije više nego što kao pisac može da joj pruži.

Taj Jergović je onako, osrednja knjiga. Nisu u pitanju ratna silovanja, nego neki mirnodopski zločin, mada se i ratovi javljaju u priči. Onako, moralno ispravan stav, ali ne zna da ne padne u patetiku. U lokalnim okvirima čitljiva knjiga, u globalnim beznačajna.
Jergović književnost voli i u nju se razmije više nego što kao pisac može da joj pruži.
Ma ja ga volim, pismen covek, nema veze o cemu pise. :D
Pamukova je knjiga kao da citas Selimovica i njegovu Tvrdjavu, naravno nije tema ista, ali je zaista mogao i nas Mesho to sve i lepse da napise.

Kao i mnogi tzv ''liberalni intelektualci'' hipsteri, tipa marčelo i bgd krug dvojke...

Тај Јерговић је будала од писца. Ја у животу ништа субјективније нисам видио од његових књига.

Ja bih rekao da je budala onaj ko očekuje da u književnosti pronađe objektivnost.
Objektivnost pripada enciklopedijama, udžbenicima i istorijskim knjigama, a ne umjetnosti.

Nego šta
Na GR o Romanu o Korini..
Miljenko Jergović nas vodi u Dubrovnik iz pedesetih godina, grad u kojem „ljubav nikada nije bilo lako započeti“, ali i grad u kojem su ovih dvoje neobičnih ljudi sa još neobičnijom mačkom uspeli da svoju ljubav ostvare i ožive ne obazirući se ni na šta.
Roman o Korini je pre svega ljubavni roman, ali je i slika posleratnog Dubrovnika, sa svim njegovim vrlinama i manama, i ...i neverovatno živopisnim likovima među kojima dominira Šimica, profesionalna daviteljka neželjenih mačića.

Kao i mnogi tzv ''liberalni intelektualci'' hipsteri, tipa marčelo i bgd krug dvojke...

Čuj hipsteri iz krooga 2. iz Sarajeva, a Marchelo iz Ćuprije.

Čovek ume da piše, s tim da je valjda umislio u opširnim romanima o porodicama, tipa Dveri od oraha, da je balkanski Man :lol:

Ja bih rekao da je budala onaj ko očekuje da u književnosti pronađe objektivnost.
Objektivnost pripada enciklopedijama, udžbenicima i istorijskim knjigama, a ne umjetnosti.

Али је он у "Сарајевском марлбору" и писао историју. тј. "историју" овог задњег рата, како су Срби 24/7 пијани, са масном брадом до кољена. Али у рецензији пише да је све објективно.

Али је он у "Сарајевском марлбору" и писао историју. тј. "историју" овог задњег рата, како су Срби 24/7 пијани, са масном брадом до кољена. Али у рецензији пише да је све објективно.

Za Jegovića rat u Bosni nije istorija nego lično iskustvo i on prema tom iskustvu ima, naravno, subjektivan odnos koji je pretočio u nekakvu književnost. Imaš, recimo, i roman Top je bio vreo Vladimira Kecmanovića, takođe o ratnom Sarajevu, ali iz srpske vizure. Sam Jergović je rekao da je počeo da čita tu knjigu sa željom da mu se ne dopadne, ali na kraju je priznao da je to jedan dobar roman.
Jergović, za razliku od tebe, shvata šta znači lično iskustvo i lična emocija transponovana u književnost. Istorijska "istina" i umjetnička "istina" nisu iste stvari.
A taj koji je u recenziji pisao o "objektivnosti" očito je knjigu reklamirao za one koje književnost malo zanima i koji odgovore na pitanja koja imaju traže na pogrešnom mjestu.

Citaj Dvori od oraha, tu "objektivno" pise, ali uglavnom o likovima iz WWII ukljucujuci i lika iz tvoga nika;)

Back