quentin
Iskusan
- Poruka
 - 6.073

Česlav Miloš: Godina lovca

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kakav je Miloš, nikada nisam čitao ništa od njega, osim nekih intervjua i ''mudrih misli''...
U odbranu svoje očigledne sklonosti mistično-romantičnoj poeziji i takvom pogledu na svijet Miloš poziva Getea, Dostojevskog, Svedenborga, Vilijama Blejka i čitavu legiju poljskih pjesnika koje, u naboljem slučaju, znam samo po imenu, a koji svi zajedno imaju problema sa prihvatanjem pozitivizma, empirizma, racionalizma i sličnih učenja. Lamentirajući nad hladnoćom dvadesetog vijeka, u kome su razni -izmi zamijenili religiju, Miloš se uvijek vraća Dostojevskom, citirajući njegovu poznatu rečenicu: „Kada bi bilo dokazano da je istina na strani determinizma nauke, ja bih ostao uz Hrista“.
Ipak, Česlav Miloš najviše se bavi Oskarom Vladislavom Milošem, francuskim pjesnikom litvanskog porijekla, svojim daljnjim rođakom i duhovnim ocem, hermetikom i mistikom. Oba Miloša savremenu nauku smatraju neadekvatnom za čovjekove istinske potrebe, registrujući da pad počinje s Kopernikovim heliocentrizmom i njutnovskom fizikom. Spas se, neočekivano, pojavljuje s Ajnštajnovom teorijom koja će, nadaju se, čineći mjesto i vrijeme relativnima, a dajući primat pokretu, ponovo dovesti do alhemijskog jedinstva kosmologije, teologije i nauke.
Neobično čitalačko iskustvo! Pjesme Česlava Miloša nisam čitao, ali teško da bi mi pjesnik na tome zamjerio: nije vjerovao u mogućnost prevođenja poezije na drugi jezik.
smorićeš se....
inače jedva čekam 1. septembar pa da opet počnem da čitam (ne pitajte zašto)
Ako je mladja osoba, to je bila moja sestraDanas sam video ženu u prevozu da to čita...

Nisam ni kupila, ni dobila, ali sam juče na Netu (za dž) našla knjigu "Successful Love and Other Stories" Delmora Švarca, pa sam happy.
U to ime: http://www.kcb.org.rs/OProgramima/P...il/tabid/895/language/sr-Latn-CS/Default.aspx
@Rayela, taj je bio američki pesnik. Sol Belou mu je bio drugar, "Humboltov dar" je, kažu, knjiga zasnovana na njihovom prijateljstvu. Lu Rid mu je bio student. Ja za njega čula zahvaljujući Nabokovu.
Čitala sam samo njegove pesme i jednu priču.

Nij, starija je gospoDŽa bila...Ako je mladja osoba, to je bila moja sestra
![]()
Kupio prošli vikend Kamijevu Kugu, Opekotinu Vasilija Aksjonova i dvije tanke knjige Petera Handkea: Pouka planine Sainte-Victoire i Detinja povest.

Vidim, čitaćemo Kugu uskoro u klubu, ti, ja i naći će se valjda još neko...
A meni su danas stigle na deverovu adresu Divlje palme- Fokner (skoro smo pričali o njemu), i Stevanovićev Testament. Zanimaću se dok sam na odmoru.![]()

Nij, starija je gospoDŽa bila...

Uvek sam za Kugu![]()
Dobio : Dejvid Bruks - Društvena Životinja
Koje izdanje Puteva slobode?
Kol'ko si platio?
Jurim to izdanje, pa zbog toga, u korektnom stanju na limundu/kupindu je suviše skupo.