Koju bi mi SF knjigu preporučili?

VERN vs. VELS ?

Malo sam tokom vikenda razmotrio to pitanje.

Ono sto je Vern pisao bio je u stvari zanr "neobicnih putovanja" (le journeys extraordianaires) veoma popularan u to vreme, 1850-1900.
Ali bio je prvi koji skoro ceo svoj opus posvetio fantastici baziranoj nauci i tehnologiji, te tako iako termin SF nije tada ni postojao, ipak je Vern tvorac zanra.
Bez obzira na to sto je su za danasnje pojmove njegova dela malo naivna.

Sa druge strane Vels je oblikovao moderan SF i njegov uticaj se sve do danas oseca, te se moze reci da je Vern "otac" SF-a, ali je Vels bio taj koji ga je vaspitao.

Oba autora napisala su znatno vise knjiga od onih opste poznatih i dosta toga nikada nije objavljeno kod nas.

Zaista se poseban osecaj kada uzmes neprocitanu knjigu u ruke, ono kad lagano otvoris prve stranice :-)
Kada bih mogao da biram izmedju knjige knjige i monitora, uvek bih se pre odlucio za knjigu.
Na zalost, do mnogo toga se moze doci samo u elektronskoj formi tako da nema bas mogucnosti izbora.

Sto se tice citanja na kompu mislim da je bez veze... Meni kad se nesto cita ja narucim preko neta od Lagune recimo nesto... to stigne novo postom... i lepo citam kao covek... A iskreno skuplje ce me izaci naocare koje cu nabaciti citanjem s kompa nego cena knjiga...

A zdravlje nema cenu... :)

Bas ste me sa ovom temom podsetili na neke knjige koje sam davno citao... :)
Jel citao neko Zvezda KEC - Aleksandar Beljajev (valjda... :) )?
MIslim da je to jedno vreme bilo i u lektiri za osnovnu skolu.
Super je knjiga, bas sam je voleo kao klinac... :)
Cinim mi se da niko jos nije spomenuo Frederika Pola i njegov serijal Kapija...
Jeste li citali?
Ako niste, procitajte... :)
Pozdrav.

E zamisli "Zvezda Kec", bas sam se pre par dana setio da pogledam da li jos imam tu knjigu i stvarno jos je u zivotu :-)

Polov serijal o Hicijima je izvanredan SF i zasluzuje da ga ovde malo vise obradimo.

Sto se tice pitanja citanja ekran vs. knjiga, uvek bih se radije odlucio za knjigu ako mogu.
Ali sta da radim sa 200 SF knjiga u racunaru, koje kod nas jos nisu ni prevedene.

Zvezda Kec jeste malo naivna ali to je zato sto je za decu... :)
Pogon Cioklovski je odatle a onog drugog se ne secam... :)
Kad smo vec kod SF-a za decu, jel citao neko Dusana Belcu?
Prijatelj sa daleke zvezde, Princ sedamnaeste planete i ima jos jedna al' ne mogu da se setim kako se zove...
Zanima me da li mogu negde da se nadju knjige Skrobonje i Knezevica?
Mislim na prave knjige ne na elektronske...
Ne mogu da citam sa monitora... :)
Pozdrav.

Back