Koju bi mi SF knjigu preporučili?

"Pomaljanje" David R. Palmer, knjiga koja mi se veoma svidela, iako je tip napisao samo to i nista vise.

"Hronike Crne Cete" Glen Kuk, zanimljiva epska fantastika, odskace od ostalih jer nema nijedan lik herojskog tipa, svi su manje ili vise negativni.

Evo nekoliko SF naslova koji su specificni po tome sto kao osnovnu temu imaju ljubav.
"Ljubavnici" Filip Hoze Farmer
"Zdravo leto, zbogom" Majkl Koni
"Venera plus iks" Teodor Sterdzen

Garwor:
mislim da sam citao 'Zdravo leto, zbogom'
jel to bese o globalnom smrzavanju, nije losa knjizica

Blizu si... u pitanju je ljubavna prica dvoje tinejdzera na planeti koja ciklicno prolazi kroz velika ledena doba. Radnja se odvija u svetu na nivou tehnologije 19. veka i dosta se vrti oko korumpiranosti vladajuce klase i klasnih sukoba.
Kao klinac sam obozavao tu knjigu.

Mislim da bi bilo zaista nepravedno da se na ovakvoj temi ne setimo da se nekada dobar SF kod nas mogao procitati i bez potrebe za prevodjenjem.

Od autora sa prostora bivse Juge posebnu pocast zasluzuje prvi srpski SF pisac Lazar Komarcic i njegova "Jedna ugasena zvezda" 1902. godine.

Pa iz zlatnog doba jugoslovenskog SF-a sa kraja osamdesetih ljudi kao sto su Dragan R. Filipovic, Goran Skrobonja, Darko Macan, Branko Gradisnik, Boban Knezevic, Vera Ivosic, Lidija Beatovic, Slobodan Curcic (poznat i kao S.Turkley), Bojan Meserko, Vladimir Lazovic, Zoran Jaksic.....
Posebno cu spomenuti Predraga Raosa koji je za razliku od ostalih koji su pisali kratke forme novele i price objavio i dva romana, dvotomnu SF sagu "Brodolom kod Thule" i roman "Mnogo vike ni oko cega".

Ovaj spisak ne moze biti kompletan, a da ne spomenemo i najznacajniju licnost SF-a na ovim prostorima Zorana Zivkovica.

Miki 13991:
Posle 3 godine traženja konačno sam našao od Asimova Ja,robot.Nije kao Čelične pećine ili Preludijum za Zadužbinu,ali lepo zaokružuje celinu.

Moram te malo razocarati, celinu serije Roboti, Carstvo, Zaduzbina cini preko 80 romana i prica kako od samog Asimova, tako i one koje i pisao sa drugim autorima, i one koje su drugi autori pisali posle njegove smrti sa odobrenjem Asimov Fondacije.

ender71:
Moram te malo razocarati, celinu serije Roboti, Carstvo, Zaduzbina cini preko 80 romana i prica kako od samog Asimova, tako i one koje i pisao sa drugim autorima, i one koje su drugi autori pisali posle njegove smrti sa odobrenjem Asimov Fondacije.

Znam to,ali Preludijum za Zadužbinu i Čelične pećine su mi najbolji.Nisam čuo,doduše,za ovo da su posle njegove smrti nastavili da pišu.Sumnjivo mi to.Asimova niko ne može da pretekne.Inače on je napisao oko 500 knjiga,što SF,što iz svoje struke.Bio je profesor biohemije ;)

ender71:
Mislim da bi bilo zaista nepravedno da se na ovakvoj temi ne setimo da se nekada dobar SF kod nas mogao procitati i bez potrebe za prevodjenjem.

Od autora sa prostora bivse Juge posebnu pocast zasluzuje prvi srpski SF pisac Lazar Komarcic i njegova "Jedna ugasena zvezda" 1902. godine.

Pa iz zlatnog doba jugoslovenskog SF-a sa kraja osamdesetih ljudi kao sto su Dragan R. Filipovic, Goran Skrobonja, Darko Macan, Branko Gradisnik, Boban Knezevic, Vera Ivosic, Lidija Beatovic, Slobodan Curcic (poznat i kao S.Turkley), Bojan Meserko, Vladimir Lazovic, Zoran Jaksic.....
Posebno cu spomenuti Predraga Raosa koji je za razliku od ostalih koji su pisali kratke forme novele i price objavio i dva romana, dvotomnu SF sagu "Brodolom kod Thule" i roman "Mnogo vike ni oko cega".

Ovaj spisak ne moze biti kompletan, a da ne spomenemo i najznacajniju licnost SF-a na ovim prostorima Zorana Zivkovica.

odavno sam ja primeto da je Balkan dobar na tom polju...Po meni je najbolji Boban Kneževiđ(on je napisao onu priču o Novom Beogradu,odlična priča),Zorana živkovića da i ne pominjemo)kad sam ga video na studiu B,nisam mogao da verujem koliko je ostario)Predrag raos je odličan,Zoran Jakšić pre spada u horor,ali ajde :)
Takođe u Galaksijinom Almanahu SF priča,ima dobrih naših pisaca...

Poz

ender71:
Blizu si... u pitanju je ljubavna prica dvoje tinejdzera na planeti koja ciklicno prolazi kroz velika ledena doba. Radnja se odvija u svetu na nivou tehnologije 19. veka i dosta se vrti oko korumpiranosti vladajuce klase i klasnih sukoba.
Kao klinac sam obozavao tu knjigu.

Da, to je to, kad na kraju odabrani silaze pod zemlju da sacekaju otopljenje, ali u nivoima prema drustvenom stalezu,...itd, da ne pricam sve onima koji ce tek procitati.

Miki 13991:
Znam to,ali Preludijum za Zadužbinu i Čelične pećine su mi najbolji.Nisam čuo,doduše,za ovo da su posle njegove smrti nastavili da pišu.Sumnjivo mi to.Asimova niko ne može da pretekne.Inače on je napisao oko 500 knjiga,što SF,što iz svoje struke.Bio je profesor biohemije ;)

Nisam jos stigao da procitam knjige pisane posle njegove smrti, ali su u tome ucestvovali autori kao Gregori Benford, Greg Ber, Dejvid Brin, Orson Skot Kard tako da se nikako ne moze tek tako odbaciti.

Da ne navodim previse javi mail, poslacu ti kompletnu bibliografiju pa pogledaj, ja se trudim da zadnjih meseci procitam kompletan serijal po hronologiji desavanja.

Mnoga pitanja na koja Asimov nije odgovorio u svojim solo romanima kao sto su gde su nestali roboti u Carstvu, zasto se u seriji ne pojavljuju vanzemaljci , kako su zavrsili svetovi Spejsera i druga su recimo odgovorena u podserijalima koje je radio sa drugim piscima "Robots in time", "Robot City", "Robots and aliens" i "Caliban".

ender71:
Nisam jos stigao da procitam knjige pisane posle njegove smrti, ali su u tome ucestvovali autori kao Gregori Benford, Greg Ber, Dejvid Brin, Orson Skot Kard tako da se nikako ne moze tek tako odbaciti.

Da ne navodim previse javi mail, poslacu ti kompletnu bibliografiju pa pogledaj, ja se trudim da zadnjih meseci procitam kompletan serijal po hronologiji desavanja.

Mnoga pitanja na koja Asimov nije odgovorio u svojim solo romanima kao sto su gde su nestali roboti u Carstvu, zasto se u seriji ne pojavljuju vanzemaljci , kako su zavrsili svetovi Spejsera i druga su recimo odgovorena u podserijalima koje je radio sa drugim piscima "Robots in time", "Robot City", "Robots and aliens" i "Caliban".

fullgamer@gmail.com

Roboti su se povukli kada su shvatili da više nisu potrebni,ne pojavljuju se vanzemaljci zato što u ovoj "dimenziji"(pročitaj "Kraj Večnosti" i "Na rubu Zadužbine") ne postoje,a za Spejsere sam zaboravio :)

Poz

Proslo je dosta vremena kako sam citao nasa izdanja Asimova, pa sam neke detalje i zaboravio, ali obnavljam gradivo :-))

U mini serijama koje sam spomenuo detaljno se obradjuju ti pravci istorije Asimov univerzuma.
U "Robots in time" ucesce robota u putovanju kroz vreme.
U "Robot city" i "Robots and Aliens" razvoj civilizacije robota bez ljudi, susret sa raznim vanzemaljskim rasama i dogadjaji koji su doveli robote do toga da napuste covecanstvo i da onemoguce dalje susrete coveka sa vanzemaljcima kao i vanzemaljskih rasa medjusobno kako bi omogucili svim razumnim vrstama da se samostalno razviju do punog potencijala.

Posebno su znacajni eseji-uvodnici Asimova u kojima govori o raznim aspektima svojih dela.

U trodelnoj seriji "Caliban" se radi o pocetku raskida svetova Spejsera sa robotima, zanimljivo je da se tu pojavljuje lik robota bez Tri zakona.

Pitam se kada li ce se YU SF vratiti na onaj nivo od pre 15 godina.
Kada se samo setim casopisa i zbirki "Sirius", "Alef", "Tamni vilajet", "Monolit"....
Inace Hrvati jos uvek izdaju Sirius samo pod imenom "Futura".
Pa izdavacki poduhvati "Polaris", "Kentaur", "Znak Sagite".... cak i ona serija X100 SF romana...
To je zaista bilo zlatno doba za ljubitelje SF-a ovde.

Ne mogu da ne podsetim i na Borislava Pekica,
iako je bio pre svega pisac klasicne proze njegova "Atlantida" i "1999" su definitivno SF, i to dobar SF.
Mozda cak i "Besnilo" mada vise spada u domen zanra katastrofe.

A vracajuci se na strane autore da preporucim Greg Bera i njegovu dvodelnu seriju
"Eon" i "Vecnost".

ender

OK pokušaću da nađem ove knjige,nisam ni znao da ih je Asimov napisao.A što se tiče Znaka Sagite,mislim da on još izdaje.

Kroasan

Gori SF nisam pročitao.Ništa nije definisano,ne znaš koje je doba,ne znaš koje je vreme...I ne vređaj Tolkina poređenjem s tim filipom pulmanom.

ender71:
Proslo je dosta vremena kako sam citao nasa izdanja Asimova, pa sam neke detalje i zaboravio, ali obnavljam gradivo :-))

U mini serijama koje sam spomenuo detaljno se obradjuju ti pravci istorije Asimov univerzuma.
U "Robots in time" ucesce robota u putovanju kroz vreme.
U "Robot city" i "Robots and Aliens" razvoj civilizacije robota bez ljudi, susret sa raznim vanzemaljskim rasama i dogadjaji koji su doveli robote do toga da napuste covecanstvo i da onemoguce dalje susrete coveka sa vanzemaljcima kao i vanzemaljskih rasa medjusobno kako bi omogucili svim razumnim vrstama da se samostalno razviju do punog potencijala.

Posebno su znacajni eseji-uvodnici Asimova u kojima govori o raznim aspektima svojih dela.

U trodelnoj seriji "Caliban" se radi o pocetku raskida svetova Spejsera sa robotima, zanimljivo je da se tu pojavljuje lik robota bez Tri zakona.
MAlo si pogreshio oko Asimovljevog univerzuma.Robots and Aliens su varijacije Benforda Gregorija na Asimovljeve ideje,koliko ja znam...osnovna ideja celog Asimovljevog njegovog univerzuma zasniva se na knjizi Kraj Vecnosti...u kojoj on opisuje kako je chovechanstvo uznapredovalo do nivoa gde je moglo slobodno da se kretje kroz vreme time prepravljajutji chovekovu sudbinu,ali ga u isto vreme zadrzhavajutji na Zemlji...kada su 'vechni' kako su ix nazivali odluchili da bi chovek trebao da se otisne u svemir otkrili su da su galaxiju vetj zauzele razne civilizacije , time onemutjujutji choveku da se shiri...shto je prouzrokovalo unishtenje ljudske rase...na sretju to je sprecheno...a sad,ako otjesh znati kako mogu ti poslati knjigu u html formatu...A Asimov nije napisao nijednu knjigu u kojoj se chovek susreo sa vanzemaljcima...vetj se zavrshilo na tome shto je cela galaxija pretvorena u jedno bitje...'Geu'.Opet,ako bi to da prochitash mogu ti poslati sve zaduzhbine,mada mislim da je korisnije da krenesh da chitash od Kraj vechnosti,Ja robot pa nadalje...do 'Zaduzhbina i Zemlja' koja je ujedno i poslednja knjiga iz tog ciklusa koju je Asimov napisao.Narawno on je napisao josh mnogo dela ali ovaj je ciklus jedinstven jer je objedinio chitav jedan univerzum...
ender71:
Greshkica.Radi se o robotima Denilu Olivavu i Zhiskaru koji su veoma inteligentni i dedukcijom dolaze do 0-tog zakona koji u nekim sluchajevima mozhe ponishtiti ulogu 1-vog zakona...

Oxi
ti si stvarno OK tip, ali "nemoj da ucis dedu kako se prave deca" :-)

Da bi razjasnili sva pitanja oko Roboti, Carstvo, Zaduzbina serijala (RCZ) moracu da krenem redom.

1. Razumljivo je da nisi u potpunosti upucen posto si verovatno ogranicen samo na ono sto je izdato kod nas.
Ali RCZ obuhvata 47 romana, 250 prica, 7 poema i 59 eseja, a od toga je na srpskom izdato otprilike jedna trecina.
Taj opus je podeljen u 4 dela.
- dela koja je napisao sam Asimov
- dela koje Asimov napisao zajedno sa drugim autorima
- dela koje su drugi autori napisali posle njegove smrti, a koja su odobrena od strane Asimov Fondacije.
- dela koje su drugi autori napisali posle Asimova, a koja nisu odobrena od strane Asimov Fondacije.

2. Posto sam privilegovan da imam sve te naslove u originalu mozes mi verovati da itekako dobro znam o cemu govorim.

3. Gregori Benford nema nikakve veze sa mini serijom "Robots and Aliens".
Te tri mini serije koje sam spomenuo cine 18 knjiga koji se napisali razni tada mladi autori u saradnji sa Asimovom, on im je bio mentor. Konkretno u "Robots and Aliens" koji je nastavak "Robot city" ucestvovali su Stephen Leigh,Kordell Scotten, Robert Thurston, Jerry Oltion i Bruce Bethke.

4. U RCZ-u Gregori Benford je ucestvovao romanom "Foundation`s Fear" koji napisan posle Asimova i odobren od Asimov fondacije.

5. "Kraj Vecnosti" nije, ponavljam NIJE deo RCZ serijala. Bar nije zvanicno uvrsten u to, a sad sto se tice subjektivnog tumacenja u to necu sada da ulazim.

6. Hvala ti na ponudi, no "Kraj vecnosti" imam i na papiru i u racunaru i na engleskom i na srpskom.
Sto se tice preporuka za citanje s obzirom da SF pratim od 1981. i da moja licna kolekcija trenutno ima vise od 700 naslova mislim da sam procitao 99%, ako ne i svih 100% SF knjiga izdatih kod nas, priznajem da sam poneki fantasy i horor propustio posto me manje interesuju.

7. Sto se tice RCZ serijala napravljen je hronoloski raspored desavanja u Asimov univerzumu i zvanicno zapocinje pricom
"A Boy`s Best Friend" iz zbirke "Complete Robot" godine 1995., a zavrsava se romanom "Foundation and Earth" 498 godine Zaduzbinske ere (12566 godine Galakticke ere).
Posle toga slede jos i dve price drugih autora koje nisu jos odobrene od Asimov Fondacije
"Foundation`s Conscience" George Zebrevski (1056 ZE, 13124 GE) iz zbirke "Foundation`s Friends"
"No Connections" Randall Garrett (1302 ZE, 13370 GE) iz zbirke "Take off".

8. R. Danil Olivo i R. Ziskar nemaju bas nikakve veze sa mini serijom "Caliban".
"Caliban" je napisao Roger MacBride Allen, odobren je od strane Asimov Fondacije i hronoloski je smesten u 3730-3736 godine n.e. posle "Robots and Empire" (3624 n.e.), a pre "Stars like Dust" (4850 n.e)

9. Ukoliko bas trazis knjigu koja predstavlja centralnu tacku RCZ serije onda je to definitivno "Robots and Empire" koja se zavrsava pocetkom radioktivnog ozracenja Zemlje, smrcu R. Ziskarda i polaskom R. Danil Oliva na zadatak osnivanja Galaktickog Carstva.

Toliko za sada, nadam se da nije izgledalo kao da se pravim previse pametan, samo da razjasnimo neke pogresne informacije vezane za RCZ.

Da bismo razjasnili pitanje vanzemaljaca u RCZ serijalu, evo sta sam Asimov kaze o tome u uvodniku za prvi deo serije "Robots and Aliens" - "Changeling".

ROBOTS AND ALIENS

ISAAC ASIMOV

You may have noticed (assuming that you have read my robot stories and novels) that I have not had occasion to discuss the interaction of robots and aliens. In fact, at no point anywhere in my writing has any robot met any alien. In very few of my writings have human beings met aliens, in fact.

You may wonder why that is so, and you might suspect that the answer would be, “I don’t know. That’s just the way I write stories, I guess.” But if that is what you suspect, you are wrong. I will be glad to explain just why things are as they are.

The time is 1940...

In those days, it was common to describe “Galactic Federations” in which there were many, many planets, each with its own form of intelligent life. E. E. (“Doc”) Smith had started the fashion, and John W. Campbell had carried it on.

There was, however, a catch. Smith and Campbell, though wonderful people, were of northwest European extraction and they took it for granted that northwest Europeans and their descendants were the evolutionary crown and peak. Neither one was a racist in any evil sense, you understand. Both were as kind and as good as gold to everyone, but they knew they belonged to the racial aristocracy.

Well, then, when they wrote of Galactic Federations, Earthmen were the northwest Europeans of the Galaxy. There were lots of different intelligences in Smith’s Galaxy but the leader was Kimball Kinnison, an Earthman (of northwest European extraction, I’m sure). There were lots of different intelligences in Campbell’s Galaxy, but the leaders were Arcot, Wade, and Morey, who were Earthmen (of northwest European extraction, I’m sure).

Well, in 1940, I wrote a story called “Homo Sol”, which appeared in the September 1940 issue of Astounding Science Fiction. I, too, had a Galactic Federation composed of innumerable different intelligences, but I had no brief for northwest Europeans. I was of East European extraction myself and my kind was being trampled into oblivion by a bunch of northwest Europeans. I was therefore not intent on making Earthmen superior. The hero of the story was from Rigel and Earthmen were definitely a bunch of second-raters.

Well, Campbell wouldn’t allow it. Earthmen had to be superior to all others, no matter what. He forced me to make some changes and then made some himself, and I was frustrated. On the one hand, I wanted to write my stories without interference; on the other hand, I wanted to sell to Campbell. What to do?

I wrote a sequel to “Homo Sol”, a story called “The Imaginary”, in which only the aliens appeared. No Earthmen. Campbell rejected it; it appeared in the November 1942 issue of Superscience Stories.

Then inspiration struck. If I wrote human/alien stories, Campbell would not let me be. If I wrote alien-only stories, Campbell would reject them. So why not write human-only stories. I did. When I got around to making another serious attempt at dealing with a Galactic society, I made it an all-human Galaxy and Campbell had no objections at all. Mine was the first such Galaxy in science fiction history, as far as I know, and it proved phenomenally successful, for I wrote my Foundation (and related) novels on that basis.

The first such story was “Foundation” itself, which appeared in the May 1942 Astounding Science Fiction. Meanwhile, it had also occurred to me that I could write robot stories for Campbell. I didn’t mind having Earthmen superior to robots—at least just at first. The first robot story that Campbell took was “Reason”, which appeared in the April 1941 Astounding Science Fiction. Those stories, too, proved very popular, and presuming upon their popularity, I gradually made my robots better and wiser and more decent than human beings and Campbell continued to take them.

This continued even after Campbell’s death, and now I can’t think of a recent robot story in which my robot isn’t far better than the human beings he must deal with. I think of “Bicentennial Man”, “Robot Dreams”, “Too Bad” and, most of all, I think of R. Daneel and R. Giskard in my robot novels.

But the decision I made in the heat of World War II and in my resentment of Campbell’s assumption have stayed with me. My Galaxy is still all-human, and my robots still meet only humans.

This doesn’t mean that (always assuming I live long enough) it’s not possible I may violate this habit of mine in the future. The ending of my novel Foundation and Earth makes it conceivable that in the sequel I may introduce aliens and that R. Daneel will have to deal with them. That’s not a promise because actually I haven’t the faintest idea of what’s going to happen in the sequel, but it is at least conceivable that aliens may intrude on my close-knit human societies.

(Naturally, I repel, with contempt, any suggestion that I don’t introduce aliens into my stories because I “can’t handle them.” In fact, my chief reason for writing my novel The Gods Themselves was to prove to anyone who felt he needed the proof, that I could, too, handle aliens. No one can doubt that I proved it, but I must admit that even in The Gods Themselves, the aliens and the human beings didn’t actually meet face-to-face.)

But let’s move on. Suppose that one of my robots did encounter an alien intelligence. What would happen?

Back