Koju bi mi SF knjigu preporučili?

iggi:
Covek rece space operu, letopisi su super ali to je epska fantastika
Moji predlozi:
1. U OKEANU NOĆI, Benford Gregori
2. PREKO MORA SUNACA, Benford Gregori
3. VELIKA NEBESKA REKA, Benford Gregori
4. PLIME SVETLOSTI, Benford Gregori
5. MAHNITI ZALIV, Benford Gregori
6. JEDRENJE BLISTAVOM VEČNOŠĆU, Benford Gregori
i naravno
1. HIPERION, Simons Den
2. PAD HIPERIONA, Simons Den
3. ENDIMION, Simons Den
4. USPON ENDIMIONA, Simons Den
Postoji jos jedna knjiga u seriji o hiperionu ali kod nas jos nije izdata

Mislim da se zove "Sirochici Heliksa" i ne znam gde je hronoloshki smeshtena [ako je to uopshte bitno].
Inache, u jednoj antologiji na Poolarisu postoji jedna Simonsova pricha koja se zove Smrt kentaura. To Rol chesto pominje kao jedno od retkih lepih secanja iz detinjstva, pricha koju mu pricha baka, pored neizostavnog speva.
Inache, kentaur se zove Rol, po njemu je Endimion i dobio ime.
Lepa pricha.

ukoliko si nov u sf-u pocni sa artur klarkom lagan je i citljiv po meni malo "sapunjav"ali ako trazis nesto zaista vredno citaj stranislava lema:solaris,stalker...mozda ti nebi smetao herbertov arakis koji ima bezbroj nastavaka ali samo ukoliko volis ruske klasike :smile: autostoperski vodic kroz galaksiju je odlican primer zabavne fantastike a moja topla preporuka je treci policajac od flen o'brejena zaista pravi biser sf-a usput probaj da iskopas neke sirijuse(zbirke sf prica)izdavali su ih hrvati 80ih tu se moze naci mnogo zanimljivih prica
usput hvala svima koji su slali odgovore sada i ja imam da potrazim dobrih knjiga :smile:

Frozen74:
Samo odlomke... moja drugarica jeste kaze da je slican Eragonu tj da je za mladje narastaje... ne starije od 12 godina.. Ako hoces da citas nesto dobro mogu ja da ti preporucim ali mi reci sta volis... koji je recimo po tebi sasvim dobar roman?

Ovde moram da dam neke ispravke...

ma koliko to tako delovalo ''Pern'' serijal bake-zmaj En Mekafri uopste nije epska fantastika
to je najcistiji SF.

Ko izdrzi da krene dalje od 2 - 3 knjige otkrice da su zmajevi stvoreni bioinzenjeringom, da su stanovnici Perna stigli tu svemirskim letelicama itd.

A ko prodje ceo serijal od nekih 20-tak knjiga, tome skidam kapu.
Posto to jeste prilicno dobra literatura, ali ne znam da li je bas toliko dobra, mislim da je pri kraju Mekafrijeva koristila ''crnce'' za pisanje.

ender71:
Ovde moram da dam neke ispravke...

ma koliko to tako delovalo ''Pern'' serijal bake-zmaj En Mekafri uopste nije epska fantastika
to je najcistiji SF.

Ko izdrzi da krene dalje od 2 - 3 knjige otkrice da su zmajevi stvoreni bioinzenjeringom, da su stanovnici Perna stigli tu svemirskim letelicama itd.

A ko prodje ceo serijal od nekih 20-tak knjiga, tome skidam kapu.
Posto to jeste prilicno dobra literatura, ali ne znam da li je bas toliko dobra, mislim da je pri kraju Mekafrijeva koristila ''crnce'' za pisanje.
Opa, postaje zanimljivo. Ja sam procitao prvu knjigu, i nije bilo ni traga SF-a. Sad cu morati da nastavim :D

Замка за снове, Стивен Кинг- Забаван роман, препорука.
Метузалемова деца, Хајнлајн-јако ми се допао, препорука.
Игра Престола, Мартин- У неким тренуцима боље од Толкина, само на корицама пише СФ роман године :lol:
Пут за Марс, Ерик Ајдл- Монти Пајтоновац је написао добру ствар. Није лоше.

Da li mozda znas gde se moze naci jos nekih romana od Krajtona?

Имаш Парк из доба Јуре итд. по београдским књижарама. Скоро је изашао и Господар Гена, уз Блиц ваљда, можеш га наћи код уличних препродаваца, али мени се не допада. Од Крајтона је добар Андромедин Сој, такође.

ajde da se ne foliramo oko te piraterije
da li ovde ima nekoga ko nema nesto nelegalno???????????
uostalom to je sve za upoznavanje i ucenje kako bi inace znao sta je fotosop 3dmax
i gomila lepih programa iz novina, fala lepo
ako je to nelegalno nije nelegalno o tome pricati

hvala za info jugo 45

Brajan2211:
Uzmi od Rogera Zelazny-ja Hronike Ambera
Najbolja SF knjiga kojaj e ikada napisana

Za prvih 5 delova ovog romana se moze reci da su zaista dobri, dok mi ostalih 5 sa Korvinovim sinom deluju kao na silu napisani i toliko su predvidivi i dosadni kao nekakav tinejdzerski rad.
Inace ovo delo spada u epsku fantastiku, a ono sto je mene odusevilo (u prvih 5 delova) nisu uopste elementi fantastike vec nacin na koji je Zelazny opisao svoje likove i njihovo ponasanje.

Skoro sam procitao od Simonsa "Ilion", sad sam u potrazi za "Olimpom".
Ilion mi se prilicno svideo, narocito Simonsova vizija Grckih bogova.

Back