Koju bi mi SF knjigu preporučili?

NaraYan:
Jest vala.
Ali je nekako komercijalni izforsirani nastavak H-E, i shodno tome bleda senka dotichne SF sage...

ko o chemu, NaraYan o Hiperionu-Endimionu :)

Ако бисмо баш упоређивали, мени се више свиђа Илион у неким деловима :razz: Али нема сврхе упоређивати, оба серијала су у самом врху СФ књижевности... :D

Nekada davno, kaže pripovedač, zli bog Torak je u želji za vlašću zavadio ljude i bogove. Ali zahvaljujući čarobnjaku Belgaratu ljudi su uspeli da povrate Aldurovu kuglu koja je štitila narode zapadnih kraljevstava. Proročanstvo je glasilo da će sve dok se ona bude nalazila u Rivi ljudski rod biti siguran.

Ali to je bila samo priča, a Garion nije verovao u kletve i magiju, iako ga je mračni čovek bez senke pohodio godinama. Rastao je na farmi, u okrilju tetke Pol, nesvestan da će Otpadnik pokušati da probudi strašnog Toraka i da će ga oni koje voli povesti u opasnu potragu za izvorom vrhunske magije.

Tako počinje prva knjiga Belgarijade

tko jos nije procitao Mervyn Peake "Ghormanghast" vrijeme mu je da "skokne" u knjizaru

Vragana, zaista te cenim kao velikog poznavaoca zanra, ali kao sto znas ukusi su razliciti...

Ja licno pod postulatima sci fi-a smatram dela Klarka (koji zna sta laprda, odradio je svoje pojedine vizije za dobrobit nas), onda Asimova, Lem-a, LeGvinovu i burazere Strugacke...kao i filozofa Silverberga i onog japanezera Kobo-a....

Od domacih anonimusa sam se odusevio Siriusom koji je fakat filtrirao samo naj....

Elem, da ne duzim...svako ima svoju predstavu sta valja u sci fi-u, a sta ne...gde treba da ide sf, a gde ne...

Tvoje sugestije da se cita ovo ono jesu na mestu, i zaista si ukazala na meni nepoznate pisce,al ne piju vode iz spomenutih razloga.

Zato racunam na tebe da otvoris temu i opises svog naj pisca, nekom (meni ) nepoznatog i svojim recima opises sta te to kod njega toliko fascinira....da podelis to sa nama.

Ja sam isto tako odradio sa Klarkom.....:):):)

Vragana, zaista te cenim kao velikog poznavaoca zanra, ali kao sto znas ukusi su razliciti...

Ja licno pod postulatima sci fi-a smatram dela Klarka (koji zna sta laprda, odradio je svoje pojedine vizije za dobrobit nas), onda Asimova, Lem-a, LeGvinovu i burazere Strugacke...kao i filozofa Silverberga i onog japanezera Kobo-a....

Od domacih anonimusa sam se odusevio Siriusom koji je fakat filtrirao samo naj....

Elem, da ne duzim...svako ima svoju predstavu sta valja u sci fi-u, a sta ne...gde treba da ide sf, a gde ne...

Tvoje sugestije da se cita ovo ono jesu na mestu, i zaista si ukazala na meni nepoznate pisce,al ne piju vode iz spomenutih razloga.

Zato racunam na tebe da otvoris temu i opises svog naj pisca, nekom (meni ) nepoznatog i svojim recima opises sta te to kod njega toliko fascinira....da podelis to sa nama.

Ja sam isto tako odradio sa Klarkom.....:):):)

ne "kapiram" ovo Sale - ja samo "predlazem" ne "tjeram te" da bilo sta citas ( a ako je ovo zbog onog Patuljka - vrijeme je da mi oprostis, i to samo zato sto sam nevidjeno "sarmantna" lol )
nemam narocitu volju da otvaram posebnu temu da bih rekla : ovo je super, procitajte...lol (jer sam lijena detaljnije pisem o tome)
inace, ova trilogija je nesto potpuno van oubicajene zanrovske podjele i steta je ne procitati je - cak i ako iskljucivo SF citate, a posto ne potpada nigdje u potpunosti - mogu je valjda i ovdje utrpati lol

s druge strane , kako bismo ostalu u domenu SF-a (nesto sire gledano, lol) Kurt Yonnegut - "Klanica br 5"
(pola romana se desava na drugoj planeti - valjda je pomalo i SF? lol) i price Embrouza Birsa (e, one nisu bas svjeze, ali su dobro stivo za one koje zanima kako je "sve" (mislim na SF) pocelo)

Sirijus? ja sam bukvalno "odrasla" na Sirijusima - ujak je imao sve brojeve (garant ih jos negdje cuva, a laze da ih je bacio kad je odlazio preko bara)
to je bilo predobro - price odlicnih svjetskih i kvalitetnih domacih autora...ponovilo se!!!

btw ni Strvinarska Utjeha nije "bas" SF, kao ni Belgarijada, zar ne? pa kakve to veze ima? lol

1. U OKEANU NOĆI, Benford Gregori
2. PREKO MORA SUNACA, Benford Gregori
3. VELIKA NEBESKA REKA, Benford Gregori
4. PLIME SVETLOSTI, Benford Gregori
5. MAHNITI ZALIV, Benford Gregori
6. JEDRENJE BLISTAVOM VEČNOŠĆU, Benford Gregor

Krenuo sam da citam ovaj serijal gregori benforda
prva knjiga je procitana , drugu citam
i nisu nesto narocito ali i ne smaraju

Grrrrr, za moj omiljeni serijal kažeš da nije nešto naročito...ccc :D
Benford je "naslednik" Klarka u "hard" SF-u. Ovaj serijal je razrada ideja teorije informacione fizike a nisu loše ni ideje o prirodi svesti vanzemaljskih bića i poređenje sa našim svesnim i podsvesnim. Ako te to interesuje serijal je odličan.
Ako želiš samo suvu akciju i sapunicu, ima i toga, ali onda propuštaš bitnije stvari u ovim knjigama.

Čestitam na 1000-om postu, lepo što je baš ovde, na Naučnoj fantastici. :D

hvala na čestitci
rekao sam da nije nesto narocito zato sto me ZASAD ne vuče da čitam kao Uzdizanje ili rcz ili dina

ali procitacu ceo serijal u svakom slucaju

posto mi skidam sa rapida non stop vec 2 dana kniga mi je otvorena tako da kad god imam vremena odvojim neko vreme i citam

aj da se ne slihtam
ali iako imam malo postova na ovom podforuma
on je meni najomiljeniji na celoj krstarici
jer dezurni bibliotekari su mi uvek izasli u susret sa nekom knjigom koju nisam imao u polarisovom cd-u
ili redosledom citanja nekog serijala

čak sam i počeo da kupujem literaturu

Back