Koje marke ssd-a kupiti 🙋

Ja sam juče naručio ovaj
Screenshot_2023-04-03-15-39-39-019_com.google.android.gm.jpg

Neko mišljenje?

Odustaješ pošto si shvatio da će komp da ti ispadne penis na biciklu, al' dobro.
Ниси показао мерење брзине диска него интерфејса, понудио сам ти алат који ради на виндоусу са којим
можеш да измериш праву брзину, одбио си, за узврат ми опет нудиш виндоус програм и то неки
бенч система и то је то...

Ниси показао мерење брзине диска него интерфејса, понудио сам ти алат који ради на виндоусу са којим
можеш да измериш праву брзину, одбио си, за узврат ми опет нудиш виндоус програм и то неки
бенч система и то је то...
Odakle ti ideja da se kod mog predloga meri samo brzina interfejsa, leba ti?

Merenje brzine diska je prvenstveno zavisno od test scenarija. U normalnom radu, dva najčešća scenarija su nasumično čitanje male količine podataka iz jednog thread-a (IOPS 4K) i sekvencijalno čitanje i pisanje velikih količina podataka (throughput read)

Passmark testira oba scenarija i još koješta:

1680542426385.png

1680542471165.png

Merenje brzine diska je prvenstveno zavisno od test scenarija. U normalnom radu, dva najčešća scenarija su nasumično čitanje male količine podataka iz jednog thread-a (IOPS 4K) i sekvencijalno čitanje i pisanje velikih količina podataka (throughput read)
Не, мериш неке друге ствари, као што су диск бафери. Немогуће је да читање буде спорије од писања, као што си показао...
btw, ako postignes preko 100mb sa 4k random write to je opet buffer, a ako recimo sinkovano, bez buffera postignes preko
50 to je ultra brzo, recimo onaj lik kaze na njegovm ultra brzom ssd-u postize 2mb/s, mac moj 18mb, ako tvoj
postigne preko 50, to je onda...

Једини прави тест диска је копирање неког већег фајла, да се стварно види пад брзине после испуњавања SLC кеша.
Што се тиче синтетике, постоји гомила алата. Лично, AIDA ми је омиљени тест синтетике. Има и бољих али, рекох, за прави тест само копија неког фајла са диска на диск.
Ја то радим тако што са диска NVMe четврте генерације копирамо на диск треће а на SATA ca било ког NVMe диска.
Из искуства, а тестирао сам доста дискова (пробао сам то и овде да заживи мали овај форум није за то) треба обраћати пажњу на ресурс. На жалост, тешко је у опису диска, код продаваца, наћи све податке.
Зато треба тражити тестове дискова а Руси их имају много.
Тамо можете наћи све податке о диску.
Заборавите марку диска. Обраћајте пажњу на то какав је контролер на диску и тип меморије. То је сасвим довољно да имате представу о самом диску!
Рецимо, ко би обратио пажњу на овај диск по имену: Смотри, что есть на AliExpress! Wicgtyp NVMe PCIe 4,0x4 SSD 512 ГБ 1 ТБ 2 ТБ жесткие диски M.2 2280 NVME Ssd Внутренние твердотельные диски для настольного компьютера PS5 за 3 460,68 ₽ - уже со скидкой 50%
https://sl.aliexpress.ru/p?key=Fck1wUm
а на диску најновији контролер Silicon Motion SM2269ХТ и меморија micron 176-то слојна. Значи, диск са потпуно актуелном електроником али би највећи број вас исти прескочио и купио диск са именом и старим контролером и меморијом.

Једини прави тест диска је копирање неког већег фајла, да се стварно види пад брзине после испуњавања SLC кеша.
Ma jok, na macOS i Linux i \unix-ima generalno, nakon svakog write-a fsync, jer i na mom ssd iz 2018. ne pada brzina ispod
90mb/s, a ide do 350mb/s.
Nije samo cache sa SSD-a u pitanju, vec i cache operativnog sistema… Kazem, ne verujem da random kopiranje
malih fajlova moze da prebaci 50mb/s na bilo kom ssd-u. To je uglavnom kopiranje direktorijuma punih malih fajlova i neko
vece kompajliranje...

Ma jok, na macOS i Linux i \unix-ima generalno, nakon svakog write-a fsync, jer i na mom ssd iz 2018. ne pada brzina ispod
Nije samo cache sa SSD-a u pitanju, vec i cache operativnog sistema… Kazem, ne verujem da random kopiranje
malih fajlova moze da prebaci 50mb/s na bilo kom ssd-u. To je uglavnom kopiranje direktorijuma punih malih fajlova i neko
vece kompajliranje...
90% људи не користи Мел па не видим чему твоје форсирање тога како је на мекбуку?
Отвори тему о меку и тамо пиши све о њему. Сем тога, о каквом диску ти пишеш када се на твом чувеном меку диск не може мењати?!

90% људи не користи Мел па не видим чему твоје форсирање тога како је на мекбуку?
Отвори тему о меку и тамо пиши све о њему. Сем тога, о каквом диску ти пишеш када се на твом чувеном меку диск не може мењати?!
Nisam pisao o mac-u ovde, nego o SSD-u sa PC-ja...

Nisam pisao o mac-u ovde, nego o SSD-u sa PC-ja...
vece kompajliranje...
Колико си дискова тестирао и где се то да прочитати?

Колико си дискова тестирао и где се то да прочитати?
Ne moram ja da testiram, testovi su all over the place, mogu samo da uporedim. No ono sto je Sizif pokazao, sigurno nije validan test,
crystal disk mark i to… a kao taj ssd mnogo brz, pa izuva moj mac, to je poenta :P
No ti programi ne rade, na mac-u pa da mogu da uporedim… ponudio sam fio koji radi na sva tri sistema, ali je malo
komplikovaniji za koriscenje...

Ne moram ja da testiram, testovi su all over the place, mogu samo da uporedim. No ono sto je Sizif pokazao, sigurno nije validan test,
crystal disk mark i to… a kao taj ssd mnogo brz, pa izuva moj mac, to je poenta :P
No ti programi ne rade, na mac-u pa da mogu da uporedim… ponudio sam fio koji radi na sva tri sistema, ali je malo
komplikovaniji za koriscenje...
Питао сам те конкретно. Колико си дискова тестирао и где се могу прочитати тестови?
Ако имаш конкретан одговор окачи. Ако немаш, онда батали демагогију.
Што се тиче наведених тестова, које спомиње Сизиф, они су оно што највећи број људи зна.
Већ сам рекао, једини валидан тест је тест копирања фајла са диска на диск.
По питању хардвера диска, мој познаник, Вађим Очкин, направио је алате за читање хардвера:
http://vlo.name:3000/ssdtool/

vece kompajliranje...
Jos uvek nisi saznao koji tip memorije je u tvom M1 :lol: tlc ili mlc nand

Back