Koje gume da kupim - Tigar vintera ili Sava eskimo?

i ja se spremam na kupovinu, ali imam drugi problem - cuo sam da treba kupovati za oznaku manje!? velicinu gume

hebem li ga. ja sad imam 185/60/r14, a vozac profesionalac kaze da uzmem 175/65(ili 60)r14.

inace se i on slaze da je vintera dobar izbor

nije tako

profil gume je u tvom slucaju 60 . To je sirokoprofilna guma, i u tom slucaju ljudi kupuju malo manjeg profila gumu, tipa 55 jer sto je guma tanja zimi, to je bolja trakcija jer se ista tezina vozila rasporedjuje na manju povrsinu.

znaci gadjaj 185/55/R14 i ne sekiraj se

i ja se spremam na kupovinu, ali imam drugi problem - cuo sam da treba kupovati za oznaku manje!? velicinu gume

hebem li ga. ja sad imam 185/60/r14, a vozac profesionalac kaze da uzmem 175/65(ili 60)r14.

inace se i on slaze da je vintera dobar izbor

nije tako

profil gume je u tvom slucaju 60 . To je sirokoprofilna guma, i u tom slucaju ljudi kupuju malo manjeg profila gumu, tipa 55 jer sto je guma tanja zimi, to je bolja trakcija jer se ista tezina vozila rasporedjuje na manju povrsinu.

znaci gadjaj 185/55/R14 i ne sekiraj se

GRESKA, naopako, nije smanjio sirinu nego visinu, permutovao je, nemoj 55 nikako vise trosi, TO JE VISINA i ide proporcionalno u odnosu na sirinu, to je ovo 185, znaci 175 60 je malo niza od 185 60, a 175 65 malo vislja od standarda , taman. Pogotovo ne nize a sire, slabije ide po snegu sa niskoprofilnim gumama, tada je auto nizi, i kada padne sneg svuda zakacinje, nikako nizu, kao onaj sa dzipom sto nemoze da izadje uzbrdo jer ima niskoprofilne gume iako je 4x4, velika greska lepo je profesionalac rekao SIGURNO, veci teret na manjoj povrsini i bolje izbacuje sneg , samo pogledaj po katalogu jel moze ta dimeznija, uglavnom proizvodjaci preporucuju takve dimenzije (pise tamo u manualu opcione dimenije), pogotovo za deset godina i kusr star auto ;)
evo ti digitron za izracunavanje dimenzije, do 3 % je normalna razlika
http://www.rondo-gume.com/kalkulator-dimenzija-guma.php
JAKO BITNO, M+S NISU ZIMSKE GUME, NEGO ZA SVE SEZONE, MORA DA IMA ZNAK PLANINU SA PAHULJOM UNUTAR, E TO JE ZIMSKA
http://www.internet-prodaja-guma.com/gume/oznaka-pahuljice/
draft_lens15210001module132699591photo_12894958431-zimska-guma-pnevmatika-

Poslednja izmena:
da u pravu si potpuno, permutovao sam stvari tj napravio gresku

185 je sirina gume u milimetrima, a 55/60 procentualna visina bocnog zida gume u odnosu na sirinu i naravno R14 precnik .

sustina za zimsku voznju je sto tanja/uza guma i sto viseg profila to bolje .

zato lada niva najbolje izlazi po snegu, jer ima pogon na sva 4 tocka i tanke visokoprofilne gume.

Mada je ovo o cemu pricam bitno za ekstremne uslove tj voznju po planinskim selima po neociscenim putevima i slicno.

Za gradsku voznju , nema neke bitne razlike pa je zato najbolje uzeti identican profil gume kao letnji.

doslo vreme da se kupuju zimske gume. izbor je kao u naslovu. dva drugara koji se razumeju u automobile voze vinteru. nasao sam i sava eskimo po slicnoj ceni. jel ima neko iskustvo sa ovim gumama?

Kupi vinteru,provereno su mekse od Save.A rade se sa Michelinom,koji je posle Continental verovatno najkvalitetnija guma na nasim prostorima.

• Podržavam
Reactions: 27E
da u pravu si potpuno, permutovao sam stvari tj napravio gresku

185 je sirina gume u milimetrima, a 55/60 procentualna visina bocnog zida gume u odnosu na sirinu i naravno R14 precnik .

sustina za zimsku voznju je sto tanja/uza guma i sto viseg profila to bolje .

zato lada niva najbolje izlazi po snegu, jer ima pogon na sva 4 tocka i tanke visokoprofilne gume.

Mada je ovo o cemu pricam bitno za ekstremne uslove tj voznju po planinskim selima po neociscenim putevima i slicno.

Za gradsku voznju , nema neke bitne razlike pa je zato najbolje uzeti identican profil gume kao letnji.

ma nema greske,nego nisi znao pa si googlao:D

http://www.4gume.com/o-gumama/

;)

stavio vinteru. auto bas lepo ide. ipak je to automobilska guma a ne alat za samo sneg. ne verujem da je predvidjeno da se vozi iskljucivo ispod 7 stepeni celzijusa. negde sam citao da svojstva prijanjanja opadaju pri temperaturama 20 pa na vise
a trosenje? delom zavisi i od vozaca tj nacina voznje. ko zeli ekstra kvalitet neka pogleda gume od 13.000 dinara pa na vise. ja verujem mojim drugarima i njihovim pozitivnim iskustvima o vinteri, jedan je saobracajni inzenjer, a drugi je reli trkac
ps da zivim u kuci i imam garazu i ja bih sam montirao gume prema spoljnoj temperaturi. posto zivim u gradu, to nece moci. sad montiram, skidam krajem februara, nadam se

Back