Koje godine je Isus Hrist razapet i vaskrsao?

Meliot

Elita
Poruka
23.592
Pokušavam da konvertovanjem datuma iz gregorijanskog kalendara u jevrejski i čitanjem Novog Zaveta dođem do tačne godine Isusovog raspeća. I mislim da sam uspeo i da je to bilo tačno 30. godine nove ere. Po biblijskom narativu Tajna večera se dogodila u četvrtak, a tada je bio prvi dan jevrejske Pashe (15. dan meseca Nisan). Listajući godine na sajtu koji pretvara gregorijanske datume i godine u jevrejske jedino se uklapa da se to dogodilo 30. godine nove ere. Pokušajte sami ako mi ne verujete. I za 31. godinu nove ere prvi dan Pashe se pada u četvrtak, ali kako po biblijskom kazivanju znamo da se Isus rodio za vreme vladavine Iroda Velikog (37. p.n.e. - 4. p.n.e.) a po hrišćanskom verovanju živeo ej na Zemlji oko 33 godine, biće verovatnije da se to dogodilo 30. godine nove ere a ne 31. godine. Što znači da se Isus Hrist rodio poslednje godine vladavine Iroda Velikog, odnosno 4. godine p.n.e.

http://www.cgsf.org/dbeattie/calendar/?roman=30+ad

Poslednja izmena:
Jedino se tako uklapa, da je razapet 31. godine onda bi to značilo da da se rodio oko 2. ili 3. godine p.n.e. što se ne bi poklapalo za kazivanjem iz Novog Zaveta da je Presveta Marija morala bežati sa Isusom u Egipat pred Irodovim gnevom i ubijanjem novorođenčadi. Ostaje i 27. godina n.e. jer i tu dolazi do poklapanja Pashe u četvrtak, ali ja ipak mislim da je to bilo 30. godine. Marija je onda morala u tuđini živeti nekoliko godina do Irodove smrti sa detetom, ovako ima više smisla da je Irod umro ubrzo posle bega Marija sa Isusom u Egipat, kako nam kazuje apostol i jevanđelist Matej.

Poslednja izmena:
Ako je Isus rođen početkom 4. godine p.n.e a Irod Veliki je iste umro u martu ili aprilu, to bi značilo da je Isus Hrist razapet sa pune 34 godine, a ne sa 33 kako se misli. Broj 33 nije nigde zabeležen u Novom Zavetu, piše samo da je sa svojih 30 godina započeo propoved.

Meni je godina 27. p.n.e isuviše rana, mada se i ona uklapa u jevrejski kalendar. Kao što rekoh, onda je Marija morala bar 2 godine sa malim detetom živeti u tuđini.

Evo još jedan konverter iz gregorijanskog u jevrejski kalendar. Kod njega se samo za 30. i 27. godinu nove ere poklapa da se Pasha pala u četvrtak. Bitno je da Pasha bude četvrtak jer se po hrišćanskom verovanju tada dogodila Tajna večera i Judina izdaja. A tako je i jednoj aplikaciji koju sam skinuo.

http://www.midrash.org/calendar/

Poslednja izmena:
A 27. godina otpada jer se po jevrejskom istori;aru Josifu Flaviju Irodijada 27. godine n.e. preudala za Iroda Antipu (prethodno je bila udata za Iroda II), a Jovan Krstitelj je kritikovao Iroda zbog ovog braka. zbog čega Irod i naređuje hapšenje Jovana Krstitelja i njegovo smaknuće. Znači ostaje samo 30. godina. n.e. kao jedina moguća kombinovanjem više izvora i datuma kao godina Isusovog raspeća.

Pokušavam da konvertovanjem datuma iz gregorijanskog kalendara u jevrejski i čitanjem Novog Zaveta dođem do tačne godine Isusovog raspeća. I mislim da sam uspeo i da je to bilo tačno 30. godine nove ere. Po biblijskom narativu Tajna večera se dogodila u četvrtak, a tada je bio prvi dan jevrejske Pashe (15. dan meseca Nisan). Listajući godine na sajtu koji pretvara gregorijanske datume i godine u jevrejske jedino se uklapa da se to dogodilo 30. godine nove ere. Pokušajte sami ako mi ne verujete. I za 31. godinu nove ere prvi dan Pashe se pada u četvrtak, ali kako po biblijskom kazivanju znamo da se Isus rodio za vreme vladavine Iroda Velikog (37. p.n.e. - 4. p.n.e.) a po hrišćanskom verovanju živeo ej na Zemlji oko 33 godine, biće verovatnije da se to dogodilo 30. godine nove ere a ne 31. godine. Što znači da se Isus Hrist rodio poslednje godine vladavine Iroda Velikog, odnosno 4. godine p.n.e.

Isus Hrist se rodio 2 god pre ne.

Evo još jedan konverter iz gregorijanskog u jevrejski kalendar. Kod njega se samo za 30. i 27. godinu nove ere poklapa da se Pasha pala u četvrtak. Bitno je da Pasha bude četvrtak jer se po hrišćanskom verovanju tada dogodila Tajna večera i Judina izdaja. A tako je i jednoj aplikaciji koju sam skinuo.

http://www.midrash.org/calendar/
Nije gregorijanski nego julijanski gregorijanski tada nije postojao.

Отприлике , неки су се ти е бавили више свакако до 8. п.н е је рођење.

Отприлике , неки су се ти е бавили више свакако до 8. п.н е је рођење.
Pa ako je raspet 30. g.n.e jer se jedino tada poklapa da Pasha padne u četvrtak onda je godina rođenja što ranije 4. ili 5. godina p.n.e. zbog perioda vladavine Iroda Velikog. Mada ja mislim da je to bilo početkom 4. p.n.e. i da je Isus imao oko 34 godine kada je raspet.

Pa ako je raspet 30. g.n.e jer se jedino tada poklapa da Pasha padne u četvrtak onda je godina rođenja što ranije 4. ili 5. godina p.n.e. zbog perioda vladavine Iroda Velikog. Mada ja mislim da je to bilo početkom 4. p.n.e. i da je Isus imao oko 34 godine kada je raspet.
Нису кслендари добро усаглашени нарочито јеврејски који је лунарни затим јулијански који је соларни.
Друго сам римски хришћански календар који броји од постснка света је не подудара са јеврејским разлика је око 2000 година.
Једног рабина месијанца сам пратио који је проучавао и асирски и египатски и укључио је астрономске промене које су се десиле дошао је негде близу до такве рачунице плус минус пар година. Јеврејска недеља почиње са недељом абзавршава се са суботом.

Нису кслендари добро усаглашени нарочито јеврејски који је лунарни затим јулијански који је соларни.
Jevrejski je lunarno-solarni nije isti kao islamski kiji ima 354/355 dana, ima 13 mesec Adar I tako da se poklapa sa solarnim kalendarima gregorijanskim i julijanskum.

Јеврејска недеља почиње са недељом абзавршава се са суботом.
I kod nas je isto. Nedelja počinje sa nedeljom a završava se sa subotom, jedino kid katolika nije naznačeno koji je prvi dan u nedelji, oni ne obeležavaju.

Još jedna važna ličnost na osnovu koje možemo okvirno odrediti godinu Isusovog raspeća je Pontije Pilat koji je bio rimski prokurator Judeje od 26. do 36. godine n.e. Probao sam sve godine u tom razdoblju i samo za 27. i 30. se poklapa da je Pasha pala u četvrtak, kada je i bila Poslednja večera. Kako 27. n.e. otpada zbog braka Irodijade i Iroda Antipe i pogubljenja Jovana Krstitelja zbog kritikovanja njihovog braka, ostaje samo 30. godina n.e.

Tako da ispada da je Isus Hrist razapet u petak 5. aprila 30. godine a vaskrsao 7. aprila 30. godine u nedelju.
zašto je to bitno za veru?
Pa dobro bitno je kako nije. To je pitanje koje je oduvek preokupiralo mnoge tokom istorije. Još je bitnije što se neki izvori poklapaju sa navodima iz jevanđelja.

Back