Koja je svrha života?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Indigo71:
Onda je svaka dalja priča o tome besmislena, zar ne?

Па, мени нико не брани да читам Кастанедине књиге и то озбиљно, а поготову ми не брани да пкушам да применим у животу оне одличне (!) савете из његове треће књиге (пут у Ихтлан) који су чиста мудрост, и препоручујем их свакоме. :D

Што се тиче Толтека, на овој теми битно је само рећи ово:

Они имају свој одговор на питање "сврхе живота": сврха живота је достизање оног (врло високог) ступња свести који они зову "трећа пажња", а потом прелазак у следећу димензију постојања (у коју стижу и сва друга свесна бића у свемиру која су достигла исти ниво свести). Дакле, за њих је живот буквално школа, школа свести, и сврха је да се та школа заврши и пређе у следећу, вишу школу (то сам једном раније сликовито назвала космичком гимназијом).

И још само ово: Толтеци кажу да је за човека, данас, могућа само еволуција свести. Никаква физичка еволуција више није у игри. А поготово нема смисла продужење врсте, уколико то продужење није праћено еволуцијом свести. Таква врста никоме није потребна, чак ни "намери".

Twisted Transistor:
Dumanje o smislu zivota vas nikuda nece odvesti.

Misaoni centar kao deo tvog bica ne moze i ne treba prestati da funkcionise ali je od koristi samo kada se uskladi sa ostalim centrima, emotivnim, motorickim..Kako bi inace bio sposoban da ucinis bilo sta ako pre toga ne bi nesto bljesnulo u tvom umu, mislim na ideju i kada tu ne bi postojala emocija koja ce te podstaci da to i ostvaris i pokusaj sve to kao bestelesno bice..
O kako smo kompleksni i savrseni :-P

Modruna:
Ништа, само умеју да разликују битно од небитног. :D
Pa ne znam, meni su higijena, izlasci, ženske i to veoma bitni, al' to je zato što sam ja na nižem nivou svesti.

Eh, kad bih i ja kontemplirao 6 sati dnevno puta 6 godina, boleo bi me tuqi za ženske i higijenu.... zato su Tolteci toliki carevi, a ja jok.

Sizif:
Pa ne znam, meni su higijena, izlasci, ženske i to veoma bitni, al' to je zato što sam ja na nižem nivou svesti.

Eh, kad bih i ja kontemplirao 6 sati dnevno puta 6 godina, boleo bi me tuqi za ženske i higijenu.... zato su Tolteci toliki carevi, a ja jok.

sve si sam napisao, nemam sta da dodam.

Jedino sto ti ne znas kako je na visim nivoima, znas samo kako je na nizim , pa ne mozes da uporedis ta dva - zbog toga ti ono sto ne poznajes zvuci smesno.

Ali, kako ono kazu - svaka ptica svome jatu...

Sizif:

Sam izjavljuješ zašto ti služi forum: za igranje, ismevanje, sprdanje... Niko ne bi bio na forumu da nema dovoljno vremena i lični interes za to.

ristob:
Sam izjavljuješ zašto ti služi forum: za igranje, ismevanje, sprdanje... Niko ne bi bio na forumu da nema dovoljno vremena i lični interes za to.
..kad smo vec kod razloga zbog kojih smo ovde..trenutno sam na poslu i u totalnom haosu, kako nas direktor kaze firma nije u problemu vec u dinamicnom razvoju!ok..najlakse mi je da se iskljucim iz svega i malo izfilozofiram 8)

tesko pitanje, jer nema jednog odgovora :(
svako ima neku svoju misiju, neki svoj cilj, san od kojeg ne odustaje, ljubav u koju veruje, zivot koji chesto vishe shiba no shto mazi...i nadu koja ga drzi i daje snage da se kroz zivot koraca hrabro uprkos svemu... :) svrha je mozda u borbi i neodustajanju...

Indigo71:
Ono što ovu diskusiju održava u životu je različitost mišljenja. Ja se iskreno nadam da ovde niko ne traži svog misaonog klona. Uniformnost jeste bitna ali za neke druge aspekte života. Čini mi se da je za tebe pitanje svrhe nekako teška i glomazna stvar, otud projekcija da je pravo vreme za rešavanje tog pitanja kasna starost. Izgleda da imaš ugovor sa nekim ko ti garantuje tu kasnu starost. Ja ga nemam a samim tim nemam ni vremena za gubljenje.

Izvini Indigo71, nisam htela pogresno da me shvatis...samo sam obratila paznju na jednu rec koja po meni nedostaje u pitanju jer univerzalne svrhe zivota nema, kao sto rekoh stvar je pojedinacnog misljenja, a samo pitanje je meni delovalo kao da postoji jedinstven odgovor na njega, naravno da su ga svi razumeli kao i ja, samo volim preciznost.
A sto se starosti tiche, nadam se da cu je doziveti. A zasto trenutno nisam sigurna koja je svrha mog zivota, pa zato sto jos uvek upoznajem neke stvari bitne za moj zivot da bi dosla do konacnog odgovora sto ne znaci da sutra necu znati...a i ne opterecujem se tim pitanjem jos uvek. Dakle ne volim da donosim misaone zakljucke dok ne budem sigurna da za koji dan necu menjati iste.
thats all :)

don huana:
Zanima me da li je neko od vas cuo za izvesnog G.I.Gurdjijeva?

Имаш Гурђијева колико хоћеш по књижарама. Најпознатија је књига П.Д. Успенског "У потрази за чудесним".

Ништа се о њему не зна са сигурношћу. Изгледа да је био Јерменин (бар је тако изгледао) и изгледа да је учио "школу" на Тибету.

Кад је у Русији избила револуција, отишао је најпре у Европу (Енглеска, Француска, Немачка) а потом у Америку.

Да ли је имао неки лични шарм или неке стварне моћи, тек -- завртео је мозгове по Европи после Првог рата, да то није нормално.

У сваком случају, ону горе наведену књигу вреди прочитати. Има доста занимљивих идеја, зато што он посматра људе из неуобичајене преспективе. Вреди понекад погледати ствар и из другог угла, ради промене. Али пажња: врло је оштар судија, лако може да се деси да вас увреди његово мишљење о људима. ;)

Sizif:

Сизифе, имам добре вести за тебе: Толтеци су последњи људи на свету који би те јурили и присиљавали да будеш свеснији него што јеси. Према томе, уживај у миришљавим купкама и миришљавим плавушама :D колико ти душа иште. Ко зна, још може да се испостави да је то била твоја „сврха живота“ (никад се не зна, што би рекао Мали Принц :D ).

Modruna:
Сизифе, имам добре вести за тебе: Толтеци су последњи људи на свету који би те јурили и присиљавали да будеш свеснији него што јеси.
Pa da... a i koliko shvatam (zbog vaše diskusije sam malo pročitao o njima), većina ih je istrebljena pre desetak vekova, preostali su se asimilirali sa drugim narodima, a priče o njima su legende prenošene s kolena na koleno.

Šteta, izgledali su kao zanimljiva civlizacija, baš se pitam kako bi se snašli u doba Interneta... :-)

Толтеци нису били народ као што мисли наша "научна" антропологија.

Али о њима можемо да причамо на теми "Кастанеда", ко жели.

Ја сам овде само ставила њихово виђење "сврхе живота" да чорба буде гушћа. :D

Modruna:
Толтеци нису били народ као што мисли наша "научна" антропологија.

Али о њима можемо да причамо на теми "Кастанеда", ко жели.

Ја сам овде само ставила њихово виђење "сврхе живота" да чорба буде гушћа. :D
Ja podržavam priču. Nisam čitao Kastanedu ali ste me zaintereesovali, pošto ste mi ga ovde prilično dobro dočarali, kao što sete me zainteresovali i za De Mela, kojeg trenutno čitam.

Modruna:
Имаш Гурђијева колико хоћеш по књижарама. Најпознатија је књига П.Д. Успенског "У потрази за чудесним".
Али пажња: врло је оштар судија, лако може да се деси да вас увреди његово мишљење о људима. ;)
..znam, znam zato sam i pitala jer me zanimaju reakcije ljudi na njega..
Bez sumnje je bio vanredna licnost..Procitala sam skoro sve sto se ovde moze i ne moze nabaviti ali ima pisanija koje jednostavno ljudi na nekom prosecnom nivou nisu u stanju da razumeju kao npr. "Belzebubovi razgovori sa unukom" sam uvod me je odmah upozorio - ne trudi se..mozda jednog dana..U svakom slucaju preporucujem za pocetak dela njegovih ucenika.."Nas zivot sa G.Gurdjijevim" je knjiga koju je zapoceo Thomas De Hartmann a zavrsila je njegova zena Olga i divno opisuje samog Gurdjijeva kao i zivot i rad njegovih ucenika.Iskreno sam bila zadivljena snagom svih tih ljudi koji su ziveli u nimalo lakim okolnostima..i bas je onako zenski emotivno napisana sto je retkost ako govorimo o Mr.G
Tada sam se zapitala sta ja to ocekujem lelujajuci ovako od zadovoljstva do zadovoljstva, od zeljice do zeljice..
A sto se vredjanja tice..kada to istina nije bolela? :)

Индиго духовит по обичају ;-)

Ти си, доња Хуана, обавештенија од мене о Гурђијеву, а сам те схватила као да тражиш било какве инфо. о њему :D

Да, да, опасан је то би момак. Имао је већ неких седамдесетак кодина кад је (негде у Француској) доживео саобраћајну несрећу у којој се сав изломио. Лекари су гарантовали да ће, ако уопште преживи, остати тотални инвалид. И шта се десило? Опоравио се снагом воље (и знањем о функционисању "људске машине") толико да је могао поново да живи као и увек. Никакве последице нису му остале од тога.

Ово је прави пример онога: "Знање је моћ".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back