Koja je svrha postojanja čoveka?

brutaLzz

Domaćin
Banovan
Poruka
3.404
Evo motiva zašto sam otvorio ovu temu.

Danas jurim neke bubšvabe po stanu, gamad se opet pojavila, nije ih dugo bilo.
Prskanje nekim otrovima, kineska kreda, bubašvabe zamke...

Elem, radeći to, žena mi se vrzma tu po kuhinji i pita me - 'Koja je svrha bubašvaba' ?

Reko - Ne znam stvarno

Ali onda sam ja više onako retorički nju pitao - A koja je svrha čoveka i njegovog postojanja ?

........E to tek ne znam
---------------------------------

Voleo bih da čijem i vaše mišljenje na pitanje u naslovu teme

Ne postoji nikakva smislena kauzalnost, sve je kazuistika, velika Sveta Slučajnost.

Ima mnogo dobra pesma Irene Klepfisz, poljske aškenaske devojčice koja je preživela Holokaust jer je bila plave kose, mada ima i taj incident kad joj je dok su se majka i ona skrivale (otac je ubijen) jedna Poljakinja prodavačica koja je htela da je prevari za kusur rekla "prokleto dobro računaš, da nisi Jevrejčica?".

FB_IMG_1644789719371.jpg

Ne postoji nikakva smislena kauzalnost, sve je kazuistika, velika Sveta Slučajnost.

Ima mnogo dobra pesma Irene Klepfisz, poljske aškenaske devojčice koja je preživela Holokaust jer je bila plave kose, mada ima i taj incident kad joj je dok su se majka i ona skrivale (otac je ubijen) jedna Poljakinja prodavačica koja je htela da je prevari za kusur rekla "prokleto dobro računaš, da nisi Jevrejčica?".

kauzalnost - uslovljenost događaja od početnog niza ka sledećem događaju
da, razmišljao sam i o tome ali onda se lomim kod toga koliko je slučajnost realna i koliko slučajnost ima svrhu sama po sebi

Poslednja izmena:
ako idemo u pravcu spiritualizma, duša je 'zarobljena' u telu (?) i teži da napusti to telo
u fizičkom smislu, bol je povezana sa nervima

mmm, da...uvek kad me 'duša' boli, tu bol osećam negde ispod grkljana i guši
Mikroorganizmi i zivotinje ne znaju za duh, a oni su evolutivno mnogo starije od nas, tako da ide ovih redosledom: fizikalije > tzv duh, ne obratno

Back