Vucijaka volim jer je univerzalan,i moj prvi komsija je imao vucijaka-zmaja,malo mi smeta pogrbljen zadnji deo tela,ali ima ih i sa ravnjim,mada nije po standardu!
Doberman mi se svidja exterijerno,(krupniji primerci,hrtaste ne volim nikako),i svidja mi se sto je extra cuvar,ali mi malo smeta njegov neuravnotezen karakter i osetljivost na hladnocu,kupiranje je takodje muka...opet ima bas lepih....
Rota sam imao,ali je uginula kao stene....volim ih zato sto su snagatori,sto je opet mac sa 2 ostrice...ali me plasi njihova agresivnost,naslusao sam se prica i prica i to sve iz moje okoline.....Moja Tea sa 2 meseca htela da zadavi macku,tad mi je bilo simpaticno,moram da priznam,ali da je imala 30,40 kg vise ne bi vise bilo smesno...isto vazi i za Dobermane...nisam siguran da li mogu da im verujem...
Ne plasim se ja za sebe,da se razumemo,svakom svom psu sam mogao da stavim ruku u celjusti,nikad nisam imao problema...Ali se malo plasim za porodicu,komsijsku i rodbinsku decu,sta ako pobegne iz dvorista,Rot na slobodi nije bas lep prizor i ako je pitom...Ne daj boze da povredi dete ili coveka...ne bih sebi oprostio.....
Sve svoje pse sam sam dresirao,ali to su uglavnom bile lovacke rase...i komande su bile osnovne....nikad nisam radio napad i odbranu....
Za vucijaka sam prakticno siguran da cu ga isdresirati,2. dva su po malo znak ?....
Sto se tice ostalih rasa ovo su neke koje su ispale iz "trke":Zlatni retriver,Haski,Malamut,Nemacka doga,Bernardinac,Boxer,Cane Corso,Argentinska doga,Ast,Bulmastif,Azijat....."i oni eventualno dolaze u obzir,ali jako tesko....od ovih rasa jednino o bulmastifima znam malo
Trenutno imam dalmatinca a cuvao sam i pticare....