Sto se tice zdravlja pudli, to zaista jeste jedini problem, ali kazem problem jer sve drugo je milina i sve drugo zavisi iskljucivo od tebe- bitno je stene od pocetka lepo vaspitati, sto je kod pudli vrlo jednostavno i jedino je bitno psa ne zapustiti i ne razmaziti preterano.
Citala sam jako puno o njihovom zdravlju i bolestima koje su nasledne kod te rase i po tome ispada da su sklone najrazlicitijim stvarima. Ali, posto me pitas za licno iskustvo reci cu ti koje problemi su kod mene postojali, a posto znam i dosta vlasnika pudli objedinicu sve sto sam cula iz svih licnih iskustava

1.problemi sa ushima, neko je vec pominjao, reci cu samo da je tu bitno da im se redovno cupaju dlake iz usiju i onda nema nikakvih problema!!! Ako to zapustis, problem moze da nastane i bude vrlo nezgodno.
2.osetljivi su na hladnocu i promenu temperature, pa moze da se desi da kad naglo izadju iztoplog stana u hladu zimu da se prehlade i moraju da primaju inekcije
3.moj pas je imao osetljivu kozu i nije smeo da se shisha masinicom jer ga to iziritira i pocne da se ceska i grize toliko da se raskrvari (to je individualno i nisam to vidjala kod drugih pudli)
4.Krpelji i popini prasici, sto opet zavisi od tebe, pozeljno je pregledati psa nakon svake setnje i ne pustati ga u visoku travu.
5.moras da pazis i kod ishrane jer ne smeju da jedu sve sto i ljudi, ali to ce ti objasniti veterinar sa kojim treba redovno biti u kontaktu.
6.velike probleme moze da stvara zlezda ispod repa koja se nekad aktivira i koju veterinar onda cisti na otprilike svakih mesec dana
To je sve od zdravstvenih problema koji su pogadjali moju i pudle ljudi koje poznajem, ali najvise ih je bilo na pocetku dok je bio osetljiva beba i na kraju u starosti. Naglasicu da svi psi imaju slicne probleme i da o svakom moras mnogo da se brines.
Shishanje zavisi od tvog ukusa, da li zelis rundavijeg psa, ili izlozbenu frizuru. Mi smo ga u jednom periodu sami shishali sto je takodje ok. Ali ako nadjes frizuru koja ti odgovara i zelis da je odrzavas to je onda shishanje na recimo mesec i po dana, koliko se secam.
Zivotni vek je najduzi kod toy pudli (15g), i malo manji kad ides navishe do velike pudle(10). to imas na ovom sajtu, kao i mnoge druge stvari
http://www.dogbreedinfo.com/toypoodle.htm
Sto se ostajanja kod kuce i lajanja tice, to sve zavisi iskljucivo od vaspitanja. Moras ga postepeno navikavati da ostaje sam i da to nije nista strasno. Pudle su velike "cuvarkuce" i obicno laju kad shvate da neko dolazi, kad cuju zvono dok ne vide tog koji stize vriste ko lude

ali to je sve. Eventualno laju kad vide drugog psa sa terase. A da pas ne bi imao tzv "sindrom malog pas" koji podrazumeva to neprestano lajanje na sve i svakog takodje je bitno da ga ne razmazis i ne popustas mu u svemu (to sam citala po internetu, a licno nisam imala problema niti znam nekog ko je sa pudlom imao tih problema)
Ja sam ubedjena da one mogu sve da nauce, i uvek imas utisak da ce ti kad tad propricati.