Kog Psa Uzeti?

• Začetnik teme Začetnik teme petakovicm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kojeg psa da kupim

• DOGO ARGENTINO

• CANE CORSO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
naravno, ali ja mislim da su oni idealni, jer mozes svemu lepo da ih naucis...
a velski korgiji? :think:
ili cavalier king charles spaniel? imaju 2 kod mene u kraju, mekani su, tihi, dobrocudni i nisu hiperaktivni... bar ne ovo dvoje, za ostale primerke rase ne mogu da tvrdim jer nisam upoznata sa karakteristikama...
evo ih:

Poslednja izmena:
oni bas ne laju mnogo. ima moj komsija seltija, ne cuje se, od jedne moje, aj da kazemo drugarice, seltija isto nikad nisam cula, a ja sam imala shkota, takodje nije lajala, osim na usisivac i zvono na vratima.
u odnosu na ostale mini pse, ovi su extra tihi, a svaki pas ce na nesto da laje...
linjaju se, da, ali imaju dugu dlaku koja se milion puta lakse skuplja od dlake kratkodlakih pasa koja se zabada u svaku tkaninu.
dobro sad, da se ne raspravljamo o rasama, svako zna sta voli vise, sta manje, ali cinjenica je da, u 99% slucajeva, ko jednom ima ovcara, nece mu u zivotu nijedan pas iz neke druge grupe biti dovoljno dobr kao ovcar, to kad se zavoli - kraj xD

@mm, i na shkote sam mislila pod "kolijima", oni su mi prva ljubav xD

Moj Gizmo je izgledao kao neki mesanac seltija, dlaka je mekana i tanka i lako se odrzava (redovnim cetkanjem, u sezoni linjanja jos cesce, nikako furminatorom) i skida sa namestaja, onim crvenim plisanim dodacima. I naucili smo ga da manje laje, nije bilo tesko. Cak smo ga proveravali kad se vratimo kuci, zvonimo na vrata da vidimo kako reaguje, saceka malo, pa se prisunja vratima (nije znao da ga kroz matirano staklo na vratima vidimo :lol:) i tu saceka jos malo cuteci i tek na kraju laje, i to produbljenog glasa. :zcepanje: Dakle, od seltija sam odustala jer bi me previse podsecao na Gizma a to bi me bolelo.

Inace, scottie je uobicajeni naziv za skotskog terijera.

aaa, ti si na njih mislila, a ja sve kontam da pricas o ovcarima, jer su oni bili na tapetu x))
moja boni je lajala samo kad nekog poznaje (od srece), inace je cvilela na zvuk zvona, cisto da nas dodatno obavesti da je neko pred vratima, ali je sa usisivacem bio sou! mrzela ga je i lajala je na njega strasno, napadala ga i grizla x)))
seltija sam htela posle da uzmem, ali sad mi je drago sto nisam, jer mi nekako tesko pada da vidim i shkote i seltije, previse uspomena, a o5 to nije ona :(
inace, nisam se nesto trudila mnogo toga da je naucim, ali je znala da ide na terasu da piski kad je hica i mogla je bez problema i bez glasa da bude sama u stanu ceo dan (sto se desilo mozda 2-3 puta za 12 godina). jedina glupost od koje nisam mogla da je odviknem je unistavanje kucnih biljaka, njih je kidala iz ljubomore :lol:

A mora li bas pas da bude? Jesi li razmisljala o nekom trecem ljubimcu, morskom prasetu recimo, eventualno feretki? Ja bih jako volela da imam dugodlake morske prasice, prelepi su mi. A maze se, trce za tobom po stanu, nauce da se odazivaju na svoje ime, nisu uopste naivni kako na prvi pogled izgledaju. I kunici su takvi, imaju personality, nisu neki nesvestan kucni ljubimac kao hrcak recimo.

Vidis, nisam o njima razmisljala uopste. A l stalo mi srce za psa nekog, ocu pa da crknam. Ne znam ni kako se objasnjava ovo stanje svesti.

Poslednja izmena:
Vidis, nisam o njima razmisljala uopste. A l stalo mi srce za psa nekog, ocu pa da crknam. Ne znam ni kako se objasnjava ovo stanje svesti.

Vidi, mi smo sinoć kupali (po četvrti put u njenom životu dugom bezmalo 2 godine), Zaru.

To stanje svesti koje ti imaš ja bih nazvao "zagrljasto, ne smrdljivo, ne lajavo, mazno, hitno potrebno".

Zašto sam u prvom pasusu spomenuo Zarino kupanje? - Pa zato jer je sada zagrljasta, ne smrdi više :)

Uživaćeš ti u novom džukcu, bez obzira koje rase bio. Javi, naravno, kada se desi!

P.S.
Izraz "Zagrljast-a" sam pokupio od nekoga na ovom forumu, pokušao sam da nađem, ali nisam uspeo, od koga. Molim autora da mi oprosti copyright, i da se ne ljuti na mene.

Poslednja izmena:
Ovako,
mog prvog psa sam dobila za moj drugi rodjendan.Bio je sa nama sve do prvog septembra ove godine :(
Sada,mi vec razmisljamo o kupovini novog psa...
Problem je to sto ne znam koja rasa bi nam najvise odgovarala..
Trba nam neki razigrani pas,da nam trckara po dvoristu,ali da ne bude agresivan.
Molim za pomoc ;)
Unapred,hvala ;)

Poslednja izmena od moderatora:
Mislim da bi to trebao da bude definitivno skotski ovcar ili zlatni retriver, mi imamo skotskog ovcara-lesija i juce nam se nazalost razboleo prije je dolazio vet i rekao da misli da je leptospiroza, evo dva dana isto kao da mi je neki kamen na srce ili imam osecaj da mi se prevrce zeludac,puno sam se vezala za njega,veoma je pametan nisam se ni trudila da ga ucim da donese lopticu,da da sapu ili da sedne sve je sam naucio. Ja sam ipak u ovome pozitivna jer mislim da ce preziveti posto je ovo pocetni stadijum a leptospirozu je moguce izlijeciti na pocetku. Mozda puno pricam o bolesti a ne o psu zao mi je ali sva sam izgubljena.
Skotski ovcar je jako pametan pas,za mene je lijep ne znam sta drugi misle,brzo se vezete za njega,potrebna je kao i svakom psu socijalizacija, takodje i on je vezan za vlasnika i druge ukucane. Nikada nije nikog ujeo ni nas ni nekog nepoznatog. Voli puno puno puno da trci a ako ce te ga drzati u kuci sto nije nas slucaj ali smo ga uvodili dok nije napunio 1 godinu,dlake se lako usisavaju potrebno ga je cesljati svakog dana.
To je ono iz licnog iskustva a znam da kazem i sa wikipedia mada znam da vise volite kada vam kazemo iz licnog iskustva.
Nas je napunio 3 godine prije 10-tak dana i jos je u dobroj formi (ako izostavimo ova dva dana od kako je bolestan)

Jedva sam opet nasla temu posto je prebacena ...Htela sam da dodam da je skotski ovcar sjajan pas cuvar i ako ne bi nikoga ujeo on ih samo uplasi =D
A da i sto rece Mimi's mom bolje je usvojiti nego kupiti, mi smo tako uradili s nasim,usvojili smo ga i isto nam je kao da ima pedigrre kao da nema,

Poslednja izmena:
Jedva sam opet nasla temu posto je prebacena ...Htela sam da dodam da je skotski ovcar sjajan pas cuvar i ako ne bi nikoga ujeo on ih samo uplasi =D
A da i sto rece Mimi's mom bolje je usvojiti nego kupiti, mi smo tako uradili s nasim,usvojili smo ga i isto nam je kao da ima pedigrre kao da nema,

Ту баш и ниси у праву. Они су међу најуједљивијим расама. Али други део поста је за респект! :klap:

Poslednja izmena:
Ту баш и ниси у праву. Они су међу најуједљивијим расама. Али други део поста је за респект! :klap:

Mozda borderi, dugodlaki na prvu loptu laju ali kad ga pohvalis da je lep, mozes sa sve kucicom da ga ukrades. :lol: Ali prema nekoj aktielnoj statistici sto se rasnih pasa tice, u poslednje vreme prednjace zlatni retriveri.

немојдапричаш?!

E, nije me mrzelo da guglam, i, ukratko, to izgleda ovako:
(zaključno sa 2011. septembar:)
Pit Bull 1110
Rot 409
Vučjak 63
Lab 26
Golden 6
Izvor: http://www.dog-obedience-training-online.com/dog-bite-statistics-by-breed.html

(koli je, po ovoj listi, neujedljiv (3), i izvinjavam se na prethodnom postu, očigledno neosnovanom, ili osnovanom na pričama, a ne iskustvima.)

Poslednja izmena:
Ja nemam napismeno ali veterinari se cudom cude sto najvise tih pracenja posle ujeda (zakonska procedura, pas se tokom 10 dana od ujeda 3x pregleda i na kraju vakcinise) imaju sa zlatnim retriverima. Verovatno bas zato sto su slatki, niko ne ocekuje, pa ni vlasnici, da ce postati ujedljivi, a ima ih, brate mili, iza svakog coska po 3.

Nisam znala za to ali on stvarno nikog nije ujeo nikad a u komsiluk imamo dva njegova brata i svi se zale na njih cak je jedan ujeo neku devojku a ovaj drugi krenuo da ujede i mnogo takvih incidenata,mada mislim da je to do nedostatka socijalizacije,,mi do sad nismo imali takvih problema nas jedva ceka da dodje neko nepoznat da skace na njega :rotf: to jedino nismo znali kako da ga naucimo... :D
Valjda je to sve do karaktera svi psi su razliciti kao i ljudi nema istog psa po karakteru... Ovaj nas je :heart: kada je dolazio vet nije se ni okrenuo kada mu je davao injekcije jednu s lijeve, drugu s desne strane,, cak mu je merio temperaturu i opet nista a imali smo isto tako nekog mesanca skotskog ovcara i njemackog ovcara koji je zamalo ujeo jednog coveka i onda smo ga teska srca poklonili (zs nas je bio dobar) poklonili jer je postao bas dosta agresivan i imalo je jos gore navedenih incidenata mada hvala Bogu da nije nikog ujeo, samo je krenuo,,, :D sad ne znam da li je povukao na njemackog ili skotskog... Bas cesto pitamo coveka kome smo ga dali kako je kaze da je bas opasan i da je izvanredan cuvar kuce i ovaca :D cudim se kako nije pojeo kakvu ovcicu =D

Али други део поста је за респект! :klap:[/QUOTE]

Hvala :)

Poslednja izmena:
SAMOJED :):):) najlepsi pas, PAS KOIJI SE SMIJE:) pozitivan, prijatelj svima ( nije za cuvar jer brzo postane prijatelj i sa lopovima :):):)) inteligentan MISLIM DA NEMA KONKURENCIJE :):):)

Mani su mozda cesto lajanje :) ako komsijama smeta :):):) i ne podnosi mnogo visokih temepertura zbog krzna

Imam klinca od dve i po godine,nedavno smo se preselili i neophodan nam je pas.Ja sam odrastala bukvalno u coporu,navikla sam na sar-planince i vucjake,dakle na velike,dominantne pse.Sad,normalno,postavlja se pitanje klinca.On je jako mali,zna da pas nije igracka,imao je terijera u kuci gde smo pre ziveli,ali moze da se desi,normalno,da ga ove dve rase,hijerarhijski,dozive kao najslabiju kariku.Ako to mene vec sada plasi,pas ce to osetiti,neminovno.I tada se i moj status alfa zenke dovodi u pitanje.Znam protokol dresure,znam sve,ali se i dalje plasim,tako da mislim da ove rase nisu dobra ideja.
Muza je ujeo rot,oni otpadaju(junak moj:-),ja ne volim male pse.Sta izabrati?Jel' mi bas ostaje samo labrador?:brus::brus:

i retriver..iskljucivo zenka i nemas problem..decu dozivljava kao svoje potomstvo o kome treba ona da vodi racuna..pametne, odane, tolerantne..

Nadam se da govoriš iz iskustva. Možda se ovo odnosi na odrasle ženke?
Moja retriverka se kao štene susrela sa nestašnim detetom, i od tada ne reaguje prema deci baš kao prema potomstvu. Nije da napada, da se razumemo, nego se samo sklanja i izbegava kontakte.
Sin mi je bukvalno od rođenja sa irskom seterkom bio, doduše ona je imala već 1.5 godinu, i čuvala ga je kao svoje (čitaj: išla je uporedo sa kolicima, čekala pored kolica, režala na nepoznate koji su hteli da priđu, i sl.).

@konstansa
Razmisli o bernardincu.

Back