Ko su vaši autoriteti?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.905
AUTORITETI.jpg

" Autoritet je priznati ili nametnuti ugled ili uticaj od strane neke osobe ili institucije. Može postojati samo u uslovima društvenih odnosa, društvenih vrednosti i normi na osnovu kojih se određuju kriterijumi priznavanja autoriteta."

- https://sh.wikipedia.org/wiki/Autoritet

Tokom našeg odrastanja naši autoriteti su roditelji, učiteljice-učitelji, nastavnici. Roditelji nas vaspitavaju, a u školi stičemo znanje koje nam je potrebno tokom života.

Kada zasnujemo radni odnos, šef ili načelnik mogu da nam budu autoriteti.

Kreativnim osobama autoriteti su slavni i poštovani umetnici, slikari, pisci, novinari, glumci...

Možemo i mi sami da budemo nečiji autoritet.

Da li imate nekoga ko je za vas autoritet? Ko su, po vama, autoriteti?

Napomena: Ovde diskutujemo o autoritetima, i ne diskutujemo o politici i o autoritarnoj državi.

Fotografija sa sajta Unsplash com

Autoritet je neko koga poštujem i čiji rad izuzetno cenim. Iz hobija radim intervjue i pišem. Jednu osobu veoma cenim, kada je u pitanju novinarstvo.

Poštujem i cenim jednog pisca i književnika, a imala sam i osobu na poslu koja je za mene bila autoritet.

I neki članovi porodice su bili moj autoritet.

Bilo je mnogo autoriteta kroz zivot, ali pravih autoriteta.

Secam se da je u udzbeniku "Moral vojske" za vojne akademije postojalo celo ogromno poglavlje posvećeno izučavanju i prepoznavanju autoriteta, i pre svega razlikovanju pravog od laznog autoriteta.
Jer kao budući oficiri, morali smo da naucimo da uspostavimo pravi autoritet, jer je to jedini nacin da te vojnik zaista postuje i da sve besprekorno funkcionise.

Autoritet je neko čija reč ima težinu u nekoj sferi života.
Da bi ta reč te osobe imala težinu, ta osoba mora da se dokaže i pokaže.
Na primer, najveći autoritet ikada u mojoj struci su bili upravo moji profesori, jači nego bilo ko od silnih kolega kasnije kroz posao. Jer su, stvarno, se pokazali i dokazali.
Od drugih autoriteta u odralsom dobu bih izdvojio svog šefa u poslednje 2 godine rada u državnoj službi. Jedan fantastičan lik, i bukvalno jedini šef ikada koji je imao moje 100% poverenje.
U poslednje vreme ne nailazim na neke licne autoritete, valjda je tako kad si sam svoj gazda pa nema vise nikakve hijerarhije :D

Postoje i neki generalni autoriteti u nekim strukama, i to postujem. Npr, za sve vezano za mol. biologiju i virusilogiju, autoritet mi je rodjena sestra.
Za opstu medicinu - najbolja drugarica, za neurohirurgiju - rodjena zena.
Za kosmologiju, dela Stiven Hokinga.
I tako dalje, moze o ovome da se pise do preksutra :)

Autoritete po funkciji to odredjuje drustvo , to znaci policajac, vatrogasac, lekar, sestra, obezbedjenje, vozac busa, redar, zaduzena osoba....itd itd..

Autoritete ovako , bez funkcije biram sam, moze da bude dete, mlada osoba, bilo koje godiste....biram ih po pokazanom insertu ili u situaciji...nekad ih i obavestim da su izabrani za autoritet...

A da , moze biti autoritet i neko samo zbog lepote, ali je tada autoritet za lepotu....
nesto kao kraljica veceri....
Ne podrazumeva da je muvam ili da ima neku posebnu funkciju ali moze da zatrazi u skladu sa svojom titulom neku protekciju....za sebe ili za druge....

Npr jednom sam za autoritet izabrao devojku koja se uzvrtela kad je coveku pozlilo a hoce da pomogne....naravno to joj i pokazao , ucenica medicinske skole i trebalo joj je to da je postavim za autoritet ili koautoritet....uskoro je dosla i jedna starija zena....ali ona je dobila samo poziciju pomocnika stalozenog, ali je razumela sta radim, a pacijent je imao potpuno obezbedjenu pomoc, pa nije bilo vazno to sto je mala autoritet a iskusna starija savetnik....

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 1594793
" Autoritet je priznati ili nametnuti ugled ili uticaj od strane neke osobe ili institucije. Može postojati samo u uslovima društvenih odnosa, društvenih vrednosti i normi na osnovu kojih se određuju kriterijumi priznavanja autoriteta."

Tokom našeg odrastanja naši autoriteti su roditelji, učiteljice-učitelji, nastavnici. Roditelji nas vaspitavaju, a u školi stičemo znanje koje nam je potrebno tokom života.

Kreativnim osobama autoriteti su slavni i poštovani umetnici, slikari, pisci, novinari, glumci...

Napomena: Ovde diskutujemo o autoritetima, i ne diskutujemo o politici i o autoritarnoj državi.

autoritet su mi majka i otac.

Autoritet je neko koga poštujem i čiji rad izuzetno cenim. Iz hobija radim intervjue i pišem. Jednu osobu veoma cenim, kada je u pitanju novinarstvo.

Poštujem i cenim jednog pisca i književnika, a imala sam i osobu na poslu koja je za mene bila autoritet.

I neki članovi porodice su bili moj autoritet.
Postoje ljudi koji mogu da preuzmu ulogu autoriteta i kad neko bas i nece da budu te osobe autoriteti...Oni jednostavno sigurno vode , smiruju sve oko sebe, stalozeni su , a umeju da se mudro izrazavaju i koordinisu.....
Nisu sugestivni , nije to ta vrsta , niti su lideri , nije ni ta vrsta niti su harizmaticni....

Njihovi oponenti su neke cudne osobe koje postanu jako nervozne u ispoljavanju situacije...
nesto kao kontrasi, a ne znam zasto se javi taj sindrom...
Retko je , ali se javi...

Postoje ljudi koji mogu da preuzmu ulogu autoriteta i kad neko bas i nece da budu te osobe autoriteti...Oni jednostavno sigurno vode , smiruju sve oko sebe, stalozeni su , a umeju da se mudro izrazavaju i koordinisu.....
Nisu sugestivni , nije to ta vrsta , niti su lideri , nije ni ta vrsta niti su harizmaticni....

Njihovi oponenti su neke cudne osobe koje postanu jako nervozne u ispoljavanju situacije...
nesto kao kontrasi, a ne znam zasto se javi taj sindrom...
Retko je , ali se javi...
Autoritet se vezuje za strah "od",a ne sposobnost autoritarca... Sposobnost daje poštovanje, ali ne i strah - koji zahtev svemoc, ili bar ogromnu moć nad ostalima

Pogledajte prilog 1594793

Sve je to umrlo sa SFRJ.

Poslednja izmena od moderatora:

Back