Kakve osobe su najčešće mete narcisa?

Ako ne volis prvo sebe nisi ni za druge. Znate ono - Ljubavi volim te ali izvini vise volim sebe nego tebe.
Да, мада се љубав не мери. Мери се материјално, мада је и то релативно.
За екстремно нарцисоидне особе кажемо да превше воле себе, а заправо им фали капацитет за љубав.

Ima ih sve više u današnje vreme, a izgledi su da ih neće biti manje kroz naredni period
Pazi uzmi bilo koju oblast nadji mi jednog velikana da je bio narcis,nikada nijedan

To je jasno govori da pate od kompleksa nizih vrijednosti jer su mali prolazni ljudi

Narcisi nikada ne naprave nista veliko ime zivotu kao licnosti

Narcis moze biti neostvareni sportista, biznismen, glumac itd

Po vama kakve osobe najčešće targetiraju narcisi?
Koje osobine ih privlače?

Narcisi biraju empatične i dobre osobe. Osobe koje su spremne da im se dive.

Privlače ih dobrota i empatija, ali i emotivno ranjive osobe,

Ukoliko osoba sa kojom imaju veze pokaže neki svoj talenat i zna neke poznate ličnosti, narcisi se ljute. Umanjuju značaj nečijeg talenta. Ne vole što osoba sa kojom su u vezi poznaje neke poznate ličnosti. To im jako smeta.

Takođe, ne vole osobe koje im otvoreno kažu da imaju jednu li više mana. Postanu verbalno agresivni, vređaju, ponižavaju osobu sa kojom su u vezi.

Jedini i pravi lek je izlazak iz te toksične veze. Ali, ona ostavlja svoje tragove u duši.

Zar to obično ne bivaju borderline odnosi/veze - ono što se kaže a match made in hell?
Kontam da ima i narcisa koji (nesvesno) baš takve jure?

A ako nalete na nekoga ko je delimičan psihopata tj. ko se ne peca na emotivne zvrčke koje pokreću?
Ako govorimo o poremećajima ličnosti, ne postoji čist PL.
Svi oni imaju ozbiljan problem sa empatijom, a najčešće se patologije prepliću.
Granični pl često ima i narcističku strukturu, anti-socijalnu... narcisi su često i u spekteu anti-socijalnog pl-a, takođe ispituju granice, paranoišu.
Međutim, ako se dominantna narcisoidna patologija zakači za dominantno graničnu, narcis gubi bitku jer mu granični pl sigurno neće titrati.
Narcis biva psihički slomljen neretko za rši na psihijatriji, u pokušaju suicida ili nađe opet svoj narcisoidni model za preživljavanje.
Granični poremećaj ne može ni sa kim da opstane.

Kad kažeš 'delimičan psihopata', pretpostavljam da misliš na dominantne crte ličnosti, ne na 'čist' pl?

Poslednja izmena:
Narcisi biraju empatične i dobre osobe. Osobe koje su spremne da im se dive.

Privlače ih dobrota i empatija, ali i emotivno ranjive osobe,

Ukoliko osoba sa kojom imaju veze pokaže neki svoj talenat i zna neke poznate ličnosti, narcisi se ljute. Umanjuju značaj nečijeg talenta. Ne vole što osoba sa kojom su u vezi poznaje neke poznate ličnosti. To im jako smeta.

Takođe, ne vole osobe koje im otvoreno kažu da imaju jednu li više mana. Postanu verbalno agresivni, vređaju, ponižavaju osobu sa kojom su u vezi.

Jedini i pravi lek je izlazak iz te toksične veze. Ali, ona ostavlja svoje tragove u duši.
Narcis će uvek ponižavati i vređati jer to je jedini način da se on oseti vrednim.
To mu je faktički modus vivendi.

Треба правити разлику између нарцизма и нарцисоидног поремећаја личности. Сви људи имају макар неку мању дозу нарцизма.
Међутим, нарцисоидни поремећај је ментални поремећај.
Narcizam je deo nas.
On se iskorenjuje kroz normalan odnos najpre sa majkom.
Ako majka zakaže, a postoji i predispozicija (jer bez nje ništa!), eto raznih psihičkoh bolesti i tegoba.

Narcisoidnost nije ljubav prema sebi.
Narcisoidnost je posledica nemanja kvaliteta,osoba je u svemu prosjecna i cijeli zivot gleda bolje i uspjesnije ljude od sebe i to joj stvara frustraciju i komplekse.Narcisi mrze bolje od sebe,narcis mrzi ljude koji su procitali vise knjiga od njega,koji su uspjesniji od njega, koji su kulturniji, pametniji od njega

Kad kažeš 'delimičan psihopata', pretpostavljam da misliš na dominantne crte ličnosti, ne na 'čist' pl?
Suštinski da, mada najčešće to formulišem kao neko ko ima neki stepen "psihopatskih" crta ličnosti: tipa manjak empatije, manjak psiholoških granica, nizak prag tolerancije na ispade, a i neki stepen osvetoljubivosti/okrutnosti.

Suštinski da, mada najčešće to formulišem kao neko ko ima neki stepen "psihopatskih" crta ličnosti: tipa manjak empatije, manjak psiholoških granica, nizak prag tolerancije na ispade, a i neki stepen osvetoljubivosti/okrutnosti.
Psihopata je covjek koji cijeli zivot i odnose sa ljudima gleda kao igricu neku,i zato mogu biti jako mocni u drustvu.Psihopata niti voli niti mrzi ljude on ih gleda kao figure,vode se logikom,oni kao sto sahista gleda svoje figure tako oni gledaju sve ljude,jer vi mislite da sahista voli ili mrzi svoje figure,on ih koristi na tabli,ako mu logika i sama igra nalozi oni ce dati konja za neku drugu figuru itd,ono nista licno ali igra je takva, tako mnoge psihopate koriste druge ljude kao figure na tabli

Psihopate ne mogu biti Narcisi niti kolerici pogotovo,zato sto Psihopate i sebe realno gledaju znaju sve svoje jade i nemaju iluzije o sebi,njima je bitan zivot koji vode nije im bitan njihov ego,ali hoce komfor do kojeg dolaze strategijom,ne jure popularnost, niti to da ih vole mase

Poslednja izmena:
Psihopate ne mogu biti Narcisi niti kolerici pogotovo,zato sto Psihopate i sebe realno gledaju znaju sve svoje jade i nemaju iluzije o sebi,njima je bitan zivot koji vode nije im bitan njihov ego,ali hoce komfor do kojeg dolaze strategijom,ne jure popularnost, niti to da ih vole mase
Ovo nije tačno. Većina psihopata ima narcisoidni poremećaj ličnosti i ta dva poremećaja se u velikoj meri preklapaju.

Ima jedna simpatična knjižica iz domena popularne psihologije, "Energetski vampiri".
U njoj su lepo opisani ti 'teški' ljudi koji stalno hodaju po žici, između psihopatologije i uslovno rečeno normalnosti.

Narcisi (bilo da se radi o osobama s narcističkim crtama ili o Narcističkom poremećaju ličnosti) biraju svoje „mete“ nesvesno, ali vrlo predvidivo. Njihove najčešće žrtve su osobe koje imaju sledeće osobine:

1. Empatične osobe

Najčešća meta. Ljudi koji imaju izražen kapacitet za saosećanje, razumevanje i želju da pomognu. Narcis koristi njihovu sposobnost da opravdavaju i tolerišu njegovo ponašanje, često govoreći sebi: "On/ona je samo ranjen, treba mu ljubav."

2. Ljudi sa niskim samopouzdanjem (ali visokim potencijalom)

Narcis oseća kad neko nije svestan svoje vrednosti. Takve osobe će se truditi više da zadovolje tuđe potrebe, očekujući potvrdu — što narcis koristi kao izvor kontrole.

3. Visoko sposobni, ali skromni ljudi

Narcisi često ciljaju osobe koje su:
  • uspešne, talentovane, vredne
  • ali nisu nametljive niti sklone samopromociji
    Zašto? Zato što narcis voli da "sjaji kroz njih", koristi ih za „ulazak u društvo“ ili kao produžetak vlastitog imidža.

4. Osobe koje ne znaju postavljati granice
Ako neko teško kaže „ne“, izbegava konflikte ili misli da je sebičnost uvek loša — narcis će to prepoznati kao otvorenu kapiju za manipulaciju.

5. Osobe koje u detinjstvu nisu imale stabilnu emocionalnu sigurnost

Takvi ljudi često imaju unutrašnju potrebu da „zarade“ ljubav – pa toleriraju emotivne oscilacije narcisa misleći da moraju biti bolji kako bi zaslužili ljubav.

6. Ljudi skloni preuzimanju krivice

Ako si osoba koja prvo pomisli: „Možda sam ja nešto pogrešila...“, i stalno preispituješ sebe — to je idealno za narcisa, koji uvek projektuje krivicu na drugoga.

Paradoks: Jaki, a nežni

Narcisi često biraju osobe koje su spolja jake, funkcionalne, sposobne, ali unutra osećajne i ranjive. Ta kombinacija im daje i izazov i podlogu za manipulaciju.

Najčešće mete narcisa su oni koji i sami imaju narcisoidne fantazije, samo slabije razvijene... Oni koji veruju da će baš oni biti “posebni”, “drugačiji”, da će ga promeniti, spasiti, ili ga “naterati” da ih voli... Oni koji njegov prezir doživljavaju kao izazov, a njegove komplimente kao nagradu…
To nisu nevine žrtve. To su osobe koje potajno veruju da će ih ljubav uzvisiti iznad drugih. Da će im njegov izbor dati vrednost. Da će njegov obožavajući pogled izlečiti sve njihove rane. Ali narcis nikad ne gleda, on samo reflektuje... A kad ogledalo pukne, niko ne vidi sliku, samo sebe…

Slažem se s rprvim postovima u kojima se opisuje ko su žrtve narcisa ali opet se ponavlja, narcis, narcis, narcizam, narcizam je zapravo mali univerzum, od povremenih hvalisavaca, do opasnih psihopata.. Osim samog stupnja težine poremećaja, imamo i podjelu na dva tipa narcizma, otvoreni i prikrivenii ili ti tip ranjivog narcisa. E ti ranjivi narcisi za koje nije očigledno na prvu su narcisi, e ti su najopasniji zapravo jer mogu lako manipulirati jer većina ne može shvatiti da su to narcisi za razliku od otvorenog tipa narcisa za kojeg je to očigledno. Prikriveni ranjivi narcisi su uglavnom žene, pa zbog toga se cesto navodi da je narcisticki poremećaj uglavnom muški, e nije, nego su žene narcisi prikriveni i teži za uočiti. Još ako je ranjivi narcis lijepa mlada zena/ djevojka, mogućnosti njene manipulacije su gotovo neograničene.

Poseban krug pakla pripada ranjivim narcisima zbog svih sranja koje su priredili drugima, na kraju i sami sebi.

Najčešće mete narcisa su oni koji i sami imaju narcisoidne fantazije, samo slabije razvijene... Oni koji veruju da će baš oni biti “posebni”, “drugačiji”, da će ga promeniti, spasiti, ili ga “naterati” da ih voli... Oni koji njegov prezir doživljavaju kao izazov, a njegove komplimente kao nagradu…
To nisu nevine žrtve. To su osobe koje potajno veruju da će ih ljubav uzvisiti iznad drugih. Da će im njegov izbor dati vrednost. Da će njegov obožavajući pogled izlečiti sve njihove rane. Ali narcis nikad ne gleda, on samo reflektuje... A kad ogledalo pukne, niko ne vidi sliku, samo sebe…
Moram reći samokriticno da ima istine, nekako sam sebi zamagliti zdravi um, vidio nas sretan par. djecu, a ona mene iskoristavala na najzešče.. Zapravo ne znam bili to mogao i nazvati vezom, kao prijatelji koji će postati par( ja mislio tako) s nešto malo intime

Zaključio sam da je riječ o ranjivom narcisu, bahata i agresivna, i s napadima panike, anksioznosti, vodio je kod doktora jer je rekla da se guši, naravno sve na psihičkih bazi. Često isticali kako je imala idealno djetinjstvo, idealne roditelje, ji to moguće? Mislim da baš i nije, pogotovo jer vidim da ni s bratom nešto nije u redu.

Moram reći da sam se samozavarao, ali i ona je itekako tu učestvovala, npr poljubi me i kaže ti ćeš mi biti muž, ti si drugačiji od drugih muškaraca. I jesam drugačiji sam, teški šonjo( barem bio) ali to me ne čini boljim zapravo.

Možda bi u moju obranu mogao reći da je zavrtila glavama muškaraca koji su imali mnogo više iskustva od mene. Bila je u vezi s dva oženjena muškarca , kad su ostavili žene onda bi ostavila njih. Valjda se osjećala moćno da ostavljaju supruge zbog nje i onda ih ona ostavi da se može još više moćnije osjecati. Poslala mi edan put( iako nismo više bili u kontaktu) clanak iz novina o njoj, tj o njenoj vezi s jednim glumcem. To joj je valjda isto malo potaklo samopouzdanje, usnimljena s poznatim glumcem kako se grlu i ljube ali koga briga za nju i njega. Najace je u priči da je sigurno ona dojavila novinarima di će biti ss njim. Tip se za niti godinu dana oženio, naravno ne s njom, njoj sada 40 i solo, a toliko ih je prošla.

Back