Ko su Malesori?

Ovako izgleda jedan od folklora Rozaja i Pesteri sa mjesanim karakteristikama (Malisorskom nosnjom i Bosnjackim kolom i igrama).

Ovo ti je Novi Pazar...tipična albanska palanka, na početku 20. vijeka....Tada ste još uvek bili dvojezični....z:cry:
Pa, nije Hitler i Musolini badava Sjenicu, Tutin, Rožaje, Plav, Gusinje i deo opštine Novi Pazar pripojio Velikoj Albaniji 1941. godine. Ostali deo Sandžaka naseljen slovenskim muslimanima i Srbima otišao je u veliku Crnu Goru.... tu su se sile osovine vodile etničkim principom...

Pa, zar ne vidiš da muškarci imaju albansko keče na glavi?

Vidim, istu takvu nosnju nosio je i cetnicki vojvoda Avro Cemovic iz Andrijevice cini mi se.
Jednom sam reko zasto se takva nosnja nosila i u Pazaru. Razlog je dolazak malisora i rugovaca u tom kraju pa su kasnije i drugi poceli da nose tako nesto iako nisu imali veze sa malisorima,ranije nije imao Hugo Boss,Armani,Nike ili Adidas pa se nije mnogo ni gledalo ko sta nosi.
Slicna se nosnja koristila i u raznim mjestima u Bosni jer su ljudi bijelu boju smatrali bojom islama.

Vidim, istu takvu nosnju nosio je i cetnicki vojvoda Avro Cemovic iz Andrijevice cini mi se.
Jednom sam reko zasto se takva nosnja nosila i u Pazaru. Razlog je dolazak malisora i rugovaca u tom kraju pa su kasnije i drugi poceli da nose tako nesto iako nisu imali veze sa malisorima,ranije nije imao Hugo Boss,Armani,Nike ili Adidas pa se nije mnogo ni gledalo ko sta nosi.
Slicna se nosnja koristila i u raznim mjestima u Bosni jer su ljudi bijelu boju smatrali bojom islama.

Jok more...u Bosni niko nije nosio kece....Iz hercegovine sam poreklom i znam šta pricam...Keče su nosili oni koji su imali bilo koju krvnu vezu sa Albancima....

Bogami jesu i to sam licno gledao slike i to ne samo u Hercegovini nego cak zapadnoj Bosni tj. Cazinskoj krajini koja je skoro identicna onoj kapi koju su koristila Albanska plemena.
Ali opet ponavljam da su svi muslimani Balkana koristili bijelu nosnju.

Bogami jesu i to sam licno gledao slike i to ne samo u Hercegovini nego cak zapadnoj Bosni tj. Cazinskoj krajini koja je skoro identicna onoj kapi koju su koristila Albanska plemena.
Ali opet ponavljam da su svi muslimani Balkana koristili bijelu nosnju.

Ja ti opet kažem da muslimani u Hercegovini NISU nosili albanska keceta. Izuzetak su pletene bele kape koje su stariji muslimani koristili u džamijama....

Detalje slicne Albanskim nose mnogi balkanski narodi.

Makedosnki tradicionalni foklor Teskoto

68397.jpg

Teskoto_vo_manastir_Sv_Athangel.jpg

Ovo su fesovi, ne kečeta...Uporedi nacionalnu nošnju bosanskog muslimana i novopazarskog muslimana...

Pogledaj onog u desnom uglu i nekoliko drugih :D

Pa ja i kazem da je sandzacka nosnja mjesovitog stila i Bosnjackog/Bosanskog i Malisorskog zavisno od sredine.
Jedino Pesterska, Rozajska i Plavo gusinjska okolina imaju autenticniju Malisorsku karakteristiku ali ima i bosnjackih karakteristika dok mjesta ko sto je Novi pazar,Sjenica,Bijelo Polje,Pljevlja,Prijepolje itd imaju autenticiju bosansku karakteristiku.

U hwrcegovini se nije nosila albanska kapa nikada sto se cazina tice ,cazin je naseljen isto dosta arnautima ,moguce je da se nosilo tamo ,inace cazi je jedna jako kompleksna sredina ,u kojoj ima poturcenih srba ,pravih turaka i arnauta ,mislim da je to jedina sredina gde ima pravih turaka i arnauta na prostoru bosne .

Da istina je da su Dacici rodom iz Albanije mada se veliki broj njih osjeca Bosnjacima i ponosno kazu da su Bosnjaci.
.

Zanimljivo!
Ja sam mislio da su Dacići Crnogorci i ima ih u Podgorici dosta, koji nemaju veze ni sa islamom ni sa Alnancima ili Bošnjacima.
Oni čak imaju neke rodoslove, da su Crnogorci od pantivijeka.

Izgleda da je istina, da su porijeklom Albanci.
Evo nađoh i ovo:
Dacić, Rovca, grana Bulatovića, od njih u Uskocima (Šavnik) pa u Pivi i Gajtanu (južna Srbija) oko 1879. god.Maranci u Drobnjacima; Varoš Rožaje, Ibarac, Besnik, Crnokrpe i Šusteri (Rožaje). Tamo su došli iz Dacića (Ivovik - Berane). Potomci su Lek-Dece iz Selaca (sjeverna Albanija)

Poslednja izmena:

Back