Ko su Malesori?

Ne moraš meni ništa da objašnjavaš, Arberi, ja to dobro znam...Znaju i pravi Bošnjaci iz Bosne, koji ih ni malo ne cijene....
Evo slučaj porodice Dacić iz Rožaja. Tamo postoji ogromno selo Dacići, koga naseljavaju Dacići-Albanci, poreklom od katolika Lek Dace iz Klimenata, koji je dosavsi u Rožaje primio islam. Oni Dacići koji su prešli u Rožaje i pomešali se sa poislamljenim Kučima, već u sledećoj generaciji su postali Bošnjaci i najstrašnije mrze Daciće-Albance...

Da istina je da su Dacici rodom iz Albanije mada se veliki broj njih osjeca Bosnjacima i ponosno kazu da su Bosnjaci.
Sandzaklije su nosili ovakvu nosnju prvenstveno zbog specificnosti koje je Sandzak imao jer zaista takvu nosnju su koristili i oni koji nemaju nikakve veze sa Malisorima. imaju fotografije gde se slicna nosnja pojavljuje i u Foci i Gorazdu u Bosni pa cak i u Cazinskoj krajini i Hercegovini.
Bijelu nosnju tada su svi muslimani Balkana koristili jer bijela boja znaci boja Islama to je jedan od razloga.

Nije tacno da Bosnjaci iz Bosne ne cijene Bosnjake iz Sandzaka,takvih slucajeva ima ali su rijetki sto je u jednu ruku normalno sa obzirom da vi Srbe sa Kosova zovete Siptarima z:mrgreen: i Kosovar u Albaniji nije Albanac nego Kosovar jer ih tako smatraju.

Poslednja izmena:

I ti si u pravu.....Svi oni strašni Albanci koji sada haraju Drenicom su u stvari, poislamljeni Srbi, koji, primivši Islam, nisu imali slovenske muslimane u okolini za ženidbu i udaju i vremenu su, radi zaštite ušli u albansku organizaciju društva - fisove i postali Albanci.....Veliki broj Albanaca na Kosovu je ustvari srpskog porekla...
Ali, i ovo u Drenici i ovo u Novom Pazaru su normalni etnografski procesi koji su se odigravali na ovim prostorima i treba ih prihvatiti takvim kakvi su....

Nemoj tako, Mrdazwalker. Zvali su, a i sada mnogi zovu (Albanci su imali prilično konzervativan pristup, još i poslije usvajanja ustava 2007. godine nisu prihvatali 'crnogorski jezik' i njihovi narodni predstavnici u parlamentu su govorili da im je srpski jedan od stranih jezika koje poznaju).

U pravu si.....Za Albance su dugo svi koji govore srpskim jezikom, ma koje vere bili, smatrani Srbima....

Veliki broj Albanaca na Kosovu je ustvari srpskog porekla...
Ali, i ovo u Drenici i ovo u Novom Pazaru su normalni etnografski procesi koji su se odigravali na ovim prostorima i treba ih prihvatiti takvim kakvi su....
У књизи Д. Батаковић, Косово и Метохија. Историја и идеологија, Београд 1998. се наводи податак од око 30% Албанаца српског порекла на КиМ. Међутим тај податак је преузет из неке друге литературе, који Бајатовић из мени непојмљивих разлога не наводи.

U pravu si.....Za Albance su dugo svi koji govore srpskim jezikom, ma koje vere bili, smatrani Srbima....
Они су за основу нације узели језик, док је вера отишла у други план, могуће да су и на Србе гледали из тог угла. Мада нисам упућен.

I ti si u pravu.....Svi oni strašni Albanci koji sada haraju Drenicom su u stvari, poislamljeni Srbi, koji, primivši Islam, nisu imali slovenske muslimane u okolini za ženidbu i udaju i vremenu su, radi zaštite ušli u albansku organizaciju društva - fisove i postali Albanci.....Veliki broj Albanaca na Kosovu je ustvari srpskog porekla...

Ovo me interesuje :) Zamolio bi te ako imas neki link ?

У књизи Д. Батаковић, Косово и Метохија. Историја и идеологија, Београд 1998. се наводи податак од око 30% Албанаца српског порекла на КиМ. Међутим тај податак је преузет из неке друге литературе, који Бајатовић из мени непојмљивих разлога не наводи.

Они су за основу нације узели језик, док је вера отишла у други план, могуће да су и на Србе гледали из тог угла. Мада нисам упућен.

Za Albance je jezik osnova nacionalnosti, što ja pozdravljam...Jer dugo putujem Albanijom i tamo su svi oni, bilo muslimani, katolici ili pravoslavni, ako govore albanskim u stvari - ALBANCI! Bez obzira jesu li Toske ili Gege!
Sasvim normalan rezon....

Ovo me interesuje :) Zamolio bi te ako imas neki link ?

Ne, imam samo istorijske studije i spise ruskih konzula i katoličkih vizitatora koji su opisivali ove predele. Najnoviji od njih je iz 1933. godine.....Ti spisi su presudili da Drenica sa Rugovom 1913. godine, kao gotovo etnički čista ne bude priključena Albaniji, već da ostane u sastavu Srbije...

Ja sam reko i niko ne spori da ima Sandzaklija koji su malisorskog (Albanskog) porijekla ali to nije tako veliki broj ko sto drugi pokusavaju da nametnu. Nekih 20% Sandzackih Bosnjaka jesu Malisori i Rugovci koji su naseljavali Sandzak i vremenom se pomijesali sa vecinskim Bosnjacima pa se sad se dobrovoljno smatraju Bosnjacima.
Niko ih silom nije natjero na to vec se to spontano vremenom desilo zato danas u Pesterskom i Rozajskom kraju postoje mjesoviti Bosnjacko-Malisorski obicaji.

Danas su oni (bivsi Malisori) tvrdi Bosnjaci,mozda medju najjacim.

Poslednja izmena:
Mislim samo Ortdoksni Albanci koji danas nije ostao nijedan , a gde su ?

Pravoslavnih Albanaca nema na Kosovu, nikada ih nije ni bilo.... Oni sada žive južno od Tirane i čine 30% stanovništva Republike Albanije (ne računam one koji se izjašnjavaju Grcima). Na jugu proces islamizacije nije bio tako plodonosan, kao na siromašnom severu....

Ja sam reko i niko ne spori da ima Sandzkalija koji su malisorskog (Albanskog) porijekla ali to nije tako veliki broj ko sto drugi pokusavaju da nametnu. Nekih 20% Sandzackih Bosnjaka jesu Malisori i Rugovci koji su naseljavali Sandzak i vremenom se pomijesali sa vecinskim Bosnjacima pa se sad se dobrovoljno smatraju Bosnjacima.
Niko ih silom nije natjero na to vec se to spontano vremenom desilo zato danas u Pesterskom i Rozajskom kraju postoje mjesoviti Bosnjacko-Malisorski obicaji.

Danas su oni (bivsi Malisori) tvrdi Bosnjaci,mozda medju najjacim.

To i kažem....Samo taj broj nije 20-30% no mnogo veći.....Rekao sam ti koji su sandžaklije sigurno slovenskog porekla (srpskog): Petnjica, Prijepolje, Bijelo Polje, Prijepolje, Nova Varoš i Pljevlja. Sve ostalo je mešovito...Naravno, uvijek treba razdvojiti ono kako se neko nacionalno oseca i koje i čije gene nosi...Ja sam to uvek postovao.
I sam imam 12.5% albanske krvi u sebi i ponosan sam na to....:zstidljivko:

Pravoslavnih Albanaca nema na Kosovu, nikada ih nije ni bilo.... Oni sada žive južno od Tirane i čine 30% stanovništva Republike Albanije (ne računam one koji se izjašnjavaju Grcima). Na jugu proces islamizacije nije bio tako plodonosan, kao na siromašnom severu....

Мислим да је 30% превелика бројка:
Muslim 38.8%
Christian 35.4%
  • Roman Catholics 16.8%
  • Orthodox 16.1%
  • Protestant 0.6%
  • Indeptndent 0.6%
Nonreligious 16.6%
Atheist 9.0%
Bahai' 0.2%

To i kažem....Samo taj broj nije 20-30% no mnogo veći.....Rekao sam ti koji su sandžaklije sigurno slovenskog porekla (srpskog): Petnjica, Prijepolje, Bijelo Polje, Prijepolje, Nova Varoš i Pljevlja. Sve ostalo je mešovito...Naravno, uvijek treba razdvojiti ono kako se neko nacionalno oseca i koje i čije gene nosi...Ja sam to uvek postovao.
I sam imam 12.5% albanske krvi u sebi i ponosan sam na to....:zstidljivko:

Totalno nispravno, bas su Prijepoljci,Pribojci i drugi od davnina smatrani Bosnjanima (Bosnjacima) dan danas oni koriste bosanski dijalekat.
ko zna istoriju znace da se Bosanski kralj Tvrtko krunisao u Prijepolje kraljem Bosanskog kraljstva.

A po rezultatima stranih studija Bosnjaci najvise imaju Ilirskih gena i to ovi iz Bosne.
Ako je vjerovati Ciriskom institutu Igena

Totalno nispravno, bas su Prijepoljci,Pribojci i drugi od davnina smatrani Bosnjanima (Bosnjacima) dan danas oni koriste bosanski dijalekat.
ko zna istoriju znace da se Bosanski kralj Tvrtko krunisao u Prijepolje kraljem Bosanskog kraljstva.

A po rezultatima stranih studija Bosnjaci najvise imaju Ilirskih gena i to ovi iz Bosne.
Ako je vjerovati Ciriskom institutu Igena

Ostavi se tih nebuloza molim te...Kakvi crni Bošnjaci po Prijepolju i Bijelom polju, tamo gde je bilo sedište srpske srednjovekovne države! Misliš da bi Nemanjići, knez Lazar i Altomanovići dozvolili da sektaši postoje u srcu njegove države...Te nebuloze prosipaj po sarajevox forumu...

Ostavi se tih nebuloza molim te...Kakvi crni Bošnjaci po Prijepolju i Bijelom polju, tamo gde je bilo sedište srpske srednjovekovne države! Misliš da bi Nemanjići, knez Lazar i Altomanovići dozvolili da sektaši postoje u srcu njegove države...Te nebuloze prosipaj po sarajevox forumu...

E pa j'ebiga te nebuloze potvrdjuju jaki Evropski genetski instituti bilo tebi milo ili ne

igenea_mt_big_en.jpg

genealo.jpg

igenea.jpg

9qz7rr.jpg

Back