Ko su Goranci? Bugari, Makedonci ili asimilovani Albanci?

Pa ja ove babe baš i ne razumem, vrlo loš dokazni materijal ako ovo treba da me ubedi da su Srbi. A koliko sam primetio ne kaže Снегът već samo снега što je odlika centralnobugarskih dijalekata, odnosno upotreba kratkog člana za muški rod.
Не убеђујем ја тебе да су они Срби. Они се не осећају Србима. Али њихов језик јесте споран, и питање је да ли је ближи српском или бугарском. Асве указује да је ближи српском.

Заборавили су да додају и то да говоре све уместо все...

Не убеђујем ја тебе да су они Срби. Они се не осећају Србима. Али њихов језик јесте споран, и питање је да ли је ближи српском или бугарском. Асве указује да је ближи српском.

Заборавили су да додају и то да говоре све уместо все...
Pa kako je bliži srpskom ako ja ne mogu da ih razumem?

Како ти не можеш а ја могу? А чудо, разумеш се у бугарски баш добро. Чудо да не разумеш "бугарски језик"...
Učio sam o njemu na fakultetu kroz uporednu gramatiku slovenskih jezika tako da kod mene malo teže prolaze budalaštine o reci Iskar. Od bugarskih dijalekata mogu da razumem najbolje plevenski dijalekat koji mi je najčistiji, ostalo je boranija koja zvuči kao pijani Leskovčanin pred zadrugom, posebno trakijski dijalekti koji su teško razgovetni i nerazumljivi.

Zašto? Nazivanje jezika nekim etničkim glotonimom, na kraju krajeva, niti je ikada uopšte u istoriji nije ni bio, izraz dijalekatakih osobina nekog pojedinačnog govora, već pre svega etničkog identiteta.

Sasvim je normalno da se kroz istoriju mogu naći etnički lingvonimi koji se primenjuju čak i za potpuno međusobno nerazumljive dijalekte. I sad, zašto bi nešto što je srpski jezik tebi, moralo biti i drugome?

Sasvim je prirodno da, ime jezika, prati ime naroda ili zemlje odakle potice. Sad, narod nosi ime da bi sebe oznacilo kao jedno u odnosu na druge, susjedne narode. Dakle narod u svojoj sustini je zajednica ljudi koji zive u blizini i moze medjusobno komunicirati i razumijeti. Grupa koju zajednica ne moze ili tesko razumijeti, je oznacena kao drugi narod. U ovom slucaju Goranci, Albanci, Bugari ili drugi.

U njihovom slučaju vrlo teško, s obzirom da u granicama Šopluka danas ne živi više od 300,000 ljudi, pretežno starci.

Slazem se da njihovo vrijeme je proslo, taj cijeli kraj ce nestati za par generacija, ali kazem prije 200 godina da je bilo moguce da su okolnosti bile drugacije. Naprimjer Karadjordjev ustanak je bio sve zbog povecanih poreza. Da Dahije nijesu digle poreze, mozda danas Srbija ne bi postojala. Samo Crna Gora.

Da su istorijske okolnosti drugacije, mozda cijeli taj prizrensko-timocki kraj danas bi cinio jednu sopsku drzavu, Republika Šopluk.
Јјао, ко је повукао бан овоме... После републике херцеховине, републике крајине, следи нам удар и од републике шоплука...🤣

Šar turkijsko-bugarska riječ :)
И Црна Гора беше карадаг. :D

Колико у нашем дијалекту има турских ријеши...ех гуслачу АВЕТни. И авет је нека таква реч. И Балкан је турска реч. И то доказује да су сви становници Балкана турци?

Колико у нашем дијалекту има турских ријеши...ех гуслачу АВЕТни. И авет је нека таква реч. И Балкан је турска реч. И то доказује да су сви становници Балкана турци?

Nijesi razumio, Šar je turkijska rijec koja datira prije dolaska osmanlija. Odnosno od balkanskih Bugara je.

Smisao je da su Goranci po krvi Bugari, a u duši Turci. Himnu Republike Turske je napisao Goranac sa Kosova.

Smisao je da su Goranci po krvi Bugari, a u duši Turci. Himnu Republike Turske je napisao Goranac sa Kosova.
Ти би све само да нису Срби. Јер си ти антисрбин искомплексирран тиме јер си србин. Или уопште и ниси што је још прихватљивије по мене лично

Back