Ko su Bosanci, Bosnjaci?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ако питаш овог Донт Паника, ја бих на твом месту три пута проверио, јер се показало да је један обичан бошњачки напаљенко који благе везе нема ни са својом историјом ни са својом религијом. А воли и да лаже.

Pa eto, pozvao sam Lesandra i ušutio se a sad pozivam i tebe da otvorimo zasebnu temu i pričamo 1:1 bez uplitanja drugih da ti pokažem svoje neznanje.
Ti ako si znalac trebalo bi da prihvatiš ovaj poziv osim ako te nije strah :mrgreen:

Емина... мада и то није изворни муслимански утицај, јер цвет зовемо јасмином (што је арапска реч), а име Емина је овековечио Шантић.

Aleksa napisao pjesmu o Emini (...) i sad je to postalo srpsko ime :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Могуће је да, као и Албанци који су се напрасно сетили свог "илиризма", од 1990-их имају и имена Твртко, Кулин и сл.

Albanci su dobili priliku da se izjašnjavaju kako žele i da povežu svoji istoriju kao i mi.
To što to vama ne odgovara je nešto drugo :lol::lol::lol:

Edit ljuba miljkovic:

Obrisana kvalifikacija Šantićevih emocija.

Kada je reč o temi 1:1, napominjem da Istorija Krstarice nije poligon za bilo kakve dvoboje korisnika.

Poslednja izmena od moderatora:
Nesrećo to su zajednička imena za Bošnjake u Bosni.
NISU TO SRPSKA NI HRVATSKA IMENA !!!

Имена су оних који их носе.

На пример, име Милош је српско, хрватско, словачко и чешко. А по пореклу словенско.

А рак да се раку на главу попне, име Радован није бошњачко и више ћеш наћи Срба са именом Тутанкамон, него Бошњака са именом Радован.

Naravno da sam Ilir. Ne samo ja nego većina nas su potomci Ilira za razliku od vas koji ste potomci slavena sa velikim uplivom turaka kasnije.
Zato ste "malo" crnomanjasti za razliku od originalnih slavena koji su plavi.
Naročito je to izraženo u jućnoj Srbiji :mrgreen:

Ма ти не знаш ко си и шта си... Имаш својих 5-6 реченица и овде их понављаш као папагај.

Узалуд ти је било шта одговарати, кад ћеш исто ово понављати опет. А већ је речено 100 пута и за Илире и за Словене... да имаш мозга, схватио би до сад.

Nesrećo, prije dolaska Turaka u BiH u Bosni NISU POSTOJALI Serblje-pravoslavci nego su ih turci doseljavali da im služe i obrađuju zemlju.
Nađi mi jedan SAMO JEDAN dokument gdje se spominju Srbi ili Serblje u Bosni prije dolaska turaka.
Izuzmi bosanske Vlahe pravoslavce koji su bili nomadi stočari pa vidi ima li Srba u BiH prije turaka.
Turci su vas ovdje naselili.

Документе су ти постављали други. Ако си слеп или ћорав, јави се лекару.

Овде се једино зна да је и пре и после Турака било Радослава, Радована, Филипа, Жељка, Вука, Момчила... Било их је онда, има их и сад. А да су са Турцима једино дошли Измет, Исран, Мухамед и неки твој имењак, како год да се зовеш...

А Власи се зову Аурел, Јон, Трифу, Дину, Флорин, Феликс, Нику, Силвиу, Виорика, Флорика... лако ћеш и њих наћи по именима... Исмете. ;)

Aleksa napisao pjesmu o Emini (jer se zaljubio ko mladi vepar) i sad je to postalo srpsko ime :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Име је арапско, Исмете. ;) И јесте, има православки које га носе. Шта је ту чудно?

Edit ljuba miljkovic:

1. коректорска исправка код: Исмет.

2. Uklonjen odgovor na neumesnu kvalifikaciju Šantića.

Мени лично више смета то што ниједан православни канон не прописује да се при замонашењу мора узети грчко-латинско или јеврејско име, а никад ниједан српски монах у српском манастиру није могао да добије словенско. :confused:

Одеш у манастир као Вук, Милош, Растко или Радивој, и заувек се претвориш у неког Никанора, Амфилохија, Јоила или Варнаву... и још ја нашао овом јаднику да се ругам за Измета и Исрана... :lol:

Занимљиво би било видети како се отприлике крећу % када су у питању словенска и црквена имена.

Vidiš, ja sam mislio da mora da se uzme neko grko-latinsko :confused:

Kontao sam da bi me preveli u Spiridona kad bih se zamonašio :D

/////////////////////////////

dont_panic_Im_muslim:
Ne moramo imati strogo muslimanska imena ali je preporučljivo da uzimamo muslimanska imena da bi se razlikovali od drugih.
Ja poznajem Aleksandra muslimana ovdje u Sarajevu.
Dobar vjernik i dobar čovjek.

Koliko sam ja primetio Turci i dalje imaju najviše turskih imena.
Kemal, Aslan, Onur, Orhan...

Твојим доласком на тему, она се срозала испод сваког нивоа. Видећемо само да ли ћеш бити кажњен ти казном удаљавања,

Paaa, najbolje bi bilo da banujete sve Bošnjake-muslimane a onda vi "objasnite" ko su Bošnjaci, čija je Bosna, čiji su Kotromanići...:mrgreen:

Ovu temu su zatvorili već jednom i gle čuda sjetio se Mrkalj da je opet otvori.
Patološka potreba da se Bošnjacima "objasni" ko su i šta su i kako da se izjašnjavaju.

Štaš' svak' se češe gdje ga svrbi :mrgreen:

За мене је Шантић светиња. Врхунски песник и одличан човек који се није замерио никоме. Мене вређа што њега називаш вепром... за ону дивну песму о Емини, која је вреднија од целог твог К... да му не спомињем име.

Са муслиманима је лепо живео (нарочито са Османом Ђикићем), и да није било његовог политичког ангажмана на задржавању муслимана у Босни, ти би се родио у Турској и данас би био Турчин. (...)

Edit ljuba miljkovic:

Izmenjen post zbog komentarisanja editovanih i obrisanih sadržaja.

Nešto si ti pomješao , to je Bogdan Boganović izjavio , ne ja .
Jedno je što je nesuđeni Qosja , a drugo što su ga zvali Gedža. Kapish ?

"Ja znam Kosovo, jer sam tamo sedamnaest godina boravio u Mitrovici, jer sam ga obišao uzduž i poprijeko, a Dobrica Ćosić je tamo bio svega dva dana u lovu, iako je Ćosić (Ćosja, Qosja) porijeklom Albanac. Pazite, kralj Dušan, koga mi Srbi zovemo carem, zvanično se proglasio kraljem Srba, Grka i Arbanasa. On je, dakle, mogao sa Albancima, jer je taj narod u suštini radin i lojalan. "
http://blob.blogger.ba/

"Bili ste drugovi, vi i Ćosić?
Od svih njih još sam se najviše sa Dobricom družio. Pokušavao sam da ga nečem naučim, ali nije išlo... Mi smo njega voleli, došao je kao seljače, nosio opančiće, zvali su ga "Gedža" i on se držao tog svog nadimka. Počeo da se buni tek kasnije. Moj otac je jednom za vreme ručka rekao: "Deco, njega zovu gedža! Narod ne daje nadimke slučajno. Videćemo šta to znači!"
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=937073

Ово што ти радиш се зове између осталог троловање,мада на богатом српском језику има много речи којима би могао ово да опишем.

Добрица Ћосић је рођен у селу поред Трстеника,и по мајци и по оцу је Србин.
А ти само настави да представљаш којекакве изјаве као истине - то је честа појава код твог народа.

Pa imamo mi i Srbe u BiH , nije problem .. Moraš znati da je onda po nacionalnosti mogao biti Musliman , vjerovatno nije bio vjernik, uz to je bio oženjen Srpkinjom.
Meša je naš , bosanskohercegovački sin.

Имате чак и Србе? Вауу,како је то лепо.

Е па мораш знати да он НИЈЕ био по националности муслиман,него само по вери - неколико пута је рекао да је Србин. А ти вичи колико ти воља,ако оћеш да је марсовски син - он је СРБИН. Свако даље својатање и проглашавање овог великог човека представљаће изругивање и ружење овог,сада већ одавно - упокојеног човека.

Да поновимо неке ствари,пошто су се овде поново намножили лажови. Каже није било Срба пре неке песмице,тад су тобож сви били "боњшаци".

Срби у Босни - По првом попису из 1879, од 1.158.165 становника православни Срби су чинили релативну већину становништва: 496,485 лица,да би 1910, од укупно 1.898.044 становника,Срби,упркос расељавању,због високог наталитета,вишег од прираштаја међу муслиманима и Хрватима, опет
Били најбронији део становништва:825,918 лица. Апсолутну већину православни Срби су,по попису из 1879, имали на половини територије под аустро-угарском доминацијом. У Босни у срезовима: Бањалука – 70,96%,Дубица. 82,44%,Градишка. 71,98%,Б. Крупа 64,15%,Босански нови 76,06%,Босански Петровац 78,83%,Кључ 66,43%,Котор Варош 63.49%,Маглај 53,55%,Приједор 59,08%,Прњавор 59,08,Прњавор 60,89%.Сарајево 56,06%,Гламоч 77,26%.Варцар Вакуф (Мркоњић град) 79,61%,Бијељина 70,57%,Власеница 64,37%,Зворник 53,78%.

У Херцеговини су апсолутну већину Срби имали у срезовима Мостар 61,41%,Билећа 81,27%,Љубиње 58.40.Невесиње 73,06% и Требиње 71,38%.

Становништво Босне и Херцеговине –

Средином 19. века у Босни и Херцеговини било је од 1.070.000 становника: око 400.000 православних,328.000 муслимана и 178.000 римокатолика,уз око 2.000 Јевреја сефарда настањених углавном у Сарајеву. До 1878,у Босни је било око 7.000 беговских и око 70.000 кметовских породица. До 1850. главним градом босанског вијалета сматран је Травник,а потом Сарајево. Градови су били мешаног етничког и верског састава,свака од верских заједница живи у посебним квартовима,који имају мало узајамног додира. Градови су међутим,били насељени претежно муслиманским становништвом.

Становништво Босне и Херцеговине у доба анексије

У Босни и Херцеговини је по попису из 1910. било 1.898.044 становника од тога 825.418 православних,612.137 муслимана и 434.061 католика,претежно Хрвата,али и Чеха,Пољака и Немаца. Број муслимана, због ниског наталитета и констане емиграције у Турску, полако је опадао. Срби су,по истом попису били претежна већина у 27 округа, а апсолутну већину чинили су у следећим окрузима: Босанска Дубица 82%,Билећа 81,3%, Вардар Вакуф 79,6%, Босански Петровац 78,8%,Гламоч 77,3%, Босанки Нови 76,1%,Босанска Градишка 72,0%,Требиње 71,4%,Невесиње 71,1%, Бања Лука 71,0%, Кључ 66,4%, Босанска Крупа 64,8%, Власеница 64,3%, Гацко 63,0%,Котор-Варош 63,4%,Сански Мост 61,4%,Прњавор 60,9%,Приједор 59,1%,Љубиње 58,4%, Сарајево 56,1%, Зворник 54,8%, Маглај 53,5%

Acta est fabula.

Poslednja izmena:
Још мало...

Svoj jezik bosanski vladari nazivaju srpskim
Bosanski ban Stefan Kotromanic (1322-1353) izdaje 1333. darovnu povelju Dubrovniku i kaze: "i zato stavljam ja gospodin ban Stefan svoju zlatnu pecat, da je vjerovano svaki da zna i vidi istinu. A zato su cetiri povelje jednake, dvije latinski, a dvije srpski, a sve su pecacene zlatnim pecatima".

(Povelja Stefana Kotromanica, 1333.)
Tada je bio obicaj da se izdaju po cetiri povelje sa istim tekstom, dvije na srpskom i dvije na latinskom. Ova povelje se moze naci u

Franc Miklosic, Monumenta Serbica, Bec 1858. str. 105-109
Lj. Stojanovic - "Stare Srpske povelje i pisma", I, 46.

Zapadni izvori i literatura

De Administrando Imperio, X vijek
Konstantin VII Porfirogenit poznat i kao CONSTANTINE VII FLAVIUS PORPHYROGENITUS (r. Septembar 905, Konstantinopolj [Carigrad, sada Istanbul, Tur.]--u. Nov. 9, 959), Vizantijski imperator od 913 do 959.

Njegovi spisi su obiman izvor o Vizantijskom carstvu i susjednim podrucjima. Njegov De administrando imperio (O upravljanju imperijom, latinski original se cuva u Vatikanskoj biblioteci) se bavi slovenskim i turanoidnim narodima i sadrzi obiman i detaljan istorijski i geografski opis naroda koji okruzuju Vizantiju. Porfirogenit ne poseduje samo podatke iz svog vremena, vec citira i carske arhive, koji sezu do njegovog prethodnika, Cara Heraklija(610-641) i ranije.

Glava 32 De Administrando Imperi-ja Konstantina Porfirogenita, ima naslov "O Srbima i zemlji u kojoj sada obitavaju", i koja govori o teritoriji naseljenoj Srbima ciji je sastavni dio sama Bosna, u kojoj napominje dva naseljena grada - Kotor i Desnik, oba jos uvijek neogredjenog geografskog polozaja.

"Anali" franackog hronicara Einhard-a, IX vijek
Izvor stariji od Porfirogenita vise od sto godina, franackog hronicara Ajnharda. On u svojim Analima opisuje i ustanak panonskog kneza Ljudevita (818-823). U tom svom djelu, za nasu istoriju dragocijenom, Ajnhard na jednom mjestu kaze kako je Ljudevit jednom prilikom pobjegao iz Siska i otisao medju Srbe. Po svemu sudeci Srbi su tada zivjeli negde u predelu Une, cak mozda i zapadno od nje, sasvim vjerovatno na podrucju danasnje Like.

"Liudevitus Siscia civitate relicta, ad Sorabos, quae natio magnam Dalmatie partem obtinere dicitur, fugiendo se contulit"
, sto odgovara: [Ljudevit (knez donje Panonije 822. - prim. CafeHome) ostavivisi grad Sisak, pobijeze k Srbima, za koji se narod veli, da posjeduje veliki dio Dalmacije).
Franjo Racki, hrvatski istoricar, kaze, da kako se rimska provincija Dalmacija prostirala od Jadranskog mora do Panonije, pod tim Srbima, koje pominje franacki analista Ajnhard, smatraju Srbi u Bosni.

Povelja Dubrovniku

Rimski papa salje 1188, dubrovackom nadbiskupu plast i potvrdjuje stara prava dubrovacke crkve. U pismu pominje srpsku Bosnu: "regnum Servilie, quod est Bosna" (srpska kraljevina koja je Bosna). To je bilo vrijeme bana Kulina.

(regnum u to doba ne mora nuzno da znaci "kraljevina", Bosna je bila tada banovina)

Vidjeti u: I. Kukuljevic, Codex diplom, II, 148, str 21.)

U Peruđi 1252, Februara 24.
Ivan nadbiskup dubrovački izvještava opštinu dubrovačku o raspravi u vezi metropolitskih prava protiv barske nadbiskupije na papinskom dvoru, a javlja i druge stvari zanimljive za grad Dubrovnik. U pismu pominje srpsku Bosnu: "regnum Seruilie, quod est Bosgna" tj. "kraljevstvo Srpsko, koje je Bosna". (Regnum u to doba ne mora nužno da označava kraljevinu. Bosna je bila tada banovina.)
"...tria regna, videlicet regnum Zachlomie, regnum Seruilie, quod est Bosgna et regnum Tribunie. Et regnum Zachulmie extenditur vsque ad prouinciam Spalatensem, regnum Seruilie extenditur vsque ad prouinciam Collocensem, regnum Tribunie extenditur vsque ad prouinciam Dirachinam."
Vidjeti u: "Bullarium Ragusium", 401-402

Crkvene prilike

Rimski papa Grgur XI salje februara 3., 1373. godine pismo u kom kaže da "u krajevima Bosne žive skoro sve šizmatici i jeretici, osim onih koji su milošću božijom preobraćeni", ali takođe i "na granicama Bosne prema Ugarskoj, kao i u mestu zvanom Glaž i u mnogim drugim mestima, pomešano žive kako hrišćani, tako jeretici i šizmatici". Pet godina kasnije daje franjevcima crkvu u Modrušu kod Ogulina koja je "blizu šizmatika i nevernika".
Vidjeti u: T. Smičiklas, CD XIV, 494.; A. Theiner, Monumenta Slavorum I, 336; E. Fermendћin, Acta Bosnae, 40.

Ljetopis Popa Dukljanina, XII vijek

Dukljanska arhiepiskopija prema Lјetopisu Popa Dukljanina, XII v. Ljetopis Popa Dukljanina, poznat i kao Barski Rodoslov, je jedan od najstarijih pisanih izvora i sacuvan je u svom latinskom prevodu iz XVI-og vijeka. To je vjerovatno djelo Barskog Popa od 1172 do c. 1196.

LPD je Srbiju podijelio na dva dijela, i to ovako: "Surbiam autem quae et Transmontana dicitur, in duas divisit provinciam: unam a magna flumine Drina contra occidentalem palagam usque and montem Pini, quam et Bosnam vocavit, alteram vero ab eodem flumine Drina contra orientalem plagam usque ad Lapiam et [ad paludem Labeatidem], quam Rassam vocavit".
"Srbiju, pak, koja se zove i Zagorje, podijelio je na dvije pokrajine, od kojih se jedna od velike rijeke Drine prostire prema zapadu do planine "Pina"; nju nazva i Bosnom, a druga obuhvata prostor od recene rijeke Drine prema istoku do "Lupia"-e i Skadarskog jezera; nju nazva Raskom."
Dakle, LPD Bosnu i Rasku naziva zajednickim imenom Srbija, sto jasno pokazuje jedinstven srpski nacionalni identitet.

Chronica Hungarorum
Janoš Turoci (János Thuróczy), ugarski hroničar iz 15. v., piše kako je ugarski kralj Bela Slijepi 1133. godine uzeo za ženu Jelenu, kćer srpskog velikog župana Uroša i sestru srpskog bana Bele I: "I tako je od svog tasta Uroša dobio u veno (vъno-miraz) onaj dio Srbije koji Grci zovu Bosna, a Ugri Rama. Poslije ovog događaja ugarski kraljevi su uvijek polagali pravo na Bosnu i zbog toga su vodili mnoge ratove sa Srbima."
Vidjeti u: История разньих славенских народовь... произведенная Јоанном Раичеиь Вiеннь, I-III, 1794, IV, 1795, str. 302.
Enciklopedija Britanika
1. The first recorded mention of Bosnia was written during this period by the Byzantine emperor Constantine VII Porphyrogenitus, who described "Bosona" as a district in "baptized Serbia."

2. TVRTKO KOTROMANIC (b. c. 1338--d. 1391), probably the greatest ruler of Bosnia, ruling as Bosnian ban (provincial lord, subservient to the king of Hungary) from 1353 and king of the Serbs and Bosnia from 1377.

3. The Ottoman Turks invaded Bosnia in 1386, and after many battles it became a Turkish province in 1463. Hum held out longer under rulers who styled themselves herceg ("duke") of St. Sava--a name recalled today in Herzegovina.

Lingvisticke variјante

Pre ovog teksta valja napomenuti kako korisnik dont_panic_he_is_muslim LAŽE da su u Bosni svi bili Bogumili. Dalje,laže kako su Srblje - označava zemlju - OZNAĆAVA NAROD - I ako želi to ću mu dokazati.

Stjepan, Stepan, Stipan, Scepan, Stefan, Stevan je jedno te isto ime. Posto nije bilo slova J prije vukove reforme, a bilo je slovo "JAT" koje je citao kako je ko htjeo, u zavisnosti da li je bio ekavac, ijekavac, ikavac ili su cak drugi regionalizmi dolazili u obzir.

Srpska epska pjesma o caru Stefanu Dusanu "Zenidba Dusanova" (isecak):

Kad se zeni srpski car Stjepane,
on isprosi po knjigam djevojku.
U Ledjanu gradu latinskome,
u latinskog kralja Mijaila,
po imenu Roksandu djevojku

(Vuk II/28)

A od Kralja Tvrtka svi su bosanski vladari STEFANI.

http://members.tripod.com/cafehome/serbdom.htm/serbdom.htm#Povelje
(vidi njihove povelje)

Dakako niko to ne uzima dokaz da su bili Srbi. Pokazatelji nacionalnih osjecanja se nalaze u poveljama gdje oni za sebe kazu da su Srbi, da su im praroditelji bili Srbi, da vladaju Srbima te da govore srpskim jezikom.
Pojam drzave u srednjem vijeku
Prilikom bavljenja istorijom srednjeg vijeka izuzetno je potrebno naglasiti promjene u sadrzini pojma drzave. Danasnje drzave imaju tendenciju da budu nacionalne, tj. da okupljaju sve pripadnike jednog naroda. Shodno tome one su i mnogo vece. Kao sto je poznato u srednjem vijeku pripadnost u administrativnom smislu nekom podrucju ne govori nista o etnickim odrednicama datom stanovnistva. Poznato je da su vladarske dinastije u to vrijeme koristile sredstvo krvnih veza, tj zenidbi, da bi svoju vladarsku titulu prosirili na nova podrucja, koja cak u nekim slucajevima nisu morala da imaju teritorijalni kontinutitet. Na primjer, spanski kraljevi su bili vladari preko hiljadu kilometara udaljene i teritorijalno odvojene od Spanije, Belgije. To nikako ne govori da su stanovnici tadasnje Belgije bili etnicki Spanci. Isto tako jedan etnos je mogao da posjeduje vise, cak na desetine, knezevina, pokrajina, kraljevina, kao sto je slucaj sa Nijemcima, Ircima, Francuzima. To nikako ne govori o tome da su u dvije razlicite nemacke drzave zivele dvije razlicite nacije. Isto vazi i za vjerske razlike. Vjera podanika se zapravo odredjivala vjerskim osjecanjima vlastele, a ta osjecanja su ze znala vremenom menjati. Tako i dan danas nisu malobrojni slucajevi naroda sa dvije ili vise religija, kao npr. Madjari, Nijemci.

Kao izvor relevantan za proucavanje nacionalnog identiteta stanovnistva jednog podrucja su shodno tome nepodesni karte tadasnjih upravnih cijelina, tj, banovina, knezevina, kraljevina. Sta moze biti podesnije za proucavanje nacionalnih osjecanja vladara i stanovnistva odredjenog podrucja, od povelja srednjovijekovnih vladara, koji daju jasne nacionalne predznake sebi, sstanovnistu kojim vladaju i jeziku kojim zbore?

Za ilustaciju nekih gore navedenih teza vidi mapu Evrope iz perioda o kojem govorimo, recimo oko 1400 (dok Osmanlije jos nisu bile prodrle do Bosne). Jasno upada u oci gomila administrativnih jedinica na koje su podijeljene neke nacije, npr nemacka, francuska, ali primjetne su i one administrativne jedinice koje obuhvataju i vise nacija.

Titule vladara

Intersantno je vidjeti kakve su titule nosili vladari srednjeg vijeka, kako su se zapravu zvale tadasnje "drzave"

Kraljevska titula Nemanjica je ovako izgledala: "Kralj Raske zemlje, Duklje, Dalmacije, Travunije i Zahumlja"
(vremenom je za Duklju i konacno ustaljen naziv Zeta)

Dusan kao car uzima titulu "Car Srba i Grka", titula ostaje sinu mu Urosu, a sledecu takvu je imao Tvrtko jer je jasno bio "Kralj Srba", te ce i svi bosanski kraljevi do kraja nositi titulu "Kralja Srba", bez ijednog pomena o drugom narodu.

Jedino su u latinskim izvorima Rasku zvali Srbijom, ali svi Srbi su zvali Rasku samo Raska.

Titula kralja Tvrtka je bila "Kralj Srbljem i Bosni, Primorja".

("Kralj Srbljem", potpis kralja Stefana Tvrtka)
Tvrtko je do 1390. nosio titulu kralja Srba, Bosne, Pomorja i Zapadnih Strana. Iz ove se titule jasno vidi da je vladao samo nad jednim narodom, Srbima. Kada je Tvrtko osvojio dijelove Hrvatske njegova je titula promijenjena 1390, u kralj Raske, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Kada je osvojio teritorije drugog naroda (Hrvata) promijenio je titulu i u njoj nije bilo etnicke odrednice "kralj Srbljem", zato sto Srbi nisu vise jedini narod kojim on vlada, vec su sada to i Hrvati. Iz ovoga se jasno vidi koliko je Tvrtko bio svjestan da je Srbin i da u Bosni zive Srbi, jer dok je vladao samo Bosnom i dijelovima Raske i Primorja bio je KRALJ SRBA. Kada je Bosna posle Tvrtka izgubila dijelove Hrvatske koje je osvojila, sledeci bosanski vladari vracaju titulu KRALJ SRBA, jer vise ne vladaju Hrvatskom i sada ponovo vladaju samo Srbima. To sve govori koliko su oni bili svjesni da su Srbi. Toliko.

Svi bosanski kraljevi sebe zovu "Kralj Srba" sto je jedina ETNICKA ODREDNICA U INTITULACIJI. Oni, naravno, jesu bili kraljevi Bosne, ali su Bosnu navodili kao teritoriju, kao i ostale teritorije koje su redjali u nastavku. Ne pominju niti jedan drugi narod kojim vladaju osim Srbima, a Tvrtko i sotali pominju svoje praroditelje srpske u poveljama. Takodje su zvali svoje stanosvnisto Srbljima i bosanski banovi, pre kraljevine i pre prosirivanja Bosne na dio teritorije Raske. Inace, Tvrtko je drzavu Nemanjica zvao Raskom, jer je to i JEDINI NAZIV te zemlje koju danas zovemo Srbijom.
Povelja Dubrovcanima iz 1189
Ova povelja Bana Kulina iz 1189 predstavlja prvi sacuvani bosanski dokument i prvi pomen slovenskog imena grada Dubrovnika (Epidaurum, id est Ragusium, na tal.: Ragusa). Godinu dana prije pisanja ove povelje Rimski papa salje 1188, dubrovackom nadbiskupu plast i potvrdjuje stara prava dubrovacke crkve. U pismu pominje srpsku Bosnu: "regnum Servilie, quod est Bosna" (srpska kraljevina koja je Bosna). To je bilo vrijeme bana Kulina.

(regnum u to doba ne mora nuzno da znaci "kraljevina", Bosna je bila tada banovina)

Vidjeti u: I. Kukuljevic, Codex diplom, II, 148, str 21.)

(Povelja Dubrovcanima iz 1189.)
Povelja Bana Kulina (29. VIII 1189)
1 Fol. 49v - 53r (Cod. slav. 12 Bibl. Vatic.), v.sn.XIII i "Slovo" 9-10.
2 Prema tzv. lenjingradskom (izvornom) primjerku.

ili u prevodu na moderan srpski:

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha

Ja ban bosanski Kulin prisezaju (iskazuje) vama kneze Krvasu i svima dubrovcanima pravi prijatelj biti vam od sada do vijeka i pravicu drzati s vama i pravu vjeru dokle sam ziv. svi dubrovcani koji hode po mojemu vladaniju trgovace gdje koji hoce, konaci ce gdje se koji nadje s pravom vjerom i pravim srcem bez ikakvog zla... ("razvje shto mi kto, da svojev volov poklon", ovdje mi nije jasna konstrukcija radi se o darivanju stoke)...da im ne bude od mojih castnika sile i dokle u mene budu dat imat svet i pomoc kako i sebi koliko mogu bez zle pomisli tako mi Bog pomogao i sveto Evangelie

Ja Radoje, dijak bana pisah cijelu knjigu banovu povelju od rodjenja Hristova hiljadu i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca avgusta u dvadeset i deveti dan otsjecenije glave Jovana Krstitelja

Za novoosvescene Bosnjane

vrloo lepo objasnjeno i ubitacno za "novoosvescene".

Pitanje etniciteta Bosne u srednjem veku, ukoliko se o njemu u modernom smisli te reči uoptše i može pričati, predstavlja više političko, nego istorijsko pitanje, pogotovo nakon raspada SFRJ i rata u Bosni i Hercegovini. Tokom njega su SDA i Alija Izetbegović kao simbol Muslimana promovisali grb Kotromanića, posle čega su Muslimani na prostoru Bosne i Hercegovine, ali i okolnih država počeli da heraldičke ljiljane smatraju svojevrsnim nacionalnim simbolom. Prvo pominjanje Bosne u istorijskim izvorima nalazi se u spisu vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita (913-959) „O upravljanju Carstvom“ u kome on u 32. poglavlju koje se zove „O Srbima i zemlji u kojoj sada stanuju “ navodi da se oblast Bosna nalazi u sklopu tzv. krštene Srbije odnosno Srbije na Balkanskom poluostrvu koja je naseljena Srbima. Ban Matej Ninoslav (1232–1250) u svojim poveljama, pored lokalne odrednice za svoje podanike Bošnjani(poput Dubrovčana ili Rašana), koristi i jasnu nacionalnu odrednicu Srbi. Prvi kralj Bosne Tvrtko I se krunisao na grobu najvećeg srpskog svetitelja svetog Save za kralja Srba i Bosne 1377. godine, da bi za svetog Savu stvaranje svoje države odnosno Hercegovine 1448. godine vezao i njen osnivač Stefan Vukčić Kosača (vojvoda 1435-1448, herceg 1448-1466).

Jovan Deretic – „Kulturna istorija Srba” 2005

Pogledajte sta kaze voljeni vam kralj Tvrtko (ne brinite imam na umu da je samo kod prastarih Bosnjana titula bila kralj-kod Srba je to izricito car - tvoja primedba inace).

U jednoj povelji navodi se sledece: Roditelja mojih gospode serbske
U drugoj povelji navodi se sledece: za potrebe krunisanja otisao sam u zemlju praroditelja svojih (manastir Mileseva,Srbija,Nemanjici i tako sire)

Mapa prikazuje Neretvljane,cuvene brodograditelje i naravno mornare,u vreme uspostavljanja prvih balkanskih drzava kod juznih Slovena,po zvanicnoj istoriografiji.

20h5wl2.jpg

Jos neke stvari - http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13855903&postcount=526

Pa jos neka neodgovorena pitanja - http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13868224&postcount=546

Evo i "malo genetike" - by famous iGENEA.
A ti gledaj kako se ovo uklapa sa onim "procentima i tvojim naklapanjima - vi ste Slaveni mi smo Iliri itd"

SRB (%) BOS (%) CRO (%) ALB (%)
I2a 38 44 34 30
E1b1b 20 15 10 16
R1a 19 30 32 29
R1b 14 6 18 10
J2 9 5 6 15

Malo zadace: (kako bih ti rekHnuo)

1. - Procitaj sta Vuk Karadzic (inace da znas, ljuti veliko-srpski brkati nacionalista) kaze o Srbima "sva 3 zakona".

2. - Sta ono kazu Osman Djikic i Avdo Karabegovic-Hasanbegov ?

3. - Da kako ti kazes "obnovimo gradivo" i da se ti blago tebi i nama svima vratis u realnsot. Dobri stari Mesa Srbin je lepo rekao:

A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudno što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni tko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesretniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tuđe ne možemo da primimo, otkinuti a neprihvaćeni, strani svakome i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.

Šta smo onda mi? Lude? Nesrećnici? Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav.
4. Procitaj sledece stihove i ujedno i pouke istih.

SRBI MUSLIMANI O SRPSTVU - POTOMSTVU
(XIX i rani XX vek)

Omer Skopljaković: Ž E Lj A
... Dušmane mrzi, a Srpstvo ljubi,
Tako mi sine ti bio živ,
Pane li babo u borbi ljutoj,
Osvet' ga sine, sokole siv...

Srbin Avdo Karabegović: OH, TA LjUBIM TE...
... Tako mi pravde
Višnjega Boga
Tako mi srpskog
Imena moga...
Protivu islama,
To ništa nije,
Sin Otadžbinu,
Ljubiti smije.

Omer-beg Sulejmanpašić-Despotović: SRPSTVU
Iz mog srca, iz plamenih grudi,
Iz uzdaha, iz duše, iz snova,
Tebi Srpstvo, moja srećo draga,
Leti, evo, laka pjesma ova!...

Suza čista; suza duše moje,
Suza, što me milom bratstvu veže,
Suza vjernaljubavi i krvi,
Tebi, Srpstvo, što me vječno steže!

Aliverić Tuzlak: ZNAM JE ŠTA SAM
... Evo pjesme, nije vješta
Al' za svojim leti jatom.
Nemojte me više vr'jeđat'
Zovite me Srbom, bratom!

Nuridin Ibnul-Hadžer: PJESMI
Uzdiži se, pjesmo moja,
Iz plamenih, srpskih grudi,
Smjelo leti kroz krajeve,
Đe god sl'jepi guslar gudi!

Uz gusala glase mile,
Đegod čuješ da se poje,
Tu slobodno spusti krila,
Tu ćeš naći braće moje...

Al' međ'njima ako vidiš,
Ko te krivim okom gledi,
Tog se kloni! Izrod to je,
Tomu demon stope sl'jedi.

Uzdiži se pjemo moja,
Iz plamenih, srpskih grudi,
Smjelo leti kroz krajeve,
Đe god sl'jepi guslar gudi...

Aliverić Tuzlak: SRPSKI JEZIK
pesma protiv austrijske odluke da se srpski jezik zove ''zemaljski'' – kasnije i ''bošnjački''

Srpski jezik, rajski jezik –
Ne što njime zbori raja,
Već za to, što u sebi
Sve miline zvuka spaja.

Znaš kako s' u duši hori,
Kad nam majka, kad nam sestra,
Kad nam ljuba njime zbori.

Znaš kako nas on potresa,
Kad nam guslar njime pjeva,
Te nas diže u nebesa.

Rane vida, l'ječi bole,
Znaš kako nam duši prija
Kad nas, starci njim sokole.

Za to velim, što da krijem:
Svaki onaj Bogu gr'ješi,
Ko ga zove zemaljskijem.

To su bili jeretici po mišljenju Vatikana i SPC-a.
Dakle, što se tiče vjere nisu pripadali ni vama kao ni nama (muslimanima).

Ne znam da li ti ovo ozbiljno ili ti se omaklo. Biti jeretik ne znači biti nevernik, već inoslavan. Za pravoslavne su katolici jeretici jer prihvataju filiokvizam, npr, ali ih mi i dalje smatramo Hrišćanima. Za katolike su reformatori jeretici, ali ih prihvataju kao Hrišćane.
Bogumili su bili dualisti i to učenje nema blage veze sa Islamom u koji su mnogi od njih prešli baš iz razloga što nisu mogli da se učvrste u svojoj bogumilskoj jeresi. Neki od Bogumila su prešli i u Hrišćanstvo, pa je tako ovog učenja nestalo.
Ne bi bilo loše da poznaješ bar osnovu vere o kojoj bi da diskutuješ. Niko ovde ne očekuje da znaš sve finese različitih učenja u Hrišćanstvu, a ni Islamu, već samo ono najosnovnije.

Naravno da sam Ilir. Ne samo ja nego većina nas su potomci Ilira za razliku od vas koji ste potomci slavena sa velikim uplivom turaka kasnije.
Zato ste "malo" crnomanjasti za razliku od originalnih slavena koji su plavi.
Naročito je to izraženo u jućnoj Srbiji

Au, pa ovde sve go Ilir do Ilira! Hajde onda da malo pričamo na ilirskom jeziku :hahaha:
Već sam na jednom ranijem postu napisao da genetsko poreklo ne mora nužno da igra neku ulogu u formiranju moderne nacije. Ako za tačno uzmemo studiju na koju se pozivaš, Mađari imaju više slovenskih gena od bilo kog balkanskog slovenskog naroda. Da li su Mađari Sloveni?
Pošto niko od vas koji se samozovete Ilirima nema blage veze o jeziku, običajima i veri starih Ilira, onda je svaka diskusija na tu temu izlišna. Osim, naravno, ako ne verujete da su Iliri ustvari bili Sloveni.

Ne znam da li ti ovo ozbiljno ili ti se omaklo. Biti jeretik ne znači biti nevernik, već inoslavan. Za pravoslavne su katolici jeretici jer prihvataju filiokvizam, npr, ali ih mi i dalje smatramo Hrišćanima. Za katolike su reformatori jeretici, ali ih prihvataju kao Hrišćane.
Bogumili su bili dualisti i to učenje nema blage veze sa Islamom u koji su mnogi od njih prešli baš iz razloga što nisu mogli da se učvrste u svojoj bogumilskoj jeresi. Neki od Bogumila su prešli i u Hrišćanstvo, pa je tako ovog učenja nestalo.
Ne bi bilo loše da poznaješ bar osnovu vere o kojoj bi da diskutuješ. Niko ovde ne očekuje da znaš sve finese različitih učenja u Hrišćanstvu, a ni Islamu, već samo ono najosnovnije.

Au, pa ovde sve go Ilir do Ilira! Hajde onda da malo pričamo na ilirskom jeziku :hahaha:
Već sam na jednom ranijem postu napisao da genetsko poreklo ne mora nužno da igra neku ulogu u formiranju moderne nacije. Ako za tačno uzmemo studiju na koju se pozivaš, Mađari imaju više slovenskih gena od bilo kog balkanskog slovenskog naroda. Da li su Mađari Sloveni?
Pošto niko od vas koji se samozovete Ilirima nema blage veze o jeziku, običajima i veri starih Ilira, onda je svaka diskusija na tu temu izlišna. Osim, naravno, ako ne verujete da su Iliri ustvari bili Sloveni.

ako jos jednom kaze da srbi imaju ikakve genetske veze sa turcima ,a nebude to mogao da dokaze treba ga banovati dozivotno ,to je vrdjanje ,za narod koji se vazda namucio pritiv turaka ,i dan danas se muci sa ovim kvazi turcima ...i na kraju zar ce nama turski izdanak govoriti da smo turci ,smatram da diskusije mnoraju da sadrze makar malo realnosti ,imace ovo gubi svaki smisao ....U njegovim izlaganjima nema realnosti ,nadam se da se slazete sa mnom ....

Fakat je tvoje neznanje beskrajno.
Govoriš o slavenskim imenima prisvajajući ih kao srpska.

Pa odakle vama i hrvatima 90% istih imena objasni ?

Јеси ли чуо некада за библијска имена?

Јеси ли чуо некада да су иста имена (понекад и исте ствари) популарне - долазе са "западније страна" ?

Јеси ли чуо некада за имена која су присутна код већине Словена ?

Примери знања:

Овде и лагања -->

Jош један пример знања:

Примери "дискусије":

И упечатљиво:

Док се не изјасниш о свему овоме и док се не извиниш за оно што си рекао - ја са тобом не дискутујем.
А и ниси одговорио на постове са 2-3 стране пре овога.

Да подсетимо - Рекао си да Срби "својатају" Теслу и Селимовића Мешу...

Poslednja izmena:
Ovo postaje kao SC Istorija, obicna zadimljena i bucna rupetina, drumska kafancuga puna pijanih gostiju, provokatorima dozvoljeno da slobodno seru, domaci zadojeni dereticevstinom i vide Srbe cak i na Mjesecu. Nema vise smisla. Jos samo fali ona budaletina sa iskustvenim elementima...

:mrgreen:

Ovo postaje kao SC Istorija, obicna zadimljena i bucna rupetina, drumska kafancuga puna pijanih gostiju, provokatorima dozvoljeno da slobodno seru, domaci zadojeni dereticevstinom i vide Srbe cak i na Mjesecu. Nema vise smisla. Jos samo fali ona budaletina sa iskustvenim elementima...

pa izgleda .ja sam prevenstveno dosao ovde da naucima ponesto ,moram priznati da i jesam ponesto naucio ,al izgleda da nije svima to u planu ...

pa dobro ovde na istoriji i nema bas tih koji vide srbre na mesecu ,barem nema cesto ...

Ko je ovaj poslednji ne znam, ali nije ni bitno.

A opis teme – antologijski. Zato ćemo ga staviti za kraj ove priče.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back