Ko su Bosanci, Bosnjaci?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dvije su struje u islamu: suniti i šiti.
Derviši pripadaju Sunitima.

Ukucaj u google "derviši Bosna" pa ćeš naći podatke kome pripadaju.

Žao mi je ali prošle godine je Papa objavio da je na planeti više muslimana nego katolika.
O pravoslavcima nije rekao ni riječi...ne znam zašto :per:

Zaboravio si haridzite, oni koji su digli ustanak protiv vlade kalife Osmana i pomogli da Muhamedov zet Alija dodje na vlast, a kasnije su se odvojili od Alije u fajtu kod Sifina (675.g.). Smatrali su da se Alija ogrijesio o Kuran te da se ne moze smatrati ispravnim kalifom. U stvari po pitanju svjetovne moci samo priznaju prvu dvojica kalifa: Ebu Bekira i Omera, te Kur'an, Muhamedov sunet, a poput tebe, protivni su slobodnom rezonovanju i stvaranju. :) Cak i ovdje ima frakcija, sufriti i ibaditi, doduse razilaze se po pitanju etike, a priblizavaju preko pravnih rjesenja...
Suniti, siiti, opet frakcije... Hanefitska (Turci ostavise u amanet Bosnjacima), malikitska skola, te safiitska kao sinteza malikitske i hanefitske, onda hambelitska koja odbacuje obicaje i slobodno stvaranje ali dozvoljava zakonsku primjenu (Kijas-dzali). Da, siiti su se odvojili od sunita poslije pogibije IV kalife Alije, kad se Muavija, direktor islamske podruznice u Siriji proglasio kalifom...

Onda imamiti, ismailiti, zaiditi unitar Siita...
Po pitanju islama, samo u prvom vijeku po Hidzri ima frakcija i sekti (firka) po pitanju interpretacije Kurana i hadisa (cak su se pravili i lazni hadisi). Vladala je zesca anarhija, i ko zna sta bi bilo da se nije umijesao omejadski halifa Omer II Abd ul- Aziz tako da je krajnje besmisleno i glupo rugati se hriscanima (narcizam malih razlika, jarane).

Poslednja izmena:
Oni sigurno ne mogu biti nacija. Da bi bili, moraju da imaju neku zajednichku tradiciju, kulturu, obichaje, nacionalni identitet(shto oni nemaju)....To je nakaradna tvorevina stvorena ustavom iz 1974 kada su muslimani sa prostora bih dobili status konstitutivnog naroda. Chinjenica je da pokushavaju da prekroje istoriju, ali svi znaju da su oni potomci poturchenih Srba i hrvata

Koliko ja znam a i par milijardi ljudi je činjenica da je došlo do raskola između vas i katolika.
Ne samo formalno nego i suštinski.
Ako ste ista vjera zašto se ne izjašnjavate kao katolici ?
Ne izjašnjavamo se katolici zato što nismo katolici. :rtfm:

Ista smo vera. A naša vera se za tvoju informaciju je hrišćanska.
Pravoslavci i Katolici su Hrišćanske vere.
Hrišćanstvo obuhvata brojne hršćanske crkve i zajednice, kojima je zajednička vera u Isusa Hrista, te prihvatanje života u skladu s jevanđeljem.
Postoje i izvensne razlike.

Postoji mnogo ogranaka u Hrišćanstvu, najpoznatiji su Katolici, Pravoslavci, Luteranci, Anglikanci, Reformisti, Baptisti, Adventisti, itd.

Oni sigurno ne mogu biti nacija. Da bi bili, moraju da imaju neku zajednichku tradiciju, kulturu, obichaje, nacionalni identitet(shto oni nemaju)....To je nakaradna tvorevina stvorena ustavom iz 1974 kada su muslimani sa prostora bih dobili status konstitutivnog naroda. Chinjenica je da pokushavaju da prekroje istoriju, ali svi znaju da su oni potomci poturchenih Srba i hrvata

Срби и хрвати од словена. Босанци, македонци, војвођани, црногорци.... од срба и хрвата. Само бре неко расипање народа. Зато лепо требамо се вратити у родноверје и учити народ да смо сви браћа по крви, језику и култури, тј да смо сви један народ и имамо исте претке и створити заједничку државу где би се из историје памтили сви подвизи који нису били једни против других. Живела Славија. Слава словенима.

Ne izjašnjavamo se katolici zato što nismo katolici. :rtfm:

Ista smo vera. A naša vera se za tvoju informaciju je hrišćanska.
Pravoslavci i Katolici su Hrišćanske vere.
Hrišćanstvo obuhvata brojne hršćanske crkve i zajednice, kojima je zajednička vera u Isusa Hrista, te prihvatanje života u skladu s jevanđeljem.
Postoje i izvensne razlike.

Postoji mnogo ogranaka u Hrišćanstvu, najpoznatiji su Katolici, Pravoslavci, Luteranci, Anglikanci, Reformisti, Baptisti, Adventisti, itd.

Hrvati kazu Krscanstvo.

sta je onda ispravnije: Krscanstvo ili Hriscanstvo?

Problem je u tome što vi vijekovima otimate našu povijest jer nemate svoju.
Vaša povijest je puna gubitaka, tuđih vladavina itd...

Ja razumijem vaše frustracije ali to nije razlog da kradete od nas.

Danas je i nauka dokazala da smo mi ovdje najstariji a povijest je nedvojbeno dokazala da imamo najstariju državu na Balkanu.

Vaše porijeklo je od slavena, naše od ilira.
Mi imamo Bosnu a vi Rašku/Srbiju.
Mi smo vladali Srbijom a vi niste Bosnom.
Vi ste imali župane a mi banove.
Vi careve a mi kraljeve.
Mi smo bili Bošnjaci kad ste vi bili Vlasi.
Mi smo danas Bošnjaci a vi ste Srbi.

Imaš oxfordsko istraživanje na području genetike na ovim prostorima.
Imaš izjavu Garašanina.

Ovo ti je ukratko objašnjenje a istorija pisana uz gusle...nije relevantna.
Jedino da ti još objasnim za ilire...nekad.

Šta da neće jedan Englez da mi drži slovo o mome poreklu :rtfm: meni su istoriju pisali Vid, Novo, Tomo i Jovo... i tako će i ostati :ok:

Popis stanovništva 2002. godine (bez Kosova i Metohije)
Vista-xmag.png Za više informacija pogledajte Popis stanovništva 2002. u Srbiji

* UKUPNO = 7,498,001
* Srbi = 6,212,838 (82.86%)
* Mađari = 293,299 (3.91%)
* Bošnjaci = 136,087 (1.82%)
* Romi = 108,193 (1.44%)
* Jugosloveni = 80,721 (1.08%)
* Hrvati = 70.602 (0,94%)
* Crnogorci = 69.049 (0,92%)
* Albanci = 61.647 (0,82%)
* Slovaci = 59.021 (0,79%)
* Vlasi=40.054 (0,53%)
* Rumuni=34.576 (0,46%)
* Makedonci=25.847 (0,35%)
* Bugari=20.497 (0,27%)
* Bunjevci=20.012 (0,27%)
* Muslimani=19.503 (0,26%)
* Ukrajinci=5.354 (0,07%)
* Rusini=15.905 (0,21%)
* ostali=14.191 (0,19%)
* nacionalno neopredeljeni =107.732 (1,44%)
* izjašnjeni u smislu regionalne pripadnosti=11.485 (0,15%)
* nepoznato=75.483 (1,01%)

Lažem k'o i obično :)

Imaš i ovdje ako te interesuje:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Stanovništvo_Srbije

Jesam li izabrao lijepu boju da naglasim ono bitno u tekstu ?
Priznaj da je lijepa :)

Momak ne skidaj svasta sa wikipedije jer to nije 100% tacan izvor.

Posto nisi iz srbije ili crne gore tj. iz Sandzaka da ti kazem da u srbiji ima vise bosnjaka od ove cifre 136.000.
Ima i 30.000 koji su se izjasnili Muslimani po nacionalnoj pripadnosti,a i prilican broj se nije izjasanjavao uopste.
tako da se moze zakljuciti da vise od 200.000 bosnjaka (ili Muslimana nazovite kako hocete svejedno spadaju u isti korpus),zive u Srbiji.

Momak ne skidaj svasta sa wikipedije jer to nije 100% tacan izvor.

Posto nisi iz srbije ili crne gore tj. iz Sandzaka da ti kazem da u srbiji ima vise bosnjaka od ove cifre 136.000.
Ima i 30.000 koji su se izjasnili Muslimani po nacionalnoj pripadnosti,a i prilican broj se nije izjasanjavao uopste.
tako da se moze zakljuciti da vise od 200.000 bosnjaka (ili Muslimana nazovite kako hocete svejedno spadaju u isti korpus),zive u Srbiji.

Meni je ovdje bio bitan samo podatak o vlasima jer je bila tvrdnja da vlasi ne postoje više.

Meni je ovdje bio bitan samo podatak o vlasima jer je bila tvrdnja da vlasi ne postoje više.

Nije tacno, ja sam rekla da nisi u pravu, gde si ti naveo x stvari,a ja nisam konkretno rekla sta nije tacno. Jedino sta je tacno o u onom tvom postu je da Vlasi postoje!
Nemoj da obrces sada! Napisala sam ti odmah posle toga da nisam ciljala na Vlahe, kad sam rekla da nisi u pravu.

Other names
Main article: Names of the Serbs

* Servians, medieval French and English rendering of the Serbs.
* Rascians, referring to the population of medieval Serb state Rascia (the one and same people as the other tribes of Duklja (Dukljans), Travunija (Travunians), Pagania (Neretvians/Paganians), Zahumlje (Zahumlians) that all belong to the Serb ethnos, initially also referring to Bosnia (Bosnians).
* Triballians, a Thracian tribe assimilated by the local Slavs, by Byzantine and Greek authors.
* Slavs, by West and East Roman Empire
o referred to as "Saqaliba" by the Arabs in the early medieval times
o Sclaveni, Slav allies settled in Byzantine lands (In Administrative regions of Sclaviniae)
* Vlachs, term used during the Middle Ages by Venetian and Croatian authors to denote Serbs of Orthodox Christian faith in the West Roman land
* Illyrians, in the Austrian Empire, example of it being Rescriptum Declaratorium Illyricae Nationis from 1779, declared by Maria Theresa, which officially established the position of Serbs and Serbian Orthodox Church in the Empire.
* Dalmatians, by Byzantine authors[53]

- Teta Wiki

ma kome bre vi sve to pisete?
Oni svi jako dobro znaju ko su im preci. Znam za jednu porodice muslimana iz Bosne koji u kuci cuvaju ikonu Sv. Djordja. To mi je u poverenju rekao jedan moj prijatelj- musliman. Kaze da im je cuvanje ikone u amanet ostavio taj predak koji se poturcio i rekao da se ikona nikada ne zaboravi. Oni je do dana danasnjeg cuvaju ali o tome nikome ne govore.

Mozda je on svoju u naletu besa i unistio ali jedan jako veliki deo tih musliman je itekako svestan svojih korena. Jednom mi je jedna stara zena (srpkinja) pricala o tome kako su u okolini Mostara clanovi muslimanske porodice Opijac (inace islamizirani potomci vojvodske porodice Miloradovic-Hrabrenovic) isli svake godine na groblje i palili svece za pokoj dusa njihovih predaka.

ne........ nije tako......
jos i dan danas imas po dalmaciji obicaj da one iz unutrasnjosti nazivaju vlasima (hrvati sami medju sobom). u pitanju je jedan omalovazacki govorni gest,..... to ti je otprilike to....
Ako su nazivali Dubrovcane vlasima znaci da im bas nisu nesto bili po volji :)

Nejasno je njihovo poreklo. Danas se moze naci 1001 teza o poreklu. Stanovnici Bosne, muslimanske veroispovesti kazu da su iranskog ili turskog porekla, da su bogumili...
Tvrde da je Tvrtko I njihov i uopste cela dinastija Kotromanica...
Molim za Vase cenjeno misljenje, verodostojne izvore i argumente...
Назив Бошњаци пре Тита није постојао, постојали су само Срби муслиманске вероисповести и Турци, што се може наћи у многим историјским списима САНУ, који датирају из времена пре комунизма. А то што присвајају Котроманиће је сасвим природно, јер су им преци били Срби као и сами Котроманићи. Па морају људи да измисле неку своју историју јер од бруке не могу да признају кукавичлук својих предака, па се слепо држе те своје наметнуте вере, јер бол је привремен, а понос је вечан. Толико о њиховом поносу, а Богами и пореклу.

Назив Бошњаци пре Тита није постојао, постојали су само Срби муслиманске вероисповести и Турци, што се може наћи у многим историјским списима САНУ, који датирају из времена пре комунизма. А то што присвајају Котроманиће је сасвим природно, јер су им преци били Срби као и сами Котроманићи. Па морају људи да измисле неку своју историју јер од бруке не могу да признају кукавичлук својих предака, па се слепо држе те своје наметнуте вере, јер бол је привремен, а понос је вечан. Толико о њиховом поносу, а Богами и пореклу.

Ove teoriju si izvuko sa Sanskrita (mesto na kojem je CIA zataskala dokaze da su srbi nebeski narod)??

Истина није теорија! А истина је само једна, смета онима који су се препознали у мојим претходним речима! Жао ми је али је тако.

Istina je samo jedna u pravu si ti.
A to je da ste dosli sa karpata na balkan u 7 vijeku na prostore ilirskih naroda.
sta ce ti veca istina od toga :cvet:

Poslednja izmena:
Istina je samo jedna u pravu si ti.
A to je da ste dosli sa karpata na balkan u 7 vijeku na prostore ilirskih naroda.
sta ce ti veca istina od toga :cvet:
Како да не, то је већ добро позната прича квази историје, дечко не постоје илирски народи, то шипци покушавају да измисле легитимитет за своје бајно порекло. Срби су староседеоци у својој рођеној земљи, али то те није научила твоја квази историја, а баш би ти одговарало да си у праву, али истина је другачија!

дечко не постоје илирски народи, то шипци покушавају да измисле легитимитет за своје бајно порекло. Срби су староседеоци у својој рођеној земљи

Sad potonu u vodu sva vasa prica o Juznim slavenima i ''bratstvo po krvi sa rusima''...

znaci pokajali ste se... vise niste slaveni sad ste iliri :klap:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back