Ko peva ovu pesmu?

• Začetnik teme Začetnik teme . . .
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Danas sam je cuo na radiju i pocetak ide ovako... : Mirises na morsku so ili penu... ili talase...
U sredini pesme kaze ''zaboravimo na nase godine...'' i ''htela si da me zaboravis al zaboravi na to...'' htela si da odes da me prebolis...''
Kao u fazonu starih laganih Valentino pesama...
jel zna neko?

NIkako mi ne izbija iz glave jedna veoma stara melodija.
Naravno, ne mogu da se setim ni naslova ni izvođača.:(
Sećam se da sadrži reči: "Moj bol, moja čežnja si ti ..." - i ničeg više.
Molim ako neko nešto zna o njoj da napiše.
Unapred hvala! :)

Kolega, izvođač je žena ili muškarac? Žanr?
Nažalost ne mogu da se setim drugih detalja. Znam melodiju, nemam neki instrument da bih je zapisao.
Nešto za lagani ples. Moguće da je pevala žena.
Mislim da je pesma prevedena na naš jezik i reči su iz prevoda. Moguće da je izvorno na francuskom.

U svakom slučaju hvala što pokušavaš da pomogneš!:dzentlmen:

Poslednja izmena:
Nažalost ne mogu da se setim drugih detalja. Znam melodiju, nemam neki instrument da bih je zapisao.
Nešto za lagani ples. Moguće da je pevala žena.
Mislim da je pesma prevedena na naš jezik i reči su iz prevoda. Moguće da je izvorno na francuskom.

U svakom slučaju hvala što pokušavaš da pomogneš!:dzentlmen:
To je jako malo informacija, nažalost.
I sinoć i jutros sam pokušavala da ti pronađem ovu pesmu, međutim, nisam uspela. Tekst je isuviše klasičan i često se pojavljuje u mnogim pesmama. Nije pomoglo mnogo ni to što sam tekst prevela na francuski i sa njim kopala po netu i YT-u.

Nema na čemu. Uvek. :)

Nekad davno sam pre desetak možda i nešto više godina sam poslednji put čuo narodnu pesmu, ali ne znam ni kako se zove ni koje izvodjač. Dugo sam mislio da je u pitanju Gordana Stoićević.
U pesmi se ćerka obraća majci sa rečima za "Bolujem ti (ili možda ) umirem ti od ljubavi majko..." a mati joj odgovara u smislu koji sigurno neću citirati doslovno nego samo parafrazirati po sećanju. Kao nešto u smislu i u njeno vreme kad je bila mlada se od ljubavi bolovalo al se nije umiralo.
Može li neko da se seti pesme i izvodjača?

Eureka!

Kako se zovu ovi bakutani?
U pitanju su Slovakinje iz Vojvodine i interesuje me njihova pesma "Ruža šipova" (Divlja ruža).

302141_ja-imam-talenat1-slovakinje_f.jpg

Videli smo i najstariji ženski bend simpatičnih Slovakinja koje sviraju na originalnim "meškama"

Kako se zovu ovi bakutani?
U pitanju su Slovakinje iz Vojvodine i interesuje me njihova pesma "Ruža šipova" (Divlja ruža).

302141_ja-imam-talenat1-slovakinje_f.jpg

Videli smo i najstariji ženski bend simpatičnih Slovakinja koje sviraju na originalnim "meškama"
Zovu se Meškarke. :)

Zbog specifičnog načina na koji neguju i izvode slovačku narodnu muziku na raritetnim jednorednim harmonikama – meškama, ove samouke umetnice su odavno zaštitni znak sela Aradac u Banatu, ali i čudo koje se retko viđa bilo gde u svetu.

Kao jedan od retkih autentičnih primera prave folklorne kulture, Meškarke prezentuju bogato nasleđe i običaje slovačke nacionale manjine koja već dva veka živi na prostoru Vojvodine. Iako je najstarija među njima već prevalila sedamdesetu, ove gospođe sviraju gde god ih pozovu, od najbliže varoši Zrenjanina, pa sve do Nemačke. Oduševljenje na koje godinama nailaze nije samo zbog njihove muzike, već i zbog imidža: na koncertima su obučene u tradicionalne slovačke nošnje, koje su po običaju dobile od svojih svekrva kada su se udale, sa plišanim maramama na glavama (zbog kojih, kažu, jedva čuju to što sviraju). Na repertoaru su im slovačke narodne pesme, valceri i čardaši, ali kad publika zatraži tu je i poneka mađarska igra ili nemački tanac, pa i srpske narodne pesme. Nije čudno što već imaju i glumačku karijeru: pojavljuju se u igranom filmu „San zimske noći“ Gorana Paskaljevića i pozorišnoj predstavi „Hleba i igara“ Vojvođankog slovačkog pozorišta u režiji Miroslava Benke. Vredna sineastkinja iz Novog Sada Brankica Drašković snimila je dokumentarni film „The Meskarke Orchestra“, koji je sa uspehom prikazan na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

- - - - - - - - - -

Zovu se Meškarke. :)

Zbog specifičnog načina na koji neguju i izvode slovačku narodnu muziku na raritetnim jednorednim harmonikama – meškama, ove samouke umetnice su odavno zaštitni znak sela Aradac u Banatu, ali i čudo koje se retko viđa bilo gde u svetu.

Kao jedan od retkih autentičnih primera prave folklorne kulture, Meškarke prezentuju bogato nasleđe i običaje slovačke nacionale manjine koja već dva veka živi na prostoru Vojvodine. Iako je najstarija među njima već prevalila sedamdesetu, ove gospođe sviraju gde god ih pozovu, od najbliže varoši Zrenjanina, pa sve do Nemačke. Oduševljenje na koje godinama nailaze nije samo zbog njihove muzike, već i zbog imidža: na koncertima su obučene u tradicionalne slovačke nošnje, koje su po običaju dobile od svojih svekrva kada su se udale, sa plišanim maramama na glavama (zbog kojih, kažu, jedva čuju to što sviraju). Na repertoaru su im slovačke narodne pesme, valceri i čardaši, ali kad publika zatraži tu je i poneka mađarska igra ili nemački tanac, pa i srpske narodne pesme. Nije čudno što već imaju i glumačku karijeru: pojavljuju se u igranom filmu „San zimske noći“ Gorana Paskaljevića i pozorišnoj predstavi „Hleba i igara“ Vojvođankog slovačkog pozorišta u režiji Miroslava Benke. Vredna sineastkinja iz Novog Sada Brankica Drašković snimila je dokumentarni film „The Meskarke Orchestra“, koji je sa uspehom prikazan na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

- - - - - - - - - -

Šta mislite?

Hvala, veliko hvala!
Pitanje sam postavio čuvši ovu pesmu na RTV1 nekoveče, a razlog je sličnost u melosu, melodiji i obliku sa međimurskom pesmom Klinček stoji pod oblakom. Gledam, nešto mi mađarske pesme nisu toliko srodne ovima, pa se pitam, a s obzirom da od Međimurja do Slovačke ide dobra panonska tranverzala, da li ti napevi imaju, etnomuzikološki gledano, veze sa Velikomoravcima i istorijskom Velikom Moravskom? :think:

Šta mislite?
Molim i drugi put. :)

Uh... sto se tice ove povezanosti o kojoj govoris, zaista ne znam. Istrazicu malo ovih dana. Ne bi me iznenadilo da veza postoji, za sada se ne bih usudila ni da pretpostavljam.

Cao svima. Cuo sam sinoc jednu pjesmu i zaista zelim da je nadjem, al ne znam nista konkretno u vezi nje. Uglavnom, pjeva/ju je neka zena/zene i u tekstu se cesto spominje Srbija. Pjesma je techno ili u takvom nekom fazonu, slabo se u to razumijem. Sta god Vam zvuci poznato ovome, postavite. Nije djomla ks al mozda je u takvom nekom fazonu. Hvala svima.

Back