Književnost Ko nije pročitao ovu knjigu, džabe je naučio kako da čita

Vesna Vukelic Vendi :zcepanje:
1749879073350.png

Ne priznajem to tvoje tumačenje jer je biblija najštampanija knjiga na svetu, dakle namenjena je za direktnu konzumaciju

Не, Библија је оригинално намењена за употребу у Црквеној служби, а не за директну конзумацију. Тек са појавом штампарске машине Библија постаје широко доступна појединцима и Протестанти почињу да заговарају директну конзумацију и индивидуално тумачење.

Koja je to knjiga koja je po vama obavezna lektira za svakoga?

Што се тиче теме, мислим да белетристику воле да читају они који сами не умеју да посматрају, промишљају, расуђују, размишљају, па им је потребно да се напајају туђим посматрањима, промишљањима, расуђивањима, размишљањима. Ниједна књига није оставила неки нарочит утисак ни утицај на мене, а питање да ли се сада сећам и пет посто онога што сам прочитао. У реду, неко је нешто написао, али какве то има везе са мном, то је његово није моје, више као информативно да знам шта неко други мисли. Једино ако је реч о некој стручној литератури, то је онда друга ствар.

Али ако би требало неког аутора да препоручим, то би био Егзипери, негде смо блиски по духу.

Odlicna tema.
Procitao sam malo ali dovoljno da shvatim koliko je knjiga mocna stvar.
I konstantno mi stoji nad glavom da bih trebao da krenem da citam ali uvek ima nesto pitkije i lakse za konzumaciju.
Blago onom ko je na vreme stekao tu naviku.
Voleo bih kada bi moglo da se docara razlika izmedju osobe pre i posle procitanih 20-50-100 knjiga.

Ljude često odbije ili privuče stil pisanja.
I više od stila zavisi da li ce ti štivo biti lako a manje od same teme.
Mene zbog stila ne privlaci Andrić, ne volim predugačke rečenice.
Zato mi je Markez broj jedan.

Има пар корисних ствари које сам запамтио из неких књига које су биле ок за читање.

Рецимо, "О држави" од Цицерона, њу сам прочитао пре више од двадесет година, али сам из целе књиге запамтио само једну ствар али битну, да треба разликовати слободу од разузданости. Зато бих препоручио ту књигу, јер већина меша слободу са разузданошћу.

Друга књига из које сам запамтио два стиха, исто читао пре више од двадесет година, Петраркин "Канцонијер" у препаву Стевана Раичковића, али врло лепи стихови.

И учини сад, кад небо пламен плави
да ја сав дрхтим од леда љубави.

Најежим се сваки пут.

Back