Ko je bio Josip Broz Tito?

:eek:
Šta pričaš?

Jesam li je podebljao ovo što si ti rekao:
Srbija nije postojala pod tim imenom ali je cela SHS na neki način ustvari bila proširena Srbija do stvaranja Banovine Hrvatske 1939

E sad ti meni reci je l' ovo tvoje uvjerenje ili je činjenica?

I hajde pokušaj bez palamuđenja nego konkretno ... ako može?

Barem na ovom pdf-u mogli bi biti konkretni!

Šta pričaš?

Jesam li je podebljao ovo što si ti rekao:

E sad ti meni reci je l' ovo tvoje uvjerenje ili je činjenica?

I hajde pokušaj bez palamuđenja nego konkretno ... ako može?

Barem na ovom pdf-u mogli bi biti konkretni!

Činjenica o čijoj tačnosti je moguće raspravljati.Primer iznošenja ličnog uverenja je priča o opravdanosti nezadovoljovljstva tom činjenicom koju si pokušao da započneš u narednoj poruci.

To brate, je l' ti trebalo tri posta da odgovoriš decidno.

Drugo,ovo
Činjenica o čijoj tačnosti je moguće raspravljati.
je oksimoron!

Činjenica je činjenica, ona ne može biti netačna ili sumnjiva, to može biti podatak, činjenica je uvijek tačna i provjerena, ona nastaje kroz sintetičku operaciju sažimanja i naučne valorizacije svih podataka koji "činjenici" prethode i koje su iste prirode po tematskom kriterijumu.

Činjenica o kojoj je moguće raspravljati (kako ti to kažeš) je upravo primjer ličnog uvjerenja

A sada ovo
Primer iznošenja ličnog uverenja je priča o opravdanosti nezadovoljovljstva tom činjenicom koju si pokušao da započneš u narednoj poruci.
Nije to moje uvjerenje, nego moje pitanje tebi, pitanje koje se jednostavno nameće kao logička konsenkvenca one tvoje tvrdnje.

Da li bi, da je došlo do ujedinjenja Srbije i Bugarske pod bugarskom dinastijom, bilo opravdano nezadovoljstvo Srba, ako bi se ta nova država tretirala kao proširena Bugarska?

To brate, je l' ti trebalo tri posta da odgovoriš decidno.

Drugo,ovo

je oksimoron!

Činjenica je činjenica, ona ne može biti netačna ili sumnjiva, to može biti podatak, činjenica je uvijek tačna i provjerena, ona nastaje kroz sintetičku operaciju sažimanja i naučne valorizacije svih podataka koji "činjenici" prethode i koje su iste prirode po tematskom kriterijumu.

Činjenica o kojoj je moguće raspravljati (kako ti to kažeš) je upravo primjer ličnog uvjerenja

A sada ovo

Nije to moje uvjerenje, nego moje pitanje tebi, pitanje koje se jednostavno nameće kao logička konsenkvenca one tvoje tvrdnje.

Da li bi, da je došlo do ujedinjenja Srbije i Bugarske pod bugarskom dinastijom, bilo opravdano nezadovoljstvo Srba, ako bi se ta nova država tretirala kao proširena Bugarska?

Glupost.Mi govorimo o postojanju ili nepostojanju određene činjenice isključivo na osnovu saznanja koje imamo o istoj što znači znači da ta saznanja mogu da budu netačna.

Jooj s kim ja diskutujem majko moja!

Jesi li ti uopšte istoričar?
Je l' ti uopšte znaš šta je "istorijska činjenica"?

Jesi li ti imao metodologiju .., ako si uopšte studirao istoriju?

Šta je ovo ba?
Mi govorimo o postojanju ili nepostojanju određene činjenice isključivo na osnovu saznanja koje imamo o istoj što znači znači da ta saznanja mogu da budu netačna.
Istorijske činjenice ne mogu biti tačne ili netačne, one mogu biti samo tačne.
U vezi sa činjenicama ne mogu se koristiti čak ni izrazi: neprovjeren, nedokazan, sumnjiv, izmišljen i sl. Ti izrazi mogu se vezivati samo za istorijske podatke, a istorijski podatak postaje istorijska činjenica (odnosno postaje tačan) tek nakon provjere izvršene uz pomoć kritičkog aparata, kojim istorija kao nauka raspolaže.

Jesi li ti imao metodologiju .., ako si uopšte studirao istoriju?

Šta je ovo ba?

Istorijske činjenice ne mogu biti tačne ili netačne, one mogu biti samo tačne.
U vezi sa činjenicama ne mogu se koristiti čak ni izrazi: neprovjeren, nedokazan, sumnjiv, izmišljen i sl. Ti izrazi mogu se vezivati samo za istorijske podatke, a istorijski podatak postaje istorijska činjenica (odnosno postaje tačan) tek nakon provjere izvršene uz pomoć kritičkog aparata, kojim istorija kao nauka raspolaže.

Što znači da tu proveru opet vrši čovek a izvan njegovog uma za njega ništa drugo ne postoji.
Što opet dovodi do zaključka da je činjenica ono što čovek misli da jeste.

@ ljuta mamba

У потпуности се слажем да СССР није Југославија. Те две земље никад и нису биле исте, а Бога ми нису никада ни личиле једна на другу, шта би се рекло од самог њиховог постајања и констелације под којим су се те две државе родиле, изражене су биле велике разлике.

Али ако већ овде говоримо о условно речено ''комунистичким земљама'', онда се такве земље у својој привреди наслањају на своје ресурсе, сопствену производњу и умне и радне капацитете. Е сад, кад узмемо све ово у обзир нисам нешто сигуран да је СФРЈ била богатија земља од СССР-а, ма у коју сферу гледали осим количине пара у џепу код совјетског и југословенског грађанина, и материјалних добара које је себи могао приуштити овдашњи човек, а ту су Југоси неколикоструко превазилазили Совјете....

Него ,право је питање да ли је било основаног покрића за такво стање ствари?? и зашто тако мислим..
СССР је била земља која је производила готово све за своју привреду и економију и са развијеним индустријама(од прераде памука и производа за домаћинство, преко прехрамбене и хемијске индустрије до огромних хидро и нуклеарних централа, војне индустрије, индустрије великих машина за све области производње, и снажне петрохемије.......да не набрајам даље. И што је можда и најбитније, СССР је био и произвођач и нужних им машина за целокупну индустрију коју су они имали.

Јел био такав случај и са СФРЈ??
Е кад се ово узме у обзир и сви потенцијали (умни, плански, техничко-технолошки) , које захтева макар једна од ових грана да се стартује и одржи, не бих био сигуран да су Совјети били сиромашнији од Југословена.

А самим тим се поставља питање, да ли је СФРЈ стварно оправдавала солидни материјални статус својих грађана??
Више се стиче утисак да ту се Тито кудио или хвалио у зависности да ли јесте или није успео да извуче неки кредит или неки други облик помоћи са којим би се држао социјални мир, а тиме и осмех на лицу својих грађана.

А пропаганда је чудо, и увек оправдава оно за шта се ради, минималним напором и средствима, често брижљиво изабраних и упакованих секвенци у неко блиц издање које траје кратко, а може бити и слика коју видиш једном, али за њено понављање брижљиво се бира термин који има за циљ да од човека створи машину која мисли онако како мисле они који ту пропаганду творе. После тога су довољне пар речи, а некад и само миг који би послужио као шлагворт за даља дејства или размишљања, која се касније лакше преносе са генерације на генерацију и стварају се стереотипи о некој нацији, управљању или уопште о некој држави.

]U potounosti se slazem sas tobom
Ali pazi

Otvori mapu saveta,i sta vidis preko cele mape....SSSR (bivsi) pola sveta bre:)

E sad,daj to na upravu nekom japancu ili nemcu ili svajcarcu,na 10 god....ne treba vise,pa ces da vidis sta ce da uradi:):)

Salu na stranu,sa tim kapacitetom koji je imao SSSR nije uradio nista za svboje ljude,imali su para i znanja da posalju coveka u orbitu,naprave nuklearne podmornice i mlaznjake
tenkove i cuda tog tipa

A par cipela nisu umeli da urade kako valja,to je ono sto je meni kod SSSR uvek bolo oci,
Ovamo pravis suhoj,a ovamo televizor sputnjik,ili tako nesto
nuklearnu podmornicu,i auto moskvic....mislim:)

Ako me razumes....nisu oni bili siromasniji od juge,.nego su brate dzindzovi

Što znači da tu proveru opet vrši čovek a izvan njegovog uma za njega ništa drugo ne postoji.
Što opet dovodi do zaključka da je činjenica ono što čovek misli da jeste.
Ti veze nemaš sa istorijom ... je l' da?

Ti se time zaebavaš poslije podne.

Prvo si tezu, koja čini okosnicu cijelog korpusa hrvatske nacionalističke istoriografije proglasio za činjenicu, a zatim si, sa nevjerovatnom lakoćom i metodu i na njoj bazirana dostignuća, kao i spoznajne mogućnosti i istorije kao nauke i istoričara doveo u pitanje.

Pa šta radiš uopšte na ovom pdf-u?
Rezultate čijih istraživanja i čije to zaključke ti ovde postuješ?
Jesu li do njih došli istoričari i istoriografija ili su dobijeni Božjom objavom?

@Krauterbox

Ono sto se gruban izleteo,i neve da kaze,jer sad nemoze da obrise,a istina je
objasnicu ti ja;)

Polozaj,svih nacija,unutar Juge,sem Srba je bio potlacen

Crnogorci...izgubili kraljevinu,vrlo tesko to podneli,srbi su vojskom ugusili ustanak 1918

Hrvati....takodje,ugurani od strane svojih politicara,bez da je iko pitao narod....jeste postojala struja da se udje u jugu,i medj stanovnistvom,ali vrlo malo.....1918,u sred zagreba srpska vojska mitraljezima koka po demonstrantima
1919 i kasnije,ustanci po dalmaciji
1929,nezadovoljstvo kulminira....mnogi hrvati beze u inostranstvo....mahom argentinu i brazil
osniva se ustaski pokret u italiji,od hrvatskih politickih emigranata

Siptari....1913,po dolasku na kosovo,i zavrsena dva rata...srbi se vrlo krvavo obracunavaju sa svima koji su bili protiv ideje odlaska osmanlija.....1913...prizrenska liga....slicno se desavalo i po makedoniji

Makedonci....njima je ukinuta nacionalnost,i prozvani su juznim srbima...te srbi sa malata govornata manata.....a makedonija stara srbija....koliko im se to svidelo......govori cinjenica da je cokalija ubio kralja...zajedno sa ujacima

o Slovencima i Muslimanima nem,am saznanja

Suma sumarum...nije kralj Aca dzabe odbio Misicev savet.....hteo nje sve...bio mnogo alav,i tako smo i prosli

Poslednja izmena:
Ti veze nemaš sa istorijom ... je l' da?

Ti se time zaebavaš poslije podne.

Prvo si tezu, koja čini okosnicu cijelog korpusa hrvatske nacionalističke istoriografije proglasio za činjenicu, a zatim si, sa nevjerovatnom lakoćom i metodu i na njoj bazirana dostignuća, kao i spoznajne mogućnosti i istorije kao nauke i istoričara doveo u pitanje.

Pa šta radiš uopšte na ovom pdf-u?
Rezultate čijih istraživanja i čije to zaključke ti ovde postuješ?
Jesu li do njih došli istoričari i istoriografija ili su dobijeni Božjom objavom?

Odvelo bi nas predaleko.Zato je bolje da vratimo na početak spora.I dalje mislim da o opravdanosti osećanja pojedinaca ili etničkih grupa ukoliko one mogu bilo šta da osećaju ne bi trebalo da raspravljamo na ovom forumu.Pošto su se i drugi učesnici uključili u raspravu odgovoriću i na to pitanje u odgovoru korisniku Mamba.

@Krauterbox

Ono sto se gruban izleteo,i neve da kaze,jer sad nemoze da obrise,a istina je
objasnicu ti ja;)

Polozaj,svih nacija,unutar Juge,sem Srba je bio potlacen

Crnogorci...izgubili kraljevinu,vrlo tesko to podneli,srbi su vojskom ugusili ustanak 1918

Hrvati....takodje,ugurani od strane svojih politicara,bez da je iko pitao narod....jeste postojala struja da se udje u jugu,i medj stanovnistvom,ali vrlo malo.....1918,u sred zagreba srpska vojska mitraljezima koka po demonstrantima
1919 i kasnije,ustanci po dalmaciji
1929,nezadovoljstvo kulminira....mnogi hrvati beze u inostranstvo....mahom argentinu i brazil
osniva se ustaski pokret u italiji,od hrvatskih politickih emigranata

Siptari....1913,po dolasku na kosovo,i zavrsena dva rata...srbi se vrlo krvavo obracunavaju sa svima koji su bili protiv ideje odlaska osmanlija.....1913...prizrenska liga....slicno se desavalo i po makedoniji

Makedonci....njima je ukinuta nacionalnost,i prozvani su juznim srbima...te srbi sa malata govornata manata.....a makedonija stara srbija....koliko im se to svidelo......govori cinjenica da je cokalija ubio kralja...zajedno sa ujacima

o Slovencima i Muslimanima nem,am saznanja

Suma sumarum...nije kralj Aca dzabe odbio Misicev savet.....hteo nje sve...bio mnogo alav,i tako smo i prosli
:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

Gruban kao i uvek pojma nema o cemu prica

Kolega Gruban se nije bas najbolje snasao u trendu koji imamo od raspada SFRJ pa se cesto gubi u svojim teorijama, nepoznavanje istorije je svakako glavni uslov da neko u tome bude tako uspesan kao on.

;)

Po tebi makedonci ne postoje????

i oni su srbi....kao i hrvati...i crnogorci

jel.....svima je tito dao nacije...niko se pre tita nije borio za ta prava...cak i unutar SHS i Kraljevine preko VMRO i Ustasa?

Nalazim da si vrlo hrabar čovek čim se sa tako skromnim znanjem ili tačnije neznanjem usuđuješ da učestvuješ u forumskim raspravama. Drži se ti tema o folksdojčerima,nije ovo za tebe.

@ ljuta mamba

Тај парадокс који се ствара је неминован код економске политике комунистичких земаља је последица централног планирања исте , која се увек израђује под јаком сугестијом идеологије.
Под идеолошким напливом неко из самог центра партије је одлучио да народу није потребан никакав већи луксуз....а ко и шта одређује шта је скромност и одакле почиње луксуз??!!

Значи да су се лудаци из врхушке прибојавали за могући атак на идеологију, и таква фобија ствара болесно антиципирање ствари, ма колико оне биле безазлене, па су тако непријатељи идеологије постали и ципеле , гардероба, аутомобили, начин размишљања, позориште је било увек на удару пошто се тамо могли запошљавати и људи који нису били комсомолци, тенис је одједном постао спорт буржоазије, кобасице су постали луксуз и средство за контролу маса (сад их има сад их нема).....и још много тога

Нпр. Један ''Жигули'' Лада 1600 (и за своје време спартански ауто издржљив ко мазга) својевремено је коштао око 3-4000 рубљи, а плата професора је износила око 200-250 рубљи (деда ми је био универзитетски професор, а бака доктор интерниста у СССР-у наравно), па ти сам прорачунај колико су морали радити специјалисти за један Жигули.

А то што кажеш о Немцима и Јапанцима у Сибиру....уопште не сумњам да би они направили неко чудо тамо, али пре свега то треба бити њихово.

Mišljenje korisnika Markova o Josipu Brozu

Vladao je poduži period mira i narod je ipak živeo pristojnim životom? Svakako, mir je tada svugde vladao u Evropi i nismo samo mi živeli pristojnim životom a kad smo već kod socijalnog mira on nije merilo ni za šta osim za socijlani mir sam po sebi, tek kasnije su se ukazale većem broju ljudi sistemske greške na sve strane. Kažeš da: "Bez obzira na sistem kome se može uputiti jako mnogo zamerki, on je iza sebe ostavio nesumnjive stvari?" A šta to? Šta je on to ostavio? Sećaju ga se oni koji su živeli za njegove vladavine, razume se-neki dobro, neki ne baš dobro, i to sećanje nestaje sa sve malobrojnijom populacijom odraslom u to doba (hvala bogu na tom odlazećem mentalnom balastu). A koja je njegova relevantnost za sve koji ga ne pamte? Da nije ostavio neku zadužbinu iza sebe? Neko večito dobro Južnim Slovenima? Neku veliku ideju za koju se vredi boriti? Neka velika dela koja su neupitan argument za proglašavanje nekoga velikim? Znaš ono kako bi Nemci pričali o Bizmarku (ujedinitelju), Ameri o "Founding Fathers" i Lincolnu, o Englezima da ne nabrajam...

]U potounosti se slazem sas tobom
Ali pazi

Otvori mapu saveta,i sta vidis preko cele mape....SSSR (bivsi) pola sveta bre:)

E sad,daj to na upravu nekom japancu ili nemcu ili svajcarcu,na 10 god....ne treba vise,pa ces da vidis sta ce da uradi:):)

Salu na stranu,sa tim kapacitetom koji je imao SSSR nije uradio nista za svboje ljude,imali su para i znanja da posalju coveka u orbitu,naprave nuklearne podmornice i mlaznjake
tenkove i cuda tog tipa

A par cipela nisu umeli da urade kako valja,to je ono sto je meni kod SSSR uvek bolo oci,
Ovamo pravis suhoj,a ovamo televizor sputnjik,ili tako nesto
nuklearnu podmornicu,i auto moskvic....mislim:)

Ako me razumes....nisu oni bili siromasniji od juge,.nego su brate dzindzovi

Inače naučna dostignuća za vojne nisu korištena u civilne svrhe, za razliku od Zapada . Kod njih ko da je sve bilo vojna tajna ...

Čuj ovo?

Pa znači da su 'Rvati bili u pravu kada su srali protiv te države?
To se zove parlamentrana demokratija, ako Hrvati i njihov HSS ne mogu da dobiju vise od 50 poslanika u parlamentu to se zove PARLAMENTARNA VISEPARTIJSKA DEMOKRATIJA i volja vecine gradjana !!!
Sta to treba da znaci da u UK trebaju sve vazne pozicije da drze Skoti i Velsani a ne Englezi, koji cine najvise proporcijonalno stanovnistvo te zemlje, kao sto se dogodilo u SFRJ, gde je komandni vrh iskljucivo bio hrvatsko-slovenacki i nigde Srbina u komandom odlucujucem vrhu SKJ.

SVI ANTIFASISTI se poistovljavaju sa Brozom i njegovim pulenima a Broz je tek samo iskoristio antifasizam da bi se dokopao vlasti i postao kvazikomunisticki monarh.

1941 godine tito nije mogao znati da ce 1945 biti na vlasti.
"kultura secanja" je manipulativna stvar (u upotrebi dnevne politike, politickih partija) i moze da se lagano stvori kroz skolske udzbenike, kod onih generacija, koje nemaju nikakvo secanje...

U tu svrhu najpre je valjalo stvoriti novi poredak secanja, tj. normalizovati nacionalizam i
dovesti u sumnju antifašizam
. Poznato je da je antifašizam u socijalizmu imao važnu
ideološku ulogu u imunizaciji režima od kritike. Ratne antifašisticke zasluge pravdale su
mirnodopske propuste. Antifašizam je bio kruna svih oslobodilackih ratova i središnji sadržaj
oslobodilacke kulture secanja komunista. Oslanjao se na dualisticku viziju rata sa odvec kruto
suprotstavljenim pozitivnim i negativnim junacima. Komunisticka klasna nadetnicka vizija
rata ublažavala je etnicke sukobe, a dekretirano secanje preko bratstva i jedinstva dugo je
kosmopolitizovalo trusni prostor. Antifašizam je pravdao vlast komunista, ali i
medjunacionalnu trpeljivost
.

Analizom srednješkolskih udžbenika istorije može se uociti da je erozija antifašizma u
Hrvatskoj krenula još pocetkom 1990-ih (intronizacijom domobranskog antifašizma i
rasterecenjem ustaštva od fašizma), a u Srbiji desetak godina kasnije proglašenjem cetnickog
pokreta antifašistickim (Nikolic i dr. 2002). U srednjoškolskim udžbenicima istorije iz 2002.
Titu je uz bok stavljen Draža Mihajlovic kao podjednako znacajan borac protiv fašizma. U
oslobodilackoj kulturi secanja uspešniji nacin da se potkopa Titova harizma teško da bi se
mogao naci. U Miloševicevom režimu antifašizam jeste bio modifikovan, ali ne i revidiran, jer
je SUBNOR bio važno krilo SPS-a. Neravnomerno slabljenje antifašizma praceno je
neujednacenim slabljenjem Titovog kulta u službenom poretku secanja: nisu svuda rušene
Titove biste, niti menjane ulice sa njegovim imenom. Detitoizacija je zavisila od procene
vladajucih snaga koliko Titovo ime može koristiti u pravdanju nove politike, ali i od otpora
lokalnih vlasti
.

Nacionalne homogenizacije u obnovljenom kapitalizmu tražile su novu
idejnu organizaciju politicke mržnje. Tito se sada javlja kao negativni komunista i mrzitelj
nacionalnog. Titovi protivnici postaju pozitivni junaci i branitelji nacionalnog kapitalizma.
Antifašizam je osporen, ignorisan ili preakcentovan.

U tom cilju je s vrha dozirana revizija istorije u kojoj se kvislinško društvo Hitlerovih
saveznika na Balkanu predstavlja kao žrtva, a njihove žrtve demonizuju se kao dželati. U
Srbiji je skoro normalizovano novo obrtanje perspektive. Na slican nacin u Hrvatskoj je
Blajburg, kao “mesto nedužnog stradanja nacije”, zamenio Jasenovac, a u Sloveniji je novo
mesto secanja Kocevski Rog. Novi nacionalni patriotizam konstruiše se opet kao zajednica
žrtava i rehabilituje (martirologija Nedica, kvislinga i cetnika kao komunistickih žrtava).
Napor da se realnost kvislinštva progna iz secanja i obznani istorijska normalnost Ljotica i
Nedica, podudara se sa nastojanjem da se žrtve fašizma optuže za novo uznemiravanje.
Komunisti su glavni krivci za trajnu prezentaciju naše saradnje sa fašizmom, zato treba obrnuti
perspektivu i antifašizam optužiti kao nepotrebnu provokaciju okupatora
. U pozadini ove
verzije osude antifašizma je neistoricno i shematsko suceljavanje revidirane herojske i
državotvorne ideje u srpskoj istoriji, tj. novo videnje buntovnika kao upropastitelja, a
kompromisera kao graditelja. Antifašizam se svrstava u štetan i iracionalni bunt, a kvislinštvo
u razumnu nacionalnu politiku. Tito se od heroja preobražava u upropastitelja. Kod
nacionalistickih konzervativaca Tito je neprijatelj nacije, a kod liberala je totalitarni protivnik
pravne države. Prva struja njegov antifašizam smatra štetnim, a druga iznudenim. Antititoizam
tece u znaku antipatriotske i antitotalitarne retorike.

citirano iz "tito-socioloska studija", autora t.kuljica

1941 godine tito nije mogao znati da ce 1945 biti na vlasti.
"kultura secanja" je manipulativna stvar (u upotrebi dnevne politike, politickih partija) i moze da se lagano stvori kroz skolske udzbenike, kod onih generacija, koje nemaju nikakvo secanje...
kuljica

Znao je Hrvat Tito i te kako ko ce VLADATI u toj SFRI i drzati sve vazne i odlucujuce pozicije, opna ja tja koji je o svemu tome i odlucivao. Sama Komunisticka Partija Jugoslavije je stvorena u VUKOVARU pocetkom dvadesetih godina sastavljena od uglavnom clanova hrvatske nacionalnosti sa jakim tonom anti-srpske politike, kojima je tada zvanicna Moskva govorila da rade, specijano jer je veliki broj CARSKIH Rusa tada nalazilo utociste i azli u Kraljevini SHS.

Znao je Hrvat Tito i te kako ko ce VLADATI u toj SFRI i drzati sve vazne i odlucujuce pozicije, opna ja tja koji je o svemu tome i odlucivao. Sama Komunisticka Partija Jugoslavije je stvorena u VUKOVARU pocetkom dvadesetih godina sastavljena od uglavnom clanova hrvatske nacionalnosti sa jakim tonom anti-srpske politike, kojima je tada zvanicna Moskva govorila da rade, specijano jer je veliki broj CARSKIH Rusa tada nalazilo utociste i azli u Kraljevini SHS.

vanredan primer logickog razmisljanja baziranog na tvrdim faktima.........zdrav razum i rakija daskovaca...

Back