Ko je bio Josip Broz Tito?

'68. :
Velike studentske demonstracije u Jugoslavije bile su deo talasa demonstracija koji je 1968. zahvatio veliki broj zemalja. Svake demonstracije imale su svoje neposredne povode i društvene uzroke koji su ih izazvali.

Ekonomska situacija u zemlji

Po završetku Drugog svetskog rata u Jugoslaviji dolazi do brzog ekonomskog napretka i krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina ekonomski rast se kretao oko 10 % godišnje. Početkom šezdesetih godina Jugoslavija je imala sve više proizvoda koje je htela da ponudi svetskom tržištu ali se ispostavilo da su ti proizvodi, u određenoj meri nedovoljno kvalitetni i pre svega skupi zbog ne efikasne privrede. Izgradnjom mnogih političkih fabrika, vulgarizovanjem radničkog samoupravljanja, brzim razvojem birokratije, Jugoslavija se našla na prekretnici upravljanje „čvrstom rukom“ ili dalje liberalizacije u privredi. Pobornici „čvrste ruke“ su na Brionskom plenumu (1966.) pobeđeni i 1965. godine je započela „Privredna reforma“. Prvi efeketi privredne reforme su bila nagli porast cena i nezaposlenosti jer su mnoge firme zbog neefikasnog poslovanja propadale. Mnogi, iako zaposleni, mesecima nisu primali platu. Kao jedan od efekata rastuće nezaposlenosti veliki broj radnika je potražio posao u inostranstvu. Njihove odrednice su bile Nemačka, Francuska, Belgija, Holandija... Na zapadu je vladala konjuktura i jugoslovenska radna snaga se dobro plasirala i zarađivala. No u zemlji su ekonomske tenzije rasle.

Neposredni povod

2. juna 1968. je bila zakazana večernja manifestacija pod nazivom "Karavan prijateljstva 68" i "Mikrofon je vaš", čiji su organizatori bili Dom Omladine i Večernje novosti. Manifestacija je prvobitno trebalo da se održi u omladinskom naselju, napolju. Bilo je predviđeno da se u slučaju kiše priredba održi u sali Radničkog Univerziteta na Novom Beogradu. Kiše je ipak bilo i prednost za ulazak na priredbu su imali brigadiri i za sve zainteresovane studente nije bilo dovoljno mesta u dvorani. Oni koji su ostali napolju su protestovali i uskoro su počele da lete kamenice. Priredba je prekinuta i došlo je do opšte tuče između brigadira i studenata. Uskoro je došla policija koja je tako brutalno delovala da su se brigadiri i studenti okrenuli protiv policije.

Kraj demonstracija

Sedmoga dana demonstracija Tito je prelomio i u kasnim večernjim časovima se obratio studentima posredstvom televizije. U svom dosta nervoznom i improvizovanom govoru on je rekao „da je bilo nekih nepravilnosti“ i da „niko nije nezamenljiv, pa ni ja!?“.

Studenti su brzo shvatili da ipak neće sve ostati kako je bilo i da je ovo maksimum koji je mogao da se dobije. Demonstracije su se pretvorile u manifestacije sa pesmom i klicanjem Titu.

Normalna nastava tj. ispitni rok je uspostavljen posle nedelju dana da bi se studentima dalo vremena da se pripreme za ispite.

Posledice

Šef beogradske policije nije smenjen. Uvedena je kategorija „minimalni lični dohodak“. Oštre ekonomske reforme su izgubile dah. Kolovođe revolucije Vladimir Mijanović „Vlada Revolucija“, Sonja Liht, Đorđije Vuković i drugi su izbačeni sa fakulteta, oduzeti su im pasoši. Nekima je učešće u demonstracijama ostalo kao beleg za ceo život pa im je i kasnija stručna karijera bila ugrožena.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Студентске_демонстрације_1968._у_Југославији

@me-irida

Ne vidim sta hoces da kazes sa ova dva posta???

Prvi....poljoprivredu 20 veke NE CINE ruke...to je iz ranijih vekova,tada se vec radilo na msovnost i mehanizaciju

Nas seljak jeste bezao u grad (kao i svugde drugde u svetu) od teskog zivota na selu

Da se to nije radilo,velegradi nebi postojali,ko nije ziveo na selu....a ne samo provodio letnji raspust,zna sta znaci zaradjivati kao mali p[oljoprivredni prpoizvodjac

tek se unazad neko vreme,to pokazalo kao mozda isplativim,kroz gajenje nekih sorti,koje su cenjene vani

Sto se tice 1968 i studenata

To je bio trend svud u svetu.....nemoze se reci da su samo nasi ovde protestvovali,vec pre prekopirali od zapadnih studenata,a ako je njima bilo tako tada tako dobro,zasto su se bunili...i u americi...i to ne samo zbog vijetnama vec i NWO-a i crnackog polozaja na jugu,te francuskoj,kao vodecoj zemlji revolucije, i toga doba

Ako je Tito popustio...jel to znaci da je bio totalitaran???

Ford je na demosnstracijama svoje radnike gadjao motraljezima,sindikalce i to u srcu USA

Hoces da kazes da su strane fabrike cvetale??? hoces da kazes da su samo nasi poslovali lose?? nabrajas neke firme koje nisu delile plate,a sta sa firmama koje su dobro poslovale
da nekazem da je nasa gradjevina bila najjaca medju svetskim,da su nasi izgradili pola bliskog istoka i afrike,te bili najbolje kotirani u svetu kao gradjevinci...pa i u rusiji cak
to su sve velika trzista,iako po imenima deluju smesno,ali taj irak,iran,sirija,libija imaju para i uredno namiruju dugove
Sve to sto ti govoris da je puklo,puklo je 1991-pa na gore,pod milosevicem i ostalim velikosrbima
koji su svesno usli u rat,podbusujuci sve srbe preko drine,da ne pristanu na konfederaciju,koja je bila mozda najbolje resenje

kako smo radili,sada zanjemo....izolacija samo i iskljucivo srba,iz celog sveta,nije produkt tita,vec miloseviceve vojske i desetine unistenih gradova SFRJ

prema tome...oladite,tito jeste cinio da bude bolje,koliko je mogao...jeste ubijao politicke protivnike,ali ljudi to i danas rade,a u tom periodu to je bio trend,bukvalno,u vecini zemalja sveta...sem zapadnim...gde se to radilo perfidnije...poput Kenedija npr,ML Kinga te Roberta Kenedija i na desetke naucnika

Pa dobro je što je onda bilo više čeljadi , to je onda značilo i više ruku za rad.
Evo stanja u Srbiji :
"Za pola veka, od 1950. do 2000. godine, iz sela u grad prešlo je osam miliona ljudi! U drugim delovima sveta za takav proces bilo je potrebno i oko 150 godina!"
http://www.akter.co.rs/index.php/politikaprint/2183-nestanak-sela-gasi-srbiju.html

Ne znam šta će proleterijat sad da radi - odvojilo ga od sela, ni u gradu nema posla , zidove stana ne mogu jesti.

Управо тако. Наиме једна од тези за распад Совјетског Савеза, део стручњака оптуживају ужурбани пролетеријат, који није омогучио да СССР дочека 21 век са зацртаним 350 милиона становника, илити бројем становника који сам по себе би представљао критичну масу за еветуани распад земље.

Село генератор бројчаних породица, одједном је готово насилно преселен из ширине свог завичаја у комуналкама (колективне станове у којима живи по неколико породица) и аналогно томе је број новопридошле деце у новонасталим условима живота скрачен са 5-6 на 1-2.

Осим тога управо те комуналке,и цела та депресивност и нервоза који су били заступљени код таквог начина живота представљали су подстицај за масовну појаву алкохолизма и резког повећања броја самоубистава код тих људи.

Да радиле су фабрике али један од материјалних ресурса били су и сами људи.

Управо тако. Наиме једна од тези за распад Совјетског Савеза, део стручњака оптуживају ужурбани пролетеријат, који није омогучио да СССР дочека 21 век са зацртаним 350 милиона становника, илити бројем становника који сам по себе би представљао критичну масу за еветуани распад земље.

Село генератор бројчаних породица, одједном је готово насилно преселен из ширине свог завичаја у комуналкама (колективне станове у којима живи по неколико породица) и аналогно томе је број новопридошле деце у новонасталим условима живота скрачен са 5-6 на 1-2.

Осим тога управо те комуналке,и цела та депресивност и нервоза који су били заступљени код таквог начина живота представљали су подстицај за масовну појаву алкохолизма и резког повећања броја самоубистава код тих људи.

Да радиле су фабрике али један од материјалних ресурса били су и сами људи.

SSSR nemoze da se poredi sa Jugoslavijom

Oni su imali nesrecu da ih vode sve teske budale,pocev od Lenjina,zavrsivsi se sa Staljinom koji je satro taj napaceni narod

Nemacka ofanziva je samo bila kap u casi

bili su mnooogoo siromasniji od nas,kao ekonomski faktor,i dan danas po selima zive u sacuvaj boze kucama
Klima im je vrlo ostra

Sto se tice alkohola,ta nacija je takva od pamtiveka,pa i prer komunizma,piju gradjani al piju i seljaci
tamo svi piju,a alkosu je uvek potreban "razlog" da se uvosti

U Novom Sadu je 1989. oko 40.000 radnika u industriji. Sada je, jedva, 5000. Sloba je uništio industriju - a ovi je dotukli.

Pa o čemu mi pričamo.

Jugoalat, Jugodent, Novkabel, brodogradilišta ... sve propalo. Danas narod, ili radi u državnoj upravi, ili petlja po prodavnicama, trafikama i slično....i to je sve.

Da li je tebi jos neko objasnio da Jugoalat i sve te gore kopmanije sto su pomenio nisu nastale u doba Tita vec su stvorene u doba Kraljevine Jugoslavije. Razlog raspada jeste donkele Sloba i njegova samoubilacka pro-boljsevicka i pro-rusofilska politika, sankcije..itd.... ali i trzisna ekonomija jer komunisticka PLANSKA privreda koja je prema izvestaju MMF o SFRJ dok je jos Markovic tada vladao ekonomijom jos 1989. rekla u izvestaju i napsali da SFRJ ima preko 1,3 miliona viska zaposlene radne snage TESNOLOSKI VISAK koji se VESTACKI odrzavao amerikcim kreditima i novcem koji su slali gastarbajteri . Da li je tebi jasno da je posle 1989.pao belinski zid i takav nacin plansko-komunistickog poslovanja se vise nije mogao nastaviti i doslo do TRZISNE PRIVREDE. SFRJ je bila kopija SSSR-a.

Iznajmljujes li tvoju kristalnu kuglu?

I Grcka, Portugal i Irska su bili tu negde gde i KJ pocetkom proslog veka. Ako odbijemo na stradanje Srbije tokom 1. Svetskog Rata, procenat uspona nam je bio negde slican.
Zakljucak izvedi sam.

Cak sta vise GDP PPP je 1939. bio daleko visi Kraljevinie Jugoslavije nego Grcke i Portugala tako da nisu bili isti nego je Kraljevina Jugoslavija 1939. bila razvijenija od njih. Pogledaj njihovu infrastrukturu izgradjenu a gde je Srbija danas na nivou ALBANIJE.

sve zemlje koje si pobrojala,tipa irska,portugal itd,bile su neutralne u 2.s.r
jugoslavija je bila razorena skoro do temelja,izlozena kako gradjanskom,tako i ratu sa spoljnim neprijateljem
ljudski gubici u svim nacijama su bili ogromni,a drzavno rukovodstvo je u svom bekstvu,unistavalo sve za sobom....kako srbije,tako i ndh i slovenije itd

na kosovu nije bilo mira do 1948,bilo je balista vise nego uck 1998

cetnici i ustase su lutali sumama do 1946

znaci,ajd da kazemo,tek od 1951

juga krece....pazi,krece da radi nesto

vrlo brzo 1961....vec izlazi iz krize

daj mi reci......izgradnja celog novog bgd?? ko to moze da uradi

autoput bratstvo i jedinstvo????

daj mi pojasni,ko jos ima snagu,da pozove omladinu da DZABE radi......pazi,ljudi su masovno dolazili da rade dzabe,da izgrade svojju zemlju,ulozili svoje misice i znoj,izgradili za dzabe,puteve,naselja,fabrike

i onda se nadjemo mi,da poljujemo po njima.....a necemo da radimo ni za platu,po principu,nemogu tako malo da me plate,koliko mogu malo da radim...a kamoli dzabe

Sto se tice tog famoznog sela

ajd da pojasnim,onima koji na selo,nikada nisu krocili,agroekonomiju toga,a bogami i ovoga vremena

prvo....situacija u srpskom selu je bila losa......sirotinja,skoro 90%

prvi problem....mnogo dece,u to vreme je bilo i po 12 dece.....koliko brace i sestara imaju vase dede i babe

kuce su bile male,sa zemljanim podom...bar po zapadnoj srbiji...mozda je bilo malo bolje u sumadiji

Zemlja...mala,nedovoljna za prodaju namirnica,imalo je samo za sopstveno prezivljavanje
nije srpski seljak,US farmer,pa da je mogao da ima hektare i hektare,dva dana da zanja sa tri kombajna

vec par malih,iscepkanih parcelica.......

Tamo gde je imalo smisla to raditi,kao npr vojvodina i slavonija,radilo se,zato su njihovi seljaci i dan danas bogati i jaki

ali sta ce srpski seljak i bosanski seljak da rade
na brdovitom terenu,gde tehnika ni nemoze da dodje,vec se radi kosom i dan danas

zemlja manje vise losa...zbog visine,prihodi mali

zapadnu srbiju je bukvalno,iz bede izvukla 90-tih malina,koju je neznam kako,bog poslao i omoguciuo izvoz

znaci,pre tih prica o unistenom selu,treba poznavati dobro srpsko selo

i zelju da se uopste zivi na selu,koju nem,a NIKO

tito je jednostavno,dao ljudima sansu,da se izvuku iz bede,zive u stanovima,imaju centralno grejanje,platu svaki mesec,a ne da mole boga hoce li pasti kisa...ali ne i grad

itd itd

koliko god mi pricali da je u kraljevini bilo bolje...nije,iako je mojima kraljevina vise odgovarala

ali u to vreme u Srbiji,su imali pare,oni koji su radili sverc i bili liferanti u periodu 1.s.r

Nezahvalno je kad odgovaras nasiroko i preopisno. Kako da ti odgovorim na ovoliki tekt? Mogao bi malo vise da se izrazavas lakonski.

Broz je spasio Jugoslovene a najvise Srbe isto kao i Staljin Ruse ili Mugabe Zimbabvećance, Kastro Kubance, Causesku Rumune...

Sve vece sta je u SFRJ stvoreno cisto od sopstvenog kapitala nije opstalo. Odlican primer je Ei-Nis.

Ja ne mogu da tvrdim da bi nam bilo bolje da nismo imali Broza, znam da bih sa zadovoljstvom menjao 20 godina zivota da nas Broz nikada nije "usrecivao".

5327.vanga.jpg

Ostrvo Vanga na kome su rasle čuvene Titove mandarine koje je poklanjao djeci bez roditelja

Nezahvalno je kad odgovaras nasiroko i preopisno. Kako da ti odgovorim na ovoliki tekt? Mogao bi malo vise da se izrazavas lakonski.

Broz je spasio Jugoslovene a najvise Srbe isto kao i Staljin Ruse ili Mugabe Zimbabvećance, Kastro Kubance, Causesku Rumune...

Sve vece sta je u SFRJ stvoreno cisto od sopstvenog kapitala nije opstalo. Odlican primer je Ei-Nis.

Ja ne mogu da tvrdim da bi nam bilo bolje da nismo imali Broza, znam da bih sa zadovoljstvom menjao 20 godina zivota da nas Broz nikada nije "usrecivao".

Ok,jesam malo udario ko komesar,to stoji:):):)

Nego,Tito je spasao Srbe,sa moje tacke gledista,na sledeci nacin

Omogucio im da se nastane u Vojvodini,u kucama koje su za ono vreme,za te ljude,bile Hilton hotel

omogucio im da se zaposle masovno u vojsci i policiji,sto su od pamtiveka voleli,i da imaju ogromne beneficije

Omogucio da se beograd,razvije sa 300.000 na 1.500.000 za vrlo brzo vreme
da mu infrastrukturu podigne na svetski nivo
sve sto je veliko sagradjeno,sagradjeno je u njegovo vreme,sem zgrade narodne banke,koja na slaviji strci ko piletu sise
Naselja itd

E sad,to sto neki pricaju,kako je bio protiv srba,ja stvarno nevidim kako???
svud su u svim republikama bili beli medvedi,jer su,uistinu,svi bili na njegovoj strani u partizanima....mislim na prekodrinske srbe,tako da...sta znam,mozda gresim
to je neki moj stav...licni
a ovo je forum,tu smo da ukrstimo misljenja i poglede

ja licno nevolim copy paste,zato to nikada ni nestavljam,to i baba moze,ajd ti budi baja,pa napisi sastav na dve strane...ko ono nekad u plavoj vezbanci,sa crvenim marginama sa strane:):):)

P.S...koriste li jos to u skolama???

Ok,jesam malo udario ko komesar,to stoji:):):)

Nego,Tito je spasao Srbe,sa moje tacke gledista,na sledeci nacin

Omogucio im da se nastane u Vojvodini,u kucama koje su za ono vreme,za te ljude,bile Hilton hotel

omogucio im da se zaposle masovno u vojsci i policiji,sto su od pamtiveka voleli,i da imaju ogromne beneficije

Omogucio da se beograd,razvije sa 300.000 na 1.500.000 za vrlo brzo vreme

da mu infrastrukturu podigne na svetski nivo
sve sto je veliko sagradjeno,sagradjeno je u njegovo vreme,sem zgrade narodne banke,koja na slaviji strci ko piletu sise
Naselja itd

E sad,to sto neki pricaju,kako je bio protiv srba,ja stvarno nevidim kako???

svud su u svim republikama bili beli medvedi,jer su,uistinu,svi bili na njegovoj strani u partizanima....mislim na prekodrinske srbe,tako da...sta znam,mozda gresim
to je neki moj stav...licni
a ovo je forum,tu smo da ukrstimo misljenja i poglede

ja licno nevolim copy paste,zato to nikada ni nestavljam,to i baba moze,ajd ti budi baja,pa napisi sastav na dve strane...ko ono nekad u plavoj vezbanci,sa crvenim marginama sa strane
:):):)

P.S...koriste li jos to u skolama???

Poklanjanjae otetog nije ekonomski razvoj.
Vojska je imala "Kljuc" po kojem su (valjda) proprcinalno birani bratski narodi i narodnosti. Srba je bilo najvise u Eseferjota pa je valjda matematicki objasnjivo zasto ih je bilo vise u JNA. Ne vidim kako je to "povlastica".
Velicina grada se ne ogleda u broju stanovnika. Beograd je izuzetan primer za to.
Niti su post 1945 gradjevine impozantne (poput onih od pre 1945) osim sto su impozantno neugledne, neprakticne, nestabilne i kic.
Saldo razvoja Srbije od 1945-1990 se ogleda kroz proizvode koje je Srbija mogla da proda zapadnom inostranstvu po konkurentnim cenama. Kad ih nabrojis bude ti jasno.

Kad zasnujes drzavu na velikim nepravdama, poklopi te ona Njegoseva: Kome zakon lezi u topuzu tragovi mu smrde necovjestvom. Taj smrad je ono sta obezvredni sav uspeh (onaj stvarni, ma koliko mali bio) koji su Brozovci ipak nacinili ovde-onde.

Poklanjanjae otetog nije ekonomski razvoj.
Vojska je imala "Kljuc" po kojem su (valjda) proprcinalno birani bratski narodi i narodnosti. Srba je bilo najvise u Eseferjota pa je valjda matematicki objasnjivo zasto ih je bilo vise u JNA. Ne vidim kako je to "povlastica".
Velicina grada se ne ogleda u broju stanovnika. Beograd je izuzetan primer za to.
Niti su post 1945 gradjevine impozantne (poput onih od pre 1945) osim sto su impozantno neugledne, neprakticne, nestabilne i kic.
Saldo razvoja Srbije od 1945-1990 se ogleda kroz proizvode koje je Srbija mogla da proda zapadnom inostranstvu po konkurentnim cenama. Kad ih nabrojis bude ti jasno.

Kad zasnujes drzavu na velikim nepravdama, poklopi te ona Njegoseva: Kome zakon lezi u topuzu tragovi mu smrde necovjestvom. Taj smrad je ono sta obezvredni sav uspeh (onaj stvarni, ma koliko mali bio) koji su Brozovci ipak nacinili ovde-onde.

ti imas neku statisticku tabelu, da nam ilustriras svoje dubokoumne zakljucke?
JNA je imala srbijanski kadar, jer srbijanci vole uniforme ( pa makar i postarske). hrvati i slovenci su bili manjina u JNA, jer ih vojna karijera nije interesovala, specijalno, ako je sluzbeni komandni jezik srpski, a dnevne zapovesti se mogu pisati latinicom i cirilicom

impozantne gradjevine gde? jedino ako racunas makedonske buregdzijske radnje. stari i novi dvor, te skupstina, se ne mogu meriti sa arhitekturom novog sada, zagreba i ljubljane, u kojima za vreme kraljevine nije bas bilo nista ulozeno...izuzev 6 razlicitih poreznih sisterma....

ti imas neku statisticku tabelu, da nam ilustriras svoje dubokoumne zakljucke?
JNA je imala srbijanski kadar, jer srbijanci vole uniforme ( pa makar i postarske). hrvati i slovenci su bili manjina u JNA, jer ih vojna karijera nije interesovala, specijalno, ako je sluzbeni komandni jezik srpski, a dnevne zapovesti se mogu pisati latinicom i cirilicom

impozantne gradjevine gde? jedino ako racunas makedonske buregdzijske radnje. stari i novi dvor, te skupstina, se ne mogu meriti sa arhitekturom novog sada, zagreba i ljubljane, u kojima za vreme kraljevine nije bas bilo nista ulozeno...izuzev 6 razlicitih poreznih sisterma....

Ja nisam rekao da JNA nije imala srpski kadar, objasnio sam zasto.
Kljuc proporcionalnosti je postojao. JNA je imala predodredjenu proporciju bratskih naroda u oficirskom kadru. Kad budem nasao statistiku na netu, negde, mozda ti i postavim.
Kako znam? Prosao sam kroz sistem.

Govorio sam o gradjevinama koje je Broz gradio u SFRJ, CELOJ SFRJ.
Koja gradjevina je u Brozovo vreme sagradjena a da ima kulturnu i umetnicku vrednost?

Sto si ti kivan na Srbe?

Nije u Titovo vreme ama bas nista napravljeno, od onako jake Kraljevine Jugoslavije cije industrije bi se danas postideli i Nemacka, i Japan i USA, napravio je jednu veliku livadu bez i jedne fabrike, bez mostova i cesta, domacinstva su tek poceli da kupuju televizore i auta tek od raspada tamnice naroda zvane SFRJ, struja je takodje tek uvedena raspadom SFRj, sama dosla, nije htela da se pojavi u komunizmu, Tito je od onakve mocne Kraljevske vojske od koje su svojevremeno strahovali i nemacki Wehrmacht i Crvena Armija, stvorio bezveznu JNA koja je bila daleko slabija od Svajcarske Garde u Vatikanu naoruzane kopljima.

Od prve antisrpske zavere tamo negde u vreme pecinskih ljudi, pa u narednih 100 miliona vekova, za sve nevolje Srba bice kriv - Tito!

:super:

Ja nisam rekao da JNA nije imala srpski kadar, objasnio sam zasto.
Kljuc proporcionalnosti je postojao. JNA je imala predodredjenu proporciju bratskih naroda u oficirskom kadru. Kad budem nasao statistiku na netu, negde, mozda ti i postavim.
Kako znam? Prosao sam kroz sistem.

Govorio sam o gradjevinama koje je Broz gradio u SFRJ, CELOJ SFRJ.
Koja gradjevina je u Brozovo vreme sagradjena a da ima kulturnu i umetnicku vrednost?

Sto si ti kivan na Srbe?

pogledaj ovu tabelu iz 1979 godine

jna1979.jpg

pa onda pricaj o kljucu i sastavu.................

i pogledaj sada broj *********.....srbijanci prednjace pred svima......

komunjareponacionalnost.jpg

a ako te bas interesuje urbanizacija u socijalizmu , mirno procitaj ovde...(pre nego otvaras usta...)

http://www.ceeol.com/aspx/getdocument.aspx?logid=5&id=993ca340dc9048e68afa03ba02d5d07a
URBANIZACIJA SOCIJALISTIČKOG BEOGRADA: Istorijski pogled na neke
aspekte urbanizacije Beograda 1945–1970.

Slobodan Selinić
Source:
Currents of History (Tokovi istorije), issue: 34
/ 2005, pages: 182204

Poslednja izmena:
Nije u Titovo vreme ama bas nista napravljeno, od onako jake Kraljevine Jugoslavije cije industrije bi se danas postideli i Nemacka, i Japan i USA, napravio je jednu veliku livadu bez i jedne fabrike, bez mostova i cesta, domacinstva su tek poceli da kupuju televizore i auta tek od raspada tamnice naroda zvane SFRJ, struja je takodje tek uvedena raspadom SFRj, sama dosla, nije htela da se pojavi u komunizmu, Tito je od onakve mocne Kraljevske vojske od koje su svojevremeno strahovali i nemacki Wehrmacht i Crvena Armija, stvorio bezveznu JNA koja je bila daleko slabija od Svajcarske Garde u Vatikanu naoruzane kopljima.

Od prve antisrpske zavere tamo negde u vreme pecinskih ljudi, pa u narednih 100 miliona vekova, za sve nevolje Srba bice kriv - Tito!

:super:

^^^^^^^^
Suma sumare

@ sabljar

Sam si trazio broj srbijanaca... ako po tabeli visokoh oficira JNA koju si dostavio potrazis hrvacane, vidis da ih je bilo 3x vise od srbijanaca.
Opet ovde se radi o "eliti" a ne o ukupnom broju oficira.

Evo kratkog i jasnog zakljucka u tvom tekstu o urbanizaciji (koji doduse nema veze sa time da niti jedna gradjevina kulturne ili umetnicke vrednosti nije sagradjena u vreme SFRJ) :
The great
number of the dwellers of Belgrade has been accommodating in the small flats.
A lot of people have being lived in the unsanitary housing places. A part of
homeless population in Belgrade resorted to illegal constructing of houses,
mainly in the suburbs, where people also have been living in the adapted
garages, sheds and basements. The development of Belgrade since the War also
has been determined by the process of industrialisation. A few factories in the
heavy industry have been constructed, but the problem of technology modernisation
has not been solved. At the beginning of the 1960s employment numbers
tended to stagnate. There were the leak of the skilled workers and high educated
cadres, and the surplus manpower. Many of the unskilled and semiskilled
workers sought temporary employment abroad, and the rate of labour migration
to the countries of Western Europe has been notably rised.

Ispravka, umesto leak treba LACK

Shodno tome da su Srbi imali nacionalnu komponentu koja nije bila instrument ili marioneta Naciztickog Saveznistva, u Srbiji je clanstvo KPJ bilo obavezno za bilo kakav napredak. To nije pokazivac stvarnog stanja. Ja sam morao da budem clan SKJ da bih mogao da napredujem u karijeri, moj otac takodje.

:gace:

Nema veze, obojica ste u pravu.
Broz je bio stvarno fin decko.... :mrgreen:

zabluda je da je radio protiv srba.ovo su najcesce zablude.
1.kralj je stvorio jugoslaviju,a ne tito
2 u toj kraljevini na mapi nisi mogao videti ime SRBIJA
3 u istoj tojkraljevini je stvorena drzava u drzavi-banovina hrvatska koja se protezala do zemuna.
4.dinastija je pobegla na pocetku rata tito ostao u zemlji
5.pobedom socijalizma uspostavljena je i soc.rep.srbija
6.srbiji je vracen srem
7.svi srbi su ziveli u jednoj drzavi.

2. Srbija nije postojala pod tim imenom ali je cela SHS na neki način ustvari bila proširena Srbija do stvaranja Banovine Hrvatske 1939.Istočni Srem i Zemun nije pripao BH nego su ga Hrvati okupirali 1941 pa je i ovo što si napisao pod 6. netačno.
4."Dinastija" nije ni postojala pa nije mogla ni da pobegne.Otišao je ili odveden od strane pučista maloletni kralj Petar II i to je sva "dinastija"
7.Srbi u Brozoslaviji nisu živeli u jednoj državi nego u 5 republika i 2 autonomne pokrajine koje su ustvari takođe bile republike - suverene države u konfederalnom savezu za razliku od Kraljevine SHS - Jugoslavije koja je bila unitarna država.

Poslednja izmena:
^^^^^^^^
Suma sumare

@ sabljar

Sam si trazio broj srbijanaca... ako po tabeli visokoh oficira JNA koju si dostavio potrazis hrvacane, vidis da ih je bilo 3x vise od srbijanaca.
Opet ovde se radi o "eliti" a ne o ukupnom broju oficira.

Evo kratkog i jasnog zakljucka u tvom tekstu o urbanizaciji (koji doduse nema veze sa time da niti jedna gradjevina kulturne ili umetnicke vrednosti nije sagradjena u vreme SFRJ) :

Ispravka, umesto leak treba LACK

Shodno tome da su Srbi imali nacionalnu komponentu koja nije bila instrument ili marioneta Naciztickog Saveznistva, u Srbiji je clanstvo KPJ bilo obavezno za bilo kakav napredak. To nije pokazivac stvarnog stanja. Ja sam morao da budem clan SKJ da bih mogao da napredujem u karijeri, moj otac takodje.

:gace:

Nema veze, obojica ste u pravu.
Broz je bio stvarno fin decko.... :mrgreen:

Brate,gubiš vreme odgovarajući na poruke Crvenog Vampira.Taj ima 26 000 poruka i sve su o jednoj ličnosti,pogađaš naravno - o je be titu.Primer patološke vezanosti kakav se retko sreće u kliničkoj praksi.

Poslednja izmena:
pogledaj ovu tabelu iz 1979 godine

jna1979.jpg

pa onda pricaj o kljucu i sastavu.................

i pogledaj sada broj *********.....srbijanci prednjace pred svima......

komunjareponacionalnost.jpg

a ako te bas interesuje urbanizacija u socijalizmu , mirno procitaj ovde...(pre nego otvaras usta...)

http://www.ceeol.com/aspx/getdocument.aspx?logid=5&id=993ca340dc9048e68afa03ba02d5d07a
URBANIZACIJA SOCIJALISTIČKOG BEOGRADA: Istorijski pogled na neke
aspekte urbanizacije Beograda 1945–1970.

Slobodan Selinić
Source:
Currents of History (Tokovi istorije), issue: 34
/ 2005, pages: 182204

Nesumnjivo je da je Srba bilo najviše među starešinama JNA ali to nisu bili "Srbijanci" nego Srbi iz Hrvatske i BiH.U JNA su primani samo provereni sa partizanskim poreklom a takvih je bilo najviše među Srbima. Drugi možda i važniji razlog je što je industrijalizacija namerno zaobišla krajeve u kojima su živeli Srbi u te dve republike pa su bili orjentisani na poslove u vojsci i policiji.

2. Srbija nije postojala pod tim imenom ali je cela SHS na neki način ustvari bila proširena Srbija do stvaranja Banovine Hrvatske 1939.Istočni Srem i Zemun nije pripao BH nego su ga Hrvati okupirali 1941 pa je i ovo što si napisao pod 6. netačno.
4."Dinastija" nije ni postojala pa nije mogla ni da pobegne.Otišao je ili odveden od strane pučista maloletni kralj Petar II i to je sva "dinastija"
7.Srbi u Brozoslaviji nisu živeli u jednoj državi nego u 5 republika i 2 autonomne pokrajine koje su ustvari takođe bile republike - suverene države u konfederalnom savezu za razliku od Kraljevine SHS - Jugoslavije koja je bila unitarna država.
Čuj ovo?

Pa znači da su 'Rvati bili u pravu kada su srali protiv te države?

A šta znači ono tvoje što sam ja citirao je činjenica?

Pa tim gore!

Jer ako je to činjenica, onda proizilazi i da hrvatsko nezadovoljstvo (blag izraz), koje je takođe činjenica, nije bilo baš totalno iracionalno.

Opet govoriš o svojim uverenjima.Ovaj forum nije mesto za to a nema veze ni sa temom . Otvori temu o položaju Hrvata od 1918 - 1941 pa piši šta te volja.

@ ljuta mamba

У потпуности се слажем да СССР није Југославија. Те две земље никад и нису биле исте, а Бога ми нису никада ни личиле једна на другу, шта би се рекло од самог њиховог постајања и констелације под којим су се те две државе родиле, изражене су биле велике разлике.

Али ако већ овде говоримо о условно речено ''комунистичким земљама'', онда се такве земље у својој привреди наслањају на своје ресурсе, сопствену производњу и умне и радне капацитете. Е сад, кад узмемо све ово у обзир нисам нешто сигуран да је СФРЈ била богатија земља од СССР-а, ма у коју сферу гледали осим количине пара у џепу код совјетског и југословенског грађанина, и материјалних добара које је себи могао приуштити овдашњи човек, а ту су Југоси неколикоструко превазилазили Совјете....

Него ,право је питање да ли је било основаног покрића за такво стање ствари?? и зашто тако мислим..
СССР је била земља која је производила готово све за своју привреду и економију и са развијеним индустријама(од прераде памука и производа за домаћинство, преко прехрамбене и хемијске индустрије до огромних хидро и нуклеарних централа, војне индустрије, индустрије великих машина за све области производње, и снажне петрохемије.......да не набрајам даље. И што је можда и најбитније, СССР је био и произвођач и нужних им машина за целокупну индустрију коју су они имали.

Јел био такав случај и са СФРЈ??
Е кад се ово узме у обзир и сви потенцијали (умни, плански, техничко-технолошки) , које захтева макар једна од ових грана да се стартује и одржи, не бих био сигуран да су Совјети били сиромашнији од Југословена.

А самим тим се поставља питање, да ли је СФРЈ стварно оправдавала солидни материјални статус својих грађана??
Више се стиче утисак да ту се Тито кудио или хвалио у зависности да ли јесте или није успео да извуче неки кредит или неки други облик помоћи са којим би се држао социјални мир, а тиме и осмех на лицу својих грађана.

А пропаганда је чудо, и увек оправдава оно за шта се ради, минималним напором и средствима, често брижљиво изабраних и упакованих секвенци у неко блиц издање које траје кратко, а може бити и слика коју видиш једном, али за њено понављање брижљиво се бира термин који има за циљ да од човека створи машину која мисли онако како мисле они који ту пропаганду творе. После тога су довољне пар речи, а некад и само миг који би послужио као шлагворт за даља дејства или размишљања, која се касније лакше преносе са генерације на генерацију и стварају се стереотипи о некој нацији, управљању или уопште о некој држави.

Back