Ko hoce da nabije VELIKI odraz!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav ljudi :)

Sta se radi? Jel se vezba,kako napreduje odraz?

MOLIO bih Zvercinu ako jos uvek posecuje ovaj forum da mi odgovori na ovo pitanjce.

Pre 2 i po-3 nedelje odraz je odlican bio- kucao sam metar od isprekidane linije na kosu 3.00m ,na drugi obruc,vetrenjace i mogao sam sa 2 ruke fino da ga uhvatim..onda nisam imao treninge neke 2 nedelje,i za to vreme sam isao u teretanu svaki drugi dan i vezbao sam noge ( cucnjeve sa tegom) i na jos 1 spravi ,i radio sam Calf Raises bez tezine..kad su dosli treninzi sad jedva mogu da zakucam sa odbojkaskom,a bolovi u kolenima se jave posle 5-6 skokova,toliko da jedva hodam,a mozda je i od previse iscrpljenosti jer nocu najvise spavam 6 sati..Jel je moguce da mi se odraz ovoliko smanjio i jel ga je moguce povratiti na bilo koji nacin? Osecam kao da sam izgubio eksplozivnost i zelim sto pre da je povratim..

Molio bih za savete.

pozdrav :)

Pozdrav ljudi :)

Sta se radi? Jel se vezba,kako napreduje odraz?

MOLIO bih Zvercinu ako jos uvek posecuje ovaj forum da mi odgovori na ovo pitanjce.

Pre 2 i po-3 nedelje odraz je odlican bio- kucao sam metar od isprekidane linije na kosu 3.00m ,na drugi obruc,vetrenjace i mogao sam sa 2 ruke fino da ga uhvatim..onda nisam imao treninge neke 2 nedelje,i za to vreme sam isao u teretanu svaki drugi dan i vezbao sam noge ( cucnjeve sa tegom) i na jos 1 spravi ,i radio sam Calf Raises bez tezine..kad su dosli treninzi sad jedva mogu da zakucam sa odbojkaskom,a bolovi u kolenima se jave posle 5-6 skokova,toliko da jedva hodam,a mozda je i od previse iscrpljenosti jer nocu najvise spavam 6 sati..Jel je moguce da mi se odraz ovoliko smanjio i jel ga je moguce povratiti na bilo koji nacin? Osecam kao da sam izgubio eksplozivnost i zelim sto pre da je povratim..

Molio bih za savete.

pozdrav :)

Nisam zvercina,ali ne treba biti genije i uvideti gde gresis.Jednostavno si preopteretio noge,ne dajes im vremena da se odmore(oporave).

P.S. kad vec ides u teretanu nemoj da radis samo noge,nego celo telo.

Nisam zvercina,ali ne treba biti genije i uvideti gde gresis.Jednostavno si preopteretio noge,ne dajes im vremena da se odmore(oporave).

P.S. kad vec ides u teretanu nemoj da radis samo noge,nego celo telo.

Radio sam celo telo. I odmarao sam naravno,mada nije mi bilo tolko bitno celo telo,tacnije gornji deo tela,posto sam iovako sitan tako da neverujem da bi bas nesto ojacao u gornjem delu :P i visok sam 170cm ... ja mislim da su se dovoljno oporavile,davao sam im vremena :/

Radio sam celo telo. I odmarao sam naravno,mada nije mi bilo tolko bitno celo telo,tacnije gornji deo tela,posto sam iovako sitan tako da neverujem da bi bas nesto ojacao u gornjem delu :P i visok sam 170cm ... ja mislim da su se dovoljno oporavile,davao sam im vremena :/

Noge ne radis vise od 1 nedeljno plus jos 2 treninga plyo maksimalno,a ako treniras onda ti ni to(mislim na plyo) ne treba,i naravno nikada nemoj da radis teretanu(noge) i plyo dan za danom.

Da si citao postove koje sam pisao... video bi da te lake vezbe moraju da budu lake... ono sto vi radite na treningu najcesce kad vas kvazi treneri treniraju da napredujete u skoku, pa ne mozete da hodate nakon treninga... to veze s mozgom nema, i to sam mnogo puta objasnjavao... zato sam i rekao da veze s mozgom nema aa i slicni programi...

CItao sam postove koje si pisao i u kojima si govorio da se skok poboljsava povecanjem maximalne snage gde treba raditi 5-6 ponavljanja sa tezinom koju mozes najvise da dignes a ne u aa gde se radi po 500 burnouts-a,da se ATP energija trosi posle 6 sekundi i da se mora sacekati odredjeno vreme(2 min cini mi se da si pisao) pre nego sto se opet vezba ponovi ,da se metod rada mora menjati ,da kretanje postaje stereotipno itd itd itd...

Bas zato sto je lako po meni nema logike da plyo da utice na skok...

Ono sto mene najvise zanima je kako da mi je tolika razlika u skoku pre 3 nedelje i sad...

Možda pitanje zvuči glupo, ali pri 1-2 skoku sa odrazom sa dve noge, postoji li pravilo koje određuje da li redosled treba da bude leva - desna, ili desna - leva? Nikada nisam postavljam sebi to pitanje, dok nisam počeo da primećujem da da na takmičenju u zakucavanjima neki skaču jednim, a neki drugim redosledom, dok su svi desnoruki:)

Vezbe su lake... i to sam objasnjavao... jer se misic pri aktivaciji nikad ne aktivira sto posto, nego max max max nekih oko 30 posto.... dakle da skratim pricu, misic se funkconalno sastoji od motornih jedinica koje se sastoje (anatomski) od vise misicnih vlakana koje su inervisane jednim istim nervom.... motorne jedinice imaju mogucnost pali gasi dakle, ako do kroz jedan nerv ide impuls on pali sva misicna vlakna koja inervise. Sto vise nerava radi, to vise misicnih vlakana je upaljeno, to je veca misicna sposobnost u vidu snage i sile. Pliometrijski trening, treba da sluzi svrsi da ti "prevaris svoj mozak" koji regularno inervise koliko smo rekli 30% misica, da se to proba popeti na npr 35%... da na taj nacin bude veca sposobnost misica...
To je jedan deo price,
drugi deo price je... takva aktivacija se moze postici samo u uslovima ako si odmoran, jer u suprotnom ako radis umoran, nervni sistem podesava misicni sistem da radi kao revolver (kao sto inace radi), ali ovog puta radi npr. 15 % mnisica, pa se to odmara pa ide sledeci 15%, pa se i to odmara pa ide sledecih... i tako u krug.... i onda razvijas sposobnost da mozes milion puta da skocis ali visinom od 5cm, a ne 20 puta visine od 80cm....
Eto, prevario sam se i ponovo napisao ono sto je mnogo puta ovde pisano.... i naravno svestan sam da ovo nikome nece pomoci, jer ce se odmah ispod ovog posta javiti jos jedno 300 lenjivaca, koji ce samo staviti svoj mail ovde i reci, jel ima neko da mi posalje aa i slicne programe....

Vezbe su lake... i to sam objasnjavao... jer se misic pri aktivaciji nikad ne aktivira sto posto, nego max max max nekih oko 30 posto.... dakle da skratim pricu, misic se funkconalno sastoji od motornih jedinica koje se sastoje (anatomski) od vise misicnih vlakana koje su inervisane jednim istim nervom.... motorne jedinice imaju mogucnost pali gasi dakle, ako do kroz jedan nerv ide impuls on pali sva misicna vlakna koja inervise. Sto vise nerava radi, to vise misicnih vlakana je upaljeno, to je veca misicna sposobnost u vidu snage i sile. Pliometrijski trening, treba da sluzi svrsi da ti "prevaris svoj mozak" koji regularno inervise koliko smo rekli 30% misica, da se to proba popeti na npr 35%... da na taj nacin bude veca sposobnost misica...
To je jedan deo price,
drugi deo price je... takva aktivacija se moze postici samo u uslovima ako si odmoran, jer u suprotnom ako radis umoran, nervni sistem podesava misicni sistem da radi kao revolver (kao sto inace radi), ali ovog puta radi npr. 15 % mnisica, pa se to odmara pa ide sledeci 15%, pa se i to odmara pa ide sledecih... i tako u krug.... i onda razvijas sposobnost da mozes milion puta da skocis ali visinom od 5cm, a ne 20 puta visine od 80cm....
Eto, prevario sam se i ponovo napisao ono sto je mnogo puta ovde pisano.... i naravno svestan sam da ovo nikome nece pomoci, jer ce se odmah ispod ovog posta javiti jos jedno 300 lenjivaca, koji ce samo staviti svoj mail ovde i reci, jel ima neko da mi posalje aa i slicne programe....

Pomoci ce meni ako nece nikom drugom..kao i prethodni tvoji postovi koje sam kopirao i prebacio u microsoft word document i narezao jer sam siguran da ce mi trebati..a tebi ako je smor i ako ne zelis da pises vise ovde,sta da ti kazem ,tvoja je dobra volja i zelja bila da pomognes ljudima,ako nastavis da pises ovde bilo bi mi drago jer nisam od onih kojima sto kazes na 1 uvo na drugo izadje...VELIKO HVALA na svemu sto si pisao do sad...

"Pliometrijski trening, treba da sluzi svrsi da ti "prevaris svoj mozak" koji regularno inervise koliko smo rekli 30% misica, da se to proba popeti na npr 35%... da na taj nacin bude veca sposobnost misica... "
Sada kad smo "prevarili mozak" da inervise 35%,da li na isti nacin se moze "prevariti" da inervise 40%?

Nazalost,trenutno sam prezauzet i imam problema sa kolenima tako da nema nista od pliometrije pre polovine aprila..

Ono sto mene najvise zanima je kako da mi je tolika razlika u skoku pre 3 nedelje i sad... Sta mozes reci Zverka u vezi ovoga ,ako nije problem?

Pozdraz za Zverku i sve one koji ga prate...

Pa to i jeste varijanta.... da ti "varas" svoj mozak da salje sto veci broj impulsa u misic.... u odnosu na ono sto se desava u regularnim uslovima.. Naravno sve ima sveoj zasto i zasto ne. Ako bi misic radio sa 100 posto, trajao bi jako kratko i cao... sad ti pisem zargonski da uprostim stvar... A onda uzmes primer, nervnog bolesnika u ludackoj kosulji, i vidis da ga 4rica ne mogu savladati, iako nije neke specijalne gradje... upravo iz tih razloga... inervacija misica je dosta veca nego u normalnim uslovima... ili naslov iz novina, majka podigla kola da bi spasila dete i sl.... podigao stenu od 400kg... i uspeo da pobegne od smrti....
Sta ti je sa odrazom od tri nedelje... ne gledam postove na temi... jer se svi svode na gluposti, pa sam i taj preskocio.... zbori...

Pa to i jeste varijanta.... da ti "varas" svoj mozak da salje sto veci broj impulsa u misic.... u odnosu na ono sto se desava u regularnim uslovima.. Naravno sve ima sveoj zasto i zasto ne. Ako bi misic radio sa 100 posto, trajao bi jako kratko i cao... sad ti pisem zargonski da uprostim stvar... A onda uzmes primer, nervnog bolesnika u ludackoj kosulji, i vidis da ga 4rica ne mogu savladati, iako nije neke specijalne gradje... upravo iz tih razloga... inervacija misica je dosta veca nego u normalnim uslovima... ili naslov iz novina, majka podigla kola da bi spasila dete i sl.... podigao stenu od 400kg... i uspeo da pobegne od smrti....
Sta ti je sa odrazom od tri nedelje... ne gledam postove na temi... jer se svi svode na gluposti, pa sam i taj preskocio.... zbori...

Aham,hvala na odgovoru,sad mi je slika u glavi postala jasnija.
" A onda uzmes primer, nervnog bolesnika u ludackoj kosulji, i vidis da ga 4rica ne mogu savladati, iako nije neke specijalne gradje... upravo iz tih razloga... inervacija misica je dosta veca nego u normalnim uslovima " -to je ono sto je najvise pomoglo.
Pa otprilike pre 3 nedelje sam kucao na 3.05 kosu,kucao vetrenjace na kosu 3.00m ,i onda nisam imao treninge 2 i po nedelje..a za to vreme sam radio kod ortaka u teretani noge ( NISTA preterano) cucnjeve i jos 1 vezbu za noge ,malo preskako vijacu cisto da ostanem u formi. Kad su poceli treninzi jedva skacem,bilo je trenutaka kad sam jedva hodao zbog bolova u kolenima,mada su malo popustili ali i dalje su prisutni,treba mi mnogo vise energije da skocim nego ranije i kad skocim kao da mi noga "propadne" ,sto govori da nemam dovoljno snage,samo mi nije jasno na koji nacin O.o ...

Trening za sve treba biti optimalan, pa i za skok... ako ga radis u teretani ima da riknes... ako radis plio. ima glava da te boli od koncentracije...
I naravno mora se raditi redovno... Npr. klinac sa kojim radim redovno, juce dosao sav srecan na trening, jer je prebacio celu duzinu prstiju preko kvadrata... a klinac koji je neredovan i dalje se muci da zakuca...

Trening za sve treba biti optimalan, pa i za skok... ako ga radis u teretani ima da riknes... ako radis plio. ima glava da te boli od koncentracije...
I naravno mora se raditi redovno... Npr. klinac sa kojim radim redovno, juce dosao sav srecan na trening, jer je prebacio celu duzinu prstiju preko kvadrata... a klinac koji je neredovan i dalje se muci da zakuca...

Preko vrha kvadrata celu duzinu prstiju O.o ? Neredovan u smislu da mu ne drzis cesto treninge? Zeleo bih meni da drzis treninge,jer vidim da nisi jedan od onih trenera koji ce ti reci " uradi 5000 cucnjeva i 1000 trbusnjaka svaki dan i kucaces za 2 nedelje",ali nazalost ne bi bio u mogucnosti da mi ih drzis cesto...

Snimih jedno zakucavanje(nista specijalno)...
ovde imam povredu oba kolena i palca na nozi (urastao nokat u meso) ... nadam se da ce biti uskoro boljih zakucavanja...
poz

Poslednja izmena:
Lepo lepo :)) kad se setim prosle godine u ovo vreme kad nisam ni mogao da pipnem obruc visine 3.0m na kojem sad lagano kucam :D ... bolje su kolena,mada mi se vratili bolovi u donjem delu ledja,jedva sedim na stolici..uvek sam u nekim povredama.. primetio sam da mi se dosta poboljsao skok sa 2 noge ,sad iz mesta mogu da dohvatim obruc na 3.0m ..osecam kao da sam "zaboravio" da skacem sa 1 noge ,sa sporim zaletom od 2-3 koraka dohvatim isto obruc kao sa brzim zaletom od 5 koraka,sto mi nimalo nema logike :P

Razmisljam sad u aprilu da pocnem Air Canadu da radim,nista mi drugo ne preostaje,s obzirom da ako budem radio pliometriju 90% su sanse da se povredim.

Tema dead..:P jel moguce da su svi digli ruke od ovog foruma,tacnije teme ?? ;p

Sto se vise bude priblizavao raspust i bude toplije napolju,doci ce i vise mladih kosarkasa koji ce naleteti na ovu temu dok traze vezbe za odraz na netu.Iako tema ima 146 strana prakticno sve vazno moze da stane na 20-ak strana ostalo je ponavljanje ili glupa ptanja tipa linkova za AA i ostalo...Malo sta je ostalo da se kaze mozemo samo da uporedujemo napredak,komentaarisemo vezbe ali nisa veliko.Malo je smesno da na ovolikoj temi osim nepotpune Air Canade (fali par zadnjih nedelja ako se ne varam) ne postoji napravljen program za treniranje skocnosti Na prvih 11 strana ima postova gde pise kako treba da se postave treninzi,sta je vazno za skok...Po meni ono sto mozemo da uradimo da ozivimo temu jeste da skupimo svoja iskustva tokom trenranja:sve ono sto smo citali,iskustva iz prakse i da probamo da napravimo program bilji od Air Alerta ili Canade,koji ce davati rezultate i imati manji rizik od povreda od Canade i Alerta.Ilma ljudi na forumu koji se razumeju u anatomiju poput zverke i bRu zLi-a koji ba nam nadam se pomogli,razjasnili nejasno... Ovo je samo predlog,voleo bih da cujem vase misljenje pa da vidimo ocemo da ga pretvorimo u nesto vise .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back