Književnici i politika, na pravoj strani i onoj drugoj

а, пази сада апсурд вируелности осим катастра:

Велико цивилизацијско напрегнуће и достигнуће је изградња водовода до сваког човека, који га већ не корисити за пиће. Купује воду у продавници, јер нико неће да је пије, неће бити та вода ускоро ни за прање ни за заливање цвећа или баште!

Грешке прогреса претходне технологије, поправићемо прогресом наредне технологије - мит о прогресу

Технологија ј е добила свој мит и онтологију.

нпр. о томе треба књижевници да пишу

Ти слушаш политику која дроби о технологији ...неслушаш технолошки потковано .....

Да слушаш .. знао би да вода је ограничен ресурс .. и да чим имаш све већи број јединки са већом потрошњом има мање воде ...

СВЕ остале 'бранше' ... уствари фрљају и измишњају .....

Бај тхе веј .. Ти ћеш да кажеш ШТА књижевност треба да пише .....

а, пази сада апсурд вируелности осим катастра:

Велико цивилизацијско напрегнуће и достигнуће је изградња водовода до сваког човека, који га већ не корисити за пиће. Купује воду у продавници, јер нико неће да је пије, неће бити та вода ускоро ни за прање ни за заливање цвећа или баште!

Грешке прогреса претходне технологије, поправићемо прогресом наредне технологије - мит о прогресу

Технологија ј е добила свој мит и онтологију.

нпр. о томе треба књижевници да пишу

Ljudska priroda se oduvijek kretala ka apsurdu na kraju krajeva.

Uzmi Kafkin Proces, ili još meni bliži Mit o Sizifu od Alber Kamija.

Tradicionalisti se čvrsto drže za zamišljene okvire koji u suštini su čvrsti koliko kule od pijeska.

Prvi talas,druge civilizacije ili struje pijesak ostane ono što je bio.

Kami jasno govori o apsurdu ne kao nečemu nad čim će se lamentirati ili se protiv njega boriti nego ga prosto prihvatiti.

мјок... Ти си обична незнализа својинског права, а о филозофији и онтологији права да не причамо

... ти си марксиста и прогресивистички фундаменталиста. Комунисти су увек били залуђеници технике... Левак из 1789.г.

Када до својине неко дође швиндлерско шпекулантским законима .. као например данас.... подпуно је легално

исту му одузимати .. као јуче ( читај '45те )

Тако ће и имовина 'законски' 'зарађена' данас бити сутра реквирирана

Е то ти је ТРАДИЦИЈА реквирирања

мјок... Ти си обична незнализа својинског права, а о филозофији и онтологији права да не причамо

... ти си марксиста и прогресивистички фундаменталиста. Комунисти су увек били залуђеници технике... Левак из 1789.г.

По правилнику је забрањено мењати текст на који се реплицира ...

За то НЕтрадиционално следује бан

AleksaJ:

Катастар ти је феудално царство ...

Чист монархизам . Нема благе везе са икаквим 1789тим ....

Оне и они који воде тих 500 000 немају интерес да се предмет икада заврши зато ТРАДИЦИОНАЛНО запошљавају

ближу и даљу родбину за цеђење користи из горе поменутих предмета

Ljudska priroda se oduvijek kretala ka apsurdu na kraju krajeva.

Uzmi Kafkin Proces, ili još meni bliži Mit o Sizifu od Alber Kamija.

Tradicionalisti se čvrsto drže za zamišljene okvire koji u suštini su čvrsti koliko kule od pijeska.

Prvi talas,druge civilizacije ili struje pijesak ostane ono što je bio.

Kami jasno govori o apsurdu ne kao nečemu nad čim će se lamentirati ili se protiv njega boriti nego ga prosto prihvatiti.

Али Дарлинг,

Традиционалиста не мисли филозофијом као филозоф, метафизика мисли традиционалистом...

Тешко, не би цивилизацијски стигли довде, на крају,.камијев побуњени човек је од скора, ...врло од скора и да би он постојао мора да се прогресом све више узима из будућности, а не из прошлости!

ко успе да захвати прошлост из најдубље примордијалне традиције тај се зове Рене Генон или Делез или Ниче....

Али Дарлинг,

Традиционалиста не мисли филозофијом као филозоф, метафизика мисли традиционалистом...

Тешко, не би цивилизацијски стигли довде, на крају,.камијев побуњени човек је од скора, ...врло од скора и да би он постојао мора да се прогресом све више узима из будућности, а не из прошлости!

Молим очувајте ТРАДИЦИЈУ цитиране поруке

https://forum.krstarica.com/help/pravilnik-foruma/

Šta je zabranjeno?​

...
  • korišćenje više različitih nadimaka
...
  • prepravljanje sadržaja citirane poruke

1645617409728.png

Али Дарлинг,

ко успе да захвати прошлост из најдубље примордијалне традиције тај се зове Рене Генон или Делез или Ниче....

Прогрес Цивилизације ( не традиционални хаику )

ТРАДИционално ...

узмемо туђе и најмање ДОБРО
увалимо своје и највеће ЛОШЕ
без обзира на годишње доба

A dekor se iznova ruši. :) Možda i nije do "vladara" koliko do prilike za "rješenja" koja nude.
Možda je pitanje i žeđi ili gladi,u kom god smislu.
"Dešava se da se dekor sruši. Ustajanje, tramvaj, četiri sata u kancelariji ili fabrici, obrok, tramvaj, četiri sata rada, obrok, san i ponedeljak utorak sreda četvrtak petak i subota u istom ritmu, ovaj put se najčešće lako sledi. Ali jednog dana, pojavljuje se “zašto”...

Evo još drveća, ja poznajem njihovu hrapavost; evo još vode, ja poznajem njen ukus. One mirise trave i zvezda, noć neke večeri kada se srce opušta – kako da poričem ovaj svet čiju moć i snagu osećam?

Međutim, svo znanje ove zemlje neće mi ništa dati što bi moglo da me ubedi u to da ovaj svet meni pripada. ...
Ovde pominjana iskustva rođena su u pustinji, koju nikako ne treba da napuštamo. Treba bar da znamo dokle su ona stigla. Na ovoj tački svojih nastojanja, čovek se nalazi pred iracionalnim. On u sebi oseća želju za srećom i razumom. Apsurd se rađa iz ove suprostavljenosti između ljudskog poziva i bezumne tišine sveta."

Kami

Sta ovo znaci? Covek ne sme da ima sopstvene misli nego mora uvek da ih
"zasniva"?
Samo da podsetim na Semmerin citat:

"Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe - nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje, koje ne iziskuje truda. Ne samo pakao to su drugi, u okviru nacionalnog ključa naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko...) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu.

Pisci to najbolje znaju. Stoga je pod sumnjom nacionalizma svaki pisac koji deklarativno izjavljuje da piše "iz naroda i za narod", koji svoj individualni glas, tobože potčinjava višim nacionalnim interesima. Nacionalizam je kič: u srpskohrvatskoj varijanti, borba za prevlast oko nacionalnog porekla LICITARSKOG SRCA. Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture (ne tiču ga se)."

Semerri je to prenela kao stav sa određenom vrednošću. U ovom slučaju radilo se o tome da je stav istinit i da mu ta istinitost daje vrednost. Mene je zanimalo po čemu je stav istinit, pošto je jedan od fenomena kojom se bavi sociologija i nacionalizam. Pošto je iz postavljenog stava sasvim jasno da se ne zasniva na bilo kom istraživanju, na bilo kojoj školi razmišljanja o nacionalizmu kao naučnom fenomenu, sine ira et studio, sasvim je jasno da je pomenuti stav izašao iz glave pisca, umetnika, da predstavlja njegov lični stav i da je prema tome njegova istinitost upitna, pogotovo jer elementi koji se nalaze u izjavi odudaraju od nepristrasno utvrđenih činjenica i samim tim su neistiniti.

Jasno, ili da kucam sporije?

Kad god čovjek upire svim silama da svoje mišljenje prikaže jedino ispravnim poprima oblik pasivne agresije.

Moguće da akcija dovodi do reakcije,nego što bi bilo nužno. :)

Ах, па да , сила акције и реакције

разум каже прогресивисти овако : ако избацим кроз моторе, иза ракете гориво, крећем се убрзањем напред.

преведено: да би се друштво кретало убрзано напред треба претходно друштво избацити назад (насиље просветитељства и прецењеног рација)!

где је грешка ?

ракета ће ти стићи на одредиште али без тебе. Од тебе ће остати само вештачка интелигенција као ауто-пилот ... :hahaha1:

- -
Дарлинг, Семмери,

јел видиш да не можеш никако самном, али не можеш никако ни без мене ... :lol:

Уплаши ме од овог другосрбијанског олоша !

Tvoj problem je što tražiš obrise "apsolutne" istine kao nečega opšteprihvatljivog. (@suave ) Barem meni tako izgleda.

Čemu onda i dijalog?

Da li se dijalog sastoji u vječitom ubjeđivanju druge strane u ono svoje?

Ipak je ljudska priroda daleko složenija od toga.

Ovdje bih citirala Desnicu,o preispitivanju sebe samog.

"Ja ni dan danas ne znam drukčije suditi o dobroti i zlu neke pojave, neke misli, odluke, događaja, doli po tome da li se oni javljaju u jednome ili u drugom osvjetljenju. Ako malo razmislim, postaje mi jasno da sam se uvijek, u svakom rješavanju i odabiranju u životu, u svakoj sumnji i pred svakim izborom, u stvari svagda riješio za onu alternativu koja se pojavljivala u svjetlosti. Naša misao neprestano prelijeće po nepoznatim vidovima života i svijeta kao što utančani prsti slijepca prelaze preko nepoznatih i nepojmljivih lica. A naš osjećaj sustopice prati prelijetanje misli kao što odraz u vodi prati prelijetanje ptice nad ogledalom jezera; i osjećaj tako spremno odgovara misli, da se u nama rađaju, naizmjenično i neprekinutim slijedom, odrazi radosti i tuge, kao osmijeh na slijepčevu licu. Ja čak mislim da se u toj igri naizmjeničnosti i sastoji život, da ta izmjena obasjanosti i zasjenica i jeste arsa i teza našeg živoga daha, sistola i dijastola našeg živoga srca. I kad bacim pogled unatrag na život, on mi se ukazuje kao ljeskava i nemirna površina satkana od krpica svjetlosti i od krpica mraka."

Čemu onda i dijalog?
;)

Дијалог је обострана комуникација између два субјекта.

Међутим, субјекти могу бити зреле и незреле личности.

Не бој се сербону. Неће ти ништа.

Мени неће, али је већ направио непоправљиву штету !

Bernhard je ovako opisivao Vienu, ali ovo ama bas isto vazi i za Beograd:

Za mene je Beč upravo onakav kakvim sam ga opisao u knjizi – on je mlin umetnosti, najveći mlin umetnosti na svetu u koji svi dobrovoljno uskaču, a svaki kancelar je mlinar, dok su ministri njegovi pomoćnici, te oni sve pevače, glumce i direktore pozorišta bacaju u mlin, a dole izlazi brašno. Ali ovaj proces uvek traje dugo, tako da je brašno, kada se pojavi dole, već buđavo i pomalo smrdljivo.
Tomas Benhard

sioran je to vesto upakovao da mos da tumacis prozivoljno :lol:
Pogotovo imajući u vidu njegovu prošlost, Sioran ima knjigu Transfiguracija Rumunije, iz vremena kad je simpatisao Gvozdenu gardu, kasnije se stideo te knjige, u kojoj svojoj zemlji predlaže da svoj drugorazredni istorijski status prevaziđe radikalnim, totalitarnim metodama.

Bernhard je ovako opisivao Vienu, ali ovo ama bas isto vazi i za Beograd:
ехх...
У вези теме политика у књижевности, бољи су описи неког Малапартеа, Тијаго-Стнковића, а непревазиђени су неки класици као Црњански или Даниловски

Pogotovo imajući u vidu njegovu prošlost, Sioran ima knjigu Transfiguracija Rumunije, iz vremena kad je simpatisao Gvozdenu gardu, kasnije se stideo te knjige, u kojoj svojoj zemlji predlaže da svoj drugorazredni istorijski status prevaziđe radikalnim, totalitarnim metodama.
normalno je da ljudi menjaju stavove
ne znam sto nekima to smeta
sto si veci duhovno priznajes svoje ranije zablude

ехх...
У вези теме политика у књижевности, бољи су описи неког Малапартеа, Тијаго-Стнковића, а непревазиђени су неки класици као Црњански или Даниловски
kurcio je bio mozak par ekselans

a uostalom takvi su svi ljudi sirokog obrazovanja

Back