moonja..
Buduća legenda
- Poruka
- 32.928
Imate originalne ili oroginarne levičare - zanesenjake.
I partijske, kao kadar aprtičika.
Nebo i zemlja.
I partijske, kao kadar aprtičika.
Nebo i zemlja.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
politicari najvise mrze satire i groteske
nebitno u kom periodu egzistiraju umetnici, cak u renesansi
svaki pisac iako se bori za toleranciju i najcistiju veru spram nekog mraka kao jel naprimer gotike
bude stavljen na stub srama zbog svog rada, to je default
crkva je preteca politike sta su sve radili umetnicima koji im nisu bili po volji
kada ismejes vlast to je gore nego da si agitovao ispod njinog prozora
zato je humor najbolje oruzje protiv svake sile i svakog oruzja
Bernhard šutira mrtvog konja.Meni je ovo vrhunac patriotizma, Tomas Bernhard kritikovao je često provincijalizam,katoličku crkvu i nacizam.
Ima li šta bolje pokloniti sopstvenoj zemlji?
Idem, rekao sam sebi u tvrdoj fotelji, iz zemlje u kojoj je prognano, uništeno, izbrisano sve što je takozvanom čeveku duha ikad pružalo zadovoljstvo, a ako ne zadovoljstvo, onda bar mogućnost da sledi svoju egzistenciju, iz zemlje u kojoj izgleda vlada još samo najprimitivniji od svih nagona, onaj za održanjem, i u kojoj se i najmanji zahtev takozvanog čoveka duha u začetku guši. U kojoj korumpirana država i isto tako korumpirana Crkva zajedno vuku onaj beskrajan konopac koji su pre više vekova s najvećom bezobzirnošću i u isto vreme sasvim prećutno obavili oko vrata tog slepog i odista glupog naroda koji su njegovi vladari zbilja zatočili u njegovoj gluposti. U kojoj se istina gazi, a laž sa svih zvaničnih mesta uzdiže kao jedino moguće sredstvo za sve ciljeve.
Napuštam zemlju, rekao sam sebi, sedeći u tvrdoj fotelji, u kojoj se istina ne shvata ili sasvim jednostavno ne prihvata, i gde je njena oprečnost jedina valuta. Napuštam zemlju u kojoj je Crkva dvolična i u kojoj socijalizam koji je zavladao izrabljuje, a umetnost govori ono što je po njihovoj volji.
Napuštam zemlju u kojoj narod, vičan stupidnosti, dozvoljava da mu crkva zapuši uši, a država usta, i u kojoj sve što je meni sveto vekovima završava u vladarskim kantama za đubre.
Ako odem, rekao sam sebi u tvrdoj fotelji, samo ću otići iz zemlje u kojoj zapravo nemam više šta da tražim i u kojoj nikada nisam našao svoju sreću. Ako odem, otići ću iz zemlje čiji gradovi smrde, a stanovnici tih gradova su podivljali. Odlazim iz zemlje u kojoj je jezik prost, a oni koji taj prost jezik govore su, sve u svemu, postali duhovno neuračunljivi.
Odlazim iz zemlje, rekao sam sebi u tvrdoj fotelji, u kojoj su takozvane divlje zveri postale jedini uzor. Odlazim iz zemlje u kojoj i u po bela dana vlada najmračnija noć i u kojoj su na vlasti zapravo još samo grlate analfabete.
Ako odem, rekao sam sebi u tvrdoj fotelji, samo ću izaći iz klozeta Evrope, koji se nalazi u odbojno neutešnom i sasvim jednostavno nedopustivo prljavom stanju, rekao sam sebi.
Odlazim, rekao sam sebi sedeći u tvrdoj fotelji, znači, ostavljam za sobom zemlju koja me godinama samo pritiska na najštetniji način i koja samo, u svakoj prilici, svejedno gde i kada, podmuklo i zlobno vrši nuždu po mojoj glavi.
svako veliko umetnicko delo ima veze sa politikom
svaki veliki umetnik se u svom radu susretao sa politikom hteo ne hteo
sta je umetnost nego slikovito vidjenje stvarnosti od koga svakog vlastodrsca drma paranoja
da ne pominjem spisak umetnika koji su ne zbog politickih stavova, vec zbog protumacenih umetnickih dela morali da se sele iz rodnih drzava
neko pomenu pekica...ova drzava ima tezi problem sa kulturom kada je pekic izgubio u rakovici od seselja
Bernhard šutira mrtvog konja.
Biti ciničan prema crkvi jer mogao biti politički i ideološki anganžman od 16. do 19. veka.
On je ciničan, hajde da to nazovemo cinizmom, prema svojim roditeljima, prema sredini u kojoj se kreće, prema malograđanštini, pa u tom svom cinizmu, na kraju balade, on zvuči kao težak malograđanin.
neko pomenu pekica...ova drzava ima tezi problem sa kulturom kada je pekic izgubio u rakovici od seselja
ima veze dragi kolega sa darom umetnika da vide sta sledi u buducnostiима везе са прекогницијом, са будућим политичким стањима који ће се одразити на културу
Dostojevski odslikava psihološka stanja svojih junaka, pa samim tim i mentalitet naroda koji je, na nečiju žalost, pravoslavne orijentacije.Slabo je to. Nitko nije bio nacionalist kao Dostojevski, koji je bio praktički lud u tom pogledu. Njegovo "rusko kršćanstvo" zapravo nema veze s kršćanstvom u bilo kom povijesnom obliku, nego je histerični oblik ruskog nacionalizma, kog su pravi pravoslavci, kao Leontijev, prozreli i prezreli.
Dostojevski je mrzio Nijemce, Poljake, Francuze, Židove, ...praktički svaki narod.
U tom pogledu je bio ne toliko gad, nego, po mom mišljenju- u neku ruku mentalno poremećen.
No, on je jedan od 5-10 vrhunskih pisaca.
politicari najvise mrze satire i groteske
nebitno u kom periodu egzistiraju umetnici, cak u renesansi
svaki pisac iako se bori za toleranciju i najcistiju veru spram nekog mraka kao jel naprimer gotike
bude stavljen na stub srama zbog svog rada, to je default
crkva je preteca politike sta su sve radili umetnicima koji im nisu bili po volji
kada ismejes vlast to je gore nego da si agitovao ispod njinog prozora
zato je humor najbolje oruzje protiv svake sile i svakog oruzja
ima veze dragi kolega sa darom umetnika da vide sta sledi u buducnosti
a zato se zovu umetnicima jer barataju iracionalnim na nacin koji taj glupi okot
koji se zovu politicarima ne moze ni da razume ni da tolerise
ali moze da podsvesno oseti opasnost po sebe i svoje sitne interese.
na stranu sto umetnost ide ispred svog vremena i globalno predvidja velike promene
u danasnjem slucaju apokalipsu koja svetu kuca na vrata poslednjih nekoliko decenija
a da niko ziv to ne smatra za nesto pretece i ozbiljno
Kroz istoriju su književnici imali veliku ulogu u kritičnoj svijesti društva, ali i širenju propagande u službi nekog režima.
Temu ću otvoriti jednim dijelom iz eseja Danila Kiša,mada mislim da je sama tema sveobuhvatna što se tiče književnosti jer pisac se nikada nije mogao odupreti i trenutnim političkim dešavanjima u društvu.
"Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe - nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje, koje ne iziskuje truda. Ne samo pakao to su drugi, u okviru nacionalnog ključa naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko...) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu.
Pisci to najbolje znaju. Stoga je pod sumnjom nacionalizma svaki pisac koji deklarativno izjavljuje da piše "iz naroda i za narod", koji svoj individualni glas, tobože potčinjava višim nacionalnim interesima. Nacionalizam je kič: u srpskohrvatskoj varijanti, borba za prevlast oko nacionalnog porekla LICITARSKOG SRCA. Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture (ne tiču ga se)."
Danilo Kiš
Nije se desilo.veliki orhan pamuk je izbegao iz turske
a veceg rodoljuba i knjizevnika turska nije imala
samo zbog podrske onoj dileji sto je pokusao drz udar
Ilustracija za tu tvrdnju može se videti u nastupu Slobodana Miloševiča 1988.Nacionalizam je zadnje pribježište nitkova.
Aludiram na one članove foruma, predstvanike nacija kojima pripadaju, a koji "vode svoje nacinalne ratove" putem društvenih mreža.Šta znači "predstavnik naroda"?
Osim što je on kao i mnogi drugi zloupotrijebio svoj položaj.
Sa ostalim huljama u to vrijeme okupljenih oko uskih interesa, pripadnost nekom narodu u tom slučaju ne znači previše osim čiste manipulacije.
Problem je što takvi uzmu u svoje ruke i stubove društva kulturu i nauku,već si gore govorio o tome i saglasna sam.
Bezlični političari da upotpune sopstveni performans.
Ujedno na duže staze uguše svaku pomisao slobodne misli.
Aludiram na one članove foruma, predstvanike nacija kojima pripadaju, a koji "vode svoje nacinalne ratove" putem društvenih mreža.
Na forumu je mnogo ćoraka ispaljeno, puca se u prazno na temu nacionalizma.
Uzmimo primer ove tvoje teme.
Ona se ne nalazi na potforumu Književnost, već na politici.
Uspeli smo da ispolitizujemo književnike po njihovom nacionalnom biću, a da oni to ne zaslužuju.
Ovde se i Andrić, koji je svim srcem bio za jugoslovenstvo, i zbog te ideje robijao, posmatra kao pisac koji je favorizovao Srbe, a omalovažavao muslimane u Bosni. Andrić je bio Jugosloven, a kako se u svom biću osećao, to u njegovom književnom delu nije vidljivo.
Slabo se snalazim, slažem se da je treba prebaciti u forum književnost.
Inače,saglasna sam sa tvojim viđenjem.
P.S. možda je i dobro što je u politici da zbog pozornosti![]()
Slabo se snalazim, slažem se da je treba prebaciti u forum književnost.
Nacionalizam je zadnje pribježište nitkova.
Svakako se puls društva najbolje osjeti u kafani.
U onoj istoj gdje se stvaraju revolucije,ali i književna djela.