Antigon@
Elita
- Poruka
- 16.981
Moguće da je moje poznavanje Kiša manjkavo, ne bežim od toga. Radili smo ga u srednjoj školi, "Bašta, pepeo" i "Grobnica za Borisa Davidoviča". Prvu sam preleteo, a oko druge sam se prilično potrudio zbog pismenog rada koji smo imali o njoj. No van toga, van školske obaveze, Kiš gotovo ne postoji, ne samo za mene. Dok Andrića, Selimovića pa i Crnjanskog citiraju i u nekim drugim prilikama, ne sećam se ni jednog citiranja Kiša.
Jedini izuzetak je "upotreba" par Kišovih citata koji se periodično ponavljaju kao deo obračuna sa političkim neistomišljenicima. Dođe mi da se zapitam ko bolje poznaje poznaje Kišovo delo, ja koji sam ga radio pre trideset godina ili oni koji šetaju njegove citate sa teme na temu
Što se tiče samog nacionalizma, reci mi na čemu Kiš zasniva svoje mišljenje? Na kom radu, čijoj analizi? Da li samo na svom umetničkom dojmu? Kišov "nacionalizam " je izmaštana ideologija, manihejska suprotnost ideologiji ljubavi i životne plemenitosti čiji je on plemeniti zastupnik. Prihvatanje izmaštanih stvari kao istinitih je pre simptom ozbiljnog psihočkog oboljenja koje krasi većinu branitelja ovih Kišovih redaka nego istina o kojoj govori Kiš
Pristalica sam zasnivanja mišljenja na ličnom iskustvu, smatram ga najmerodavnijim. Ako je neko merodavan da priča o nacionalizmu, onda su to oni koji su ga iskusili na svojoj koži. Danilo Kiš je bio žrtva nemačkog nacionalizma, tačnije žrtva ideologije nacionalsocijalističke partije Adolfa Hitlera. Budući da mu je otac Edvard Kiš, Jevrejin, izgubio život u logoru, Danilo nije pisao o nacionalizmu kao o "izmaštanim stvarima".
Ljudi su skloni da nacionalizam poistovećuju sa patriotizmom, rodoljubljem, pojavom koja ne sadrži isključivost prema drugim nacijama. Patriotizam takođe ne sadrži ni isključivost prema drugačijem mišljenju po pitanju nacionalne opredeljenosti, ili nacionalnog osećanja drugih. Patriota svojim sunarodnicima ne pripisuje dijagnoze psihičkih oboljenja samo zato što oni iznose svoje poglede na nacionalna pitanja, osećanja, opredeljenja.