Književni kviz

Pa jasno je meni koja je Helga i njen sin po sredi. Nego ja stvarno nisam nikada cula za tu pesmu, a i ja sam poodavno isla u skolu.
Ako imas koleginicu koja predaje srpski onda bi ipak ona trebalo da zna autora.
Nego guiglala sam ja, autor ne postoji.
Sama pesma je mnogo pateticna, a i Helga nije bas uobicajeno ime u Nemackoj.
Osim toga i Helgini sinovi su ubijeni , a i Helga je majka pa ne ne moze da shvati da su tudji sinovi zrtve, a njeni ubice.
Mislim kao sto ni majke u Srbiji ne mogu da shvate da su njihovi sinovi ubijali neduzne tudje sinove po Bosni ili Kosovu.
Показује да си стварно удата за Немца и да живиш у Немачкој.
Па добро, не једеш џабе њихов хлеб.

Показује да си стварно удата за Немца и да живиш у Немачкој.
Па добро, не једеш џабе њихов хлеб.

Moja udaja i brak nemaju dibiduz nikakve veze sa mojim nekkavim stavovima svejedno o cemu.
Ili me smatras nekom budalom koja je morala da dodje u Nemacku jer je bila gladna i zedna pa je onda
i prihvatila nemacka vidjenja srpske poezije?

Ja Nautilus kada nemam nista pametno da kazem, obicno i ne kazem nista.
Usput, jako je ruzno zloupotrebljavati neke privatne stvari iz zivota forumasa ne bi li ispali
mnogo bistri i pametni.

Moja udaja i brak nemaju dibiduz nikakve veze sa mojim nekkavim stavovima svejedno o cemu.
Ili me smatras nekom budalom koja je morala da dodje u Nemacku jer je bila gladna i zedna pa je onda
i prihvatila nemacka vidjenja srpske poezije?

Ja Nautilus kada nemam nista pametno da kazem, obicno i ne kazem nista.
Usput, jako je ruzno zloupotrebljavati neke privatne stvari iz zivota forumasa ne bi li ispali
mnogo bistri i pametni.
Уопште немам намеру да се таквим правим. Ти и незнаш са какви сам једом поставио претходни пост, и могла би мало и да размислиш пре него што нешто напишеш.

Уопште немам намеру да се таквим правим. Ти и незнаш са какви сам једом поставио претходни пост, и могла би мало и да размислиш пре него што нешто напишеш.

Ja sam samo shvatila da mene licno podyebavas jer sam upucena na nemackli leba pa moram da igram u trocetvrtinskom taktu jer se tako od mene zahteva.

Svoje jedove iskazuj tamo gde je to mozda i uputno, kakve ja veze imam s tim?

I paz da ne razmisljam o motivima tvojih jedova. Meni je i neobicno i neshvatljivo da mene neko proziva za zlocine Nemaca u svejedno kojim ratovima, kao sto
ne prihvatam da treba da stojim pravo i za zlocine u recimno Srebrenici.
I stvarno bih te zamolila da me sledeci put preskocis svejedno koliko se jeda nakupilo u tebi.

OK, pošto smo, blago rečeno, skrenuli sa teme, postaviću pitanje. (Ako se ne varam ostao sam dužan poslije jednog odgovora.)

U jednoj kratkoj priči jednog američkog nobelovca jedan od glavnih likova je žena sa ovih prostora? O kom piscu i priči se radi?

OK, pošto smo, blago rečeno, skrenuli sa teme, postaviću pitanje. (Ako se ne varam ostao sam dužan poslije jednog odgovora.)

U jednoj kratkoj priči jednog američkog nobelovca jedan od glavnih likova je žena sa ovih prostora? O kom piscu i priči se radi?

Taj Nobelovac nije mozda bio fizicar?:D
Mogu samo da nagadjam da bi to mogao da bude Singer.

Pisao je o nekoj Jelki u priči Ubistvo (The Murder).
Sjećam se da "Jugoslovenka" piše "Yugo-Slavian", sa crticom. Ne sjećam se da sam prije ili poslije toga negdje vidio tako napisanu tu riječ.

Kako bilo, ti postavljaš sljedeće pitanje.
Jedan nemacki knjizevnik ( ziv je jos) pise knjigu novela i daje joj ime " srpska devojka"
Vidim upravo da je su tri njegove knjige prevedene samo u Hrvatskoj, a srpska djevojka nigde.
Zato lakse pitanje.

Kada joj njen zivotni saputnik spominje brak , ona mu odvraca da je brak " protivprirodna ustanova" jer zna da bi
brak sa njim bio bas to. Izmedju toga da se vidjaju po restoranima, putuju zajedno oko sveta i da ona bude samo
gospodja ... koja ce otvarati novinarima vrata koji bi njega intervjuisali, buduceg pretendenta
za Nobelovu nagradu, a i bio je do kraja predan svom radu, tacnije receno sopstvenom egomanijastvu. A ona je znala istinu:
ljubavnik ce vam oprostiti uspeh, ali suprug ne.

Ko je ona?:D

Kada joj njen zivotni saputnik spominje brak , ona mu odvraca da je brak " protivprirodna ustanova" jer zna da bi
brak sa njim bio bas to. Izmedju toga da se vidjaju po restoranima, putuju zajedno oko sveta i da ona bude samo
gospodja ... koja ce otvarati novinarima vrata koji bi njega intervjuisali, buduceg pretendenta
za Nobelovu nagradu, a i bio je do kraja predan svom radu, tacnije receno sopstvenom egomanijastvu. A ona je znala istinu:
ljubavnik ce vam oprostiti uspeh, ali suprug ne.

Ko je ona?:D

Simon de Bovoar?

Aj nam ti prvo kaži ko je onaj Švabo što je bio pretežak za nas?
Ma kaki tezak, genijalan covek. Siegfried Lenz.

Tri su knjige prevedene u Hravtskoj.Zavicajni muzej, Sat nemackog i Gubitak

Meni je smesno da je deutschtunde prevedeno sa sat, jer bi to bio " nemacki skolski cas" jer je to i smisao romana.

On je za mene najbolji nemacki knjizevnik ( od ovih zivih), teme su uglavnom vreme izmedju dva rata u Istocnoj Pruskoj ( Danzig, Königsberg),
nemacki junkeri, njihov odnos sa Poljacima, ali nema tu politike, vise taj protestantski Veberov duh kod tih ljudi koji rade od jutra do sutra,
za Nemce u Bavarskoj , ali na Rajni, Majni sve je to malo cudno i neshvatljivo, oni ipak radije zive od danas na sutra, ali sam ja zahvaljuci bas
njemu mnogo saznala bas o tim Prusima ( istocnim) kojih tamo vise nema.

http://www.goethe.de/ins/ba/prj/uer/kro/zlt/lnz/hrindex.htm

Ma kaki tezak, genijalan covek. Siegfried Lenz.

Tri su knjige prevedene u Hravtskoj.Zavicajni muzej, Sat nemackog i Gubitak

Meni je smesno da je deutschtunde prevedeno sa sat, jer bi to bio " nemacki skolski cas" jer je to i smisao romana.

On je za mene najbolji nemacki knjizevnik ( od ovih zivih), teme su uglavnom vreme izmedju dva rata u Istocnoj Pruskoj ( Danzig, Königsberg),
nemacki junkeri, njihov odnos sa Poljacima, ali nema tu politike, vise taj protestantski Veberov duh kod tih ljudi koji rade od jutra do sutra,
za Nemce u Bavarskoj , ali na Rajni, Majni sve je to malo cudno i neshvatljivo, oni ipak radije zive od danas na sutra, ali sam ja zahvaljuci bas
njemu mnogo saznala bas o tim Prusima ( istocnim) kojih tamo vise nema.

http://www.goethe.de/ins/ba/prj/uer/kro/zlt/lnz/hrindex.htm

Eto, hvala ti. Nisam čuo za njega.

Inače, ta Srpska devojka objavljena je sa drugim pripovjetkama na srpskom 1998. g. (Književna opština Vršac)

130216161152.gif

Clio je 2001. g. objavio roman Arneova ostavština.

Lenc.jpg

Ti si bre u nekoj zasedi i samo cekas:D
Aj sad ti, al bre nemo mnogo da ga komplikujes.:)

Ja da komplikujem :D

Nisam ti ja kriva što si ubola jednog od mojih omiljenih pisaca i filozofa. :)

Roman je ludo genijalan (subjektivno mišljenje 100%), a priča o njemu zaslužuje pisanje nove knjige o knjizi.

Roman-feniks svoje novo rođenje duguje slučajnom otkriću jednog pohabanog primerka na polici antikvarnice.
Mnogo je vode proteklo pre nego što je utvrđen pravi identitet pisca jer je bio potpisan pseudonimom.
Sumnjalo se da je u pitanju rani rad jednog piščevog poznatog zemljaka, a onda je ta ideja odbačena i počela
je prava detektivska potraga za osumnjičenim.

Ključne uloge, kako u otkriću romana tako i u pronalaženju autora, odigrale su dve žene.

Postoji više verzija ovih događaja, a po jednoj od njih roman je pisan u Berlinu.

Glavni junak romana se stidi svoje majke, voli starije žene i pati od bolesti zavisnosti.

O kom romanu je reč?

Odlična je misterija oko tog Romana s kokaionom Marka Levog tj. Mihaila Agejeva, iako je, na moju veliku žalost, najčešće, glavni lik najviše poznat kao "crni labud" nekih likova Dostojevskog.
A više je od toga.

I mene nervira to stalno poređenje sa Dostojevskim, a što se misterije tiče, nadam se da Den Braun ne zna za tu priču.
Da pojasnim još i ovo pominjanje Nabokova - kada je roman "otkriven", nekom je palo na pamet da iza pseudonima Agejev
stoji mladi ljubitelj leptira. Kasnije je utvrđen stvarni identitet pisca.

Osećam da imaš neko otrovno pitanje. :)

Nemam baš otrovno, u prolazu sam, nezagrejana, ali, da probam: za najpoznatiji australijski hard rock band koji je nastao samo godinu dana pre najpoznatijeg američkog punk rock banda zajedničko je to što su na majicama još malo pa koliko i Rambo i Metalika. Ali ih povezuje i jedan pisac.

Koji pseudonim on najčešće koristi?

Dodatna pomoć (ili dopunski zbun) je u spojleru.

Nemam baš otrovno, u prolazu sam, nezagrejana, ali, da probam: za najpoznatiji australijski hard rock band koji je nastao samo godinu dana pre najpoznatijeg američkog punk rock banda zajedničko je to što su na majicama još malo pa koliko i Rambo i Metalika. Ali ih povezuje i jedan pisac.

Koji pseudonim on najčešće koristi?

Dodatna pomoć (ili dopunski zbun) je u spojleru.

Trenutno mi samo Stiven King pada na pamet.
Voli da sluša oba benda, a zbog glupe birokratse odluke da SF pisci mogu
da izdaju jednu knjigu godišnje pisao je pod pseudonimom Ričard Bahman.
Međutim, suviše je lako, a znajući tebe...

Back