Književni kviz

I jedan i drugi su pripadali ekspresionizmu, za života objavili po jednu zbirku pesama,
umrli sa 27 godina.
Jedan je umro od posledica kokainskog OD-a nakon neuspelog samoubistva, drugi od
posledica bolesti.
Smrt je bila česta tema njihove poezije.
Jedan je Bernhardov zemljak, drugi, po mestu rođenja Mešin zemljak, po mestu smrti Krležin.

I jedan i drugi su pripadali ekspresionizmu, za života objavili po jednu zbirku pesama,
umrli sa 27 godina.
Jedan je umro od posledica kokainskog OD-a nakon neuspelog samoubistva, drugi od
posledica bolesti.
Smrt je bila česta tema njihove poezije.
Jedan je Bernhardov zemljak, drugi, po mestu rođenja Mešin zemljak, po mestu smrti Krležin.

Georg Trakl i A. B. Šimić.

U staklenim vitrinama smesteni su predmeti koji pricaju nebicnu ljubavnu pricu. Ali to su i svedocanstva o zivotu srednje klase u drugoj polovini proteklog veka: kucne sitnice, garderoba, igracke, bocice parfema, nakit, bioskopske ulaznice, plakati za filmove koji su tada prikazivani, cigarete kakve se vise ne proizvode, slatkisi koji se sada nigde ne mogu kupiti...
I jedna pisaca masina:)
Autor je Nobelovac. Kako se zove knjiga?

U staklenim vitrinama smesteni su predmeti koji pricaju nebicnu ljubavnu pricu. Ali to su i svedocanstva o zivotu srednje klase u drugoj polovini proteklog veka: kucne sitnice, garderoba, igracke, bocice parfema, nakit, bioskopske ulaznice, plakati za filmove koji su tada prikazivani, cigarete kakve se vise ne proizvode, slatkisi koji se sada nigde ne mogu kupiti...
I jedna pisaca masina:)
Autor je Nobelovac. Kako se zove knjiga?

Orhan Pamuk, Muzej nevinosti

Neka pita ko hoće.

Po njemu dela ženskih pisaca karakterišu ograničeni pogledi na svet i osetljivost.
Uzrok za ovakvo žensko škrabanje vidi u tome što nijedna žena nije gospodar svoje
kuće.
Tvrdi da posle jednog ili dva pasusa može da prepozna da li je pisac muškarac ili žena,
kao i da mu nijedna spisateljica nije dorasla.
Ko je on?

Hint

Da probam ovako: On je poznati pisac ali i *******, pre nego sto je objavio svoje najpoznatije delo, pisao je i objavljivao svoje radove pod tri razlicita imena....
O kojem piscu i ******* je reč?
Lako je:lol:

Naravno, zato sam i stavila, mada je to primarno, ali mala pomoc: Saradjivao je sa jednim od najpoznatijih reditelja S.S.
Inace, nije vise medju ziviima, zanr koji se tebi, recimo ne bi dopao, ali, ko zna (ah, krhko je znanje):?

- - - - - - - - - -

Jos jedna vrsta pomoci, posto mi vreme istice: U, pa to je jos iz d.... j.....

Poslednja izmena:
Ja se izvinjavam, moguce da sam zakukuljila, ali, posto zaista moram da idem, ostavicu nesto sto je napisao pod laznim imenom:

200px-Oddson.jpg

:rumenko:
:lol:

Back