Književni kviz

Bio je fašista i komunista. Bio je novinar i pisac. Dežurni svedok Drugog svetskog rata, uvek prisutan tamo gde je najzanimljivije. Između ostalog, 6. april 1941. dočekao je u Beogradu.
Muški savremenici su ga mrzeli jer je bio klasičan dendi, ali su ga žene obožavale. Pitam se zašto? Iz njegovih knjiga zaključujem da nije duhovit, sa njegovih slika da nije izraziti lepotan.
Ime mu je falusoidno a prezime (koje je sam odabrao) kazuje da je Bad Guy. :)

Nije dobio važne književne nagrade (jeste jednu filmsku, da,da, i time se bavio!) ali je vrednost njegovog ukupnog dela tokom godina porasla. Danas je nasumnjivo da su njegovi romani među najvažnijim i najverodostojnijim svedocima 20. veka.

Poslednja izmena:
Bio je fašista i komunista. Bio je novinar i pisac. Dežurni svedok Drugog svetskog rata, uvek prisutan tamo gde je najzanimljivije. Između ostalog, 6. april 1941. dočekao je u Beogradu.
Muški savremenici su ga mrzeli jer je bio klasičan dendi, ali su ga žene obožavale. Pitam se zašto? Iz njegovih knjiga zaključujem da nije duhovit, sa njegovih slika da nije izraziti lepotan.
Ime mu je falusoidno a prezime (koje je sam odabrao) kazuje da je Bad Guy. :)

Nije dobio važne književne nagrade (jeste jednu filmsku, da,da, i time se bavio!) ali je vrednost njegovog ukupnog dela tokom godina porasla. Danas je nasumnjivo da su njegovi romani među najvažnijim i najverodostojnijim svedocima 20. veka.

Kurcio Malaparte?

Cijenjeni savremeni njemački pisac čije knjige najčešće žanrovski plivaju između romana, putopisa, eseja, istorije i autobiografije. Veći dio života proveo je izvan svog jezičkog prostora, ali ipak je pisao isključivo na njemačkom. Čini se da je u trenutku prerane smrti bio na vrhuncu stvaralačke zrelosti, a kažu da ga ni Nobelova nagrada ne bi zaobišla. Knjige potpisivao sa dva inicijala imena i punim prezimenom.

- - - - - - - - - -

Sta smo Direkt i ja propustili:)

A ti samo tračaj po onim skupštinama... :p

Aj sad pogodi ovog Švabu.

Pa ako cemo pravo Bernhardu je Musil bio omiljen, stalno ga pominje, nego ja ne znam da je Musil
bio kao Karl Maj ovako svestran.

Ne, ne. Ovom iz pitanja je Bernhard bio omiljen pisac. Ne obrnuto.
Čovjek je dugo predavao njemačku književnost u Engleskoj na fakultetu. Vjerovatno je zato dobro poznat i izuzetno cijenjen u anglosaksonskom svijetu. Vjerovatno i više nego u Njemačkoj.

Neka odgovori jedna od vas i idite dalje. A baš me čudi da ga niste čitale. Rayela, ti ideš na neko putovanje? Saturnovi prstenovi su odlična knjiga za putovanja.

Kupila sam knjigu upravo.
A kupila sam istovremeno i Filipa Rota Americku idilu.
Ti si mi rekao naziv na engelskom, ja ukuckah u Amazon i kao kupih, kad ono na engleskom knjiga , ali sam mogla da storniram porudzbinu.

W.G. Sebald izgleda da je neki zanimljiv covek, vidim da je svuda na prvom mestu njegova knjiga Austerlitz, ali ako mi se dopadne
ovaj Saturn citacu coveka i dalje.:)

Čekajući Rayelu.

Jedan je potomak serdara, junaka opevanog u narodnoj pesmi, a drugi tvrdi da je potomak jednog slavnog kompozitora.
Osim slavnih predaka imaju još nešto zajedničko.
Ko su oni i šta je to?

Čekajući Rayelu.

Jedan je potomak serdara, junaka opevanog u narodnoj pesmi, a drugi tvrdi da je potomak jednog slavnog kompozitora.
Osim slavnih predaka imaju još nešto zajedničko.
Ko su oni i šta je to?
Ovo je pitanje za Radu. Ona to sve zna.

Sacekacemo je da se vrati sa izleta, a ti lepo odgovori u medjuvremenu na moje pitanje:)

Back