Knjigovodstveni program i prenosivi disk???

Majutak1

Početnik
Poruka
39
molila bih savet od nekoga ko poznaje problem i nije mu teško da objasni laiku...:oops:
dali knjigovodstveni program može da se instalira na prenosivi hard disk i da se taj disk po potrebi uključuje i u druge računare koji nemaju instaliran isti program...rekoh već laik pa nisam sigurna dli sam dobro postavila pitanje pa ću reći i koja mi je ideja...da posao odrađujem i u kancelariji i kod kuće...prodavac programa insistira na jednoj instalaciji, jer cena za više instalacija više košta...:wink::wink::wink:
hvala
 
Edit:
Izmijenjen naziv teme, jer teme tipa Help. pomoc i slicen svi korisnici zaobilaze, ili od iste prave off topic..

Sad da kazem svoje misljenje na postavljeno pitanje..
Mislim da ne, jer ako program, a kako ste napisali, se instalira i kao takav se ne mmoze da koristi u poziciji kakvu zelite, sem eventualno baze podataka tog programa koji bi bio u odeedjenoj ekstenziji, ali opet pod uslovom da taj program mora biti instaliran i na onim racunarima gdje je potrebno ocitanje baze pomocu programa, sto u sistini govori da i nije potreban prenosivi disk, vec moze za to da posluzi najcesce USB Fles..

Mozda neko ima drugacije iskustvo, ali ako pisac programa zahtjeva postovanje pravila koje je odredio prilikom pisanja programa, sve dalje informacije i potrebna rasprava bi bila suprotna zakonu o zastiti autorskih prava...

I da, tema treba da bude na podforumu Softver.
 
To sto pitas zavisi od mnogo faktora:
1. Ako je instalacija izvrsena po standardu koje je postavio M$, onda ce u registry bazi imati unose koje pak novi racunar na koji prene4ses disk nece imati i - eto belaja.
2. Ako se baze podataka kojima radi nalaze na nekoj odredjenoj poziciji koja nije na disku koji prenosis, problem opet. Recimo trazi da baze budu na c:\nekebaze a ti kad prikljucis prenosivi disk postajes d: (bio c: na tvom racunaru) i tako na novom kompjuteru na C: nema baze podataka
3. Ako su baze SQL tipa a racunar na koji prenossi nema instalisan PHP, ponovo problem
4. Ako su baze SQL tipa a racunar na koji prenosis nema izlaz na internet, opet problem.
5. Ako program ima zastitu, verovatno nece raditi na drugom racunaru (barem moj program ne bi)

Ima tu jos, za sada ce to biti dovoljno
 
Kad se vec pominje prenosivi HDD zanima me da li je neko imao iskustva sa instalacijom OS na isti, konkretno XP-a?
Na netu sam nasla silna teorijska objasnjenja o tome: te kako to uraditi, te koji su uslovi potrebni, te jeste moguce, te nije....itd., ali bas nisam nasla nijedan slucaj koji govori o tome da je neko stvarno to uradio (uspesno).
I pod pretpostavkom da to moze da se uradi na sta bi se onda svela prica o mogucnosti instalacije i upotrebe konkretnog softvera na taj externi usb HDD (sa OS-om).
 
molila bih savet od nekoga ko poznaje problem i nije mu teško da objasni laiku...:oops:
dali knjigovodstveni program može da se instalira na prenosivi hard disk i da se taj disk po potrebi uključuje i u druge računare koji nemaju instaliran isti program...rekoh već laik pa nisam sigurna dli sam dobro postavila pitanje pa ću reći i koja mi je ideja...da posao odrađujem i u kancelariji i kod kuće...prodavac programa insistira na jednoj instalaciji, jer cena za više instalacija više košta...:wink::wink::wink:
hvala
A zašto ne bi tražila od prodavca da ti uz taj program omogući import i export podataka iz i u određen tip excel tabela .
Objašnjenje:
Pošto su ovi prodavci , najčešće prodavci programeri koji prodaju svoje znanje i svoje programe , programi koji su napisani u ko zna kojim programskim jezicima , zatraži dva dodatka uz taj program , jedan za unos i jedan za kontrolu tih podataka . Mislim da bi svaki programer koji je pisao bilo kakav knjigovođstveni program trebalo da ima dva takva. Tako da ti unosiš recimo u excel i pustiš kontrolu i zatim importuješ podatke u bazu. A da excel možeš da nosiš gde god poželiš.
 
Snejks, nisi potpuno u pravu.
Ja kao programer, dok sam pisao knjigovodstvene (poslovne) programe, nikad to ne bih dozvolio tako. Svi unosi se rade iz mog programa i tu se i obradjuju. Nikakav razlog nemam da omogucim nekome da unosi u excelu i da posle importujem u moj program u vrstu baze podataka koje moj program koristi. Cemu to?
Znaci da neko unosi u Excel a da moj program to kontrolise i ako je ok, da uveze u moju bazu? Zasto? Zasto da ne unosi iz mog programa kako "Bog (tojest ja), zapoveda"?
I u tom slucaju svako bi mogao da po nekom svom nahodjenju formatizuje podatke a ja da lomim glavu sta je sta? A ako mu dam unapred pripremljenu tabelu Excel, da znam sta je sta, cemu onda korisnikov unos u Excelu a ne u mom programu?
Moze se eventualno govoriti o exportu podataka u Excel i neka menja sta zeli a posle import ali je to riskantna stvar. Uzmi na primer samo obicno finansijsko knjigovodstvo i sintetiku/analitiku. AKo radeci u Excelu pogresno napise sinteticki konto ili analiticki, prilikom importa eto belaja.
Da ne pricamo unos neke robe po sifarniku itd,itd...

Sto se mene tice, varijanta sa privremenim exportom i radom negde pa importom je neprihvatljiva. Lako se rusi cela koncepcija programa.
A ako mu bas tako treba, neka nadje nekoga da mu to odradi u Excelu a ne da cima prgramera za to.
Ili, neka kupi network verziju. Danas je to lakse, moze da mapira disk preko interneta prema svom racunaru gde mu stoje baze na primer a da radi odakle pozeli noseci laptop. Itd...
 
Znaci da neko unosi u Excel a da moj program to kontrolise i ako je ok, da uveze u moju bazu? Zasto? Zasto da ne unosi iz mog programa kako "Bog (tojest ja), zapoveda"?
I u tom slucaju svako bi mogao da po nekom svom nahodjenju formatizuje podatke a ja da lomim glavu sta je sta? A ako mu dam unapred pripremljenu tabelu Excel, da znam sta je sta, cemu onda korisnikov unos u Excelu a ne u mom programu?
Da bi dozvolio rad na terenu i kući , ako toliko brineš uvek možeš da daš da se samo određeni parametri unose naprimer : šifra , količina i datum, ostalo da se zaključa da ne bi došlo do sra**. neka ostalo odradi tvoj program pri importu (deljenje , množenje , bla. bla) , a ako je nešto neispravno tada jednostavno program ne dozvoli import . pa nek se onaj ko je unosio podatke u taj excel ždere i traži gde se zeznuo.
Za onaj deo o mapiranju diska se apsolutno slažem sa tobom ali vidi možda tamo ni nema internet-a :D .

offtopic
Bez ljutnje molim samo . Čuvaj čuku :D
 
Ma ne ljutim se, naravno, pogotovo ne na tebe i stare drugare... :)
Diskutujemo o necemu u cemu sam ceo svoj profesionalni vek i poznajem sve moguce i nemoguce potencijalne probleme, pa na njih i ukazujem.

Ako uprosceno uzmemo stvari, moze se i tako kako ti govoris, uradiiti.
Mozda govorimo o razlicitim nivoima programa. Ja govorim oi kompleksnim poslovnim aplikacijama sa svim mogucim interakcijama unutar celina.

Uzmi na primer da se dozvoli unos podataka prodate robe, izvana, koriscenjem Excela.
1. Kao sto znamo, svaka roba ima sijaset atributa, pocev od sifre, cene, popusta, popusta za odredjenog klijenta, raspolozivosti (na stanju), rezervisanosti, mesta odlaganja (magacini), nacini manipulacije itd,itd....
2. Ako bi samo dozvolili pomocu Excela unositi prodaju, vec kod izbora sifre robe imamo problem, ne moze se napraviti Excel template sa svim siframa. Ili ako se pravi, stalno bi morao da se menja, kako ulazi nova roba.
2. Dalje, pod uslovom da koirisnik i "ubode" pravu sifru robe, treba oidnekud povuci cenu, sto nema u Excelu, a da pustim korisnika da sam unosi, ne ide...
3. Ako i to predjemo, kako ce korisnik unositi podatke o prodaji a ne zna kakvo je stanje raspolozivosti.
4. Pa ako i to dozvolimo, nakon unosa podatka o prodaji robe, mora se magacin ormah azurirati, da ne prodamo 100 racunara a na zalihi imali 12 samo...
5. Prodata roba se moze prodavati i iz razlicitih magacina, vec gde ima na stanju. Pa ako nema dovoljno u jendom, vrsi se kombinacija. Tako magacini menjaju sadrzajhe stalno. Zamisli da neko izvan programa u Excelu, napise prodaju roba, i nakon dva dana donese na "import" u nas program. U medjuvremenu, radnici u firmi, koristeci moj program vec isprodavali robu i otvorili sampanjac jer su se kurtalisali zaliha Pentium III od 1995 godine. A stigne Excel dokumenat gde prodajemo jos 43 komada tih racunara kojih vise i nema...
.....
itd...
A sve to ozbiljna aplikacija mora imati ugradjeno.
Ako dzovolim Excel unosenja na takav nacin, mogu slobodno da odem na Bezaniju i legnem u prvu slobodnu rupu, jer ce me klijent ionako ucmekati iz sacmare kad mu podaci eksplodiraju u lice za 10 dana... :)

O tome sam pricao.
 
Da se oglasim i ja koji ipak hljeb zarađujem od računovodstva(poslova striktno vezanih za njega.)

Što se tiće prvog posta to me malo podsječa na pitanje da li vaš računar nakon što utipkate lozinku može da vam saopšti boju vaših očiju.
Može ali pod određenim uslovima.
Koji su to uslovi?
Pa pitaj programera koji je napravio takav program.

Jedan savjet. Nađi dobar laptop i na njega instališi svoj program.
 
U sustini moze da se instalira na prenosivi hdd ali ce mnoge biblioteke, sto i pretpostavljam da ce i biti, otici duboko u sistem O.S-a na racunaru gde se program instalira (one dakle, ne idu na prenosivi hdd) tako da te biblioteke nece postojati na drugim racunarima i program nece ispravno raditi a mozda se nece dati ni pokrenuti.
@codemaker je dole izdetaljisao nekoliko razloga zasto ne moze, sa cime se u potpunosti slazem.

Jedino resenje koje ja vidim jeste umrezavanje tvog racunara sa onim na poslu pa da programu pristupis preko interneta mada ni to "ne drzi vodu".:-(

Uslov za ovakav pristup jeste da racunar kome pristupis, mora biti ukjucen-konektovan na mrezi, i da ti poslodavac dozvoli;-)
 
Ako situaciju uprostimo:
Moze se instalisati program inicijalno na neki od diskova. Moze taj disk da se prenosi tamo-' vamo i da sve radi.
Medjutim, to samo pod uslovom da sama instalacija programa ne podrazumeva nista od cackanja po registry, da ne prati neke sistemske parametre radi zastite, da nema neki vid zastite sa fajlovima kojekude, da ne koristi vid zastite upotrebom "USB Dongle" uredjaja (sto ja koristim u mojim programima na primer) i da se instalacija i start i rad programa zasniva samo na cistom kopiranju fajlova.

Svaka druga varijanta otpada.
Kratko i jasno

BTW: Varijanta sa umrezavanjem preko interneta je samo fakultativna kategorija u Srbiji u 99% slucajeva, nazalost. To kazem sa zaljenjem jer kad sam u Grckoj i radim tamo, redovno imam F: drajv mapiran preko interneta u USA, San Diego firmi i koristim ga skoro normalno :(
 
Jedino resenje koje ja vidim jeste umrezavanje tvog racunara sa onim na poslu pa da programu pristupis preko interneta mada ni to "ne drzi vodu".:-(

Uslov za ovakav pristup jeste da racunar kome pristupis, mora biti ukjucen-konektovan na mrezi, i da ti poslodavac dozvoli;-)

A kao ne bi joj dozvolio. Pa poslodavci plachu za takvima shto hoce da rade i kod kuce.

@Majutak1

Lepo je to shto hoces da radis mnogo sati dnevno. Ali jedan zivotni savet. Opusti se malo. Imam prijateljicu koja je radila u knjigovodstvenoj agenciji. Gazda ju je terao da vodi 12 firmi. Bukvalno je devojka spavala na poslu. Sve dok nije zavrsila u bolnici. Kad ti otkaze zdravlje nema posle tih para koje mogu to da nadoknade.
 

Back
Top