quentin
Iskusan
- Poruka
- 6.068
Jedan naš poznati portal nedavo je objavio tri teksta sa navodnim preporukama za čitanje ovog ljeta. Kažem navodnim jer, ni jedan od tri seta preporuka nije sasvim primjeren. U prvom strani pisci preporučuju knjige koje kod nas uopšte nisu objavljene, u drugom domaći pisci govore kojim knjigama se stalno vraćaju (ne čitaju ih valjda samo ljeti), a treći je reklama za knjige izdavača koji je dio iste medijske kuće kao i portal.
Generalno, za čitanje ljeti većina ljudi će vam preporučiti neku laku žanrovsku literaturu, opuštajuću, zabavnu, ali ja imam radikalno drugačiji stav. Ako već imate sreću da ljeto provodite ne radeći ništa, izležavajući se na plaži, jedući lubenicu i gledajući oskudno obučene pripadnike suprotnog pola (ili istog, kako već volite), iskoristite to odsustvo intelektualnih preokupacija da pročitate neku tešku knjigu za koju ranije niste imali snage ili koncentracije. Laku literaturu ostavite za teška vremena!
Šta vi mislite o ovome? I šta preporučujete za čitanje ovog ljeta?
Generalno, za čitanje ljeti većina ljudi će vam preporučiti neku laku žanrovsku literaturu, opuštajuću, zabavnu, ali ja imam radikalno drugačiji stav. Ako već imate sreću da ljeto provodite ne radeći ništa, izležavajući se na plaži, jedući lubenicu i gledajući oskudno obučene pripadnike suprotnog pola (ili istog, kako već volite), iskoristite to odsustvo intelektualnih preokupacija da pročitate neku tešku knjigu za koju ranije niste imali snage ili koncentracije. Laku literaturu ostavite za teška vremena!
Šta vi mislite o ovome? I šta preporučujete za čitanje ovog ljeta?