Knjige nad kojim ste plakali

• Začetnik teme Začetnik teme Dojl
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
P.S.Volim te a bas me je rasplakao onaj deo kada Holi stoji sama ispred biblioteke i place ''Dzeri,trebas mi'' Tu sam dusu ispustila. :( i ovako,knjiga me je bas rasplakala.
I u Istocnom-zapadnom vetru (Perl Bak).Tek tu...
I Oliver Tvist . :(

Poslednja izmena:
[QUOTE="amelie poulain";9581802]ja opet nad Marijom Jovanovic " Idi vreme je".... beskrajno sam tuzna[/QUOTE]

Amelie, da li si citala roman koji je Marija poslednji objavila? "Dovoljan razlog".
Ako jesi, zanima me kakav je dojam ostavio na tebe. Kako si ga dozivela?
Kada povuces paralelu sa ostalim Njenim romanima, da li je vise bola natalozenog u tebi?

Da li mislis da je politicka podloga u "Idi, vreme je" nepotrebna?
Marija uvek izazove ceznju i tugu u meni... :sad2:
Carobno pise...

@ *Dragonfly*

Marija zaista divno pise. Jedna je od retkih novijih pisaca koja me bas ocarava svojim stilom.
"Dovoljan razlog" jos uvek nisam procitala, tako da ti nemogu nista reci o toj knjizi. Trenutno citam "Mandolinu kapetana Korelija", a onda cu nesto od tvojih predloga iz citalackog kluba :).
Iskreno najjaci utisak do sada je ostavila knjiga "Kao da se nista nije dogodilo" uz prethodnu " Spletkarenje sa spostvenom dusom".
"Idi vreme je" je isto lepa, ali nema mi neku dubinu, vise mi lici na laki ljubavni roman.Naravno politicka pozadina je skroz nepotrebna - mislim da je mozda i to razlog sto me nije bas, bas odusevila.

Kad smo vec kod suza, skroz me rasplakala i ostavila snazan utisak poslednja procitana knjiga "Hiljadu cudesnih sunaca".
Veliki pozdrav za tebe.

[QUOTE="amelie poulain";9800287]@ *Dragonfly*

Marija zaista divno pise. Jedna je od retkih novijih pisaca koja me bas ocarava svojim stilom.
"Dovoljan razlog" jos uvek nisam procitala, tako da ti nemogu nista reci o toj knjizi. Trenutno citam "Mandolinu kapetana Korelija", a onda cu nesto od tvojih predloga iz citalackog kluba :).
Iskreno najjaci utisak do sada je ostavila knjiga "Kao da se nista nije dogodilo" uz prethodnu " Spletkarenje sa spostvenom dusom".
"Idi vreme je" je isto lepa, ali nema mi neku dubinu, vise mi lici na laki ljubavni roman.Naravno politicka pozadina je skroz nepotrebna - mislim da je mozda i to razlog sto me nije bas, bas odusevila.

Kad smo vec kod suza, skroz me rasplakala i ostavila snazan utisak poslednja procitana knjiga "Hiljadu cudesnih sunaca".
Veliki pozdrav za tebe.[/QUOTE]

Slažem se Amelie, Marija zanosi svojim stilom pisanja. Očarava. I meni je ona najdraža među novim piscima. :)
Dovoljan razlog je na mene ostavio snažan dojam, tuga se ukorenila, kao duborez kroz beskraj. Celo to popodne, posle pročitanog romana, bilo je oporo. Kada ga pročitaš, shvatićeš zašto ovo napisah. I verujem da ćeš se složiti sa mnom.
Meni je ovo najpotresniji Marijin roman. :sad2: Teška priča koja se, za razliku od ostalih dela u kojima se Marija dotiče filosofije, oslanja na psihologiju.
Kada pročitaš Dovoljan razlog, diskutovaćemo opširno. :)
Volim govoriti o knjigama sa tobom. :)

Hiljadu čudesnih sunaca je roman koji je i mene rasplakao. Razbijena suzama, posrtala sam među Hoseinijevim čarobnim rečenicama. :rida:

Topli pozdrav! :zag:

"Natalijin dnevnik" ruske spisateljice Irine Muravjove. Sjajno napisan kratki roman, potresno svedočanstvo o nesnalaženu sredovečne inelektualke u miljeu novouspostavljenog sitema vrednosti savremene Rusije, o žudnji za toplinom i bliskošću , o usamljenosti i bolu.

:arrow:Igra andjela od Ljiljane Habjanovic Djurovic,cudesna zivotna prica kneginje Milice,hrabre,inteligentne i humane zene i njene borbe da uprkos svemu opstane i ne pokori se novonastalim prilikama i iskusenjima pred koje nas zivot stavlja.
:arrow:Papa Jovana od Done Vulfolk Kros, roman koji nas podseca da ljudska priroda ostaje ista, kao i da su neke stvari vanvremenske.Ujedno to je i istinita prica o borbi,nadanjima,snovima zene da u jedno okrutno vreme ostvari svoje ideale.

:arrow:Igra andjela od Ljiljane Habjanovic Djurovic,cudesna zivotna prica kneginje Milice,hrabre,inteligentne i humane zene i njene borbe da uprkos svemu opstane i ne pokori se novonastalim prilikama i iskusenjima pred koje nas zivot stavlja.
:arrow:Papa Jovana od Done Vulfolk Kros, roman koji nas podseca da ljudska priroda ostaje ista, kao i da su neke stvari vanvremenske.Ujedno to je i istinita prica o borbi,nadanjima,snovima zene da u jedno okrutno vreme ostvari svoje ideale.

I ja sam plakala nad ovim knjigama. Moja preporuka kao poklon dragim osobama. Možda je ovo najbolja Habjanovićkina knjiga.

E pa ovako...
Procitala sam Lovca na zmajeve, Haleda Hoseinija. To je po meni muska knjiga, muski primerak, nesto kao muski Hazarski recnik, Pavicev.
Nije mi se tako dopala kao sto mi se dopada Hiljadu cudesnih sunaca... mozda zbog toga sto sam zena, sto sam u tim fino iskristalisanim zenskim likovima videla deo sebe... eto, morala sam da prestanem da je citam jer placem non-stop... ne mogu da se smirim... boli me sudbina Marijam, sta je ona imala od zivota i ne samo ona, stotine hiljada avganistanskih zena... nisam imala pojma da se to desavalo pre desetak petnaestak godina, ta golgota... taj zivot-nezivot u Avganistanu.
Tako malo znam o toj zemlji i stidim se sada zbog toga.
Pri kraju sam romana, moram ga procitati veceras, pa makar jezero suza isplakala.
Hoce li bar Lajla naci srecu?
Roman je stvarno pravi ep, neko je napisao od recenzenata.
Mnogo, mnogo bolji roman od Lovca na zmajeve, bar po meni.
A sada, idem da citam...
Citamo se... pozdrav svima koji vole da citaju.

E pa ovako...
Procitala sam Lovca na zmajeve, Haleda Hoseinija. To je po meni muska knjiga, muski primerak, nesto kao muski Hazarski recnik, Pavicev.
Nije mi se tako dopala kao sto mi se dopada Hiljadu cudesnih sunaca... mozda zbog toga sto sam zena, sto sam u tim fino iskristalisanim zenskim likovima videla deo sebe... eto, morala sam da prestanem da je citam jer placem non-stop... ne mogu da se smirim... boli me sudbina Marijam, sta je ona imala od zivota i ne samo ona, stotine hiljada avganistanskih zena... nisam imala pojma da se to desavalo pre desetak petnaestak godina, ta golgota... taj zivot-nezivot u Avganistanu.
Tako malo znam o toj zemlji i stidim se sada zbog toga.
Pri kraju sam romana, moram ga procitati veceras, pa makar jezero suza isplakala.
Hoce li bar Lajla naci srecu?
Roman je stvarno pravi ep, neko je napisao od recenzenata.
Mnogo, mnogo bolji roman od Lovca na zmajeve, bar po meni.
A sada, idem da citam...
Citamo se... pozdrav svima koji vole da citaju.

Naći će Lejla sreću, svoje gnezdo od nežnosti. Dosanjaće snoviđeno nebo.
Iz njenih će očiju iščileti nesan...
Stomak njen je tako živ u svojoj okruglosti i podatnosti, krije novi život.
Ako na svet donese devojčicu, Lejla zna kako će se ona zvati...
Marijam...

Rastu pupoljci na zgarištima. Marijam ih neće videti.
Ali, zauvek će ostati utkana u Lejlu, kao nit bez kraja.
Duša nebesnica.
Lejla sada može mirno putovati. Ovo je njeno vreme.

Back