Knjige koje ste PRERANO pročitali

Ne bih rekla da sam prerano čitala knjigo koliko sam ih jednostavno čitala u pogrešno vreme...
Idiot od Dostojevskog recimo...definitivno sam je čitala u pogrešnom raspoloženju i stanju duha..i sve ove godine svesno hejtujem knjigu samo zbog sopstvenih projekcija.
Ali hvala bogu uvek knjiga može da se pročita više puta i da se ispravi greška

Ne bih rekla da sam prerano čitala knjigo koliko sam ih jednostavno čitala u pogrešno vreme...
Idiot od Dostojevskog recimo...definitivno sam je čitala u pogrešnom raspoloženju i stanju duha..i sve ove godine svesno hejtujem knjigu samo zbog sopstvenih projekcija.
Ali hvala bogu uvek knjiga može da se pročita više puta i da se ispravi greška
Imao sam slicnu situaciju sa Kockarom... Sve je doslo na svoje mesto kasnije :)

Jao, Kockar... Omiljena od Fjodora <3

mislim da ne postoji pogrešno vreme za dobru knjigu u smislu "prerano", moj prvi Dostojevski- 7. razred, čini mi se...
ali ovo što reče wild_child je stvarno tako, desilo mi se više puta.
Sad mi neke knjige vuku nešto negativno jer sam ih čitala u pogrešnom raspoloženju. Ali onda je tu suočavanje,
odnosno, "nateram se" da je pročitam ponovo, ako smatram da je dobra... Moj slučaj, ni manje ni više- Majstor i Margarita :)

Jedino bih izdvojila Ničea- obično popularan među srednjoškolcima koji vrlo često i upišu filozofiju zbog njega- smatraju da ga poznaju i da je to sam vrh filozofije i sve što treba da znaju,
i onda, ako uopšte doguraju do treće godine, shvate da pojma nemaju o Ničeu. A najčešće napuštaju studije mnogo pre.
Već na prvoj godini počinje da se radi Knjiga o filozofu, i onda kreće "sumrak idola"... :lol: na kraju, na ispitu, svi se mole da ne izvuku ceduljicu sa Ničeom :lol:
Nije ni Brka baš lagan... :)

Jao, Kockar... Omiljena od Fjodora <3

mislim da ne postoji pogrešno vreme za dobru knjigu u smislu "prerano", moj prvi Dostojevski- 7. razred, čini mi se...
ali ovo što reče wild_child je stvarno tako, desilo mi se više puta.
Sad mi neke knjige vuku nešto negativno jer sam ih čitala u pogrešnom raspoloženju. Ali onda je tu suočavanje,
odnosno, "nateram se" da je pročitam ponovo, ako smatram da je dobra... Moj slučaj, ni manje ni više- Majstor i Margarita :)

Jedino bih izdvojila Ničea- obično popularan među srednjoškolcima koji vrlo često i upišu filozofiju zbog njega- smatraju da ga poznaju i da je to sam vrh filozofije i sve što treba da znaju,
i onda, ako uopšte doguraju do treće godine, shvate da pojma nemaju o Ničeu. A najčešće napuštaju studije mnogo pre.
Već na prvoj godini počinje da se radi Knjiga o filozofu, i onda kreće "sumrak idola"... :lol: na kraju, na ispitu, svi se mole da ne izvuku ceduljicu sa Ničeom :lol:
Nije ni Brka baš lagan... :)

Pronalazim se u boldovanom.
Moje iskustvo je da mlade kolege filozofi kreću ili jako pozitivnom ili sa jako negativnim stavom kad je Brka u pitanju.Antihrist je zapravo prva knjiga filozofska i dan danas je obožavam, baš zbog toga što je pokrenula u meni ljubav prema filozofiji. Ali prema Ničeu sam nekako u procesu studiranja izgubila ljubav.
Al volela sam da ga dobijem...za razliku od kompletnog Nemačkog idealizma. Valjda sam se pomirila da Hegela nikad neću skapirati kako valja pa da me ubiješ.

Inače Kockar me tek čeka...nedavno sam počela da obnavljam Fjodora tuto kompleto , davno je srednja škola bilaI shvatih da zapravo više volim njegova ' minorna' dela, Bele noći, Ujkin san, Selo Stepančikovo, Krokodil....od kapitalnih:)

Ja po pravilu dobijam Hajdegera kad god je u "konkurenciji". Pa onda Kanta. :lol:
Hegela ni Hegel ne kapira u potpunosti, verovatno. Srećom, retko sam ga dobijala. Sa svim Nemcima se gotivim sem s njim, ko i većina.
Moja prva filozofska knjiga- Ogled o ljudskom razumu, inače. Htela da impresioniram nekog starijeg dečka (to sad nije za ovu temu :lol: )
A prema Ničeu se po difoltu izgubi ljubav kroz studiranje. Moja nije ni postojala neka velika. Cenim ga, čitala sam svašta od njega, i što je trebalo i što nije,
ali nisam zbog njega upisala, već zbog profesorice (što je drugi najčešći uzrok valjda :lol: ) Ali ne kajem se. :)

Ja za Hajdegera znam samo iz knjiga Bernnharda, Grasa, sluzio je i sluzi i dan danas za neka podyebavanja od strane politickih kabarea.

Nego ja i nisam ni citala ni studirala, ali me bas mnogo i ne zanima filozofija.

Od kud to da neko sa 13 godina cita Hegela ili Nitchea? Neka je i sa 16.
Nikada nisam za to cula, a i ne verujem da moze da postoji.
Cita se Hese, neke misterije, cudne religije, ali od kud Hegel?

S 13 ne znam ni ja nikoga, ne znam oklen ti taj podatak :lol:
Mada za neke sam prilicno sigurna da su zadojeni tom tematikom od pelena, ali u to spadaju deca predavaca koji podju roditeljskim stopama..pa vec na prvoj godini nabijaju komplekse i apsolventima :rumenko:
U 3em srednje dobijas logiju, u cetvrtom filozofiju - ako si gimnazijalac. Tako da sa 17 godina ne vidim sto je sokantno da se krene. Nije filozofija astrofizika..niti je uostalom razumes sa tako malo godina.

JustEkv
Jedan od nasih profa na faxu je bio lud za Hajdegerom. A kako nam je predavao vise predmeta, uspeo je kroz sve da provuce Hajdegera :lol: Dok se celoj grupi nije smucilo i na 3oj godini ga zamolimo da predjemo na nesto drugo. A covek se siroma skoro rasplakao..kao ' Pa ajde ako bas moram' :lol:
Dobar je Hajdeger, bilo da se sprdaju sas njim ili ne.

S 13 ne znam ni ja nikoga, ne znam oklen ti taj podatak :lol:
Mada za neke sam prilicno sigurna da su zadojeni tom tematikom od pelena, ali u to spadaju deca predavaca koji podju roditeljskim stopama..pa vec na prvoj godini nabijaju komplekse i apsolventima :rumenko:
U 3em srednje dobijas logiju, u cetvrtom filozofiju - ako si gimnazijalac. Tako da sa 17 godina ne vidim sto je sokantno da se krene. Nije filozofija astrofizika..niti je uostalom razumes sa tako malo godina.

JustEkv
Jedan od nasih profa na faxu je bio lud za Hajdegerom. A kako nam je predavao vise predmeta, uspeo je kroz sve da provuce Hajdegera :lol: Dok se celoj grupi nije smucilo i na 3oj godini ga zamolimo da predjemo na nesto drugo. A covek se siroma skoro rasplakao..kao ' Pa ajde ako bas moram' :lol:

Tako je bilo i kod mene u gimnaziji i sa 17 je zaista filozofija ( ono poceci, biografije, pravci) zaista prijatan predmet, u svakom slucaju prijatniji od recimo matematike i
nekakvih aritmetickih nizova. I kao sto rece JustEkv mnogo sve zavisi od profesora.
Hajdeger ocigledno ima problem sa svojom NS biografijom i obozavanjem ili barem odobravanjem nacistickih "teorema" pa je otuda i predmet
za podsmeh u politickim kabareima.

Ja nista o njemu ne mogu da kazem, to prepustam Vama:)

Jedino znam da mu je ljubavnica ili bar velika ljubav bila Hana Arendt. A taj smer ( frankfurtska skola) me ipak vise zanima.
Zbog Djindjica:))

JustEkv
Poznato mi je jako... Moguće da ga i znam :zcepanje: Imamo takvog i uvek je trema kad treba pričati o Hajdegeru pred njim. Navodno je i upoznao dotičnog i radio sa njim, tako kažu.
Da, kao filozof je dobar, nikad mi nije smetalo da ga čitam.
I Arendtovu takođe. Život uma čak i imam. :)
To sa nacistima se ne radi na faksu :lol: Bio je član partije, da. :)

A što se tiče čitanja Hegela u 13-toj godini, nisam čula za slučaj, mada znam da ima slučajeva izrazito napredne dece koja šokiraju, ali Hegel... Ako su bistra, nisu blesava :lol:

Back