grome ne luduj, a taman sam hteo da te pohvalim za prethodnu tvoju repliku koja je solidnaGospod i đavo imaju svoju Moždanu hemisveru, desna je rezervisana za Gospoda a leva za đavola.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
grome ne luduj, a taman sam hteo da te pohvalim za prethodnu tvoju repliku koja je solidnaGospod i đavo imaju svoju Moždanu hemisveru, desna je rezervisana za Gospoda a leva za đavola.
Ne razumijem pitanje. Iako osobno ne vjerujem da je Lav XIV. legitiman Papa, ignorirajmo to. Ipak RKC ima milijardu i pol vjernika te je najveća religijska skupina na svijetu. Par milijun protestana naspram toga je bukvalno ništa. Pravoslavne crkve ako se sve pribroji niti 500 milijuna. Ako čemo po plodovima suditi očito da istina leži u RKC. S druge strane glavna crkva Pravoslavne Crkve je danas džamija.pa sta cu sada, da iskljucim mozak, tebi da udovoljim? odgovori mi na pitanje iznad koje sam dopisao
a prethodni, franja?Iako osobno ne vjerujem da je Lav XIV. legitiman Papa,
uzeli turci da se vi nasladjujete, ali vidi kada guglam KRISLAM, sta izlaziS druge strane glavna crkva Pravoslavne Crkve je danas džamija.
Nisi ukapirao tekst a ni ne pratis diskusiju.ovo se sve slazem, nista ti ne sporim
ja ti kazem za ovo da ste prevareni, inace bi mi naveo svoj prethodni nivo, i ovaj sada u kome si, uzrastao si samo koliko vise si naucio
koliko i sa cim si se duhovno obogatio?
itd
inace ovo nista nije licno, ja znam da tako misli 99% vernika svih denominacija, i moji pravoslavni da se treba duhovno bogatiti, samo ne navode to svoje bogatstvo, ispalo bi samohvalisanje, ali navedi bar te nivoe, na kom se zapinje, i jesu li slicni mitarstvima mozda?
Efescima 4,13Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Božijega, u čovjeka savršena, u mjeru rasta visine Hristove;ja sam ti na ovo replicirao da se ne slazem, jer Bog Duha ne daje na meru, ne mozes gledati kolicinski, i kada je dosta - nikad nije dosta ako tezimo savrsenom Bogu Ocu, ali mi goviorimo o bogatstvu ili siromastvu duhovnom, ti bi da rastes, da se bogatois, a Jovan na primer kaze NE, vec da se rodi rod dostojan pokajanja!
30 Onaj treba da raste, a ja da se umanjujem.
31 Koji odozgo dolazi nad svima je; koji je sa zemlje od zemlje je, i govori od zemlje; koji dolazi s neba nad svima je.
32 I šta vide i ču ono svedoči; i svedočanstvo Njegovo niko ne prima.
33 Koji primi Njegovo svedočanstvo, potvrdi da je Bog istinit.
34 Jer koga Bog posla, onaj reči Božije govori: jer Bog Duha ne daje na meru.
I u tom kontekstu sam rekao siromasni duhom, blazeni, i kao takvi zadobijaju carstvo nebesko, a ti bi da se bogatos sada i ovde na zemlji' vidi, ja se slazaem kada kazete da zavisimo od Boga, da se ne uzdamo u sebe, ali ovo je druga tema bogatstvo vs siromastvo duhovno... u redu, nakupio si blaga duhovnog i jos bi - to ti samo mislis da je tako, ja ti kazem lepo...
ti ne razumes sta citiras; kada se kaze bogatstvo i da se bogatis, tome nema kraja, a ovde kaze da ima MERE! Duha ne daje na meru, ali Hristos je ovoZemaljskim zivotom imao neku MERU, ti to ne razumesEfescima 4,13Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Božijega, u čovjeka savršena, u mjeru rasta visine Hristove;
to ti mislis samo da si bogat ili da se bogatis, ali samo vadis iz konteksta, a za koji ja pitam kao kod LUKE ti ne odgovaras
sto se vi vise bogatite, to smo dalji od jedinstva vere, svako vuce na svoiju stranu, pa shvati ako mozesEfescima 4,13Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere
U mjeru rasta visine Hristove...ti ne razumes sta citiras; kada se kaze bogatstvo i da se bogatis, tome nema kraja, a ovde kaze da ima MERE! Duha ne daje na meru, ali Hristos je ovoZemaljskim zivotom imao neku MERU, ti to ne razumes
to ti mislis samo da si bogat ili da se bogatis, ali samo vadis iz konteksta, a za koji ja pitam kao kod LUKE ti ne odgovaras
sto se vi vise bogatite, to smo dalji od jedinstva vere, svako vuce na svoiju stranu, pa shvati ako mozes
Sacuvaj i zakloni....Blagosloveni Duhom koji su siromasni, - siromasni materijalno se misli, - jer je njihovo bogatstvo nebeskog carstva.
a takodje jos jedan kontekst:
Lamsa Bible
Blessed are the poor in pride, for theirs is the kingdom of heaven.
Blagosloveni sirmasni ponosom [u ponosu]....
I da konacno rekapituliram:
pogledajte nebrojene kontekste sa kojima ja baratam...ne zato sto sam ja pametniji, jer nisam, vec imam bolju metodologiju proucavanja, prodjem lepo kroz sve prevode, pa tek onda shvatim sta se izdesavalo, a ne zabidzim kao neki na prvu loptu da sam ja u pravu, jer sve zavisi od konteksta
ali sam namerno uzeo ovaj primer da bih pokazao metodologiju, da se ne srlja u zakljucke na 1. loptu, a inace ja ovu metodologiju primenjujem na sve [a nisam metodista, jer ima amera koji jesu]
sa cim konkretno imas problem?Sacuvaj i zakloni....
sta te ovde zbunjuje, sta mi podvlacis, kako treba da se razume? - pitam,a znam da ne razumes, jer bi i objasnio, a ja jesam objasnio cak, ali tebi promaceU mjeru rasta visine Hristove...
tako se prevodi, vidi nize, ali izbegavas i kod Luke da proverisSacuvaj i zakloni....
tako se prevodida uporedimo kod LUKE koristeci tzv.
Cross References
Luke 6:20
Looking up at His disciples, Jesus said: “Blessed are you who are poor, for yours is the kingdom of God.
https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?knjiga=Luka&prijevod=sve&glava=6
dakle, zasto se kod Luke ne pominje DUH NIKAKAV, vec materijalno siromastvco, jer to i jeste kontekst, i razlog zasto u ovom kontekstu nije bitno dusa-duh, ili materija? Zapravo, kod Luke se samo u Karadzicevom prevodu, znaci protestantskom pominjne i duh, ali vec naredni stih kaze
Luka 6,21
Blago vama koji ste gladni sad; jer ćete se nasititi. Blago vama koji plačete sad; jer ćete se nasmijati.
da li su fizicki ili duhovno gladni? - ovo je kljucni momenat i razlog zasto je kontekst sveobuhvatan, i dusevni i duhovni, ali vidimo i moguce striktno materijalno gladni!
jel Isus pricao aramejski, sta je problem glasnice? zasto kazesAramaic Bible in Plain English
“Blessed by The Spirit are the poor, because theirs is the Kingdom of Heaven.
Sacuvaj i zakloni....
SvI od 1958. heretici i time diskvalificirani kao Pape.a prethodni, franja?
uzeli turci da se vi nasladjujete, ali vidi kada guglam KRISLAM, sta izlazi
Vatican News
https://www.vaticannews.va › pope › news › pope-chris...
May 4, 2023 — Pope Francis addresses participants at a meeting reflecting on the creative commonalities between Christianity and Islam.
ja nisam ekspert za 20. vek, mozda @Gedeon zna o cemu ti to, a ja sam samo od njega nauycio da ste 1960-ih uveli apokalipsu da citate na misi, a ranije je liturgijski bila zabranjena i kod vas? a kod nas je ostala zabranjenaSvI od 1958. heretici i time diskvalificirani kao Pape.
Kojima to ti pripadaš? Pravoslavan nisi sigurno. Otkrivenje se čita po Jerusalimskom tipiku za vreme Velikog posta na "velikom čteniju" kao delu celonoćnog bdenja (između večernje i jutrenja).ja nisam ekspert za 20. vek, mozda @Gedeon zna o cemu ti to, a ja sam samo od njega nauycio da ste 1960-ih uveli apokalipsu da citate na misi, a ranije je liturgijski bila zabranjena i kod vas? a kod nas je ostala zabranjena
ajde jezuito ne etiketiraj nas pravoslavne,a evo za neobavestene:Kojima to ti pripadaš? Pravoslavan nisi sigurno. Otkrivenje se čita po Jerusalimskom tipiku za vreme Velikog posta na "velikom čteniju" kao delu celonoćnog bdenja (između večernje i jutrenja).
gedo, jezuito, evo tvoga kola u koje si se uhvatio:Откровење је по много чему сумњива књига, Православна Црква је никад није сасвим прихватила, увек остајући помало подозрива и сумњичава према њеном садржају и писцу. то је и разлог зашто је њено читање на богослужењима забрањено.
kako sta? pa da ih posolimo za oganj.сви се секташи одмах ухвате за Откривење, којекакви чудаци, лудаци, зилоти, разни сумасишавши калуђери, фанатици, лажни пророци и смутљивци. та књига је Цркви донела више муке него користи. али шта се може.
Ti nisi pravoslavne vere već neki baptista. Glumiš po potrebi pravoslavca isto kao i Glasnik. Baš biblijski moral, nema šta!ajde jezuito ne etiketiraj nas pravoslavne,a evo za neobavestene:
gedo, jezuito, evo tvoga kola:
samo ti nadji neke baptiste koji kao ja pravoslavan odbacuju lazno otkrivenje, vidimo da nisam jedini, i ja cu sve da ti priznam, hehehe - korona armagedonitu, ti se sprdas samo, ali znas kao pravi jezuita da nam podmeces rimokatolike razne da im se molimoTi nisi pravoslavne vere već neki baptista. Glumiš po potrebi pravoslavca isto kao i Glasnik. Baš biblijski moral, nema šta!
Ništa ja nikome ne podmećem. Samo pišem o svojoj duhovnoj praksi.samo ti nadji neke baptiste koji kao ja pravoslavan odbacuju lazno otkrivenje, vidimo da nisam jedini, i ja cu sve da ti priznam, hehehe - korona armagedonitu, ti se sprdas samo, ali znas kao pravi jezuita da nam podmeces rimokatolike razne da im se molimo
Te godine "Papom" je postao kardinal Ronkali uzevši ime Ivan XXIII (zanimiljvo jedan anti-papa iz vremena Srednjeg vijeka je isti bio Ivan XXIII.). On je sazvao Drugi vatikanski koncil (Vaseljenski sabor kako se ovdje na forumu kaže) i tu dolazi do rupture.ja nisam ekspert za 20. vek, mozda @Gedeon zna o cemu ti to, a ja sam samo od njega nauycio da ste 1960-ih uveli apokalipsu da citate na misi, a ranije je liturgijski bila zabranjena i kod vas? a kod nas je ostala zabranjena
Sv. Grgur Palama (~1296−1357)
Blago siromašnima duhom, jer njihovo je Kraljevstvo nebesko
Poznati pravoslavni prozorljivi starac (prozorljiv=vidovit) otac Tadej (Štrbulović, 1914-2003) je na pitanje o Drugom vatikanskom saboru rekao da je na njegove odluke uticao Duh Sveti.Te godine "Papom" je postao kardinal Ronkali uzevši ime Ivan XXIII (zanimiljvo jedan anti-papa iz vremena Srednjeg vijeka je isti bio Ivan XXIII.). On je sazvao Drugi vatikanski koncil (Vaseljenski sabor kako se ovdje na forumu kaže) i tu dolazi do rupture.
Zašto je Drugi vatinski koncil poguban?
Radilo se o modernističkom puču. Donijete su doktrine koje su u cijeloj kontradikciji sa dotadašnjim učenjem RKC. Primjerice do tada službeni stav RKC naspram nevjernicima da ne postoji spasenje izvan Katoličke crkve. Dakle ako nisi katolik raj ti nije garantiran. Za informaciju ova doktrinu je donesena na Saboru u Firenci.
Nakon Vatikana II novo učenje je da sve religije (islam, judaism itd) posjeduju elemente istine, da je moguće spasenje izvan RKC, da su pravoslavci i protestanti "članovi sestrinskih crkava, muslimani i kršćani vjeruju u istog Boga.
Drugi primjer je smrtna kazna. RKC je učila je smrtna kazna moralno prihvatljiva i intrizično nema u tome ništa loše. Danas RKC smatra da je smarta kazna neprihvatljiva.
Izbacivanje latinskog i crkvenoslavenskog sa bogoslužja je najmanji problem u usporedbi sa doktrinalnin promjenama. Što se čitanja tiče i u starom Tridentinskoj misi se čitalo evanđelje ali na latinskom/crkvenoslavenskom samo bi se svečenik nakon čitanja obratio narodu i održao kratku propovijed o čemu se čitalo.
Sada, postoje dokazi u umiješanosti američkih tajnih službi u izboru Ivana XXIII. i samim time njegovo ustoličenje i odluke su sa stajalište kanonskog prava nevaljane.
Čak i da nije bilo američke umiješanosti papainska bula Cum ex apostolatus officio nalaže ukoliko jedan papa počne naučiavati herezu on automatizmom prestaje biti papa. Kako je to slučaj sa svim od 1958. nadalje zaključak je da legitimni papa je postoji
jasno je meni zasto je neko oportunista, jer su sanse 100 puta [tacnije 99 puta] vece da bude u pravu, od ovih 99% koji nisu, ali ako nulu pomnozis sa 100, opet je rezultat nula, ako me razumes