Klub tumaca biblije

pa sta cu sada, da iskljucim mozak, tebi da udovoljim? odgovori mi na pitanje iznad koje sam dopisao
Ne razumijem pitanje. Iako osobno ne vjerujem da je Lav XIV. legitiman Papa, ignorirajmo to. Ipak RKC ima milijardu i pol vjernika te je najveća religijska skupina na svijetu. Par milijun protestana naspram toga je bukvalno ništa. Pravoslavne crkve ako se sve pribroji niti 500 milijuna. Ako čemo po plodovima suditi očito da istina leži u RKC. S druge strane glavna crkva Pravoslavne Crkve je danas džamija.

Iako osobno ne vjerujem da je Lav XIV. legitiman Papa,
a prethodni, franja?
S druge strane glavna crkva Pravoslavne Crkve je danas džamija.
uzeli turci da se vi nasladjujete, ali vidi kada guglam KRISLAM, sta izlazi
Vatican News
https://www.vaticannews.va › pope › news › pope-chris...

May 4, 2023 — Pope Francis addresses participants at a meeting reflecting on the creative commonalities between Christianity and Islam.

Ova tema je mnogo poucnija nego sto dogmate misle jer oni hoce da ovo svedu na ono sto je njima glavno doktrinu....

A npr vec na prvi pogled se vidi da doktrina uopste ne moze biti u pravu npr oko pitanja nagrade i odnos prema nagradi....

Ljudi vernici i nevernici nagradu shvataju kao isticanje nekog znacajnog dogadjaja ili doprinosa, ili kao simbol izbegnuca necega....kazne ili neceg katastroficnog...
Medjutim, postoje nagrade takvog tipa i njihova sustina je totalno drugacija od nagrada za karakteristike, nesto sto se moze nazvati nagrada za zivotno delo...

Jedno je manifestacija a cesto i srecna okolnost, ne mora da bude stvarno sposobnost, ili moze biti privremena sposobnost, a drugo je karakteristika koja je manje vise trajna....

To se vidi i oko ovog pitanja koje je iskrsko oko prevoda, sto je naravno pitanje samo za doktrinu i dogmate, nije pitanje za sve one koji su slobodni u vezi teme, sto znaci mogu da debatuju iskljucivo na licnom nivou i totalno ih ne interesuje koji je stav crkve, popa, djoke , komsije ili bilo koga drugog o istom pitanju...
Sto bi se moglo nazvati realan presek stanja....
To je njihova realnost , moze biti totalno netacna, moze biti sa primesama tacnijeg nego bilo sta iz doktrine...
Doktrina ima cesto osobinu , svi smo posteni , ali perici niko ne vraca novcanik, jedna od mana Srpskog naroda je sto je sklon tim utopistickim doktrinama kako je hrabar, dok napujda bracu mrnjavcevice da sami odu da se bore za interese Srbije, kao najjaci velikasi ,ali naravno da oni nose beleg Srpstva pa su bahati , uvek i blentavi i osioni , i to se zavrsilo tako sto su bili kao primer , tako slatko poebani od strane Turaka da vredi za 5 lekcija , koje naravno Srbi nikad ne uce...

Naravno onda ne uce ni lekciju o caru Lazaru , koji bas i nije car, ali hajde, i koji je vise jer nije bilo vise mesta dupe da se skloni otisao ili kreirao Kosovski boj...
Naravno pre toga je uzivao na pravi Srpski nacin u tome sto su Mrnjavcevici izginuli....
Cisto da nas ne iznenadi nacin na koji razmislja ovaj kraj sveta...
Lukavo prepredeno i mahom individualno , retko kad i timski...

Nacionalno se kao i religijsko koristi za kreiranje koristi od tumacenja u pojedinom trenutku i anestezije u drugim trenucima...
To pomaze narocito ako se dogmatski shvati religija i ucenja ...to je vise nego superiska kad mozes to da kao prmoravanje a bez primoravanja serviras ljudima..
Medjtuim odrzivo bogougodno ponasanje i ucenje nije u skladu sa tim nekim detaljima koji jasno paraju svaku logiku , mislim na psihologiku i donose stete iznova i iznova....tako da ako se treba naci razlog za stalno propadanje Srba, moze se reci da su to neki detalji koje dogmatski veroucitelji stalno sire...

A predstavljaju klicu oko koje se i pored jos nekih 10 tak ili 100 njak klica jos , stvara suplja zivotna strategija...

Jedna od najpoznatijih praznih prica je prica , dobro se dobrim vraca....koja je izvor nepresusnog zla i trpnje i direktno je u suprotnosti sa Bogougodnom hijararhijom talenata.....principom da bog daje svakom pojedincu odredjene talente i ocekuje da se pojedinac trudi da ih maksimalno ispolji i razvije i izbori odgovarajuce mesto u hijararhiji drustva tako sto ce na milost Boga i svojim uspehom , tj izgradnjom drustva u pozotivnom pravcu , oplemeniti to drustvo i obezbediti svoje mesto u hijararhiji drustva...
Da naravno da mozemo svih tih 100 primera koji su zloupotreba proglasiti greskama ili u prevodu ili u tumacenju i onda smo cisti , ali pitanje je da li je to greska u prevodu ili greska u shvatanju , namerna devijacija..

Sloboda od dogmatike donosi pored raznih individualnih realnih preseka, koje neko moze smatrati jeres, i priliku da se ovakve stvari ispostave kao realni preseci manjeg ili veceg broja ljudi , ionako ce se pokazati i stalno manifestovati u praksi..

ovo se sve slazem, nista ti ne sporim

ja ti kazem za ovo da ste prevareni, inace bi mi naveo svoj prethodni nivo, i ovaj sada u kome si, uzrastao si samo koliko vise si naucio
koliko i sa cim si se duhovno obogatio?
itd
inace ovo nista nije licno, ja znam da tako misli 99% vernika svih denominacija, i moji pravoslavni da se treba duhovno bogatiti, samo ne navode to svoje bogatstvo, ispalo bi samohvalisanje, ali navedi bar te nivoe, na kom se zapinje, i jesu li slicni mitarstvima mozda?
Nisi ukapirao tekst a ni ne pratis diskusiju.
Mi smo pozvani da rastemo:

Evo ponovo:
Efescima 4,13Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Božijega, u čovjeka savršena, u mjeru rasta visine Hristove;

ja sam ti na ovo replicirao da se ne slazem, jer Bog Duha ne daje na meru, ne mozes gledati kolicinski, i kada je dosta - nikad nije dosta ako tezimo savrsenom Bogu Ocu, ali mi goviorimo o bogatstvu ili siromastvu duhovnom, ti bi da rastes, da se bogatois, a Jovan na primer kaze NE, vec da se rodi rod dostojan pokajanja!

30 Onaj treba da raste, a ja da se umanjujem.
31 Koji odozgo dolazi nad svima je; koji je sa zemlje od zemlje je, i govori od zemlje; koji dolazi s neba nad svima je.
32 I šta vide i ču ono svedoči; i svedočanstvo Njegovo niko ne prima.
33 Koji primi Njegovo svedočanstvo, potvrdi da je Bog istinit.
34 Jer koga Bog posla, onaj reči Božije govori: jer Bog Duha ne daje na meru.

I u tom kontekstu sam rekao siromasni duhom, blazeni, i kao takvi zadobijaju carstvo nebesko, a ti bi da se bogatos sada i ovde na zemlji' vidi, ja se slazaem kada kazete da zavisimo od Boga, da se ne uzdamo u sebe, ali ovo je druga tema bogatstvo vs siromastvo duhovno... u redu, nakupio si blaga duhovnog i jos bi - to ti samo mislis da je tako, ja ti kazem lepo...
Efescima 4,13Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Božijega, u čovjeka savršena, u mjeru rasta visine Hristove;

ti ne razumes sta citiras; kada se kaze bogatstvo i da se bogatis, tome nema kraja, a ovde kaze da ima MERE! Duha ne daje na meru, ali Hristos je ovoZemaljskim zivotom imao neku MERU, ti to ne razumes

Glasnik.:
A i pored toga, ne zadovoljava se jednim nivoom.
On tezi da raste, da se duhovno bogati.
to ti mislis samo da si bogat ili da se bogatis, ali samo vadis iz konteksta, a za koji ja pitam kao kod LUKE ti ne odgovaras
Efescima 4,13Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere
sto se vi vise bogatite, to smo dalji od jedinstva vere, svako vuce na svoiju stranu, pa shvati ako mozes

ti ne razumes sta citiras; kada se kaze bogatstvo i da se bogatis, tome nema kraja, a ovde kaze da ima MERE! Duha ne daje na meru, ali Hristos je ovoZemaljskim zivotom imao neku MERU, ti to ne razumes

to ti mislis samo da si bogat ili da se bogatis, ali samo vadis iz konteksta, a za koji ja pitam kao kod LUKE ti ne odgovaras

sto se vi vise bogatite, to smo dalji od jedinstva vere, svako vuce na svoiju stranu, pa shvati ako mozes
U mjeru rasta visine Hristove...

Blagosloveni Duhom koji su siromasni, - siromasni materijalno se misli, - jer je njihovo bogatstvo nebeskog carstva.

a takodje jos jedan kontekst:
Lamsa Bible
Blessed are the poor in pride, for theirs is the kingdom of heaven.

Blagosloveni sirmasni ponosom [u ponosu]....

I da konacno rekapituliram:
pogledajte nebrojene kontekste sa kojima ja baratam...ne zato sto sam ja pametniji, jer nisam, vec imam bolju metodologiju proucavanja, prodjem lepo kroz sve prevode, pa tek onda shvatim sta se izdesavalo, a ne zabidzim kao neki na prvu loptu da sam ja u pravu, jer sve zavisi od konteksta

ali sam namerno uzeo ovaj primer da bih pokazao metodologiju, da se ne srlja u zakljucke na 1. loptu, a inace ja ovu metodologiju primenjujem na sve [a nisam metodista, jer ima amera koji jesu]
Sacuvaj i zakloni....

Sacuvaj i zakloni....
tako se prevodi, vidi nize, ali izbegavas i kod Luke da proveris

Luka 6,20 Tada on upravi oči svoje na učenike svoje i progovori: "Blagoslovljeni ste vi siromašni! Vaše je kraljevstvo Božje,
da uporedimo kod LUKE koristeci tzv.
Cross References
Luke 6:20
Looking up at His disciples, Jesus said: “Blessed are you who are poor, for yours is the kingdom of God.
https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?knjiga=Luka&prijevod=sve&glava=6
dakle, zasto se kod Luke ne pominje DUH NIKAKAV, vec materijalno siromastvco, jer to i jeste kontekst, i razlog zasto u ovom kontekstu nije bitno dusa-duh, ili materija? Zapravo, kod Luke se samo u Karadzicevom prevodu, znaci protestantskom pominjne i duh, ali vec naredni stih kaze

Luka 6,21
Blago vama koji ste gladni sad; jer ćete se nasititi. Blago vama koji plačete sad; jer ćete se nasmijati.

da li su fizicki ili duhovno gladni? - ovo je kljucni momenat i razlog zasto je kontekst sveobuhvatan, i dusevni i duhovni, ali vidimo i moguce striktno materijalno gladni!
tako se prevodi
Aramaic Bible in Plain English
“Blessed by The Spirit are the poor, because theirs is the Kingdom of Heaven.
jel Isus pricao aramejski, sta je problem glasnice? zasto kazes
Sacuvaj i zakloni....

Poslednja izmena:
ja nisam ekspert za 20. vek, mozda @Gedeon zna o cemu ti to, a ja sam samo od njega nauycio da ste 1960-ih uveli apokalipsu da citate na misi, a ranije je liturgijski bila zabranjena i kod vas? a kod nas je ostala zabranjena
Kojima to ti pripadaš? Pravoslavan nisi sigurno. Otkrivenje se čita po Jerusalimskom tipiku za vreme Velikog posta na "velikom čteniju" kao delu celonoćnog bdenja (između večernje i jutrenja).

Kojima to ti pripadaš? Pravoslavan nisi sigurno. Otkrivenje se čita po Jerusalimskom tipiku za vreme Velikog posta na "velikom čteniju" kao delu celonoćnog bdenja (između večernje i jutrenja).
ajde jezuito ne etiketiraj nas pravoslavne,a evo za neobavestene:
Откровење је по много чему сумњива књига, Православна Црква је никад није сасвим прихватила, увек остајући помало подозрива и сумњичава према њеном садржају и писцу. то је и разлог зашто је њено читање на богослужењима забрањено.
gedo, jezuito, evo tvoga kola u koje si se uhvatio:
сви се секташи одмах ухвате за Откривење, којекакви чудаци, лудаци, зилоти, разни сумасишавши калуђери, фанатици, лажни пророци и смутљивци. та књига је Цркви донела више муке него користи. али шта се може.
kako sta? pa da ih posolimo za oganj.

Ti nisi pravoslavne vere već neki baptista. Glumiš po potrebi pravoslavca isto kao i Glasnik. Baš biblijski moral, nema šta!
samo ti nadji neke baptiste koji kao ja pravoslavan odbacuju lazno otkrivenje, vidimo da nisam jedini, i ja cu sve da ti priznam, hehehe - korona armagedonitu, ti se sprdas samo, ali znas kao pravi jezuita da nam podmeces rimokatolike razne da im se molimo

ja nisam ekspert za 20. vek, mozda @Gedeon zna o cemu ti to, a ja sam samo od njega nauycio da ste 1960-ih uveli apokalipsu da citate na misi, a ranije je liturgijski bila zabranjena i kod vas? a kod nas je ostala zabranjena
Te godine "Papom" je postao kardinal Ronkali uzevši ime Ivan XXIII (zanimiljvo jedan anti-papa iz vremena Srednjeg vijeka je isti bio Ivan XXIII.). On je sazvao Drugi vatikanski koncil (Vaseljenski sabor kako se ovdje na forumu kaže) i tu dolazi do rupture.

Zašto je Drugi vatinski koncil poguban?
Radilo se o modernističkom puču. Donijete su doktrine koje su u cijeloj kontradikciji sa dotadašnjim učenjem RKC. Primjerice do tada službeni stav RKC naspram nevjernicima da ne postoji spasenje izvan Katoličke crkve. Dakle ako nisi katolik raj ti nije garantiran. Za informaciju ova doktrinu je donesena na Saboru u Firenci.

Nakon Vatikana II novo učenje je da sve religije (islam, judaism itd) posjeduju elemente istine, da je moguće spasenje izvan RKC, da su pravoslavci i protestanti "članovi sestrinskih crkava, muslimani i kršćani vjeruju u istog Boga.

Drugi primjer je smrtna kazna. RKC je učila je smrtna kazna moralno prihvatljiva i intrizično nema u tome ništa loše. Danas RKC smatra da je smarta kazna neprihvatljiva.

Izbacivanje latinskog i crkvenoslavenskog sa bogoslužja je najmanji problem u usporedbi sa doktrinalnin promjenama. Što se čitanja tiče i u starom Tridentinskoj misi se čitalo evanđelje ali na latinskom/crkvenoslavenskom samo bi se svečenik nakon čitanja obratio narodu i održao kratku propovijed o čemu se čitalo.

Sada, postoje dokazi u umiješanosti američkih tajnih službi u izboru Ivana XXIII. i samim time njegovo ustoličenje i odluke su sa stajalište kanonskog prava nevaljane.

Čak i da nije bilo američke umiješanosti papainska bula Cum ex apostolatus officio nalaže ukoliko jedan papa počne naučiavati herezu on automatizmom prestaje biti papa. Kako je to slučaj sa svim od 1958. nadalje zaključak je da legitimni papa je postoji

Poslednja izmena:
Da bi bilo jasnije koliko su doktrine stetne, pored crkvenih doktrina, a ocigledno vode narod u stetu , kome nije ocigledno da pravoslavlje propada , taj je produvao totalno...

Ali evo vam serije gde mozete u vise epizodavideti kako ljudi imaju glupe i primitivne , tj da prevedem sta znaci primitivne, zatucane vrednosti i verovanja..

Serija se zove orville i nesto je kao enterprize galaktika ili kako se vec zvalo zvezdane staze...

Za razliku od boston legal koja je pravna serija i bavi se pravnim i moralnim vrednostima, ova SF serija se bavi sirenjem pravih vrednosti , ali za prave vrednosti uzima nebuloze i prilicno glupe stvari , tj stvari koje su jako pametne glupim ljudima, sto ne umanjuje njihov znacaj, ako im ne sapnemo , a necemo , i ako ih ne nipodastavamo zbog toga, a necemo , nece ni primetiti koliko se drze glupih stvari....tako da ce biti ponosni na to sto cine..bas kao u seriji sto je i nameravano...i uradjeno..

Ali je primer doktrine, izabran vrednosni sistem koji nije dobro ni proucen, nego samo izabran i onda se indoktrinira u svakog gledaoca...
Kao sto se svi trude da indoktriniraju pravu veru u svakog vernika, ne shvatajuci da to nije prava vera...ali za njih jeste...

Moj zakljucak je nije za duhovnog coveka mesto u nekom kraljevstvu , vec mora sebi naci tamo gde kraljeva nema...
Gde nema kraljeva nema RKC, ima Careva, ali pitanje je da li je za duhovnog coveka i Carstvo nebesko ....
Jer ni kraljevstvo ni carstvo mu ne trebaju ako ima duha dovoljno da bude svoj cak i kad mu dela ne donose dobit vec samo iskusenje i zlo.....
Da li tog trenutka treba da prestane da cini dela za koje misli da su bogougodna ili ne treba?

To je kljucno pitanje za osobu sa mnogo duhovnog u sebi....jer dushevno mu pati , biva kaznjeno , muceno , satirano , to je sigurno , drugi oko njega i okolnosti ga nemilosrdno kaznjavaju , kao dobrog vernika u Srbiji sto i okolnosti i svi oko njega kaznjavaju i to razvaljuju koliko kaznjavaju....bas razvaljuju....jos se i rugaju i sipaju so..

Dakle sta ciniti onome koji je dozvolio da duh necega udje u njega i napravi ga alatom za ono sto on smatra bogougodnim , i mozda njegovi preci takodje....koji zivese poniznim ali i gresnim zivotom, jer nisu mogli sve iz svog zivota da ucine poniznim pa je neponizni deo bio velika kazna za njih...tako je to kad cistis dvoriste, onaj cosak koji ostavis neociscen urusi lepotu celog dvorista, a i cistocu istog..

Svi vernici koji ne poznaju poniznost, naglasavam njih ima najvise, skoro 99% , su protiv da se ide na svoju ruku protiv jednoumlja vernika iz Crkve i okruzenja...
Znaci ako su svi zli , pridruzi se svima, i trpi svo zlo koje ostali cine kao kletvu svoju....i nauci dea zivis sa tim...

To je stav i u CG i u SRB mada je SRB bila najvise protiv tog prihvatanja krsta zla ostalih , jer je najvise bila u socijalizmu , a imala slobodu kaljenja pa se svestenstvu u Srbiji po lokalnim parohijama i nije svidelo da lice na kolektivno prihvatanje greha....

Poniznost je zaebana stvar za svakog vernika....
Zato sto ponizan necenikad biti dobro drustvo za neponiznog....te dve vrste vernika se ne mirisu dobro..
Ponizan nece nikad to pokazati , zasto bi , on je onaj koji je manji od svih njih i njegovo je samo opstenje sa Bogom i njegovim savetima pomoci bilo preko vaspitanja ili preko poruka koje stizu kroz dela andjela, za osnazenje duha, ili kroz poruke saveta kako se postaviti u slucajevima kontakta u nekom dogadjaju...

Da i to je bitno poniznome, svaki trenutak i od tog trenutka do vecnosti , ne samo do prvog posta i pricesca....
Tako ne funkcionise kod poniznog....

Poslednja izmena:
Te godine "Papom" je postao kardinal Ronkali uzevši ime Ivan XXIII (zanimiljvo jedan anti-papa iz vremena Srednjeg vijeka je isti bio Ivan XXIII.). On je sazvao Drugi vatikanski koncil (Vaseljenski sabor kako se ovdje na forumu kaže) i tu dolazi do rupture.

Zašto je Drugi vatinski koncil poguban?
Radilo se o modernističkom puču. Donijete su doktrine koje su u cijeloj kontradikciji sa dotadašnjim učenjem RKC. Primjerice do tada službeni stav RKC naspram nevjernicima da ne postoji spasenje izvan Katoličke crkve. Dakle ako nisi katolik raj ti nije garantiran. Za informaciju ova doktrinu je donesena na Saboru u Firenci.

Nakon Vatikana II novo učenje je da sve religije (islam, judaism itd) posjeduju elemente istine, da je moguće spasenje izvan RKC, da su pravoslavci i protestanti "članovi sestrinskih crkava, muslimani i kršćani vjeruju u istog Boga.

Drugi primjer je smrtna kazna. RKC je učila je smrtna kazna moralno prihvatljiva i intrizično nema u tome ništa loše. Danas RKC smatra da je smarta kazna neprihvatljiva.

Izbacivanje latinskog i crkvenoslavenskog sa bogoslužja je najmanji problem u usporedbi sa doktrinalnin promjenama. Što se čitanja tiče i u starom Tridentinskoj misi se čitalo evanđelje ali na latinskom/crkvenoslavenskom samo bi se svečenik nakon čitanja obratio narodu i održao kratku propovijed o čemu se čitalo.

Sada, postoje dokazi u umiješanosti američkih tajnih službi u izboru Ivana XXIII. i samim time njegovo ustoličenje i odluke su sa stajalište kanonskog prava nevaljane.

Čak i da nije bilo američke umiješanosti papainska bula Cum ex apostolatus officio nalaže ukoliko jedan papa počne naučiavati herezu on automatizmom prestaje biti papa. Kako je to slučaj sa svim od 1958. nadalje zaključak je da legitimni papa je postoji
Poznati pravoslavni prozorljivi starac (prozorljiv=vidovit) otac Tadej (Štrbulović, 1914-2003) je na pitanje o Drugom vatikanskom saboru rekao da je na njegove odluke uticao Duh Sveti.
Rim se ovim saborom približio svetom pravoslavlju.

Poslednja izmena:

Back