Клопастичарница

Ja jedem, uglavnom majka pravi. :mrgreen:
Mi kupimo dagnje, moji dođu do nas i onda grupno kuvanje, bar 3 kila.
znam da je jednostavan sos, moja bivsa je to pravila savrseno, ali ja nikad nisam naucio, to se nesto beli luk malo proprzi na malo maslinovog ulja, ubaci se kasika 'konzerve' - tako maltezani zovu pire od paradajza, italiani pomodoro doppia (dupli paradajz), i onda kad se malo razmakne, nalije se malo belog vina. Sos bude aromatican. I za dagnje ne samo da se umace ciabata, nego srces na skoljku umesto na kasiku .... Ali ne znam tacno da ga napravim.

Evo je i punjena lignja, moja polovina. :lol:
1000038536.jpg

znam da je jednostavan sos, moja bivsa je to pravila savrseno, ali ja nikad nisam naucio, to se nesto beli luk malo proprzi na malo maslinovog ulja, ubaci se kasika 'konzerve' - tako maltezani zovu pire od paradajza, italiani pomodoro doppia (dupli paradajz), i onda kad se malo razmakne, nalije se malo belog vina. Sos bude aromatican. I za dagnje ne samo da se umace ciabata, nego srces na skoljku umesto na kasiku .... Ali ne znam tacno da ga napravim.
Mi pravimo bez paradajza, kad god sam jeo neku crvenu verziju, smetalo mi je što poklopi ukus dagnji.

Обична? Шкољке у дубок тигањ, шерпу пар кашика тршћанског ( бели лук, першун ситно у маслиновом уљу) мало рибље супе и поклопим док се не отворе шкољке, онда долијем бело вино и још мало прокрчка, гурнем у страну шкољке и умешам пар кашика презле да добије густину.

Бузара на црвено, продинстам комаде парадајза( ољуштен) са трћанским док се не скашка, опет мало рибљег темељца, бело вино долијем и воде па убацим шкољке док се не отворе.
Тако исто и за шкампе.
sta je тршћанског ?

znaci ipak kuvas skolje u tome - nekako mi je to bilo kad se izvade skoljke onda se napravi sos.

mala tajna primoraca koliko znam - uvek su kuvali dagnje u morskoj vodi (naravno pod uslovom da je cista a to danas nije bas preperucljivo)

sta je тршћанског ?

znaci ipak kuvas skolje u tome - nekako mi je to bilo kad se izvade skoljke onda se napravi sos.

mala tajna primoraca koliko znam - uvek su kuvali dagnje u morskoj vodi (naravno pod uslovom da je cista a to danas nije bas preperucljivo)
Ma mi to onako seljački, sve u šerpu... pardon, lončinu. Pa jedemo bez kašike, sa polivinama dagnji. Milina, umežem se samo tako.

Mi pravimo bez paradajza, kad god sam jeo neku crvenu verziju, smetalo mi je što poklopi ukus dagnji.
Е па око тога су подељена мишљења, једни сматрају бузару само белу, док талијани хоће црвену.
Зато мора мало шећера у парадајз и рибљи темељац да не изгуби морски шмек.

Е па око тога су подељена мишљења, једни сматрају бузару само белу, док талијани хоће црвену.
Зато мора мало шећера у парадајз и рибљи темељац да не изгуби морски шмек.
Ja kod grka nisam našao belu. To je u ovim našim krajevima uobičajeno, CG i Hrvatska.

sta je тршћанског ?

Трћански умак је бели лук, першун на ситно у маслиновом уљу.
То мора да има свакак кухиња где се спрема морско.

Све се кува заједно, баш због соли и укуса мора који шкољке отпусте.
Пре тога се ,наравно, очисте и оперу.
Шкољке пуштају све више соли што се дуже кувају, зато се не кувају дуго, само да се отворе и не соле се, осим супе која се налије и то да би остао интезиван укус.

Трћански умак је бели лук, першун на ситно у маслиновом уљу.
То мора да има свакак кухиња где се спрема морско.

Све се кува заједно, баш због соли и укуса мора који шкољке отпусте.
Пре тога се ,наравно, очисте и оперу.
Шкољке пуштају све више соли што се дуже кувају, зато се не кувају дуго, само да се отворе и не соле се, осим супе која се налије и то да би остао интезиван укус.
hvala na nastavnicu

aaaa trscanski ok to sam dakle jeo na Peruccu - samo je jos bilo sa limun sokom - ne da legne na ribu nego kao kapa na celavu glavu.

Back