KK Partizan (arhiva: 2007/08 - 2014/15)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobra mu ova trojka sa centra u zadnjoj sekundi prvog poluvremena, skoro repriza one iz Zagreba, 90%, majstor je majstor, nedostajace nam...
Nego slabo se pominje prodaja Berte i ponuda za Lea, neko pomenu samo i slabo se razvi neka prica, ja mislim da je mnogo MALO 200 soma za Bertu, meni je realnije duplo toliko ako je Lovernj dostigao 450 soma €, mozda ne bas tacno duplo ali sigurno ne samo 200 soma, pa kad menadzer uzme svoje i zaostalih par plata Berta, klubu mozda ako ostane 100 soma da peva, pa to je nista!?
Leo je vec druga prica, vec je u klubu par sezona i zna kako disemo, zna situaciju, Grobarizovao se, zna jezik i mislim da ce ovo biti njegova godina, ALI ako je njegov odlazak uslov (finansijski prvenstveno) da ostane Bogdan, koji je zamenjivao Lea manje-vise savrseno, ja sam za prodaju, na zalost povredjen je i mislim da bi tesko nesto puno vise izvukli nego sto za Bertu nude, ali bar 300 soma ako ponude...

Sto se tice pomenutih finansija, mislim da na zalost interesovanje Grobara nece biti isto za EK te prodaja sezonskih karata nece ici kao pre, cirka 5000, tu ce klub dosta da ispasta jer i sa par % poklonjenih od ostalih koje su se zadnjih par sezona kretale 120-250-400€ mogli smo da prezivimo nekoliko meseci, ako opadne broj sezonskih znacajno oticice ce Leo samo taj minus da nadoknadi, fakticki ide dzabaka!!
A jos ako obore i cene karata shodno ne igranju EL, kao sto je obicno i slucaj, FMP je valjao karte za EK i ove "domace" lige za 30€, a kad promenili pravila da zamene Igokeu u EL onda kartu cepnuli da bude 100€, i prodase neku sicu, ali nista manje nego po 30€, da li mi to mozemo, da li je pametno za EK ako se prodje dalje uzimati Arenu ako vec nasi kukaju da je dobijaju pod losim uslovima (tipa mi 25 soma dnevno a FMP dzabaka dnevno), kako nadoknaditi toliki minus???

NBA klubovi, koliko znam, učestvuju u radu lige i svi se pitaju, ne znam dal se može reći da su svi suvlasnici, akcionari, isl. Pa, ne daju sami sebi nagrade, nego dele dobit.
Suviše razlika, kako u organizaciji tako u tržištu, da bi se poredilo.
Kod ULEB-a tebe niko ništa ne pita, zahteva se od tebe i da se istrošiš da bi učestvovao, a u slučaju Partizana, ti onda to moraš sam od sebe da "naplatiš" u zemlji na ivici bankrota.

Vlasnici klubova su vlasnici lige, da, kao sto to i treba da bude.

Pa ako Partizan ne moze da naplati te sportske uspehe, onda jednostavno treba da se ugasi, prosti zakon trzista. Niko srpske klubove ne bije po usima, pa da oni moraju da igraju Evroligu.

Čisto tržišno gledano, ne bi smela da postoje ni deca, penzioneri, bolesni i mentalno zaostali - vrlo grubo govoreći, al' razumeš suštinu.

Razumem. Ok, onda treba da drzava isfinansira i moju zavisnost od kocke, jer ja bas volim tu zavisnost, mogao bih da trazim neku subvenciju od milion evra. Vi volite Partizan, neko voli decu i zato oni postoje. Ja volim zavisnost od kocke, i to onda isto tako treba da postoji.

Mislim da su sport, kultura, zdravstvo i još neke stvari u svakom moralnom sistemu važnije od tvoje zavisnosti od kocke, mada države i umeju preferirati zavisnosti svojih građana jer od njih mogu dobro zaraditi. :mrgreen:

A moj stav svakako nije da, u ovom konkretnom slučaju, država mora da 100% neguje Partizan i druge velike klubove, treba da se oslobodi toga što više može, ako ne i do kraja, ali je definitivno ona ta koja mora pokrenuti taj proces. Kao što si i sam pričao za NBA klubove koji počinju tako što im grad sagradi halu, npr.

Mnogo banalizujes stvari, DRZAVA je osnovala Partizan i jos uvek je jedini vlasnik, sport je zdrav u svakom smislu, drzava se okoristila milion puta o te kosarkase kad su politicari trebali politicke poene, kad je narod trebao drogu da zaboravi na pakao u kom je ziveo (zivi), i sve to za 10% kinte koju su ulagali u koriscenje sluzbenih vozila za sopstvene potrebe (negde procitah da se steta meri u desetinama miliona EURA), dok je kocka zavist koja vodi u ludilo, prosjacki stap i neretko samoubistvo...

Mislim da su sport, kultura, zdravstvo i još neke stvari u svakom moralnom sistemu važnije od tvoje zavisnosti od kocke, mada države i umeju preferirati zavisnosti svojih građana jer od njih mogu dobro zaraditi. :mrgreen:

A moj stav svakako nije da, u ovom konkretnom slučaju, država mora da 100% neguje Partizan i druge velike klubove, treba da se oslobodi toga što više može, ako ne i do kraja, ali je definitivno ona ta koja mora pokrenuti taj proces. Kao što si i sam pričao za NBA klubove koji počinju tako što im grad sagradi halu, npr.

Sport mozda, ali ovde je rec o specificnoj vrsti sporta, profesionalnom sportu, gde ljudi dobijaju debelo iznadprosecne plate. Tako da, to je skroz na istom nivou kao moja zavisnost od kocke. :ok:

Profi klubovi u Americi imaju dil sa gradom, koji je baziran na zajednickom interesu. Oni ili zajednickim parama sagrade stadion i halu, ili to uradi samo grad. Ali grad tu ima interes, jer tako povecava gradski BDP, posto ljubitelji tog kluba trose masovne pare na taj klub u gradu, i tako placaju gradu porez i pune gradski budzet. Ja ne znam koliko navijaci Cvezde i Partizana trose na Zvezdu i Partizan, pa da Bg ima neki interes da im napravi Halu? :dontunderstand:

Poslednja izmena:
Mnogo banalizujes stvari, DRZAVA je osnovala Partizan i jos uvek je jedini vlasnik, sport je zdrav u svakom smislu, drzava se okoristila milion puta o te kosarkase kad su politicari trebali politicke poene, kad je narod trebao drogu da zaboravi na pakao u kom je ziveo (zivi), i sve to za 10% kinte koju su ulagali u koriscenje sluzbenih vozila za sopstvene potrebe (negde procitah da se steta meri u desetinama miliona EURA), dok je kocka zavist koja vodi u ludilo, prosjacki stap i neretko samoubistvo...

Drzava nikakvu korist od profi sporta u Srbiji nije videla, naprotiv, videla je samo gubitke, osim mozda kada su pocele da rade kladionice, ali to je korist od profi sporta u svetu, a ne u Srbiji. Sto se tice tih politickih poena, kulture, ulivanje nade gradjanima, to su price za malu decu, koje nemaju veze sa ekonomijom.

Ma vazi, prvo ogromne pare drzava od sporta uzima sebi, ili bar politicari sebi, preko poreza, preko raznih odbora i clanova istih koji se ugradjuju u sve, zatim politicki poeni kad god se neki uspeh postigne a politicari potrce da se slikaju (sto klubovima samo steti, nama se pojavio Tadic kad odosmo na F4 EL i evo sad gani kukaju godinama nakon toga da je bio na svakom mecu, pevao i skakao a ne samo na tom 1 da se slika sa kosarkasima koji idu na F4, prvi posle 13 godina), itd...

Ja ne znam koliko navijaci Cvezde i Partizana trose na Zvezdu i Partizan, pa da Bg ima neki interes da im napravi Halu? :dontunderstand:
To nisam pomenuo zbog same hale, već zbog činjenice da država inicira nešto.

Raznatović o Vestermanu i Albi:
"Nije sigurno da li će Leo uopšte otići iz Partizana, ali kombinacija sa Albom ne postoji. On svojim igračkim kvalitetima zaslužuje mnogo bolje"

A sad Alba treba da se isprsi malo više.

Poslednja izmena:
Ma vazi, prvo ogromne pare drzava od sporta uzima sebi, ili bar politicari sebi, preko poreza, preko raznih odbora i clanova istih koji se ugradjuju u sve, zatim politicki poeni kad god se neki uspeh postigne a politicari potrce da se slikaju (sto klubovima samo steti, nama se pojavio Tadic kad odosmo na F4 EL i evo sad gani kukaju godinama nakon toga da je bio na svakom mecu, pevao i skakao a ne samo na tom 1 da se slika sa kosarkasima koji idu na F4, prvi posle 13 godina), itd...

Poreza na sta? To isto kao sto drzava ima dobit od penzionera jer ubira poreze na njihove pare, a sama drzava im daje te penzije. Sto se tice para koje razni primaju za upravne odbore, slikanje politicara, i sl., to je dobit koji imaju ti pojedinci-paraziti, a ne drzava.

Sport mozda, ali ovde je rec o specificnoj vrsti sporta, profesionalnom sportu, gde ljudi dobijaju debelo iznadprosecne plate.
Što se ovoga tiče, OK, samo što se tu ne radi o tome da iko želi da plaća profesionalce 5,000-50,000e mesečno, već se radi o tržišnoj stvari koja ne potiče odavde, već se to može smatrati pritiskom sa strane, odande gde se isplati plaćati jednog sportistu 30,000,000$ za nekoliko sezona. Tako je u Evropi normalno da najbolji igrači dobijaju koji milion, dva godišnje, a ostali srazmerno manje. I ti onda imaš situaciju da i ti moraš da nudiš ono što ne možeš, pa i to malo što Partizan recimo nudi (a opet nije malo kad uzmeš u obzir prosek i ostale profesije) da bi uopšte neko igrao kod tebe, inače može otići u Mađarsku ili Rumuniju i igrati za x10 više. Naravno, to je sve čisto tržišna situacija, slažem se da one firme koje ne mogu da posluju to ni ne treba da rade, ali ono što ti, kao čistokrvni Amerikanac, ne razumeš, je da ovde i kojekuda po Evropi klubovi nisu firme, niti je sport ceo u biznisu. Zato se ljudi pokušavaju nekako dovijati. Partizan je stariji od svega toga, pa i ja sam nešto stariji od koncepta košarkaškog super-stara koji zarađuje milione, i niko od nas ne želi da se Partizan ugasi kao neka bezvezna firma, samo zato što je pre 20 godina sport počeo da se tretira kao biznis, dakle, tako neke banalnosti i gluposti.

Priznajem da je sve živo evo već dva veka u defanzivi u odnosu na tržišnu logiku, danas ne postoji više normalan umetnik, pisac ili filozof jer tržište sve to guta i najveći umetnici su štanceri knjiga, Koeljo, Stiven Spilberg, Marina Abramovič, i tako neki površni ljudi koji nisu ni prineti nekom nivou koji je postojao do pre max 50, 60 godina- ali to tržište zahteva i to je tako. Pa, kad možemo da živimo bez filozofije, umetnosti i koječega, možemo da živimo i bez sporta kao sporta, sa sportom kao šou-biznisom, sa klubovima-firmama, ne? Možemo, al' meni se ne miri tek tako sa tom činjenicom, a tebi se ta činjenica čak štaviše sviđa. I to je osnovno mimoilaženje koje kreće još pre nego što dolaziš ovde da pričaš ovo šta pričaš, i što ja realno, napamet znam.

Poreza na sta? To isto kao sto drzava ima dobit od penzionera jer ubira poreze na njihove pare, a sama drzava im daje te penzije. Sto se tice para koje razni primaju za upravne odbore, slikanje politicara, i sl., to je dobit koji imaju ti pojedinci-paraziti, a ne drzava.

Poreza na prodaju igraca, karata, zaradu na druge prodaje, bar Partizanu naplacuju, i to sa 160% kamate zbog kasnjenja!! Penzioneri su PRVO uplacivali drzavi te pare tokom decenija rada pa posle tek drzava te pare treba njima da vrati kroz tih nekoliko godina penzije...

Što se ovoga tiče, OK, samo što se tu ne radi o tome da iko želi da plaća profesionalce 5,000-50,000e mesečno, već se radi o tržišnoj stvari koja ne potiče odavde, već se to može smatrati pritiskom sa strane, odande gde se isplati plaćati jednog sportistu 30,000,000$ za nekoliko sezona. Tako je u Evropi normalno da najbolji igrači dobijaju koji milion, dva godišnje, a ostali srazmerno manje. I ti onda imaš situaciju da i ti moraš da nudiš ono što ne možeš, pa i to malo što Partizan recimo nudi (a opet nije malo kad uzmeš u obzir prosek i ostale profesije) da bi uopšte neko igrao kod tebe, inače može otići u Mađarsku ili Rumuniju i igrati za x10 više. Naravno, to je sve čisto tržišna situacija, slažem se da one firme koje ne mogu da posluju to ni ne treba da rade, ali ono što ti, kao čistokrvni Amerikanac, ne razumeš, je da ovde i kojekuda po Evropi klubovi nisu firme, niti je sport ceo u biznisu. Zato se ljudi pokušavaju nekako dovijati. Partizan je stariji od svega toga, pa i ja sam nešto stariji od koncepta košarkaškog super-stara koji zarađuje milione, i niko od nas ne želi da se Partizan ugasi kao neka bezvezna firma, samo zato što je pre 20 godina sport počeo da se tretira kao biznis, dakle, tako neke banalnosti i gluposti.

Priznajem da je sve živo evo već dva veka u defanzivi u odnosu na tržišnu logiku, danas ne postoji više normalan umetnik, pisac ili filozof jer tržište sve to guta i najveći umetnici su štanceri knjiga, Koeljo, Stiven Spilberg, Marina Abramovič, i tako neki površni ljudi koji nisu ni prineti nekom nivou koji je postojao do pre max 50, 60 godina- ali to tržište zahteva i to je tako. Pa, kad možemo da živimo bez filozofije, umetnosti i koječega, možemo da živimo i bez sporta kao sporta, sa sportom kao šou-biznisom, sa klubovima-firmama, ne? Možemo, al' meni se ne miri tek tako sa tom činjenicom, a tebi se ta činjenica čak štaviše sviđa. I to je osnovno mimoilaženje koje kreće još pre nego što dolaziš ovde da pričaš ovo šta pričaš, i što ja realno, napamet znam.

Ovo boldovano je sustina, zasto moras da nudis ono sto ne mozes? Zato sto navijaci traze rezultate u profi sportu. Znaci, navijaci su glavni krivci, i politicari koji im se uvlace, naravno. Navijaci u Srbiji em ne daju pare za profi sport, em traze rezultate u profi sportu (amaterski ih naravno ne zanima).

Sve to sto ti pises u drugom pasusu i sto Dule vec godinama razglaba po medijama stoji, sport je potreban drustvu, i njega drzava treba da finansira. Amaterski sport. To sto je Dule umislio da ulogu amaterskog sporta u drustvu prebaci na profi sport, pa da dobije pare za to, moze da prodje kod populistickih politicara, i to mozda. Svako ko zna razvoj sporta kroz istoriju, zna da je poenta profi sporta sve suprotno od onoga sto Dule prica. Postoji razlog zasto su profesionalci u pocetku, ranije, bili izbaceni u skoro SVIM sportovima sa zvanicnih takmicenja. Kada su zvanicna takmicenja pustila profi sportiste da se takmice, oni su time ponistili svoju raniju ulogu (ovu koju pominje Dule, i o kojoj ti pises), i dobili su neku sasvim novu, profi-sportasku ulogu. Profesionalci su se borili protiv zvanicnih federacija i drzava za slobodu i slobodno trziste, da bi na kraju dosao tamo neki srpski Goran Vesic ili Dule Vujosevic, i rekli da drzava ipak treba da im nabavlja 90% para. Smehotresno. Drzava nema sta da pomaze profi sport, profi sport je profi sport zato sto je on sam sebi dovoljan. Ako on sam sebi nije dovoljan, onda ne moze da bude profi sport. Postoje retke svetske federacije, tipa ova u umetnickom klizanju, koja i dalje ne dozvoljava da se na njenim takmicenjima takmice profesionalci, i jedino takva takmicenja imaju moralno, ekonomsko i svako drugo pravo da igraju na tu Duletovu kartu patetike. Drugi najpopularniji kolektivni sport na svetu sa svojim profesionalcima da igra na tu kartu drzavne pomoci? Ma idi begaj.

Poslednja izmena:
Ovo boldovano je sustina, zasto moras da nudis ono sto ne mozes? Zato sto navijaci traze rezultate u profi sportu. Znaci, navijaci su glavni krivci, i politicari koji im se uvlace, naravno. Navijaci u Srbiji em ne daju pare za profi sport, em traze rezultate u profi sportu (amaterski ih naravno ne zanima).

Pa valjda se to radi da bi opstao, i jer zelis nastaviti i opstati, a ne zato sto navijaci to traze. Ovde klubovi nisu firme, postoji i istorija, a kosarka je postojala duze no sto postoji suva trzisna logika u njoj, pa da se ono od pre sutra zaboravi.

Inace, jesu navijaci koji nisu u stanju da daju pare za svoj klub jedan od krivaca, ali daleko od toga da je to jedina stvar. Ja svake godine kupim nesto, dal dres, dal kalendar, dal majcu, svaki ulazak na utakmicu platim, al opet, to nije neka cifra, to ispadne manje vise 5,000din godisnje. Ne mozes ti u Srbiji na ivici bankrota sa prosecnom platom manjom od 40,000din (za one koji rade, a trecina ne radi), da zaradjujes od takvih stvari. Kocka, prostitucija, alkohol, to uvek uspeva, cak stavise, sto si siromasnije drustvo to vise uspeva, al ovo ostalo... jbg, ljudi ovde sve i da imaju para gledaju da nista ne plate, da se prosvercuju u halu da ne bi platili ulaznicu od samo 200din, koje ce da stave na kladzu

Rebus, mozda i neresiv za nas, ali cisto gasenje klubova-neuspesnih firmi je za mene resenje koliko i sponzorisanje velikih ambicija istih kroz javna preduzeca, i slicno. A cak i taj Dule Vujosevic kao ********* nije protiv privatizacije, al naravno da ce da trazi pare za svoj klub kad vidi da se ima za rivalski, koji je u sportskom smislu daleko jadniji.

Poslednja izmena:
Hm, problem je u tome što Srbija nije uređena država i pitanje je da li je država uopšte.
Ono što svi znamo jeste da je jako siromašna, a da vlast troši nemilice na gluposti i pokvarenosti (Beograd na vodi, most na Adi, Zvezdu-Partizan, železnicu, FIAT, maline, promene pola, službena vozila i stanove, javne nabavke, državne rezerve...). Mi smo od jedne zaostale zemlje prosvećenog socijalizma, postali neokolonijalna prćija u kojoj vladaju monopoli u sprezi sa vlašću. Kod nas teško možeš da nađeš nekog osrednjeg preduzetnika koji na neki način nije u vezi sa vlašću. Reket nekome mora da plaća...
E sad, profesionalni klubovi su tu u velikom problemu. Kami je u pravu da država treba da povuče novac iz njih i pusti ih na tržište, ali šta ćemo kad su se ovi s vlasti potrudili da tržište ne postoji?
Mnogo zajebano, jer sad i kad neki privatni sponzor da novac u klub, on to radi kao reket vlasti, kao neku nadohnadu za masnu javnu nabavku ili neplaćen porez.
Imate jače zemlje od nas gde je profesionalni sport možda još gori nego kod nas (Irska, Slovačka, pa i Austrija), ali to je rezultat toga kako su se oni pokazali na tržištu. Naš je problem što se našim klubovima (kao nekad firmama) i ne dozvoljava da priđu tržištu. Naši svi odu u stečaj i pre izlaska na tržište.

Poslednja izmena:
U teško bolesnoj državi ne možeš da imaš zdrav sport. Može da bude relativno jak (ako se nemilice sipaju pare) ali zdrav ne može. Slabo tržište = slab marketinški potencijal = malo para. Ruski i hrvatski tajkuni koji pune klubove novcem su anomalija iza koje ne stoji tržišna logika. Neki ovde to ne žele da ukapiraju, ali to je već problem u njihovim glavama.

Jedino moguće ostvarivo rešenje je u spajanju KK i FK, gde bi se u KK trošilo ono što se zaradi u FK. To bi omogućilo da mafijozi u FK zamažu oči navijačima i nastave da muljaju nesmetano. Država nije tu problem jer države faktički i nema.

Trziste ne postoji, ali bi moglo da se napravi kada bi navijaci to zeleli. Kao i za svaku robu. Navijaca ima mnooogo, kada bi svako od njih zeleo da trosi pare na klubove u rangu para koje trosi na neki svoj hobi, i Zvezda i Partizan bi imali pare. Navijaci to ili nece, i/ili ljudi koji rade po tim klubovima ne znaju nacin da ih nateraju da trose pare na njih. Kod nas mogu da se trose milioni na knjige o Hari Poteru ili igrice tipa World of Warcraft, u kocki se vrte stotine miliona, nismo mi bas toliko dekintirani, problem je sto trosimo pare na druge stvari. Tako bi cak povukli i televizije da daju vecu kintu za TV prava, kada bi ove videle koliko tu kinte ima.

Ovde se stalno pametuje o tome kako kosarka na nasim prostorima nije profitabilan sport....

NIJE BIO DO SADA..
Zasto?
Zato sto u upravama sede diletanti.
Prica se o tome, a da niko nije probao da angazuje vrhunskog menadzera, pa da onda uistinu vidimo da li je moguce...
Ja sam skoro ubedjen da je moguce, samo treba znanja i manje parazitiranja.

Бертомеу: Сваки тим је могао да аплицира за вајлд карту, а Партизан то није урадио
Бертомеу се потом окренуо конкретно ка Партизану:
– Осим историје и посете у дворани, што увек чини Партизан НИС јаким кандидатом за добијање вајлд–карте, постоје други фактори који су узети у обзир. Последњих година, многи тимови из АБА лиге нису могли да играју Евролигу јер нису испуњавали потребне услове. Али, сваки тим је могао да аплицира за вајлд–карту, а Партизан то није урадио – покушао је Бертомеу да „избегне одговорност“.
Čekaj sad, jel su nas razmatrali ili nisu? Kaže da nismo aplicirali a istovremeno i da su uzeti u obzir drugi faktori?

Ma, oni znaju u kakvom smo stanju, što kaže Dule drukao ih onaj što ih ugošćavao u BGD. :mrgreen: Al' šta ima da nas neko druka, dovoljno im je da pogledaju nekoliko Duletovih konferencija iz ove sezone. :mrgreen: Verovatno se radi o tome da nas ne bi prihvatili svakako, a formalno se sad vade da se nismo ni prijavili.

Inače, već neko vreme se priča da nam je ponuđen onaj Kravić sa koledža, što je na spisku za reprezentaciju. Samo se mi čekamo. Verovatno je teška sirovina kad ga već nismo uzeli. :mrgreen:

Богдан Богдановић, кошаркашка звезда у успону
Хтео сам да напустим Партизан

Не видим разлог да не одем у НБА лигу уколико бих добио простор за игру. Не плашим се изазова, мислим да сам играма и радом заслужио то „парче простора“ и могућност да се опробам на највишем нивоу.

Не могу рећи да је сезона успешна, али чини ми се да смо титулом првака Србије поправили утисак. Пораз против Цедевите и губитак Евролиге заиста је био велики шок, али можда је то и карма. И ми смо побеђивали шутевима у последњој секунди. Некада морате тако и да изгубите.

Сигуран сам да ће Партизан пронаћи начин да преброди и ову годину. Не мислим да је страшно то што ће играти Еврокуп, уосталом и један Реал Мадрид је неколико сезона играо у истом такмичењу.

Дао сам неодмерену изјаву („Нека игра Џенкинс за репрезентацију“) после прве утакмице финала плеј-офа, али то је заиста било у афекту, „вреле главе“, изнервиран изгубљеном утакмицом. Уколико икада будем имао разлог због кога нећу играти за репрезентацију, рећи ћу отворено о чему је реч. Не знам шта би, осим повреде, могло да ме спречи да играм за национални тим.

Јавност је као главне кривце за усијану атмосферу означила Душка Вујошевића и Небојшу Човића?
Не свиђа ми се то што раде, али мислим да је у питању ривалитет, где се свако бори за интересе свог клуба.

Не слажем се са тезом која се може чути да Звезда и Партизан вуку српску кошарку на дно. Искрено говорећи, највећи проблем је новац, односно који ће клуб од државе добити више пара. Нормално би било да резултати одређују обим помоћи државе.

У Америци и Европи се живи од продаје улазница, али оне нису нимало јефтине. Потом долазе приходи од продаје ТВ права, спонзора, продаје дресова и осталих маркетиншких активности. Овде је, међутим, проблем што људи немају новац за скупе улазнице. Мислим да би се могли наћи људи који приватним капиталом желе да помогну пре свега српској кошарци. То није помоћ ни Звезди, ни Партизану. Не разумем неконтролисано довођење страних играча, то је такође непотребан трошак. То не значи да их не треба уопште имати у тиму, али свакако не треба ни претеривати.

Сматрате да се не пружа шанса младим, српским играчима?
Апсолутно. И сам сам имао сличну ситуацију у Партизану, али можда је то и начин да ментално очврснете. Мислим да концепт наших клубова може да почива једино на прављењу тима за неколико година а не за једну сезону.

Да ли је тачно да читаве године нисте добијали плате.
То је тачно. Ја сам примио једну плату.

Ви сте из Београда, како преживљавају момци из унутрашњости?
Најмлађима помажу старији играчи, Саша Павловић, Тепић, Милосављевић… Они су потпуно сами, Шалић у једном моменту није имао ни за храну. Делили смо једну стипендију да бисмо имали тек толико да прегурамо. То је пријатељство које Партизан чини јединственим.

Американац Кинзи је отишао када му није уплаћена рата уговора…
Не бих да говорим о политици клуба…

У првом тренутку, када ме је Вујошевић ухватио за врат, желео сам да напустим клуб. Да сам размишљао сам, сигурно бих отишао. Зауставио ме је Саша Павловић, разговарали смо, он је помогао да се смирим. Одлучио сам да не реагујем и да не говорим ништа у јавности. Искрено и публика ме је вратила, скандирали су моје име. Осетио сам обавезу да им вратим за ту подршку. Не знам зашто се то десило. Када бих вратио време уназад, не бих реаговао другачије, али мислим да би Вујошевић реаговао другачије. Он то не би поново урадио и знам да ми жели све најбоље. Мислим да читав тај догађај нема везе са мном, да то није моја грешка… Дуле ми се извинио одмах у свлачионици након утакмице.

Како гледате на четири године проведене у Партизану, посебно на прве две када код тренера Владе Јовановића готово уопште нисте играли?
Иако сам мислио да заслужујем шансу, нисам до краја знао да се носим са том ситуацијом, чињеницом да сам у Партизану и да сам самим тим познат. Не играм, а видим да сам бољи од оног на паркету. Не кривим било кога, нити се кајем. Сада ми се рад и у то време на неки начин враћа. Размишљао сам и о промени средине, али када сам сазнао да се Вујошевић враћа хтео сам да видим какав је тренер. Испоставило се да ми је у играчком смислу показао прави пут, на чему сам му захвалан. Веровао сам да ће ми дати шансу, а мислим да сам је и заслужио. Он је то препознао, а ја, чини ми се, искористио.

Почели сте каријеру у Звездари, потом били у Житко баскету, где вам је тренер био Драган Јаковљевић који воли да истакне како је најзаслужнији за ваш развој?
Можда је он добар тренер, али не волим када се неко у тој мери експонира у медијима. Вујошевић је заслужнији за мој успех, али ту чињеницу не истиче у јавности. Сматрам да су и велике заслуге на мом раду и одрицању. Нико није проливао зној уместо мене, нико не може да постигне кош уместо играча на терену… Свако од нас зна колике су заслуге за моју каријеру.

Sem nesrećno odabranog naslova, jedan od najboljih intervjua koje sam pročitao, puno informacija i prava slika o Bogdanu i njegovom razmišljanju. Žestoko je sjebao Jakovljevića i njegovo hvaljenje a u nekim delovima je i objasnio zašto je ovo trenutno stanje u KKP neodrživo, barem iz perspektive igrača. Nešto mora da se menja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back