Slučaj Aleksandrov" blizu raspleta
Nedelja, 8. oktobar 2006. 00:05
Skupština Košarkaškog saveza Srbije u subotu je na sednici održanoj u Beogradu tek iz četvrtog pokušaja izabrala Arbitražnu komisiju i usvojila Pravilnik o arbitraži KSS.
Time su otklonjene sve pravne prepreke da se organi KSS konačno izjasne o odluci Registracione komisije Saveza iz jula ove godine, po kojoj je Nemanja Aleksandrov postao član Crvene zvezde.
Arbitražu čini šest arbitara koji su bili članovi tog tela u KSSCG, kao i dva nova člana, iz Niša i Novog Sada. Pravilnik o arbitraži usaglašen je sa Zakonom o arbitraži.
Skupština KSS se tokom septembra sastajala čak tri puta pokušavajući da izabere Arbitražu. Na prvoj sednici nije bilo kvoruma, na drugoj je menjan Statut, a na trećoj, 29. septembra, Arbitraža nije izabrana jer je predstavnik FMP Železnika tražio da se Pravilnik uskladi sa Zakonom o arbitraži kojim se regulišu sporovi u svim oblastima javnog života.
Problem oko prelaska Aleksandrova u Zvezdu je i nastao zato što KSS nije imao drugostepeni organ kojem bi se žalile stranke nezadovoljne odlukom Registracione komisije.
Ta komisija je na osnovu Registracionog pravilnika u julu donela odluku da talentovani košarkaš bude registrovan za crveno-bele. FMP je tada istakao prigovor da "nema kome da se žali na odluku Registracione komisije".
Pošto KSS tada nije imao Arbitražu, odluka o registraciji privremeno je stavljena van snage. Odluke subotnje Skupštine KSS stupaju na snagu kroz osam dana, čime će se steći uslovi da "slučaj Aleksandrov" konačno bude rešen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Čedomir Vitkovac o razlozima rastanka s Crvenom zvezdom
Uprava me oterala
Živimo u ukletoj zemlji. Stavljen sam letos na transfer listu, a pošto su u Zvezdi čuli kako me želi Partizan povukli su odluku posle tri dana. Nisam razočaran, ali zbog uprave mi nije žao što odlazim, rekao je Vitkovac
Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Slovan 84:63 u trećem kolu NLB lige, a "delije" su ostale bez ljubimca, Čedomira Vitkovca. Kako se i očekivalo, borbeno krilo dobilo je odrešene ruke pri traženju novog kluba jer je još letos bilo na transfer listi. Vitkovac je izabrao Vojvodinu, a u srpskoj Atini provešće dve sezone (ugovor na godinu plus godinu).
- Novosađani su bili najozbiljniji i lako smo se dogovorili. I pored toga što sam licenciran za novu sezonu, znao sam da odlazim iz Zvezde jer nisam imao mesto u timu. Ostao sam da pomognem ekipi u prvim kolima, zbog povrede Mirka Kovača. Posle svega nije mi žao što odlazim - objašnjava za Glas Čedomir Vitkovac.
Vidljivo razočarenje u glasu 24-godišnjeg Kruševljanina ubrzo je dobilo i objašnjenje.
- Imao sam letos mnogo ružnu situaciju sa upravom Zvezde, precizno rečeno - konflikt. Iako sam oduvek bio u odličnim odnosima s trenerom Šakotom i saigračima, sazrelo je vreme da napustim Mali Kalemegdan.
Pre Vojvodine za Vitkovca je bio zainteresovan i Partizan, ali do transfera nije došlo.
- Živimo u ukletoj zemlji, gde je sve moguće. Stavljen sam letos na transfer listu, a pošto su u Zvezdi čuli ko me želi povukli su odluku posle tri dana. Sve se odigralo po sistemu "sad možeš-sad ne možeš".
Po košarkaškoj čaršiji kružile su priče da je zbog eventualnog prelaska u Partizan, rukovodstvo "crveno-belih" pretilo krilnom igraču.
- Meni ne može niko da preti... Ne bih želeo o tome javno da pričam, ali činjenica je da se konflikt sa upravom dogodio. Epizodom u Zvezdi, ipak nisam razočaran jer sam se afirmisao, stekao prijatelje, a u najlepšoj uspomeni ostaće mi navijači. Nisam razočaran, ali zbog uprave mi nije žao što odlazim - ponovio je Čedomir Vitkovac.
NOVI PLEJ AMERIKANAC
Doskorašnji kapiten Zvezde Goran Jeretin napustio je petrovgradski Dinamo zbog bankrota i postao je slobodan igrač, ali se neće vratiti na Mali Kalemegdan. Jeretin ima nekoliko ponuda iz inostranstva, a zamena za Vrbicu Stefanova trebalo bi da dođe sa zapadne strane Atlantika, iz NBA lige. Ime novog Amerikanca "crveno-belih" biće poznato otprilike za nedelju dana.
KAMINGS KAO VITKOVAC?
Plej Partizana Vontigo Kamings ekspresno je vraćen u tim Partizana, posle otkaza, zbog toga što je, kako nezvanično saznajemo, iskusni Amerikanac po otkazu nuđen najljućem rivalu, Crvenoj zvezdi. Kada su ljudi iz Partizana čuli za ovu mogućnost predomislili su se i vratili Kamingsa u tim. Gde ima dima