Kišni čovek

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.981
Nije neobično da ljudi povezuju svoje raspoloženje sa vremenskim prilikama.
Neki se opisuju kao „kišni ljudi“ – introvertni, zamišljeni, setni, dok drugi sebe vide kroz sunce, oluju i/ili vetar.
Kiša je oduvek imala snažnu simboliku u ljudskom životu – od osećaja melanholije i tuge, do osećaja smirenosti i obnove.

- Da li vremenske prilike zaista imaju moć da oblikuju naše raspoloženje ili je to više stvar subjektivne percepcije?
- Može li vreme poslužiti kao ogledalo unutrašnjih stanja ili je to samo metaforička projekcija?
- Zbog čega ljudi imaju potrebu da se poistovećuju sa prirodnim pojavama?
- Što se vremenskih pojava tiče - kako biste sebe opisali i zašto?

Da li vremenske prilike zaista imaju moć da oblikuju naše raspoloženje ili je to više stvar subjektivne percepcije?

Mislim da je to stvar subjektivne percepcije.

Vremenske prilike utiču na naše fizičko zdravlje u mnogo većoj meri u odnosu oblikovanja našeg raspoloženja.

Može li vreme poslužiti kao ogledalo unutrašnjih stanja ili je to samo metaforička projekcija?

Sve je subjektivno ali mislim da može.

Što se vremenskih pojava tiče - kako biste sebe opisali i zašto?

Ja sam "letnje dete" ali ne volim leto jer mi smetaju vrućine. Ne volim ni zimu, zbog leda..tada obično ne izlazim iz kuće. U pitanju je strah zbog moguće nove povrede kolena.

Volim jesen i kad pada kiša. Dešavalo mi se da pokisnem, ali mi to nije smetalo i ne smeta mi.

Mislim da je to stvar subjektivne percepcije.

Vremenske prilike utiču na naše fizičko zdravlje u mnogo većoj meri u odnosu oblikovanja našeg raspoloženja.

Sve je subjektivno ali mislim da može.

Ja sam "letnje dete" ali ne volim leto jer mi smetaju vrućine. Ne volim ni zimu, zbog leda..tada obično ne izlazim iz kuće. U pitanju je strah zbog moguće nove povrede kolena.

Volim jesen i kad pada kiša. Dešavalo mi se da pokisnem, ali mi to nije smetalo i ne smeta mi.

https://forum.krstarica.com/threads/zasto-nas-zvuk-kise-uspavljuje.1041169

Neki se opisuju kao „kišni ljudi“ – introvertni, zamišljeni, setni, dok drugi sebe vide kroz sunce, oluju i/ili vetar.
Kiša je oduvek imala snažnu simboliku u ljudskom životu – od osećaja melanholije i tuge, do osećaja smirenosti i obnove.

- Da li vremenske prilike zaista imaju moć da oblikuju naše raspoloženje ili je to više stvar subjektivne percepcije?
Povezanost čoveka sa prirodom je neraskidiva. Otuda i promene raspoloženja u odnosu na vremenske prilike.
- Može li vreme poslužiti kao ogledalo unutrašnjih stanja ili je to samo metaforička projekcija?
Ponekada i može, jer se tuga, recimo vezuje za kišne dane i padanje kapljica kiše, nalik na suze. Bar moja percepcija je takva.
Jer u genima nosimo to poistovećivanje. Čovek je prema vremenskim prilikama prilagođavao svoj život.
Ja bih sebe opisala kao leto i sunce, jer su mu sunčana jutra najvedriji deo dana. Uvek me je više privlačila svetlost od tame, tako da mi tamni jesenji ili zimski dani nikako ne prijaju. Obožavam i tople letnje noći jer je nebo obično zvezdano i tada umanjuje i tamu noći.

Volim da setam po kisi, ali mi treba vremena da se nekako pomirim s tim da kisa sada pada i da je to u redu ... onda bas umem da uzivam :)
Da li sam “kisni covek” - definitivno ne, leto je moje doba, sunce i svetlost ...
Problem su mi nagle promene vremena, mada mislim da je tako kod vecine ljudi.

Verovatno sam neki mali beli oblak iza koga se pomalja sunce, tako nekako ...

Stvarno lepa tema.
:heart:

Back