Ker koji laje...

Skafander

Domaćin
Poruka
4.833
...ne trči. :)
Ker koji laje, ne trči.

I to je cela istina o ljudima danas. Previše nas stoji, previše nas kuka, previše nas laje, a premalo trči.
Zamisli — svet pun kerova koji laju, a noge im klecaju kad treba da pretrče metar više. E to smo mi. Kukamo, psujemo, gubimo energiju na prazne reči, a telo nam zjapi, mišići se uspavljuju, život prolazi pored nas.

Kad trčiš, kad voziš bicikl, kad osetiš ritam pedala i asfalt pod točkom, tada se sve tišine sveta stapaju sa tobom. Tada ne laješ jer ti nije potrebno. Snaga i mudrost ne trebaju reči. Telo i duh rade zajedno. Tišina je energija. Pokret je lek. Svaka kap znoja je dokaz da deluješ, da se menjaš, da si živ.

Ljudi kukaju jer ne žele da se pomere iz svoje zone komfora, iz svog kauča, iz svoje glave. Zato traže krivce, šire bes, čekaju spas spolja, dok svet oko njih odjekuje njihovim praznim lavežom.
Ali ko pedala, ko trči, ko se pomera kroz život — taj zna. On zna da kukanje ništa ne menja, da reči bez delanja troše samo energiju. On zna da samo pokret oslobađa, samo pokret leči, samo pokret gradi.

Zato, ako želiš mir, ako želiš jasnoću, ako želiš snagu — ne sedi. Ne kukaj Ne laj. Pokreni se. Pedaliraj, trči, diši, živi. Jer svet ne pripada lajavcima, već onima koji trče.
I na kraju, možda tada i ljudi shvate: ker koji trči, ne laje — a čovek koji živi, ne kuka.:)

Pošto je telo hram, a u zdravom telu, zdrav duh, a pošto smo mi duhovi u tim telima, mislim da tema odgovara psihologiji. Ako ne odgovara, slobodno je premestite u zdravlje. Ali ako nisi zdrav fizički, nisi ni psihički. A psiha nas razdvaja od životinja...:)

Ne kukam i ne žalim se mnogo. Lajem ponekad dok pišem.

I mogu da šetam, ne mogu da trčim, vozim bicikl i da se rekreativno bavim nekim sportom.

Ovi saveti verovatno važe za neke koji su samo neraspoloženi.

Za one koji imaju neki psihički poremećaj, prvo moraju da idu kod lekara, kod psihijatra, da počnu neku terapiju, i da pitaju koja aktivnost je najbolja za njih.. Kao laik mislim da pecanje smiruje. Koliko je to tačno, ne znam.

I mogu da šetam, ne mogu da trčim, vozim bicikl i da se rekreativno bavim nekim sportom.

Za one koji imaju neki psihički poremećaj, prvo moraju da idu kod lekara, kod psihijatra, da počnu neku terapiju, i da pitaju koja aktivnost je najbolja za njih.. Kao laik mislim da pecanje smiruje. Koliko je to tačno, ne znam.
Pa bicikl je fabrika zdravlja ili instrument za zdravlje ili šetnja, pokret, šta god da ti je, pomoći će ti. Možemo da lajemo na forumu ali tek posle aktivnosti ili malo pre, malo posle.
Znači i terapija i bicikl ili šetnja...
Za pecanje treba strpljenje, možda nije za one koji su nervozni. Ili može ako popiju lekić. Hehe
Ljudi koji se ne kreću se lošije osećaju i manje su zdravi. To je čini mi se činjenica. I kad misliš da ti je lepo u fotelji kao zoni komfora, možda ni ne znaš da to nije dobro stalno. Kao što je čoveku lepo kad se smrzne kad je hipotermija pa utone u san. Ali večni. Nažalost. Zato mora akcija, promena. Bićemo zdravija nacija. Manje zagađenja. Bez pušenja i izduvnih gasova. Navijam za kiseonik, vazduh, čiste reke i parkove. Miris prirode. I ulica treba da je čista, zdrava i da miriše.

Kinezi imaju bolju...ker koji laje, nije dovoljno kuhan

Ovde je pas samo neko poređenje sa ljudima. Sa ljudima koji kukaju i žale se, a ne bave se nekim sportom rekreativno.

Da bi se tema vratila u domen psihologije, imam pitanje 🙂

Koliko vam pomaže fizička aktivnost kada ste neraspoloženi?

Razumeo sam da si rekla da možeš i bicikl. A valjda imaš problem sa kolenom. Čini mi se da si ti pričala da si operisala. Ako se ne varam.

Ne podsmevam se, samo kažem šaljivo. I ja pijem zoloft, rivotril...

Mogu samo da šetam. Odlično je što pored lekova možeš da se baviš nekom rekreacijom. Verujem da ti to pomaže.

Ovde je pas samo neko poređenje sa ljudima. Sa ljudima koji kukaju i žale se, a ne bave se nekim sportom rekreativno.

Da bi se tema vratila u domen psihologije, imam pitanje 🙂
Bolje briši njihovo jer je spam. Šta nas briga ako ne kapiraju. Hehe
Koliko vam pomaže fizička aktivnost kada ste neraspoloženi?
To ti neće odgovoriti jer ljudi čekaju da im bude bolje da bi se aktivirali a ne znaju da će im biti bolje tek posle aktiviranja. To je ogromna razlika. Ne pada zdravlje sa neba. Zdravlje se mora negovati, brinuti, čuvati. Kao cveće. :)
Većina ne želi da bude fizički aktivna...na žalost. Ali nema posle "lajanja". Hehe

Mogu samo da šetam. Odlično je što pored lekova možeš da se baviš nekom rekreacijom. Verujem da ti to pomaže.
Ih, da nema bicikla, umro bih, uvenuo, bukvalno, ili ako ga ne vozim, moram da se prošetam. Ili da potrčim uz stepenice, da odradim taj kardio momenat, zoloft da ne pijem verovatno bih se ubio, jer sam i u duploj žalosti zbog oba roditelja. Rivotril za spavanje. I neki protiv agresije pošto sam BPD iz ADHD. A pošto živimo u srbiji, sve me besni, ali sam inače jako tolerantan. Ali zver spava u meni. Temperamentan sam i impulsivan ako me isprovociraju. Ali stvarno izbegavam sve moguće negativnosti, kortizol.
Već sam bio krivično uslovno osuđen zbog reakcije na budale...ali sam pošten i pravedan. Nisam krimos. Hehe

Tacno.Pecanje je bolje nego bilo koji odlazak kod psihoterapeuta.Mnogo sam proveo na vodi sa stapovima i nista me nije smirival,kao to gledanje u plovak i talasi koji su pravili krugove oko njega,

Iščekivanje na pecanju je dopamin — mozak se raduje mogućoj nagradi, i to je normalno i prijatno. Ali kad ista logika pređe u klađenje, beskonačno skrolovanje po telefonu, video-igre ili "pecanje" na internetu, taj stalni dopaminski talas prestaje da bude zdrav. Previše dopamina bez stvarne aktivnosti ili cirkulacije vodi u maniju, razdražljivost i zavisnost. Mozak postaje preopterećen željom za instant nagradom, a telo ostaje neaktivno.

Za razliku od toga, biciklizam, šetnja, stvarni fizički pokret proizvode dopamin i serotonin, aktiviraju cirkulaciju i oslobađaju stres. Telo i mozak se balansiraju, osećaj zadovoljstva je stabilan, a zdravlje se čuva.

Zaključak: neizvesna nagrada u glavi može biti droga za mozak, ali fizička aktivnost daje pravu, trajnu nagradu — energiju, zdravlje i mir.

Iščekivanje na pecanju je dopamin — mozak se raduje mogućoj nagradi, i to je normalno i prijatno. Ali kad ista logika pređe u klađenje, beskonačno skrolovanje po telefonu, video-igre ili "pecanje" na internetu, taj stalni dopaminski talas prestaje da bude zdrav. Previše dopamina bez stvarne aktivnosti ili cirkulacije vodi u maniju, razdražljivost i zavisnost. Mozak postaje preopterećen željom za instant nagradom, a telo ostaje neaktivno.

Za razliku od toga, biciklizam, šetnja, stvarni fizički pokret proizvode dopamin i serotonin, aktiviraju cirkulaciju i oslobađaju stres. Telo i mozak se balansiraju, osećaj zadovoljstva je stabilan, a zdravlje se čuva.

Zaključak: neizvesna nagrada u glavi može biti droga za mozak, ali fizička aktivnost daje pravu, trajnu nagradu — energiju, zdravlje i mir.
Ali s druge strane, boravak pored vode i u tišini ima odličan efekat: smiruje mozak, povećava endorfine, smanjuje stres i daje osećaj mentalnog mira. Zato je pecanje zdravo ako se gleda i ta strana, tišina, priroda i fokus u trenutku.
Pogotovo ako se dođe biciklom. I ne puši dok se peca. I ne zagađuje kolima ili motorom.

ker koji laje ne trči?

šta je sledeće?
ko visoko leti drugome jamu kopa?
1.jpg

Pa bicikl je fabrika zdravlja ili instrument za zdravlje ili šetnja, pokret, šta god da ti je, pomoći će ti. Možemo da lajemo na forumu ali tek posle aktivnosti ili malo pre, malo posle.
Znači i terapija i bicikl ili šetnja...
Za pecanje treba strpljenje, možda nije za one koji su nervozni. Ili može ako popiju lekić. Hehe
Ljudi koji se ne kreću se lošije osećaju i manje su zdravi. To je čini mi se činjenica. I kad misliš da ti je lepo u fotelji kao zoni komfora, možda ni ne znaš da to nije dobro stalno. Kao što je čoveku lepo kad se smrzne kad je hipotermija pa utone u san. Ali večni. Nažalost. Zato mora akcija, promena. Bićemo zdravija nacija. Manje zagađenja. Bez pušenja i izduvnih gasova. Navijam za kiseonik, vazduh, čiste reke i parkove. Miris prirode. I ulica treba da je čista, zdrava i da miriše.
mrzim pecanje
pecao bi samo da umirem od gladi, a da nemam nista drugo na raspolaganju
ribolov moze na mnogo pametnije nacine

Ih, da nema bicikla, umro bih, uvenuo, bukvalno, ili ako ga ne vozim, moram da se prošetam. Ili da potrčim uz stepenice, da odradim taj kardio momenat, zoloft da ne pijem verovatno bih se ubio, jer sam i u duploj žalosti zbog oba roditelja. Rivotril za spavanje. I neki protiv agresije pošto sam BPD iz ADHD. A pošto živimo u srbiji, sve me besni, ali sam inače jako tolerantan. Ali zver spava u meni. Temperamentan sam i impulsivan ako me isprovociraju. Ali stvarno izbegavam sve moguće negativnosti, kortizol.
Već sam bio krivično uslovno osuđen zbog reakcije na budale...ali sam pošten i pravedan. Nisam krimos. Hehe
Bogu hvala, ne pijem i nikad nisam, ništa za smirenje. Pošto voliš rekreaciju i trening, pokušaj da se rešiš tih lekova. Ne treba ti to. Sve je iz glave. Pokušaj da uspostaviš balans, između onoga što te muči i onoga, što ti je preko potrebno. Odagnaj sve loše misli i imaj na umu samo pozitivno gledište, svega oko sebe. Izvuci, samo pozitivno iz okruženja, a negativno zanemari. Život može da bude veoma lep i prijatan, ako ga pravilno kanališemo. Zato, pamet u glavu i počni od toga, da izbaciš te lekove, pa onda da usmeriš pažnju na sve ono što ti je bitno i značajno, a lepo i prijatno.

Back