Zašto ljudi koji nemaju pojma o depresiji, pričaju o istoj?

mnogima da. dopustaju da "ih obuzme glavobolja"

a dopustaju jer su ili dokoni ili razmazeni.

ne sporim ja tu oko depresije puno toga. samo procenat ljudi koji je umisljaju i sebi dopustaju naspram ovih "koji su je zasluzili"-

ako kapiras

Niko je ne umišlja, ni migrenu ni depresiju.
To su bolesti za koje lekari postave dijagnozu, kao i za dijabetis.

Shvatate li da nije lepo tako pricati o depresiji i o ljudima koji se sa njom muče?

Na kraju krajeva, shvatate li da je skoro duplo vise ljudi izgibilo zivot od samoubistava nego u saobracajnim nesrecama?

Naravno da shvatam. O depresiji treba da se razgovara, da se skine stigmatizacija koja prati ljude koji imaju dijagnozu depresije.

Razumem i znam da je depresija je među prvih 5 bolesti koje su ozbiljne i smrtonosne.

Jedino sto mogu da dodam da se bar brisu postovi o pomodarstvu, fizickom radu i motikama (ukoliko se ne kaznjavaju pisci istih).

Brisala sam već neke postove, prijavi ostale, molim te..Ali, tu postoji ono ALI- moram da brišem i one postove koji su odgovori na citate onih koji pišu o motkama, fizičkom radu, etc.. Izbrisala bih onda više od pola teme.

Tu nema mesta nestručnim mišljenjima, kao što nema mesta nekom harmonikašu u hirurškoj sali.

Slažem se. Nisam psiholog, ali: bila sam jedno vreme admin na specijalizovanom forumu posvećenom depresiji i ostalim psihičkim poremećajima i bolestima.

I sama, nažalost, imam depresiju i znam dosta o njoj. O razlozima te depresije pisala sam ovde

https://forum.krstarica.com/threads/kako-pobedjujem-depresivne-epizode.1031132/

Poslednja izmena:
Ја мислим да постоје две врсте депресије и да се оне могу одвојити пошто лечење може бити доста различито. Код неких је депресија изазвана само хемијом у мозгу и мислим да се то може лечити лековима, али код неких је изазвана животним проблемима и то је мало теже лечиво, код те врсте често не могу да помогну антидепресиви док лекари нису моћни да помогну неком око животних проблема, ако дугујеш банци или зеленашима 100 000 евра нема тог антидепресива који би те излечио.

nevaspitanje dozvoljava detetu da bude depresivno. o tome pricam :)

i naravno, posle i kada izraste u coveka, u oca, pa i dedu. stizu svileni vec i do sede gloove
По чему је то бити депресиван неваспитано? Је ли неваспитање дозвољава детету и да има разрокост, алергију, богиње?

jeste bolest. ali mnogi je samouzrokuju svojim nacinom zivota. bas kao i dijabetes ako vec hoces slikovito
Многе или већина болести је узрокована својим начином живота али ти начини живота су узроковани тиме јер не можеш да живиш скроз онако како желиш и у складу са својом природом и нагонима него су ти други наметали препреке и у свом животном путу си одабрао неки план Џ уместо план А који су ти други забранили, и шта онда?

Depresija je u osnovi prirodni mehanizam, koji se ponekad izmakne kontroli, pisao sam o tome na ovoj temi:
https://forum.krstarica.com/threads/zasto-i-kako-tonemo-u-depresiju.1033161/#post-51414272

Treba diskutovati i o depresiji i o drugim mentalnim i drugim problemima,
a od kvaliteta teme zavisi i kvalitet ucesnika,
kad neko otvori kvalitetniju temu obicno i nema puno komentara i uglavnom moderatori ne moraju puno brisati, zapaljive teme i ovakve teme namenjene za raspravu i dokazivanje kako je neko moralno ispravan su te koje doprinose losem kvalitetu dijaloga,
drugim recima stvar zavisi od kvaliteta tema i samih moderatora,
a ne od boraca za slobodu, koji iz nekih razloga izigravaju pravednike- s takvim ljudima treba biti vrlo oprezan jer takvi ljudi sa sobom uvek donose haos, pakao i raskol.

O depresiji samo znam da osobe koje su depresivne ne idu okolo i pričaju o svojoj depresiji. Depresija je teško stanje i osobe koje pate od iste ne idu okolo sigurno da traže sažaljenje i ne pravdaju sebe svojim stanjem. Danas je postalo malo pomodarstvo da ljudi svoju nekulturu i loš karakter pravdaju depresijom i raznim šiframa.

Aleksandar Stanković, novinar i voditelj emisije "Nedeljom u 2" na HRT-u napisao je i drugu knjigu o depresiji. Time je pokazao da razume ljude koji su u depresiji.
I time, nadam se, polako skida stigmu sa te bolesti.

Osobe koje su u teškoj depresiji nemaju volju da ustanu iz kreveta, da jedu, da se istuširaju. Ne pričaju o svojoj depresiji kada se osećaju tako teško.

Kada pišem o depresiji, želim da skidam polako tu stigmatizaciju. Ali.. ne idem u detalje kada je depresija u pitanju..to već ne mogu.

Aleksandar Stanković, novinar i voditelj emisije "Nedeljom u 2" na HRT-u napisao je i drugu knjigu o depresiji. Time je pokazao da razume ljude koji su u depresiji.
I time, nadam se, polako skida stigmu sa te bolesti.

Osobe koje su u teškoj depresiji nemaju volju da ustanu iz kreveta, da jedu, da se istuširaju. Ne pričaju o svojoj depresiji kada se osećaju tako teško.

Kada pišem o depresiji, želim da skidam polako tu stigmatizaciju. Ali.. ne idem u detalje kada je depresija u pitanju..to već ne mogu.
Neki od najveselijih ljudi u svojoj okolini su bili depresivni a da niko nije znao dok se ne desi tragedija. Milion takvih primera ima. Oni koji dižu samo prašinu i halabuku su ok i samo traže pažnju. Svi ponekad prodju kroz neku fazu depresije i potištenosti jer život nosi sve i svašta ali hronično depresivne osobe su sasvim nešto drugo.

Neki od najveselijih ljudi u svojoj okolini su bili depresivni a da niko nije znao dok se ne desi tragedija. Milion takvih primera ima. Oni koji dižu samo prašinu i halabuku su ok i samo traže pažnju. Svi ponekad prodju kroz neku fazu depresije i potištenosti jer život nosi sve i svašta ali hronično depresivne osobe su sasvim nešto drugo.
Distimija (persisten depresive disorder) se vodi kao depresija, no poprilicno se razlikuje od klinicke depresije- vecina tih ljudi su radoholicari i jedini simptom koji je uvek prisutan i slican s depresijom jeste to sto ih nista ne cini sretnim , kod njih je nivo samoubistava nizi nego kod klinicke depresije no iznad proseka.

Dosta drugih problema se “trpa” pod depresiju, od egzistencijalne krize do narcisistickog poremecaja licnosti- neki od oblika prati potistenost i vrlo su osetljivi (oni cesto deluju razmazeno).

Distimija je hronični, blaži oblik depresije koji karakteriše dugotrajan osećaj tuge, beznađa, nisko samopouzdanje i nedostatak motivacije, a koji traje najmanje dve godine
Mnogi ljudi koji imaju distimiju uopste ne znaju da je imaju i uopste ne vide ikaav problem, jer zapravo jedini simptom koji svi imaju jeste nedostatak osecaja zadovoljstva, ovi ljudi su cesto radoholicari i cak uspesni ljudi.
NPL nema veze sa depresijom.
Nisam nista slicno napisao.

Usput- vrlo dobro moderisanje danas, s pravom si izbrisala moju poruku- bio sam se iznervirao pa sam preterao.

Mnogi ljudi koji imaju distimiju uopste ne znaju da je imaju i uopste ne vide ikaav problem, jer zapravo jedini simptom koji svi imaju jeste nedostatak osecaja zadovoljstva, ovi ljudi su cesto radoholicari i cak uspesni ljudi.

Nisam nista slicno napisao.

Usput- vrlo dobro moderisanje danas, s pravom si izbrisala moju poruku- bio sam se iznervirao pa sam preterao.

Napisao si
Dosta drugih problema se “trpa” pod depresiju, od egzistencijalne krize do narcisistickog poremecaja licnosti

i tako deluje da je i narcistički poremećaj ličnosti -NPL isto što i depresija, a nije.

Bold: Postoje i osobe koje su svesne i znaju da imaju distimiju. Distimiju koriste kako ne bi tražile posao i radile. Imaju čak i crne misli.

Ali..čini mi se da su prethodno imale dijagnozu depresije. Slučajno sam ih virtualno srela na jednom forumu.

Poslednja izmena:
Razlicite su stvari, no radi se o tome da nekad neki oblici izgledaju vrlo slicno, a ponekad osoba moze patiti i od jednog i od drugog.
Baš to što se mogu preplitati znači da su različite.

A koji oblici NPL i depresije izgledaju slično? Jedino što može biti je covert NPD a i to se takođe tek može kombinovati sa depresijom, inače nemaju mnogo veze jedno sa drugim.

i tako deluje da je i narcistički poremećaj ličnosti -NPL isto što i depresija, a nije.
Zamolio bih te da barem pokusas da shvatis ono sto sam napisao, rekao sam da se cesto neke stvari "trpaju" pod depresiju i naveo da se to nekad desava i sa odredjenim oblicima NLP koji mogu izgledati nekome kao da je depresija, postoji razlog zasto psihijatri vrse niz testova i razgovora dok ne postave dijagnozu, odnosno barem bi tako trebalo biti.

Poenta je sto se cesto svako ko je potisten ili neraspolozen ili sa crnim mislima proglasi depresivan, a nekad uzrok moze biti nesto drugo, ilipak moze biti vise od jednog problema.

Back