Karcinom i imunoterapija

• Začetnik teme Začetnik teme Emihs
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav svima, ako moze da pojasni neko nisam uspeo da razumem koja je procedura doci to predavanja zahteva ,za imunoterapiju. Da li to iskuljucivo zavisi od konzilijuma, ili je potrebno da pacijent/porodica inicira zahtev na neki nacin?

Otac ima progresiju carcinoma pluca nakom cikusa hemoterapije i ciklusa zracenja. Na terapiju je prvobitno reagovao dobro ali se nakon 4 meseca od terapije zracenjem bolest pogorsava sa sirenjem na udaljene limfne noduse.

Po onome sto sam ja citao ima preduslova za terapiju po tipu i nacinu progresije bolesti. naravno testiranje na PD-1 nije radjeno. Sutra se javlja na kontrolu na odeljenju pulmologije u Nisu sa rezultatima koji polazuju progresiju bolesti o kojoj sam pisao.

Svaki savet kako dalje do moguce imunoterapije je dobrodosao. Hvala unapred.
Наравно, на предлог онколога конзилијум мора да одобри.Нису сви кандидати за све, зависи од мноштво фактора.
Постоји и одлична циљана терапија за карцином плућа.Чини ми се EGFR мутација, зато кажем веома је битно да се установи која је врста у питању.

Kada su u pitanju novi lekovi, da bi se neki od njih dali, potrebno je da se urade određena molekularna testiranja i to EGFR testiranje, ALK i PDL-1 i to su tri testa koja su neophodna i za target terapiju, odnosno PDL-1 za imunoterapiju.

Наравно, на предлог онколога конзилијум мора да одобри.Нису сви кандидати за све, зависи од мноштво фактора.
Постоји и одлична циљана терапија за карцином плућа.Чини ми се EGFR мутација, зато кажем веома је битно да се установи која је врста у питању.

Kada su u pitanju novi lekovi, da bi se neki od njih dali, potrebno je da se urade određena molekularna testiranja i to EGFR testiranje, ALK i PDL-1 i to su tri testa koja su neophodna i za target terapiju, odnosno PDL-1 za imunoterapiju.
Hvala na odgovoru sve ovo je jasno. Vise je bilo pitanje kako ovo izgleda u praksi ako ima neko skorije iskustvo. Koliko je verovatno da onkolog samoinicijativno predlozi ove terapije cak iako ima osnova za tako nesto. Svestan sam da je broj terapija vrlo ogranicen, sa listama cekanja kolko sam razumeo iz prethodnih diskusija.

Da li se ova tri testa mogu raditi negde privatno, ukoliko onkolog to ne predstavi kao mogucnost?
Pa da se na osnovu rezultata onkolog mozda "ubedi" da podnese zahtev konzilijumu za odobrenje neke on targetiranih/imuno terapija.

Hvala na odgovoru sve ovo je jasno. Vise je bilo pitanje kako ovo izgleda u praksi ako ima neko skorije iskustvo. Koliko je verovatno da onkolog samoinicijativno predlozi ove terapije cak iako ima osnova za tako nesto. Svestan sam da je broj terapija vrlo ogranicen, sa listama cekanja kolko sam razumeo iz prethodnih diskusija.

Da li se ova tri testa mogu raditi negde privatno, ukoliko onkolog to ne predstavi kao mogucnost?
Pa da se na osnovu rezultata onkolog mozda "ubedi" da podnese zahtev konzilijumu za odobrenje neke on targetiranih/imuno terapija.
Пази ја сам писао за ФОНД РС, мислим да у Србији нису велике листе чекања за терапију тј. да су веће листе за ЦТ, магнетну резонанцу и остале дијагностичке методе. Мислим да зато и постоји та одлука конзилијума , ништа један онколог не може на своју руку, постоји јасан протокол како то све иде, не вјерујем да ћете бити оштећени али треба причати са онкологом о осталим опцијама , шта је реално шта није.Очигледно да ХТ не даје више резултате.

Можеш урадити тестирање постојања генских мутација и самоиницијативно али док конкретан услов прописан фондом није испуњен, онколог у државној установи не може да предлаже имунотерапију/генску терапију. Приватно може али то кошта толико да 1% популације може то себи да плаћа овде.
У Турској је нпр. много јефтиније.
Узгред, анализе наведених гена се не раде код сваког типа карцинома. Само код тачно одређених.

Hoćeš da kažeš da je svejedno, da neće pomoći hemoterapija? Ne mislim dok leži i prima infuziju da pije nego izmedju dva termina.
хеј, отац ти је на бојним отровима а не на сокићима.
не зна се хоће ли терапија деловати и овако, а не уз алкохол.
знаће се кад прими све препоручене, одради ЦТ.

претпостављам да отац није оперисан.
да је на терапији како би се тумор смањио, ако се смањи, и био кандидат за операцију.

операција подразумева да ће му макнути цео желудац, и све друго што доце кад га отворе виде, и процене да је за вађење.

до тада, отац треба да живи уредно, да довољно ојача организам, како би опоравак после операције био лакши.

веруј ми, није лаган опорав без желуца, али се може.

срећно!

хеј, отац ти је на бојним отровима а не на сокићима.
не зна се хоће ли терапија деловати и овако, а не уз алкохол.
знаће се кад прими све препоручене, одради ЦТ.

претпостављам да отац није оперисан.
да је на терапији како би се тумор смањио, ако се смањи, и био кандидат за операцију.

операција подразумева да ће му макнути цео желудац, и све друго што доце кад га отворе виде, и процене да је за вађење.

до тада, отац треба да живи уредно, да довољно ојача организам, како би опоравак после операције био лакши.

веруј ми, није лаган опорав без желуца, али се може.

срећно!
Hvala na obrazloženju. On je danas bio prvi put na hemoterapiji, dobro se oseća. Samo se lako zamara ovih dana.

Ово моја мама добија сваки дан.
IMG_20231113_113506.jpg

Back